Má smysl stát se vegetariánem?

Od: Datum: 07.06.12 16:53 odpovědí: 35 změna: 12.06.12 15:45

Nejdřív bych potřebovala vysvětlit jaký je rozdíl mezi vegetariánem a vegánem,potom by mně zajímalo jakými nemocemi trpí vegetariáni,jedná se mi třeba o to zda i u nich propukne např. rakovina a jiné vážné nemoci nebo opravdu pokud si budeme hlídat stravu lze se vážným nemocem vyvarovat?Hodně se tvrdí,že maso ve střevech hnije,ale rozhodně odepřít si maso uplně to je taky škoda- má také nejaké výživové hodnoty? tvrdí se pokud budeme kozumoívat potraviny spíše v syrovém stavu a budeme pít jen vodu, měli bychom se i dožít i vyššího věku?Jaký máte na to názor...


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 07.06.12 17:50
 
avatar

vegetariánství:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD

veganství:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD

Informací je mnoho a pokud si přejete takto zásadně změnit svůj životní postoj, je třeba je důkladně prostudovat a promyslet.

Můj názor na to co píšete je odmítavý, pokládám to za bláboly a nesmysly.

Člověk (a zvláště dnešní) je prostě od přírody masožravec. Stejně tak jako je nesmysl pít jen balenou vodu, je nesmysl jíst jen kořínky a klíčky. Samozřejmě, že nemám nic proti vegetariánům ani veganům, ale domnívám se, že to není lidská přirozenost.

Strava určitě vysokou měrou ovlivňuje lidské zdraví, ale není to o tom, že z grilované klobásy dostanete nutně rakovinu:)

Je na místě stravovat se racionálně a střídmě (kéž by se mi to dařilo...), nemít každý den mastnou pusu a občas se jít ven projít (dnešní člověk významně zapomíná, že má i nohy a nejen auto a židli), ale původ nádorových onemocnění tkví asi spíš jinde.

Sám věřím na to, že zejména nádorové onemocnění jsou způsobeny velkou měrou geneticky a dědičně a spouštěč bývá psychyka.

Chci tím říct, že pokud budete NORMÁLNĚ jíst a ne s prominutím žrát, občas se hejbat a budete se snažit být v psychycké pohodě (jedno s druhým strašně souvisí), máte v ruce obrovskou zbraň proti nemocem.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: pikow
Datum: 07.06.12 17:53
 

Vegetarian nejí maso, Vegan nejí ani mléčné výrobky, jsem vegetarian, a nemůžu si stěžovat, asi od 12 jsem nejedl maso, a mám 180 cm (takže takové ty pověry jez maso, abys vyrostl jsou mylné :) ) Jinak byt vegetarian je celkem fajn, pro lidi jste zajimavy, zdravotne jste v poradku, nemate nadvahu, zkrátka je to zdravý životní styl, tím nijak netvrdím, že maso je špatné, ale dokážu se obejít i bez něj :) Nejsem ale 100% Vegetarian, jím pouze kuřecí, ale toť vše :)

 
Datum: 08.06.12 08:22
 
avatar

Vidíšto a v tom je ten zakopanej pes! Takže živiny z masa přijímáš, byť jen z kuřecího. A ty jsou pro Tvé tělo potřeba. Kdybys nejedl žádné maso, byl bys opravdu takový neduživý zakrnělý prcajzlík. Tak aspoň že jsi rozumný a jíš to kuřecí. I když dneska ta kuřata z velkochovů - to také není nic moc. A sám si je jistě doma nechováš bez chemie. Proto Ti poradím: manželova dietoložka tvrdí, že daleko lepší, než kuřecí /rychlý umělý růst kuřat, rychlý koloběh škodlivin/, je lepší jíst krůtí maso. Nevím. Vím jako kuchařka a hospodyně, že je to sice chutné maso, ale zároveň daleko dražší, než kuřecí. Takže kromě zájmu o zdravou výživu je podstatná i tloušťka peneženky.

Občas ale udělám krůtí prsíčka s kořením "baby gril" a s těstovinami a je to opravdu lahůdka. *placni*Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: lili333
Datum: 11.06.12 17:43
 

Blbost pani, jde videt, ze nevite, o cem mluvite. Vegetarianka jsem od mala, mam 165cm, 60kg, 30let a vyvijim se velice dobre. Nejsem bleda, sportuju a rozhodne se necitim spatne. Na prvni pohled byste to do me urcite nerekla, prave proto, ze jen o slabych lidech se hned vsechno svali na to "jejich vegetarianstvi".

 
Datum: 08.06.12 08:52
 
avatar

Nebudu zpochybňovat vaše vegetariánství, toho jsem dalek, ale dovolil bych si poznámky k vaí logice.

Za prvé, statistické výzkumy pracují s reprezentativním vzorkem a z jediného pozoorování nelze dělat žádné závěry. Říkáte-li, že vy jste vyrostl, nemůžete z toho usuzovat , že každý vegetarián vyroste. (Rozumějte, nezpochybňuji samotný tento fakt, ale mám výhrady k vaší "výzkumné metodice".)

No a za druhé ta vaše úvaha je vadná i z hlediska formální logiky. Kdybych tu "pověru" zformuloval jako výrok, zněla by "kdo jí maso, vyroste" a vy vyvracíte tvrzení "kdo nejí maso, nevyroste". I když samozřejmě, i tak lze ten pokyn interpretovat; on to není výrok a výrok pod tím lze vidět různý, takže jste se přinejmenším dopustil nejasné formulace. Navíc zase je takový důkaz bezcený, nemáte tam kvantifikátor a jediný typ závěru, který byste mohl udělat, je s malým lvantifikátorem (něco jeko "aspoň jeden člověk, který nejí maso, vyrostl") nebo negace velkého (není pravda, že kdo nejí maso, nevyroste), což je nejspíš to, co jste chtěl dokázat, ale cena tohoto závěru je mizivá, viz výše,

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.06.12 11:05
 
avatar
Pokud žereš kuřecí, nejsi vegetarián. Tak nás tady nekrm bláboly.
 
Datum: 07.06.12 19:09
 
avatar

Ale to je přeci naprostá hloupost, že vegetariáni se dožívají ve zdraví vyššího věku a rakovina se jim vyhne obloukem. Jaké potraviny byste tak asi v syrovém stavu požívala? Zrní? A kde ho vezmete? Vypěstujete si je sama? Protože v opačném případě stejně budete jíst potraviny, které jsou zaneřáděné, byť by na nich byla cedule BIO veliká jak Brno. Člověk je již nyní všežravec, což značí, že by měl jíst opravdu všechno. S mírou. Jestliže nejste schopna posoudit, jaké výživové hodnoty má maso, tak na vegetariánství raději úplně zapomeňte. Abyste mohla být vegetariánkou, musela byste velmi dobře se orientovat v potravinách neživočišného původu, abyste si do těla dodala všechny potřebné živiny. A čím víc se budete zabývat jídlem, jestli je vhodné ke stravě či nikoliv, tím dříve zblbnete. Globalizací světa se z potravin, které požíváme, stávají dost nekvalitní produkty. A je rozhodně lepší, má-li člověk možnost si občas něco vypěstovat sám - zelenina, ovoce a tak podobně.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.06.12 19:21
 
avatar

Jez do polosyta, pij do polopita, spi do poledne a budeš živa až do smrti. Člověk je od přírody všežravec, tělo si obvykle umí říct, co potřebuje. Veškeré vegetariánství, veganství a podobné nesmysly mi připadají obdobné jako sekty v náboženství.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: kolo*
Datum: 07.06.12 20:33
 

Vegetariani a vegani jsou magoři,měli by se zavřít do cvokhausu a pravidelně navštěvovat psychiatra..Bylo např.vědecky prokázáno,že děti,které nejedly maso,mají poškozený mozek,protože mozek tyto látky k vývinu potřebuje.Zdravé je jíst ryby a drůbež,ne červené maso.I když i ta drůbež je diskutabilní,když člověk vidí,jakým xindlem je ve velkochovech krmí

 
Datum: 08.06.12 08:13
 
avatar

Vegetarián nejí žádné maso ani masité výrobky. Třeba, když brambory a zeleninu omastíte vepřovým sádlem.

Vegan si vybírá ještě víc - nejí ani to, co bylo ve zvířeti /*píšu to moc laicky/ tedy nejí ani vejce, mléko, tedy ani máslo, tvaroh,sýry, jogurty. To vše je z mléka a prošlo to zvířetem. A tak vlastně nevím, co jí, už toho moc nezbývá. Snad jen zrní a kůru z dubu.*blee*

Myslím si ale, že pro zdravý vývoj člověka je potřeba všechno - s mírou. Rozmanitá potrava ve které je zastoupeno i maso. V naší vesnici žijí manželé, oba jsou vegetariáni, mají 3 dospívající syny. Maminka je ale rozumná a těm klukům masitá jídla připravuje, i když ona sama je nejí. Je to od ní moudré řešení, ti kluci to v dospívání opravdu potřebují. :) Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 08.06.12 11:09
 
avatar
Přesněji řečeno, vegan nejí produkty živočišné výroby. Takže žere hlavně zeleninu, ovoce a zrní
 
Od: pepab
Datum: 08.06.12 14:30
 

Presneji nejen neji, ale ani nevyuziva takoveto vyrobky z kuzi a pod. To znamena ani boty, ani odevy

 
Od: lilli333
Datum: 11.06.12 17:50
 

Vy jste teda (hlavne babajaga) opravdu omezenci a jde videt, ze o tom ho*no vite. Myslela jsem, ze dnesni spolecnost uz je vzdelanejsi a nemysli si, ze zereme jen nejake obili. Tak ja vam vyjmenuju neco z toho, co pravidelne konzumuju: jako prilohy: celozrnna ryze, celozr. testoviny, brambory, kuskus, bulgur, quinoa, pohanka, jahly, (kolik z toho neznate,hmmm?), jako zdroje bilkovin: x druhu cocky, fazoli, cizrna, hrach, soja, dal zpracovane lusteniny - tofu, tempeh, ruzne cockove burgry, robi maso, psenicna bilkovina seitan, pomazanky z lustenin, vybornym zdroje bilkovin, tech spravnych tuku a nepreberneho mnozstvi vitimanu a mineralu jsou pak orechy - vlasske, liskove, mandle, para, makadamiove atd., dal seminka slunecnicove, lnene, dynove atd atd. Samozrejme velke mnozstvi zeleniny (ne mochovske mrazene, kterou jedinou zna asi nase mani nutricni poradkyne babajaga) a ovoce. To jen tak ve zkratce co jsem si vzpomela co jidavam nejcasteji...

 
Od: kejki
Datum: 11.06.12 18:36
 

Hlavně že vy víte, co jsou obiloviny *smich* Ve včerejší idnesu je rozhovor se zakladatelem registru dárců dřeně - http://zpravy.idnes.cz/rozhov…px?c=A120607_105332_domaci_js a jak uvádí: Vegetariánství je stav mysli.

 
Od: bena*
Datum: 12.06.12 15:45
 

Vám ale chybí živočišné bílkoviny a živočišné tuky, které pro správný vývoj a chod naše tělo potřebuje taky. Klidně si jezte mech a hlínu, to je mi úplně jedno, ale veganství a vegetariánství jsou civilizační choroby podobné třeba anorexii - všechno to jde z hlavy, kde si něco vymyslíte a odmítáte přijmat nějakou složku potravin. Anorektička ta odmítá vše samozřejmě...

Doporučoval bych Vám, aby jste se do nikoho nenavážela, když toho člověka nějak moc neznáte. Vše jde vyjádřit přeci slušněji, ne?

 

 

Od: ladaadal*
Datum: 08.06.12 08:32
 

Já jsem proti obojímu. Člověk je všežravec a jako takový se má chovat. Příroda nás nenechala jíst maso pro nic za nic. Ze všeho si naše tělo něco nechává a pokud celý život používáš náhražky, někde se to projeví. Něvěř, že veg... jsou zdravější. Mají míň nemocí, které jsou běžné, ale o to víc se u nich vyvíjejí méně běžná až mimořádná onemocnění. Zkusím ještě prohrabat a najít ten článek, který o tom pojednával, abys to měl kapku podložené, ale vím, že celkově to vyšlo, že jsou na tom vlastně kapku hůř, protože mají nemoce, které se projeví až po dlouhé době a jsou už v podstatě nevyléčitelné.

A to nemluvím o tom, že maj ze života prdlajs. Takový pěkně naložený prouzený a opečený bůček, nebo hustej tmavej voňavej hovězí gulášek či ogrilované jehněčí ..., tak to si neumím představit, co bych měl ze života, kdybych o takové laskominy měl přijít.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: fram
Datum: 08.06.12 08:59
 

Já myslím, že trik "zdravých vegetariánů" není úplně v té skladbě potravy, jako v tom, že si hlídají Co jí. A samozřejmě tou převahou zeleniny se nemohou tak snadno přecpat, jako se odrovná každé nedělní poledne bůčkožravec.

Jedí vůbec vegetariáni dorty? Asi jo...

 
Od: ladaadal*
Datum: 08.06.12 10:41
 

fram: jasně,že jedí, ale nesmí ho vařit pejsek a kočička*smich*

 
Od: fram
Datum: 12.06.12 11:49
 

Tohle je prý strašně dobré...a zdravé:



Mrkvový koláč (chlebíček)

Mrkvový koláč (chlebíček)

Aby byl tento mrkvový koláč zdravější, použijeme jemnou celozrnou pšeničnou či špaldovou mouku.
200g mouky,
1 pytlík kypřícího prášku,
2 vejce,
2 větší lžíce medu,
250g nastrouhané mrkve,
50g celých vlašských ořechů,
BIO citronová kůra,
asi půl lžičky skořice,
lžíce rumu

Ručně prošlehneme žloutky, med, rum, skořici a citronovou kůru. Vmícháme ořechy a pak střídavě prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně nastrouhanou mrkev. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané formy na chlebíček. Pečeme při 180°C asi 40 minut.
 
Datum: 08.06.12 10:57
 
avatar

Vaše otázka je úplně to samé, jak uvažovala má dcera před několika léty. ;) Pravila, že maso hnije ve střevech, z toho jsou kožní problémy a nadýmání a vyjmenovala toho spoustu. Říkala jsem si, že maminky nemusí vědět všechno nejlépe, ať si to vyzkouší, třeba bude šťastnější. Nakoupila si vločky a zrníčka a zrní a suché plody a já nevím co všecko. A dala se do toho. Že by se něco zas až tak změnilo v ní, to asi nemohu říct. A když už toho bylo dost, nechala jsem upečené maso na kredenci, druhý den buchtu a po čase zase nějaký jed. No a když se tohle období, říkám mu období zrní, přehnalo, vyházela jsem ze špajzu všecko zrní a byl klid. Já sama, když si něco delší dobu odříkám, třeba pečivo nebo maso, chybí mi to pak tak, že se mi o tom zdává.*jasne* Ale vím ze školky, že jsou děti, které vůbec maso nejedí. A naopak, přivedla maminka holčičku a prosila nás, ať jí nenutíme, že maso nejedí. Rozdala jsem talířky a vzpomněla si na holčičku a provinile jsem se k ní vrátila, že jí maso odeberu. Už nebylo, snědla ho a chtěla přidat. Maminka byla super, nehněvala se a maso povolila. *jasne* Takže si myslím, že je to potřeba vyzkoušet. Někdo má rád vdolky, jiný holky a každý máme nějaké trávení a každému dělá dobře něco jiného. A nic se nemá přehánět. Ani v odříkání, ani v absenci. Střídmost, to je to důležité.

doplněno 08.06.12 11:00:

oprava: ani v odříkání, ani ve žravosti *hi*

 
Od: wamp®
Datum: 08.06.12 15:56
 
avatar

http://www.prozeny.cz/magazin…-rakovine-pry-veganska-strava Čtěte,opravdu zajímavé,po to vás ty vaše "chiméry" přejdou:D

 
Od: bena*
Datum: 08.06.12 17:26
 

Odpovím stručně a jasně. Smysl to nemá, je to jen civilizační choroba.

 
Od: kesh*
Datum: 09.06.12 00:24
 

Jestli to má smysl? To musíte posoudit sama... Takže především, člověk je všežravec, což znamená, že jí maso i rostlinnou stravu. Pokud jedno z toho vysadíte, není to příliš dobré pro váš organismus. Proč myslíte že jsme všežravci? Potřebujeme zdroje živin jednoho i onoho. Kdybychom byli například jen býložravci, maso bychom nedokázali strávit a naopak. Neříkám, že vegetariánství či veganství je špatné, protože tím vlastně chráníme nevinná zvířata, která trpí pro to, abychom se dobře najedli. Dříve to tak nebylo. Člověk si jako méně inteligentnější tvor (myslím pravěk) prostě ulovil nějaké zvíře, dejme tomu mamuta. Zabili ho a co pobrali, to si vzali. Měli k zvířatům větší úctu a respekt, kdežto teď.. No však pochybuji, že jste ještě neviděla nějaké obrázky týrání zvířat. Takže jestli vám jde o to, netrápit zvířata, myslím, že vám budou vděčná. Tedy spíš Vy budete mít takový pocit. Jenže budou se trápit pořád a pár lidí, dodržujících zelenou stravu, to nezmění. Doufám že jsem nějak poradil :)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: buss®
Datum: 09.06.12 00:29
 

Odříkat si, když je tolik dobrot? Ostatně minulý rok zemřel relativně mladý velký propagátor. Žeru, co mi chutná.

 
Od: sirius007*
Datum: 09.06.12 13:37
 
nechci se hadat...jen strucne ... clovek neni od prirody vsezravec...kdyz pripustim ze ano..urcite neni naprogramovan na varene a jinak zpracovane potraviny...s napojema je to to same ...mleko je napoj mladat at lidskych nebo zvirecich...do dospeleho tela nepatri...
 
Od: kesh*
Datum: 09.06.12 13:45
 

Pokud určitě není napragramován na teplně zpracované potraviny (jak jsem snad pochopil)... Zkuste si zabít krávu a sníst její maso. Myslíte, že se to obejde bez nemocí a kdovíčeho? Pochybuji.

 
Od: kejki
Datum: 09.06.12 13:48
 

Steve Jobs byl vegan. Ale zapálení věřící vám vysvětlí, že pravý vegan rakovinu nedostane. Někteří jsou horší, než jehovisti.

 
Od: sirius007*
Datum: 09.06.12 13:55
 
?tak znova ...pisu pokud pripustim ze je clovek vsezravec...ze by snad mel jist maso tak pouze v syrovem stavu...vasi pra pra prapredci nemeli zadne vedomosti o zpracovani potravin ...pokud ulovili zver..o cemz take muzeme diskutovat jestli to tak bylo...tak si ten ulovek stoprocentne neskladovali tudiz to snedli hned po uloveni a v te dobe uznejte ty pastviny byli o necem jinem...
 
Od: kesh*
Datum: 09.06.12 16:48
 

Já si myslím, že nějaké vědomosti měli. Přišli na to, že potraviny chutnají lépe, když jsou tepelně zpracované. Netuším, kdy objevili oheň, ale určitě tu potravinu uvařit zkusili. A jsem si jist, že jim chutnalo více, než syrové. Ovšem už jsme trochu vybočili z tématu. Můj názor je prostě takový, že člověk by měl jíst oboje, ne jen jedno, protože na to není zvyklý. Laicky řečeno: maso nám dává sílu, rostlinná strava zase zdraví. Něco na tom pravdy bude, o tom není pochyb. Ale zase se mi nelíbí, když zvířata takto nesmírně trpí. Je to téma, na které by se dalo diskutovat nekonečně dlouho, ale já už svůj názor vyřknul a nadále už to nechám plavat.

 
Datum: 09.06.12 21:06
 

Dobrý den, podle mého názoru je třeba řídit se vlastním rozumem a nenechat se strhnout kdejakou módní vlnou, nebo tím, co se zrovna propaguje na TV Nova..Člověk se musí rozhodnout sám, pokud mu maso nedělá dobře, má psychický blok z jeho pojídání, ať je nejí. Pokud jí někdo jen kuřecí a myslí si, jak je zdravé, ať se zajde podívat do drůbežárny, bude se divit. Kuřata musí za velmi krátkou dobu dorůst jateční váhy, do krmiva se přidávají hormony, i když se tvrdí, jak je drůbež zdravá, moc bych na to nedala. Známá v drůbežárně pracuje a když jsem se za ní byla podívat, přeskakovala jsem hromady mrtvých kuřátek,která tu " porci zdraví" nezvládla...V televizi jsem viděla frutariány, vegetariány, někdo přísahá na urinoterapii, někdo se údajně živí slunečním svitem...:) . Je na každém, co si zvolí...Já osobně, kdybych neměla flákotu, asi bych dlouho nepřežila:) . Podle mého názoru když se stanu vegetariánem, příliš zvířat neušetřím a ani mi nepřijde zvrhlé je pro lidské potřeby zabít. Trpět u toho samozřejmě nemusí..

Ohodnoceno: 1x
 
Od: lili333
Datum: 11.06.12 17:58
 

Jarmulino,
jsem už spoustu let vegetarianka, posledni dobou veganka. Tahle otazka je strasne slozita, kazdy ti na ni da jinou odpoved. Moje odpoved bude kratka: nenech si radit od lidi, kteri s tim nemaji ABSOLUTNE ZADNE zkusenosti, jako jsou neketeri lajci zde (a i to priznaji). Radeji si o tom precti neco na strankach veganskych spolku, treba soucitne.cz nebo goveg.cz. Tam ti vsechno objasni a vysvetli a muzes si na to utvorit svuj nazor, a ne se tady ridit lajky, kteri ani nevi, co bilkovina znamena. A jako tresnicka (treba pro Babujagu) se podivej na par fotek znamych vegetarianu a veganu. https://www.facebook.com/medi…4586.375408.5647744585&type=3 Pripadaji ti nezdravi?

 
Od: k2
Datum: 11.06.12 18:55
 

Zato ten Vas prvni odkaz jsou skutecne perly na odborne urovni. Hotova vysoka skola demagogie. Mel jsem silu si precist pouze tu cast s argumenty. Pominu-li procento hrubych pravopisnych chyb v textu, tak jsou tam nepodlozene vyroky brany jako fakta a cisla prekrucovana tak bravurne, aby se to cele hodilo do obsahu webu.

Pak clovek koukne na "Kontakt" a zjisti, ze cely web je vicemene jakousi reklamni omackou nejakeho s.r.o. nejasneho zamereni...

 
Od: buss®
Datum: 12.06.12 09:38
 

A PROČ si myslíš, že ONI mají pravdu?

 
Od: soljah
Datum: 11.06.12 19:36
 

Ahoj, rychle přiblížím svůj pohled na věc a má východiska.

Studuji Religionistiku na FF se zaměřením na změněné stavy vědomí, a jak s nadsázkou říkávám, 9/10 mystiků doporučuje (alespoň před změnou vědomí) maso z jídelníčku vynechat. Když jsem potkal kolegu s podobným zaměřením, řešili jsme zda je to opodstatněné, tak řekl že dle něho ano ale ať to vyzkouším osobně. Díky tomu jsem zjistil, že rozdíl ve kvalitě změného stavu opravdu je, a začal jsem se stravovacími návyky v různých kulturách více zabývat.

Krásně to ilustruje, když jsem si povídal s radikálnějším muslimem (byl to turecký Káz) a on mi vyprávěl svou teorii, že hormony ve vepřovém způsobují bisexuální a ve vyšším množství homosexuální "choutky", poté co jsem mu oponoval, že jsem vepřové jedl a momentálně žádné maso nejím, bez toho abych pozoroval jakékoli změny mé sexuální orientace, mi důrazně řekl, že musím jíst maso nebo do 30-ti dnů nebudu mít žádnou krev, mi nakrásně došlo jaké "sektářství je okolo kultu" pojídání masa, v mnoha kulturách, naši nevyjímaje.

A pokud vezmu svou lidskou způsobilost co by pojídače masa, tak si přiznám, že bez nástrojů bych chytil leda slepici a když jsem někdy ochutnával syrové maso, opravdu mi nepřišlo že jsem pro jeho příjem nějak vybaven.

Jak již někdo psal, tělo si zvykne na ledacos, ale jestli jsme primárně spíše "masopapky" nebo "pojidači vegetace" v rámci našeho všežravství, tak já mám své vege-jasno :)

 
Od: pepam*
Datum: 12.06.12 08:55
 

Jsem na rostlinné stravě deset let, čtyři roky vegan před tím vegetarian. Aktuálně jím už jen syrové ovoce. Za ta léta jsem se zbavil zdravotních neduhů (alergie, astma, ekzémy, nachlazení, nadváha ...). Zvláště v posledním roce, kdy jím poze syrovou veganskou stravu jsem ohledně zdraví prokouknul. Znám desítky až stovky veganů různě se stravujících a jejich příběhy. Dělal jsem VeganFest - největší středoevropský veganský festival.

Zásadní informace je, že pouze strava není základ zdraví!

Zdraví je holistický systém, který je ovlivňován duchovním, duševním a fyzickým stavem. Tedy faktory, které se na něm podílejí jsou strava, karma, psychika, pohyb, duchovní vyspělost, okolí, ...

Na netu jsou miliony stránek o veganství, ale nikdo Vám neřekne, že pokud nebudete zušlechťovat všechny části tohoto celostního systému, tak Vám veganská strava pomůže jen z části.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.