Nejste přihlášen/a.
Předem se omlouvám, zdali se to zde už někde neřešilo, ovšem mám to jako naléhavý dotaz, takže:
Je možné, jestliže na rodiče (matka s manželem - nevl. otcem) přijde exekuční příkaz movitých věcí aby exekutor zabavoval i věci dítěte- plnoletého/spolubydlícícho, se kterými fakticky nakládá a je jejich vlastníkem, ovšem nemá to jak právně dokázat?
Je realizovatelné sepsat si seznam věcí v osobním vlastnictví a pak si je dát notářsky ověřit, aby spis nabyl právní formy a byl zcela regulérně použitelný a zamezoval tak případnému odnětí?
Díky
Exekutor dneska může v podstatě vstoupit kdykoli do prostor o kterých se domnívá, že by se zde mohl nacházet dlužníkův majetek (movité věci). Vůbec ho nezajímá komu patří, jestli matce, otci třeba i nevlastnímu, dítěti plnoletému nebo neplnoletému. Prostě v prostorách, kde se domnívá, že dlužník bydlí (většinou podle adresy) příjde tyto věci zabavovat bez ohledu na to čí jsou. Z Vašeho psaní úplně nerozumím kdo je přesně dlužník, ale předpokládám, že vy rodiče (matka s manželem - nevl. otcem). V tomto případě by nejdříve zabavoval Vaše věci, ale není vyloučeno, že by zabavil i věci Vašeho dítěte (třeba notebook, televizi, kolo, auto, spotřební elektroniku a další). Problém je totiž v tom, když dítě s Vámi bydlí a má tam na té adrese svoje osobní věci, takže on je bude prostě zabavovat v domění, že patří Vám. Dá se tomu pouze předejít: a) sepsáním přesného seznamu věcí, které patří dítěti a nechat notářsky ověřit. Ke všem věcem ale musí existovat veškeré doklady na jeho celé jméno a nejlépe s potvrzením a razítkem prodejny kde byly zakoupeny. Dále je pak možné uznat i svědectví třetích osob, např. sousedů s místopřísežným prohlášením, že ty věci patří Vašemu dítěti. b) nechat si zrušit trvalé bydliště z adresy kde bydlíte s Vaším dítětem (Vy i Váš manžel) a nechat si zřídit trvalé bydliště na ohlašovně obecního úřadu (jako bezdomovci) s tím, že na oné adrese má trvalé bydliště pouze Vaše dítě. Potom je třeba abyste si také na této adrese zrušili Vaše jmenovky na dveřích, zvonu atd. a hlavně poštovní schánku a nesmí Vám tam chodit pošta a pokud by se tam někdo snažil poštu doručit, tak to okamžitě vracet zpět místní poště s tím, že tam uvedení adresáti nebydlí (adresát na uvedené adrese neznámý). Jedině tak můžete zabránit tomu, aby exekutor "neukradl" věci Vašemu dítěti...
Je to takhle, (vyznělo to asi trochu jinak): Já jsem syn, matka žije s nevl. otcem, kterého sy vzala asi před 10 lety, mě jde právě o to, jestli je realizovatelné řešení soupisu věcí s notářským razítkem a podpisem. Ovšem pravdou je, že ke spoustě věcí už záruční list, dodací nemám, byly zničeny při požáru bývalého domu. Mám cca ke 35% věcí záruční list, kde je výhradně moje jméno, navíc mám i jiné příjmení (rodné, neměnil sem ho po zmměně toho matčina na totéž).
Neím tedy jaké alternetivní řešení uskutečnit, ve vztahu k věcem, které už nejsou písemně stvrzeny, doleženy přímo k mému jménu, že jenom já jsem výhradní vlastník a provozovatel. Lze tedy alespoň písemný soupis, psaný na pc a následně ho jít notářsky ověřit? Pomůže to k něčemu? Nebo nějaká jiná varianta, která by právně dokazovala, že "tyto" věci jsou opravdu jen moje. Dar a pod?
V tom případě si opatřete svědecké výpovědi lidí, kteří Vám potvrdí, že uvedené věci jsou výhradně Vaše a nikoho jiného. Všechno nutno písemně, místopřísežné prohlášení a ověřit na matrice magistrátu úředně podpisy. Stojí to cca 30,- Kč.
Doporučuji ( i když se to některým nebude líbit) si pročíst exekuční řád - zák. č. 120/2001 a Občansko soudní řád týkající se exekucí. A popř. pak se ptát. Ale asi se to bez právníka pak neobejde.
? Jak ví notář, že je věci jsou vlastníka? Stačí běžné prohlášení někoho. Může to být však vyhodnoceno i jako trestnéé.
Je mi to tak nějak jasný, ovšem prostě asi neexistuje, jak tak na to koukám, zcela nezpochybnitelná a relevantní obrana, když sepíšu seznam věcí( co sou opravdu moje, jen už nemám dodací listy/faktury a jiné písemné ověření) s někým, kdo mi je teda jakoby "dal" - notářsky se to orazítkuje, podepíše (dárce i obdarovaný souhlasí) a když teda při probíhající exekuci já, jako obdarovaný tento papír vytáhnu, kde je uvedena osoba, která mi dosvědčí, že jsou míněné věci moje, tím, že tam má podpis, prohlášení atd..., tím, že mi je darovala - tak to tedy může být vlastně taktéž, jak ste napsal trestné... - procházím veškeré možné varianty, jak se tomuto zcela nedomyšlenému systému bránit, a dochází mi, že nejlepší asi bude, když už tak nějak prozírám a dochází mi, že se dluhy (ne moje) přestávají splácet, odvézt je dopředu někam pryč, než čekat v nejistotě s rizikem jejich ztráty. Když: "Prohlášení někoho, může být trestné," tak tedy jen ten právník...
PS: Ještě jeden drobný dotaz: předchází nejdříve exekuce na běžný účet dlužitele, před exekucí na jeho movité/nemov. věci? Nebo je to případ od případu jiné atd.
Nejprve probíhá exekuce na účet, případně srážky ze mzdy u zaměstnavatele s tím, že Vám musí nechat životní minimum cca 6.200 Kč. V případě, že na účtě nemáte dostatek peněz k pokrytí celého dluhu nebo žádné a i srážky, které strhává nepokryjí dluh v plné výši, tak pak většinou následuje exekuce na majetek. Nemovitost, auto atd. pokud vlastníte a nakonec movitý majetek (vybavení domácnosti, spotřební elektronika, cenné osobní věci atd. nebo osobní prohlídka - hotovost, zlato, cenné předměty atd..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.