Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, nemocenskou 3 týdny hrdí zaměstnavatel? je to tak, že je tím myšlno 15 dní(3 týdny bez SO a NE) nebo 21 dní pracovních(také běz SO a NE?
Děkuji
S pozdravem
Hradí prvních 21 kalendářních dní nemoci, ale pouze náhradu za zameškané směny (přičemž první tři zameškané směny jsou neplacené).
děkuji, já so ne nechodím do práce, takže prostě spočítám 21 dní v měsíci a 3 dny z toho zdarma, a je to 60 % z platu nevíte?
Děkuji
Pro lidi s pravidelnou pracovní dobou 5 dní v týdnu je to celkem 12 placených dní (směn). Není to 60% z platu, náhrada se počítá z čtvrtletního hodinového průměru, zredukuje se 90%, výsledek se dále redukuje 60% a až tato částka je sazbou náhrady za hodinu.
děkuji za odpověd, a jakto že 12 dní jenom? když zaměstnavatel hradí 3 týdny? myslíte asi, že 3 dny se nepočítají zřejmě?
Dáme si příklad : onemocníte třeba v pondělí 7.11. První tři dny se neplatí ale započítávají se do 21 denní lhůty .
Takže to máme do 27.11.
A teď se spočítají všechny pracovní dny v případě normální pracovní doby od pondělí do pátku mimo těch prvních 3. to máme 10,11, 14,15,16,17,18,21,22,23,24 a 25 - tedy přesně 12 dní.
Po těch 21 dnech to už plně hradí ČSSZ dle denního vyměřovacího základu a započítávají se i soboty a neděle.
děkuji moc za radu
doplněno 02.11.11 16:36:a ještě jen takový dotaz toho 28, 29, 30 by už hradila ČSSZ tedy. je to tak?to uýž nespadá do těch 3 týdnů? chápu to dobře?
doplněno 07.11.11 10:52:dobrý den, prosím ještě takový dotaz, když je 1 den svátek, tak ten svátek co je ve všední den, muí musí zaměstnavatel uhradit? je to tak?
Děkuji
OSSZ už od 22. dne nemoci platí nemocenské dávky. Ty se platí za kalendářní dny, tedy i za soboty a neděle.
Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, protože jste mi dobře poradil a rozumíte tomu, došla mi výplata za nemoc, a připadá mi to dost málo, když to srovnám s mým taťkem, který marodil taky 3 týdny a dostal stejně, jak kdyby byl v práci.Ještě mi na výplatní pásce sebrali dovolenou, mám mít 2 dny, a najednou tam mám 0, to si s nimi vyřídím v pondělí, ale k těm penězům, byla jsem nemocná od 9.11 do konce měsíce, to je 22 kalendářních dnů a 15 pracovních, když nepočítám svátek toho 17.11.za tyto dny jse dostala nemocenskou 5252Kč a za odpracované dny 3695Kč, což bylo 6 dní odpracovaných, celkem tedy 8.947,-Kč, což je dost málo na to, že jsme 3 týdny byla nemocná.Každý měsíc mám stejnou měs. sazbu 17.700 Kč hrubého, umíte to z toho spočítat, kolik jsem měla správně dostat?
Moc děkuji
Nemocenskou i náhradu mzdy spočítat umím, ale ten výpočet bude ve Vašem případě pouze orientační.
Pro náhradu mzdy za nemoc se jako základ výpočtu bere průměrná hrubá mzda pouze za odpracované hodiny, tedy bez případných náhrad, a podělí se odpracovanými hodinami, a to za předchozí kalendářní čtvrtletí, tedy za 7,8,9/2011.
Pro nemocenskou se bere hrubá mzda (včetně náhrad) za 12 měsíců předcházejících měsíci, v němž nemoc začala, tedy ve Vašem případě 11/2010 - 10/2011) a dělí se počtem dnů za toto období, tedy zpravidla 365, ale pokud jste v těchto měsících byla nemocná, měla ošetřování člena rodiny nebo jiné vyloučené doby, tak ty se musí od těch dnů odečíst.
Nemohu Vám spočítat, kolik jste měla správně dostat, protože nemám k dispozici všechny údaje a vím jenom to, že máte měsíčně 17.700 hrubého. Připadá mi ale, že náhrada mzdy je odpovídající. Na výplatní pásce musíte mít údaj Průměr pro náhradu hodinový. Ten když vynásobíte 90% a výsledek vynásobíte 60%, dostanete náhradu za nemoc na hodinu, takže x8 hodin denně a x počet dní, za které náhrada náleží (tedy 8*12=96) by Vám mělo vyjít to, co je vyplacené (pokud míváte svátek placený náhradou za svátek, tak za něj dostanete i náhradu za nemoc, jinak ne).
Nedostala jste nemocenskou, ale náhradu mzdy.
Když otec dostal stejně, jako by byl v práci - mohlo by se jednat o poslance, vojáka, policistu, kde snad při prac. neschopnosti dostávají plný plat (odměnu)?
Dovolená - máte prac. poměr od začátku roku a splnila jste podmínku 60 odprac. dnů?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.