Nejste přihlášen/a.
dobrý den všem, chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenost se zvyšováním výživného na dítě. Dcera nastupuje v září do školky a já zůstávám na mateřské se synem. Školné a stravné pro dceru ve školce by tedy docela zasáhlo do rozpočtu. Výživné na dceru je 2800,-. O jakou částku lze žádat? Díky všem za odpovědi. B. J.
Asi tak, do žádosti o zvýšení výživného si můžete napsat částku, jaká se vám líbí. Ale soud stejně bude vycházet z toho, jak moc může otec ze svého příjmu platit. Když vám povím, že na středoškoláka beru míň než vy na slečnu v mateřské škole, tak si udělejte sama obrázek, jak to s výživným na děti tak asi je. Soud bude posuzovat majetek a finanční příjmy otce dítěte, případně jeho nové partnerky, jestli má už další závazky, na které platí. Dále bude posuzovat váš příjem a příjem případného vašeho nového partnera. Vy byste si měla pro soud schovat všechny účtenky, co jste kdy dceři platila, abyste mohla dokázat svoje tvrzení, že se vám zvedly na dceru výdaje. Do petitu zádosti, tedy do toho, o čem má soud rozhodnout, napište konkrétní částku v Kč. Nevím, jaké má finanční možnosti otec dcery. Jestli je to podnikatel, tak ti jsou schopni ukázat daňové přiznání se ztrátou a tvrdit, že nic nevydělávají. Být vámi, nějakou přemrštěnou částku tam psát nebudu - opravdu vycházejte z možností druhé strany. Bylo by hezké žádat výživné na dceru např. 10000,-, ale pokud by byl otec nezaměstnaný nebo s malým příjmem a třemi dalšími novými závazky, tak vám to soud sotva přiklepne.
Výživné je určováno z výše příjmů otce - náklady na ´provoz dítěte´ (zní to hnusně, uznávám) zohlednit víceméně nelze...
Případně ale můžete požádat o sociální dávky...
taky záleží na tom, kdy jste žádala naposledy. Obvyklé je tak 3 roky ne častěji...
taky musíte dokázat, kolik budete platit za tu školku, navíc, mohou argumentovat tím, že tam dítě dávat nemusíte, když jste doma na mateřské... (pokud není předškolák). Počkala bych až půjde do školy - to se vám taky hodně zvýší náklady, s tím počítejte...
taky vám přispěju odpovědí .Já mám v péči dvě děti ,obě do 4.třídy v základní škole.jejich otec platí na každé (1100kč!) ,čili na obě beru 2200kč ,méně než vy na tu vaši o dost mladší dcerku. Podotýkám ,že :jednou ,když děti nastoupily do školy ,a v té době jsme byli již 3roky rozvedení ,jsem si požádala o zvýšení ,tehdy jsem chtěla 1600kč na jednoho .Exmanžel podniká ,a co si myslíte ,že se mohlo stát ,když předložil nulové danové přiznání? nepochodila jsem ,výživné zůstalo na stejné výši.A do dnes tak je ,taky o zvýšení velmi uvažuji ,je to už doba ,co nám to takto stanovili ,vše zdrahlo ,navíc jsem ted na úp. (2roky) .Ale opravdu se bojím ,že se mi nepovede ničeho dosáhnout ,protože už když jsem mu to osobně navrhla ,tak se kroutil ,přestože vím ,že si nežije zrovna špatně.Cesta by mohla vést přes právníka ,ale s dávek si sotva mohu dovolit právní pomoc u soudu . S vaším stanoveným výživným na jedno dítě bych skákala radostí ,to mi věřte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.