Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych znát váš názor na vegetariánství...
Jaké jsou výhody a nevýhody? Kde by měla být ta hranice, kolik masa má člvěk jíst? Nebo by maso neměl jíst vůbec?
Chvíli jsem se o tom bavil se svým obvoďákem a ten se vyjádřil v tom smyslu, že je každý extrém špatný... že by si člověk pak musel sestavit nějaký extra jídelníček a ten přesně dodržovat, aby nahradil všechny ty bálkoviny z masa...
A že by to spíš nedoporučoval.
Co si o tom myslíte vy?
Samozřejmě že bych si mohl vygooglit tuny a tuny nějakých článků o téhle tematice, ale já internetu zrovna dvakrát nevěřím... takže se ptám spíš těch, kteří mají určité zkušenosti se zdravou výživou.
Nebo přímo vegetariánů, popř. jejich odpůrců xD
Díky za váš čas
Nebudu také opisovat články od přítele Google.Začnu principem.Člověk je od přírody všežravec a jako takovou by měl vyznávat stravu,aby po všech směrech prospíval.Já sám od dětství maso moc nemiluji,měl jsem vždy fyzický odpor k tučnému masu i vnitřnostem.Preferuji zeleninu s libovým masem v menším rozsahu.Není to určitě naučené,je to instinkt.Přítel dcery v době,kdy se s dcerou seznámil,byl zapřísáhlý vegetarián.Jedl jen ryby.Protože těžce pracuje,byl neustále vyčerpaný a unavený.Po několika letech ho začal bolet intenzivně žaludek a klouby.Lékařka mu potvrdila fakt,že mu chybí určité proteiny a má začínající artrozu.To ve 30 letech.Začal konzumovat hovězí maso i s kližkami a z kuřete kůže,během roku se jeho stav pronikavě zlepšil.Proto si myslím a jsem o tom přesvědčený,že zapřísáhlé vegetariánství je nesmysl a má co dělat s fanatizmem.Vrchol je,když se do toho zapojují děti,tam to hrozí poškozením zdraví.
JABRAKA
Ja chapu proc to vegetariani delaj (aspon teda vetsina z nich to dela z toho spravnyho duvodu). Ale ja s tim naprosto nesouhlasim. Mame travici soustavu, enzymy konstrouvany jako vsezravci. Tzn, ze nejen ze je za potrebi prijimat vsechny ziviny, ale je to nepostradatelny. Z nejakeho duvodu je nas metabolismus naprogramovan tak jak je a ma to i svuj duvod. Toto programovani se tvorilo miliony let. A tedka jsou tu vegetariani, vegani a pro me uz absolutne nepochopitelny makrobiotici, kteri svym chovanim vicemene popiraji zakony prirody.
Uplne stejne by bylo kdyby napr tygr prestal lovit antilopy a zacal ozirat listky na malych stromech.
Ale na druhou stranu je neodsuzuju, prece jenom je to jejich zdravi. Ovsem nemuzu vystat, pokud nuti rodice svoje deti do takovych mucicich diet...
Máte nějaké důkazy o tom, že živočišná strava je pro člověka "nepostradatelná"? Pouze opakujete, co jste někde slyšel/a. Miliony vegetariánů a veganů (celé generace) po celém světě jsou důkazem toho, že nepostradatelná není. Kromě toho existují také studie, které toto potvrzují a naopak upozorňují, že veg. strava je prevencí mnoha civilizačních onemocnění (rakoviny, diabetu, srdečních onemocnění).
Pokud se přirovnáváte k tygrovi, tak byste měl/a vědět, že ten jedná za základě svého instinktu, nemůže se rozhodnout. My lidé ano. Navíc tygr je prokazatelně masožravec, zvíře si sám svými zuby zakousne, roztrhá, sní. Člověk toho není schopen, dá se s úspěchem pochybovat o nastavení trávicího ústrojí člověka jako vhodného ke konzumaci masa. V přírodě navíc predátoři loví slabé a nemocné jedince. Člověk ale systematicky týrá ve velkém zvířata ve fabrikách, tato zvířata tam trpí a žijí zcela nepřirozeně, jsou nezdravá, přešlechtěná. Trpí tím nejen ta zvířata, ale i lidé, má to i negativní vliv na jejich zdraví.
Nechápu, proč nemůžete vystát rodiče dětí, kteří nedávají svým dětem maso (příp. mléko...). Není to žádná mučící dieta, ale výborná strava. Můj syn si pochvaluje, jak výborně vařím. Mimochodem nechápe, proč většina lidí jí maso. To mu opravdu nedokážu vysvětlit, proč. Zamyslete se spíš nad tím, proč většina lidí nutí své děti do konzumace masa, což má na rozdíl od vegetariánství (veganství) prokazatelně negativní vliv na zdraví a zvyšuje se tím možnost onemocnění civilizačními chorobami.
Předně bych neslučoval pojmy vegetariánství a zdravá výživa. Jak už vyplývá z uvedených příspěvků, strava bez masa může organismu hodně ublížit. Člověk, který má zkušenosti se zdravou výživou by zákonitě musel vegetariánství zavrhnout. Nehledě na to, že vegetarián může klidně denně spořádat dvě tabulky mléčné čkololády (nejlépe made in supermarket ), což mu na zdraví také nepřidá.
Na druhou stranu, zdravá výživa je také relativní pojem. Co bylo doporučováno před dvaceti lety se dnes označuje jako nevhodné nebo dokonce škodlivé apod. Pravda je dle mého názoru někde uprostřed. Pokud člověk přijímá jednu složku potravy více a jinou zas méně nebo vůbec, tak dřív nebo později se to stejně projeví. A je jedno, jestli tu mluvíme o nedostatku zeleninové složky, nadbytku cukru nebo absenci masa v potravě.
Jsem zastáncem vyvážené stravy a vegetariánství a podobným trendům říkám jednoznačně NE!
Ahoj, k názorům Vaší známé - 14-ti denní hladovka člověka pročistí, ale v hodně negativním smyslu. Ví Vaše známá, že v žaludku máme silnou (pH=2!) kyselinu, která si asi s hladověním moc nerozumí? Slyšela někdy o acidobazické rovnováze? Navíc člověk je od přírody všežravec (proč asi máme špičáky?) a hlen v krvi je také ...ehm...zajímavý názor. Ještě že neuvádíte víc příkladů
K Vaší otázce - vegetariánství ne! Jsem zdravotnická pracovnice a něco o tom vím. Odmítání masa nám ovlivňuje pH krve. Maso obsahuje živočišné bílkoviny, které se prostě v žádných sojových náhražkách nevyskytují. Při vegetariánské stravě máme rychlejší trávení, zejména střevní pasáž, což má za následek nedostatečné vstřebávání stopových prvků, které vůbec se ve vegetariánském jídelníčku vyskytují poskrovnu. A naše tělo tyto látky potřebuje ke správné funkci velké spousty mechanismů, od reprodukčních schopností přes prevenci rakoviny až po zdravou pleť. A pokud si přečtete nějakou tabulku se seznamem vitamínů a stopových prvků, schválně si všimněte, kolik z nich se vyskytuje v mase, mléce a vajíčkách.
A taky v neposlední řadě - takové grilované kuře nebo pořádný řízek... ňam!
cervene maso je ale to nejhorsi. To je obecne znamo, ze obsahuje tak kolem 30 % spatnych latek. Proto ani detem se nedoporucuje. A ani jist casto neni dobre...Spis tu ukazujes na tu nejhorsi variantu.
A rakovinou tlustyho streva se ohani kazdej vegetarian, ci vegan, kteryho jsem poznal, tak jsem se tesil az to tu zazni.. ale jak si i sama rekla, dieta musi byt dobre vedena a pak je to bez problemu..
A s tim mlekem, to slysim novinku. Ze by zeme, kde pijou mleko, byly postizeny osteoporozou? Tohle bych rad vedel, kde si cetla..
A taky pokud toho tolik vis, tak urcite vis, ze clovek si jako jeden z mala savcu(ne-li jedinej) uchovava schopnost travit mlecne bilkoviny, za coz muze nas prirozenej enzymovej preparat, kterej je prirozenej... zamerne to zduraznuju po druhe..
Že je červené maso to nejhorší a nedoporučuje se, tak to mi není známo. Naopak, když jsem jednou posílala jídelníčky z jedné školky k posození odborníkům z Motola, tak to byla jedna z výtek těchto odborníků, že jídelníček obsahuje málo hovězího.
Vůbec nevím o tom, že bychom měli nějaký enzym na trávení mléka. Tak do hloubky se tím nezabývám, není to můj studijní obor. Ale vím, že stále více lidí (a dětí) má potravinovou alergii na mléko. Znám několik lidí ze svého okolí. Já sama jsem mívala mléko ráda a problémy mi nědělalo, problém mi dělá pouze etický rozměr.
U té osteoporózy jsem někde četla, že třeba v Číně se prakticky nevyskytuje, mléko tam přitom nepijí. Zatímco u nás v západních státech je konzumace mléka obrovská, přesto je ospeoporóza vážný rozšířený problém.
Díky všem za názory... teď bych ještě potřeboval nějaké knkrétní argumenty a konkrétní příklady, viz @claire =))
Něco, co bych jí mohl vmést do tváře s triumfálním výrazem =D
Dobře, nic tak přehnaného, ale zkrátka něco, co bych mohl při debatě použít...
Sice je mi jasný, že ji nepřemluvím, aby toho nechala, protože to vážně přehání a je přesvědčená o své pravdě, ale... aspoň se pokusím.
Lidské tělo se skládá jen ze strukturovaných bílkovin a nerovnováhy na membránách.
Nase lidske telo se sklada pouze ze strukturovanych bilkovin a nerovnovahy na membranach. Kazda bilkovina je tvorena zakladni jeji jednotkou - aminokyselinou... Aminokyseliny jsou"nasimi cihlami"
Jak uz sem psal, metabolismus cloveka je konstruovan jako vsezravec. Metabolickej rozdil mezi prasetem a clovekem je hodne maly, az na to, ze prase je chytrejsi, protoze nepremejsli nad takovyma blbostma jako napr bejt vegetarian ci dokonce vegan..
Vsezravec jednoduse potrebuje vsechny dostupne zdroje, protoze to tak jednoduse priroda zaridila. A temi zdroji jsou bilkoviny, stopove prvky, vitaminy, tuky, cukry apod. Neco z toho si vyrobime biosyntezou sami, ovsem nektere latky se musi dodavat z venci. Rika se jim esencialni, mezi ktere jsou i nektere aminokyseliny. Hlidat vyvazeny prijem potravy a vsech slozek, ktere potrebujeme je tezke i pro normalne se stravujiciho cloveka. Pokud prestane nekdo jist maso, je to rapidni zasah do energeticke bilance tela, ktera vede driv nebo pozdejc k deficitum prave onech latek, ktere jsou prevazne, ci pouze v zivocisnych zdrojich s cimz souvisi jednoduchej dusledek. Nase telo prestane dostatek potrebnych surovin pro tvorbu bilkovin. A bilkoviny nejsou pouze strukturni, ale maji i plno dalsich funkci.
Maso je bohate na vitaminy hlave B (B2,B12), D, Ca, Fe, I, Se, Zn atd. Nedostatek tech dobrych bilkovin ma za nasledek poruchy imunitniho systemu, u ditete porucham vyvoje mozku. A taky je tu dalsi vec. Zelenina, ac se nam to libi nebo ne, obsahuje spoustu neprirodnich latek. Jako napr tezke kovy - kadmium, olovo, pesticidy, herbicidy, dusicnany z hnojiv apod. Vsechny tyto latky se vysoce toxicke a maji hodne negativni vliv na organismus. Takze ono se ladovat salatkama je sice parada, ale pokud bychom delali testy na tyto latky o normalniho vsezravyho cloveka a pak u vegetariana, tak nas pan vegetarian bude mit v sobe tolik olova a kadmia, ze by asi koukal. O tomhle ovsem oni nepisou. Vsude co sem videl, tak se mi kazda vegetarianska stranka zda az prilis agitacni a celkem uplne mimo, jak kdyby tam psali nasi politici a slibovali buhvi co.
Vegetarianstvi je podle meho pouze moda dnesniho sveta, kterej se jakoby snazi stavet za dobry veci. Za chvili ten kdo nebude teplej vegetarian, tak nebude IN, kam ten svet speje.
A pokud by lidstvo prestalo jist uplne maso, tak sem si jistej, ze za par stovek generaci bychom zdementneli a zase bychom lezli po stromech, coz by ale mozna pro nas bylo to nejlepsi vzhledem k tomu jak se chovame k planete.. Dulezity je, ze v tomto pripade by nas evoluce smetla a nahradil by nas tu nejakej rozumejsi tvor. Treba to prase mozna... Vegetariani nesouhlasi? A proc myslite, ze jste vegetariani? Protoze nasi predci slezli ze stromu, prestali jist jenom korinky a zacli lovit zver. Zacli jist zivocisne proteiny, pri cemz nam zacal celkem rapidne rust mozek, kterej vlastne zpusobuje to, ze nektery lidi neji maso, protoze jednoduse moc"mysli". Vegetarianstvi je u me jednoduse sebetryzneni, popirani sebe sama a popirani miliony let evoluce. Rad si tu poslechnu protiargumenty, pokud nejaky jsou...
Jinak divokepaze: Konkretnich prikladu je celkem dost o tom jak jsou nektere latky v mase dulezite. Hlavne se jedna o biochemicke syntezy latek v nasem tele, ktere jsou velice dulezite... Nechci tu ale psat zase tyhle veci.. Uz sem kecal az az.. :D
ok..
akorat se omlouvam za obcas lamavou cestinu, psal sem to v praci, tak jsem to psal na nekolik etap a pak to tak dopadne.. ale snad je to aspon trochu srozumitelny
Díky, to by mohlo snad i stačit xD
Až se s ní někdy zas budu bavit, tak uvidím... kdyžtak sem pak hodím nějaký ty"protiargumenty"=)
Pokud vám jde opravdu o zdraví vaší kamarádky, tak nechápu, proč se spíš nezaměříte na to, abyste ji informovat o důležitosti mít vhodně sestavený jídelníček, abyste ji přesvědčil, aby si občas nechala udělat kontrolní rozbor krve apod.
Nějaké předsvědčování o nevhodnosti veg. stravy je k ničemu, je to zbytečné a navíc nepravdivé. Pokud Česká pediatrická společnost tvrdí, že nelze v zásadě nic namítat proti správně sestavené veg. stravy u dětí, tím spíš to bude platit i u dospělých, ne?
Takže pokud vám nejde jen o sebe a vnucování vlastních "zaručených" názorů druhým, tak byste se spíš měl zaměřit o osvětu u své kamarádky, aby nepodcenila skladbu stravování.
Čau,
nechápu, proč pořád hledáte nějaké "protiargumenty"proti vegetariánům? Proč si potřebujete dokazovat svoji "masovou"pravdu?
Já sama jsem veganka (nejím nic živočišného, stejně tak můj syn ve školkovém věku, takže k tomu mám co říct na rozdíl od mnoha lidí, kteří to sami nic nezkusili...
To, že je člověk tzv. všežravec, to znamená, že může jíst vše, nikoliv, že musí. My lidé si můžeme vybrat, co budeme jíst, vše, co potřebujeme ke zdravému životu lze dobře zajistit i bez vykořisťování a zabíjení zvířat.
Mimochodem, když někdo argumentuje přírodou, tak co je přirozeného na konzumaci mléka? Přece každý živočišný druh - savec - má mléko pro svá mláďata a to jediné je přirozené. V přírodě žádný dospělý jedinec nepije mléko a už vůbec ne od jiného živočišného druhu.
Ale zpátky k masu, když je tak přirozené, tak proč si ho člověk musí upravovat, jinak by ho nebyl schopen pozdřít? Proč si tedy člověk nekoupí kilový kus hovězího a neuvařené a neochucené to s chutí nesní? Pokud by to bylo tak přirozené, tak by to mělo vzbuzovat chutě, ne? Každý predátor v přírodě má přirozenou chuť na maso, na syrové maso, které si sám svými zuby zabije a rozkouše. Když vidíte živého králíka, sbíhají se vám sliny na jeho syrové maso a máte chutě jej rozdrásat svými zuby? Pak bych ještě zmínila přirozený odpor dětí k masu. Ne všech, ale mnoho dětí má zkušenosti od školky, že nechtěly jíst maso a byly do něj nuceny. Kde je tedy ta přirozenost? Mimochodem, přece jenom jsme "opice"a mnoho opic (mezi nimi gorila) maso nejí vůbec a jí jen rostlinnou stravu. Ale i opice, které jí maso, tak ho jí poskrovnu, spíš výjimečně.
Vegetariánská strava určitě může škodit, ale to může i strava s masem, stačí když není vhodně sestavená. Klasická česká strava (řízky, knedlíky, uzeniny) je důvodem mnoha civilizačních onemocnění. Stejně tak vegetarián, který jí samá nevhodná jídla (bílá mouka, hodně cukru, soli, smaženého, hodně konzervovaného), na tom může být zdravotně špatně. Tady je brněnská restaurace, která nepoužívá žádné živočišné produkty, ale jídelníček je zdravé a plnohodnotné jídlo:
Tady je jen pro představu ukázka veganů (kteří nejí nic živočišného), jací jsou to "chudáci"
Je sice pravda, že mnoho lékařů vegetariánskou (natož veganskou) stravu nedoporučuje, ale to je jenom otázka předsudků a neznalosti. Podle vědeckých studií se může vegetariánsky i vegansky stravovat kdokoli, včetně dětí. Tady je stanovisko Americké dietetické asociace, která se zabývá seriózním výzkumem: blisty.cz/...
I česká pediatrická společnost k alternativnímu stravování říká: "Pokud je dieta správně vedena a vypracována, nemůže se proti ní zásadně mnoho namítat." csvv.cz/...
ja ale nehledam zadnej protiargument, protoze proste zadnej neni. Uplne me fascinujes. Hlavne k tvymu pristupu k diteti. Ja vim, ze nemam pravo, je to tvoje dite. Ale ono si urcite svobodne nevybralo aby bylo vegan. Az bude ve 25 tvoje dite dementni, tak si vzpomen tady na ty radky...
A tedka konretne k tvemu prispevku:
Ja sem vegetarianem taky byl, takze vim o cem to je. Tvuj duvod ja samozrejme uznavam, ale ne na ukor toho, ze ohrozujes vyvoj svyho ditete... Vim, ze nebudes souhlasit, ale je to proste fakt. Napr. kdyz o tom vis neco, me by treba zajimalo, jak doplnujes u sveho ditete Lysin, mineralni latky a vitamin B. Zajimalo by me jak zajistujes prijem prikladne techto latek a zda tve dite dostava opravdu to co ma... Co se tyce toho zabijeni zvirat. Lev taky nepremejsli o tom, kdyz se hrabe ve vnitrnostech nejakyho zvirete, jestli ho vykoristuje. Ja neuznavam, jak se nekdy se zviraty zachazi, ale opet zase, neni to duvod omezovat svoje dite.
Co se tyce toho mleka... Ehhmmmm.. snad kazda selma by si mlicko dala rada, protoze cejti, ze je to tak spravne. Jsou tam vitaminy, proteiny. To, ze je mliko od jinyho savce, neznamena, ze je z jiny planety a ze je tam protein na bazi treba kremiku.
K tomu masu, nerikej mi, ze ty si potravu taky tepelne neupravujes... Nebo mi chces rict, ze jis suchy, cerstve natrhany stebla ovsa? Pokud vim, tak vsechny veci co ji vegani se taky tepelne upravujou, tak nevim co si tim myslela,. Jinak u tech zubu, my prave mame zuby uzpusobeny i na jezeni masa... kdyztak si to najdi...
Opicky sice neji maso, ale divila by ses jak si radi obcas ulovi i nejakou malou drobotu.. A pokud vim, tak to je trosku jina evolucni vetev, nez je clovek. Proto oni zustali na stromech a my sme tedka tady u PC...(nevim ale co je lepsi)
A taky ti reknu, ze mas pravdu. Je to otazka predsudku a neznalosti. Ja jsem primo vystudovanej v oboru potravinarstvi a biochemickeho hlediska, takze myslim, ze o tom taky neco vim. To nerikam, abych se tu chlubil, ale abys vedela, ze ja ty neznalosti aspon co se tyce tehle veci nemam.
Ja bych jednoduse rad vedel, jakym zpusobem hlidas, ze se tvemu diteti dostavaji vsechny potrebne latky, ktere velice moc potrebuje, protoze jeho tela se stale stavi. Proteiny jsou zakladni stavebni jednotka a nevim, kde chudak tvoje dite bere vubec energii... Jsem zvedavej, jak mi na tohle odpovis...
Jinak ty chudaci vegany. Sice pekny, ale mam tu poslat fotky normalnich kulturistu? Ani nemusim, spis jenom zbytecnej argument. A tihle vegani kulturisti se vyznaji v biochemii tela a v chemii stravy vic nez normalni lidi a u tech i verim, ze jsou sto si to pohlidat, aby meli ten spravnej prijem...
Pokud je dieta spravne vedena a vypracovana... Mas tedy jistotu, ze tato dieta, kterou podstupuje nedobrovolne tve dite je spravne vypracovana?
Promiň, ale máš nějaké důkazy, že by někdo měl být kvůli vegetariánství či veganství dementní, nebo že ohrožuju svoje dítě? Nebo je to jen tvoje představa. Tady v ČR vím o jedné rodině, která jsou 3 generace vegani a dementní tam není nikdo. V zahraničí je takových rodin nespočet. Ani žádné výzkumy tvoje domněnky nepotvrzují.
Já mám taky svůj názor na vývoj dětí, které dostávají pravidelně pribiňáky, jogurty typu dobrá máma, každý den mají čokoládičky a jiné sladké sajrajty a do toho se stravují ve školní jídelně, kde čerstvá zelenina a ovoce prakticky neexistuje, za to je tam každý den maso té nejhorší kvality. Mám spíš obavy o vývoj těchto dětí, než svého syna.
Synovi občas nechávám dělat odběry krve, jednu dobu měl sníženou hladinu železa, ale poslední odběr dopadl výborně. Doplňujeme občas jenom vitamin B12, taky dávám řasu chlorellu, kterou má malý rád. Například v sóji je mnohem víc bílkovin než v mase, ale samozřejmě nejíme jenom sóju, ale hodně luštěnin, které jsou na bílkoviny bohaté. Synovi se snažím dávat všechno pokud možno v biokvalitě... celozrnné, čerstvé, hodně je toho z vlastní zahrádky, hodně syrového. Vyhýbám se jednoduchým cukrům, konzervovaným potravinám a nevhodným úpravám jídel. Jakým způsobem si hlídají ostatní maminky, jestli jejich dítě má všechno, co potřebuje, a jestli nemá něco, co mu škodí? Ostatní děti mají dietu dobrovolnou, nebo je spíš rodiče od malička nutí do konzumace masa a mléčných výrobků?
K tomu mléku, kromě toho, že co se týče zacházení se zvířaty, tak je jeho konzumace ještě horší než konzumace masa, taky je mléko jeden z nejčastějších alergenů, proč asi? Když jsou lidi nemocní, tak se vůbec nedoporučuje, zahleňuje. Nevím, jestli by si zvířata ráda dala mlíčko, ale veterináři to nedoporučují, zvířata (kočky) z toho trpí průjmy. Mimochodem, to, že mléko obsahuje nějaké prospěšné látky, neznamená automaticky, že mléko je prospěšné. Třeba když uvedu poněkud kuriozní případ, tak hovna taky obsahují vitamin B12, kvůli tomu je ale nebudu konzumovat (i když by to možná bylo přirozené, he he).
My máme uzpůsobeny zuby na konzumaci masa? O tom nevím. Jinak nejsem vitarián, jím tepelně upravené. Otázkou je ale, že můžu jíst syrové (a taky to upřednostňuju), skoro všechno rostlinnoho původu lze jíst syrové. Maso jíst syrové prostě nemůžeš, ani kdybys chtěl... (teď nemyslím namleté apod.)
Myslím, že ty stránky o veganech "kulturistech" jsou stránky spíš lidí, kteří se věnují sportu nikoliv na profesionální výkonnostní úrovni, ale jen pro své zdraví. Nebo si snad myslíš, že na těch klasických kulturistech je něco zdravého?
ano, dukazy jsou... Existujou odborne vedecke clanky o tom, ze to poskozuje mozkovou tkan ditete, pokud v dobe rustu nedostava vse potrebne a hlavne se jedna prave o vegetariany a vegany. A vyhrazuju si ty domnenky,. To nejsou moje domnenky, ale lekarsky podlozene studia...
Jinak se musim vazne smat. Pokud si opravdu myslis, ze jogurty, pribinaky apod skodi detem. To je pro me vazne novinka...
A ten vitamin B12 dodavas urcite ve forme prasku, vid? Jak se treba divas na to, ze diky tomu aby tento preparat, kde mas vitaminy, pripravily, tak tyto a ruzny dalsi preparaty byly testovany na zviratech? Tohle ti nevadi?
A ano mleko je alergen, pro lidi, ktery maji poruchu traveni mlecneho cukru. Je to chyba v biosynteze enzymu, je to geneticka chyba. Prirozene je clovek i v dospelosti schopny travit mlecny cukr a bilkovinu... Takze v tomhle nemas pravdu...
Pokud bychom byli bylozravci, tak zuby mame urcite jinak a rezaky bychom meli celkem zbytecne, nemyslis? Zeptej se zubare...
doplněno 31.10.08 23:43:a s temi kutluristy jsem to myslel jenom jako pritargument proti tvym veganskym kulturistum. Urcite vedi jak maji svoje telo ovladat. Ale to neznamena, ze kulturistika se mi libi, spis naopak.. Ale to je trochu o necem jinym
Pokud tedy znáš vědecké studie, tak prosím jednu konkrétní tady cituj, abych věděla, kdo takovou studii zpracoval, s jakými fakty studie pracuje, na jakém množství lidí se zkoumalo, jaký je výstup práce apod. Pochybuju, že sem takový odkaz dáš jako já na zcela nezávislou a vědecky podloženou práci Americké dietetické asociace adajournal.org/... Mimochodem jedná se organizaci, která sdružuje tisíce amerických nutričních odborníků, kteří pracují s vědeckými a ověřitelnými fakty, nikoliv s nějakými domněnkami vycucanými z prsty a předsudky. To je totiž typický český přístup. Mimochodem, jak tedy hodnotíš Českou pediatrickou společnost, to také nejsou žádní propagátoři vegetariánství, ale sami uznali vyváženou vege stravu za adekvátní.
Já jenom žasnu, jak si lidi jako ty pořád stojí za tím, co je někdo kdysi naučil a co si někdo nalil do hlavy, a neústupně si to obhajují jako světovou pravdu. Co třeba trochu kritického myšlení? Co třeba se zkusit na věc podívat nezávisle a ne od počátku tvrdit "vegetariánství škodí"a pak k této premise zoufale hledat zcela neexistují argumentaci a důkazy... nic ve zlém...
Já neříkám, že člověk není schopen trávit mléko, ale říkám, že mléko je pro člověka nepřirozené. V případech intolerance na mléko se nejedná o žádnou genetickou chybu, ale o naprosto přirozenou reakci organizmu na něco, co je cizí a nepřirozené. Pokud si natřu pleť benzínem a dostanu z toho vyrážku, taky řekneš, že je to moje genetická chyba? A když tobě nic ten benzín neudělá, tak to je normální reakce?
Testování na zvířatech mi samozřejmě vadí, nakupuju téměř výhradně výrobky netestované. Ten vitamin nejspíš testovaný není. Už nevím, s někým jsem se o tom bavila a prý to testované není.
Já neříkám, že jsem býložravci. Já říkám, že jsme uzpůsobeni převážně na rostlinnou stravu, na plody (jako ty gorily) s tím, že v případě nouze si můžeme pomoci i živočišnou stravou a jsme schopni ji strávit a zpracovat. Z dlouhodobého hlediska a ve větším množství živočišné produkty ale lidem škodí. Navíc nejsme v situaci nouze, rostlinného jídla máme dostatek, proto není důvod ke konzumaci živočišných produktů. Zeptej se gorily...
Ad pribiňáky a jogurty...
Jo, myslím si, že to škodí a dost podstatně. Pribiňák je v podstatě silně koncentrované mléko, které je ze zdravotního hlediska problematické, obsahuje vysoký podíl živočišného tuku (vznik civilizačních onemocnění) a hodně cukru (problém pro děti sám o sobě, konzumace spojena s mnoha zdravotními problémy, nemocnost, záněty, hyperaktivita, brání vstřebávání vitaminů). Jogurty jsou taky plné různých barviv.
To je teď taková móda a propaganda mléčného průmyslu, jak jsou mléčné výrobky nezbytné. A v čem? Dřív se vůbec nejedly (občas maximálně tvaroh) a dneska se propaganda dostala do té úrovně, že pokud nemáte aspoň jeden "mléčný výrobek"denně, tak to hrozně škodí. Lidi se nechají snadno zmanipulovat. Přitom by dětem na svačinu mnohem víc prospěl kousek ovoce, nebo nějaké celozrnné obiloviny... Existuje sice sojové a rýžové alternativy "mléčných výrobků", já osobně upřednostňuju věci připravené doma a z hlediska zdravotního hodnotné.
ja zasnu, kde to zase tady beres ty. Za prve, ja ziju v zahranici, takze u me se zrovna o typickym ceskym pristupu rikat neda. Za druhe, tohle nas uci na vejsce. Pokud chces, rad ti poskytnu k nam na skolu nejakou exkurzi na prednasky. Tyhle nazory by urcite na fakulte potravinarske a biochemicke technologie vsechny zajimaly. Ja si tohle necucam z prstu, cucam si to z nekolika let na skole, kde tyhle veci rikaji doslova. A taky na to existujou studie.. chces? poslu ti je, pokud ti nevadi anglictina. protoze vsechny vedecky clanky jsou v anglictine a rad ti tady poslu odkazy na to co chces. Ovsem potrebuju trochu cas abych to nasel a dnes uz ho nemam...Jenom mi napis, jestli ti nevadi anglictina at to nehledam zbytecne...
Dale, ja nerikam ze vegetarianstvi skodi. Ja rikam, ze veganstvi a vegetarianstvi skodi tvemu diteti, jako kazdemu malemu vyvijicimu se decku...
A co se tyce intolerance na mleko... Oba mame pravdu. Alergie na mleko je totiz dvojiho druhu. Alergie na mlecnou bilkovinu. To je ta, o ktery tu mluvis. A pak intolerance na laktozu. Coz je ale dusledek genetiky. Je to porucha metabolismu cukru a co ja si pamatuju dobre, tak za metabolismus muze prave genetika... Nebo snad ne?
V angličtině je to ok.
Každopádně by to byla novinka, pokud to tak škodí, je zvláštní, že to neví ta americká odborná organizace, která sdružuje 70.000 odborníků na výživu. Jak je tedy možné, že považují veganství pro děti za vhodné?
Že se učíš něco na vysoké škole, tomu se musím pousmát. To proto, že na vysokých školách se učí kolikrát tolik blábolů, až nad tím zůstává rozum stát. A to nejen z hlediska výživy... Ale to není zaměřeno nijak proti tobě nebo tvojí škole, prostě to tak je, že ani přednášky na VŠ nelze považovat za světovou pravdu, kolikrát i odborníci v jedné oblasti se se svými názory liší a mají protichůdné názory.
tak prvni clanek o pripadech, jak negativne ovlivnuje deti prave tato dieta (jsou zde popsany choroby krve a poskozeni nervove soustavy) zdroj: Journal of Pediatric Hematology and Oncology
Ucinek nedostatku vitaminu B12 (ktery je hlavne v mase) u maleho ditete
dalsi nasledek veganske diety... (deficient methioninu) mimochodem, methionin je esencialni aminokyselina dulezita pro mnoho veci, jako napriklad biosyntezu kolagenu (tzn. je dulezity pri regeneraci kuze, nehtu, vlasu...) a take je dulezity na ochranne systemy tela...
Atd...
Posli mi zase tvoje zdroje, kde pisou, ze je veganstvi pro deti prospesny apod co tu pises. Ja proste nesouhlasim hlavne s tim, ze tve dite nedobrovolne podstupuje tebou narizenou dietu. Nemam ti do toho co kecat, ale kazdej by mel mit pravo se rozhodnout sam a tvoje nazory sou samozrejme zkreslene tim, ze jsi veganka a myslis si, ze jednas pouze ty spravne, ostatni co jedi maso jsou pro tebe asi podivini a divas se na to jako bychom jedli buhvijakej jed. Tohle mi udelat mamka, ze by me v detstvi nutila do takhle hroznych diet, tak bych ji asi fakt nesnasel.
Taky koukam, ze lidi, ktery maji za sebou nekolik desitek studia ve sve oblasti, proto se jim rika odbornici (jako napr. lidi na skolach) u tebe moc vaznost nemaji. Ty beres jenom americky odborniky, kteri souhlasi s veganstvim?
Je mi jasny, ze se navzajem nepresvedcime, kazdej mame svoji pravdu. A mame ji oba. Ja souhlasim, ze pokud se opravdu dava pozor na prijem vsech potrebnych latek, tak je to samozrejme moc zdrave. Ale opravdu nevim jak muze clovek hlidat prijem vsech slozek potravy lepe nez sama priroda. A dale mi prijde pokrytecky, ze se najednu stranu vegani stali vegany z duvodu nesouhlasu zabijeni zvirat. Ovsem neni pro ne problem si zakoupit vitaminovy preparaty (prakticky nemaji na vyber, pokud chteji byt alespon trochu pri sile), ktere se ve stadiu vyvoje testovali na zviratech. To ze nekde mas nejakou znacku, ze se netestovali je sice pekny, ale predchudci techto leku, co se netestujou v soucasnosti, se drive testovali. S timhle snad souhlasis, pokud ne, tak jeden z nas zije na jiny planete..
Tak dík, ale bohužel se k obsahu textů nemůžu dostat, protože to vyžaduje přihlášení.
Já jsem už odkaz na stanovisko ADA psala, k tomu není co dodat. Mimochodem když jsem klikla na odkaz o methioninu, tak napravo od textu máš zase několik odkazů, které upozorňují na zdravotní výhody veganství.
O vitaminu B12 se obecně ví, že by jej vegani měli brát, takže zde riziko žádné není. Nevím nic o tom, že by se vitaminy testovaly na zvířatech. Na zvířatech se testují léky, které mají mít nějaký účinek, ale ne vitaminy. Jinak na zvířatech se v minulosti testovalo a stále testuje téměř všechno (i cigarety, všechny možné chemické látky), to tedy nemůže být důvod, abych něco nepoužívala z tohoto důvodu. To by se pak nemohlo používat a kupovat vůbec nic. Je lepší se spíš soustředit na současnou výrobu a nekupovat výrobky, od firem, které prokazatelně testují nyní, i když existují alternativní metody (např. Palmolive Colgate, Unilever, Johnson johnson apod.)
Všechny děti podstupují nedobrovolně určitou dietu. Když si vezmeš, co jí typické české dítě, tak se to zcela liší od toho, co jí typické asijské dítě, typické jihoamerické dítě apod. Každé dítě je nuceno jíst to, co mu dávají rodiče. V mém případě je to veganská strava, v případě jiných je to třeba strava bohatá na živočišné složky, cukr apod. Ty si vážně myslíš, že typická strava typického českého dítěte je pro zdraví prospěšná? Proč je tedy tolik různých závažných onemocnění? To bude asi následek něčeho, ne?
Kdyby tebe mamka od dětství "nutila" do veganství, tak bys to považoval za naprosto normální životní styl. Pokud by něco vážně nezanedbala a byl bys naprosto zdravý, tak proč bys ji měl za to nesnášet? To nechápu... Víš kolik dětí dnes trpí obezitou a to jenom pouze díky svým rodičům, myslíš že tyto děti své rodiče nesnáší. Přitom je jasné, že jim tito rodiče "zadělali" na spoustu vážných zdravotních problémů. Přitom o těchto rodičích nikdo neříká, že by jim nejraději odebral děti, tak jako to neinformovaní spoluobčané velmi rádi říkají o veganech a vegetariánech...
U mě mají respekt takoví odborníci, kteří pracují s vědeckými a ověřenými fakty. Odborník, který viděl ve své praxi pár alternativně se stravujících dětí, u kterých rodiče očividně něco zanedbali, a pak to vztahuje na všechny, podle mě není odborník. Odborník je podle mě ten, kdo se věnuje serióznímu výzkumu, tedy vezme větší vzorek určité skupiny lidí a pak to porovná s běžnou populací a na základě toho dělá závěry. Určitě existují nějaké vegetariánské rodiny, které se neřídí doporučenou skladbou stravy, dítěti pak něco chybí a má z toho zdravotní problémy. Na základě existence takových rodin nelze dělat závěr pro všechny vegetariány. Stejně jako když vezmeš obezní dítě a neuděláš z jeho zdravotního stavu závěry pro všechny "všežravce".
Kdyby pro člověka nebylo přirozené jíst i potravu živočišného původu, měl by trochu jinak zařízený trávící trakt. Přežvýkavci - mají bachor, ve kterém jsou mikroorganismy štěpící rostlinnou potravu, aby ji jejich tělo mohlo v dalších částech trávicí soustavy využít; koně a jim příbuzní - mají obrovské slepé střevo, aby mohli rostlinnou potravu zpracovat a něco z ní mít; králíci - mají též velké slepé střevo + navíc provozují cekotrofii ( pojídají své bobky, aby se do jejich zažívacího traktu dostala potrava ještě jednou a oni ji lépe využili ). Co z toho má člověk, aby rostlinnou potravu zcela využil do té míry, aby jeho tělo přijalo vše, co má?
Je pro člověka maso přirozené?
Ne, med nejím, to je podstata veganství - nechat pokud možno všechny živé tvory na pokoji.
" nechat pokud možno všechny živé tvory na pokoji " - nikdy jste si nevyndávala klíště? Nikdy byste odčervovala svoje zvířata? Když se vám udělá doma vosí hnízdo nebo se vám tam usídlí moli - necháte je na pokoji? Mouku jíte, ikdyž víte, že aby se udělala, tak se musí "posekat" obilí a tím zničit úkryt a útočiště spoustě zvířat? Nikdy nechodíte po louce nebo po trávě, abyste nerušila, nedejbože nezašplápla nějakého živočicha? Topíte si doma, jezdíte motorovými vozidly? Víte, že to způsobuje globální oteplování, tají ledovce a lední medvědi nebudou mít kde žít? Máte doma dřevěný nábytek? Nemuseli se kvůli tomu pokácet stromy a zničit tím hnízda a obydlí mnoha ptákům? Atd. atd. Jsem budoucí veterinář, zvířata mám ráda, jsou kolikrát lepší než lidi, ale všechno má své hranice!
Přesně tak, všechno má své hranice. Proto není možné spasit všechno, ale účelové zabíjení zvířat, přestože máme na výběr mnoho jiných potravin, nemá s láskou ke zvířatům a k přírodě nic společného.
Ano a právě proto jsem se ptala na ten med. To nemá s účelovým zabíjením zvířat nic společného. Včeličky si létají, jak se jim zlíbí, jak to mají naprogramováno ve své genetické informaci, dělají med a člověk je nijak netýrá. Oni by to dělali, i kdyby jim člověk ten med nebral.
Já ale nechápu, proč se pořád jenom ukazuje, že člověk není masožravec, že mu k masožravci chybí tohle a tamto. Proč se nikde neukazuje, že člověk není býložravec? Proč se neposuzuje člověk a kráva, kůň nebo králík, když se posuzuje člověk a vlk či lev? Každýmu je snad jasný, že jsou to všechno rozdílné druhy. Taky můžu klidně natočit film, kde ukážu, jaký mají býložravci trávicí trakt a že je naprosto odlišný od lidského ( stejně jako se liší trávicí trakt masožravců a lidí ). Jsou lidi, co jedí jenom maso, jsou lidi, co jedí jenom rostliny - obojí je špatně. Člověk má totiž trávicí soustavu mezi masožravcem a býložravcem a nemůžu ze sebe dělat to nebo to jenom proto, že si to usmyslim ...
souhlasim a treba prase je nam nejbliz z hlediska travici soustavy a prase sezere vsechno, stejne jako my a to je prirozeny...
a tohle video je delany manipulativne, cozpak to nejde videt? je tam neco dobre, ale spis vice jak polovina veci je tam recena tak divne oklikou a nektery veci nejsou pravdivy vubec... Tohle bych jako fakt vubec nebral...
To je spíš taková forma legrace pro zaryté masožravce. Mimochodem prase taky nejí všechno, ale pouze to, co mu dáš. A když mu dáš rozmanitou kvalitní rostlinnou stravu, tak je to pro jeho zdraví to nejlepší.
no prave, ale podle me je prirozenost podle toho co prirozene ji. Pokud das krave na vyber maso a listy, tak si veme listy, protoze je ciste bylozravec, puma si veme maso, prase a dokonce i clovek si veme maso i listy... Tohle je prirozenost...
Ne, prase jí to, co v přírodě najde ( pokud se nebavíme o domácích prasatech, která jsou opravdu závislá jenom na tom, co jim člověk dá. Potom sežerou cokoliv, jinak by umřeli hladem ). A v přírodě najde členovce a drobné obratlovce - viz. cs.wikipedia.org/...
doplněno 02.11.08 17:29:Tak už mi nikdo z veganů nenapíše, jak je lidský žaludek a střevo zařízen pro trávení čistě a jenom roslinné stravy? Když umí ukazovat, na co lidský trávicí trakt zařízen není ( maso, mléko ), tak by měli umět vysvětlit, jak zařízen je. Já jsem tady býložravce popsala a nic z toho u člověka prostě nevidím ... Pokud už se tedy někomu tělo nedeformovalo a nezačalo si žaludek kolonizovat nálevníky, kteří mu tu vlákninu nejdřív rozloží, než dojde do střeva.
doplněno 02.11.08 19:16:Ještě jsem chtěla doplnit - proč si myslíte, že člověk v pravěku začal chovat zvířata, dojil jejich mléko pro svou výživu a pak je zabil, aby je snědl? Proč to dělal, když bylo všude kolem spousta plodů, kořínků a semen? Proč to dělal, když mu podle vás, veganů, stačí rostlinná potrava? Asi mu nestačila, že? Člověk jí kombinaci rostlinné a živočišné potravy od pravěku, přes starověk, středověk, novověk až do teď. A pak přijdou vegani, kteří to všechno popřou a dělají z člověka nový živočišný druh. Jasně, taky kritizuju nynější koncentráky pro zvířata, ale existují taky biofarmy. A vůbec - zahrnovat do toho i včelky mi přijde fakt trochu ujetý.
to mi prijde uz trosku prehnany. Ja neuznavam ty praktiky cos psala treba o vcelach, ale co ja zase znam cesky vcelare, tak ti cely zivot zasveti prave vcelickam, je to podle me jakasi symbioza. Kazdyho vcelare co sem kdy potkal, tak byl opravdu clovek, kterej se o svoje uly staral, ma je rad apod... To co si psala, tak je priklad fasistickyho kapitalismu, kterej ja nesnasim, ale bohuzel je vsude kolem nas, coz je zase o nicem jinym...
A kdyz tu teda vezmu teoreticky to co pises. Myslis opravdu, ze je dostatek rostlinne potravy? A proc se tedka celkem radikalne rozvijeji metody genetickyho inzenyrstvi na pestovani GMO? Jaky mas na to nazor? Na planete je pres 6 mld lidi a planeta Zeme nema uz dlouho potencial, aby uzivila cele lidstvo jenom z rostlinnych zdroju. Tzn, ze pokud bys chtela, aby se vsichi zivili tak jako ty, tak by se muselo nekolik miliard lidi nejak zneskodnit, aby nas planeta Zeme uzivila... ja chapu jak to myslis, myslis to dobre, ale musime taky stat na pevne na zemi a priznat si fakt, ze to tak proste nejde...
Ohledne toho, proc zacali lidi jist maso, tak tomu se rika adaptace, kterou podstupuju kazdej zivocisnej druh, ktery chce prezit. Veganstvi tou cestou ovsem neni. Pokud chceme zachovat nasi civilizaci, tak ani nemame na vyber.
a taky si tu psala o tom, ze zalezi kde clovek vyrusta, v jaky kulture, s cimz souhlasim. Kdyby me mamka vedla k veganstvi, tak sem taky mozna vegan. Ale pokud bych zil v Asii, tak bych se asi nepozastavoval nad tim, ze bych mel obedu psa na smetane...
"Já neříkám, že jsem býložravci. Já říkám, že jsme uzpůsobeni převážně na rostlinnou stravu, na plody (jako ty gorily) s tím, že v případě nouze si můžeme pomoci i živočišnou stravou a jsme schopni ji strávit a zpracovat. Z dlouhodobého hlediska a ve větším množství živočišné produkty ale lidem škodí. Navíc nejsme v situaci nouze, rostlinného jídla máme dostatek, proto není důvod ke konzumaci živočišných produktů."
Vidite v tomto s Vami v podstate mohu souhlasit, jediny co neni pravda je ta "nouze" verim ze vsichni vsezravci kdyz si mohou vybrat (a verte ze zivot je do takoveto situace nejednou dostane) sezerou zivocisnou stravu a je to prave v obdobi hojnosti a ne nouze.
Nejde o nouzi jde o prirozeny instinkt a fakt, ze z masa ziskaji vic energie.
Zbytek Vasi citace jen potvrzuje, ze je normalni jist hodne zeleninu a v rozumne mire maso, tak jak to dela verim zbytek zde diskutujicich vsezravcu.
Kde je pak tedy duvod vyt vegetarianem ci veganem.
Z Vasich odpovedi mi vychazi tedy nikoli ze je to zdrave, ale proto ze protestujete proti spatnemu zachazeni se zviraty.
Potom je smutne a pokrytecke, ze k tomu svemu boji berete jako rukojmi sve dite.
Da se prece bojovat i jinak, piste clanky, bezte demonstrovat, organizujte petice co ja vim, proste se snazte jinak.
Muj nazor, extremismus ve vsech formach skodi.
Příroda je prostě taková. Je krutá a kolikrát krutější než člověk. Copak jste snad stokrát neviděla či neslyšela, jak se dospělosti nedožije spousta mláďat, kukačky vyhazující ostatní mláďátka z hnízda atd. atd. Zvířata také nepřemýšlejí nad tím, jestli jsou k ostatním zvířatům krutá, nedělají ústupky a neřeší, že jiného tvora zabijí nebo zmrzačí. A jestli chcete namítat, že člověk je inteligenčně trochu někde jinde, že on by nad tím měl přemýšlet, tak popíráte jednu z teorií veganství, že člověk si je s ostatními živočichy roven, nemá právo je využívat a není O NIC lepší. ANO, velkochovy jsou hnusné. Lidem, kteří v tom dělají, bych přála to samé. Ale když půjdete do lesa a zastřelíte si srnku, která si do té doby spokojeně žila, nebudete o nic horší než zvíře. A co se týká ryb, o kterých říkáte, jak jsou prošpikované sajrajty z vody - myslíte si, že ovoce a zelenina takových podobných hnusů plná není? A jestli chcete napsat, že máte z vlastní zahrádky, tak vám zaručuju, že rozhodně nejíte rozmanitou pestrou stravu, protože tolik toho na zahrádce pěstovat nemůžete.
Ona ta srnka, která se pase tu i onde má v sobě méně škodlivin než uměle pěstovaná zelenina a ovoce, zvěřina je nejzdravější maso vůbec.
Docela jsem se u této diskuze pobavil,je to diskuze,jak má být.Spousta osobních názorů a celkem k věci,nevšiml jsem si ani osobního napadání.Ať masožravec či vegan,všichni slušní lidé.Málokdy se to podaří.Akorát by mne zajímalo,co je uměle pěstovaná zelenina?Většina lidí nasype semínka do země a mrkvičko,rosť.Pokud se přisype hnojivo,je to záležitost přírodní.Většina strojených hnojiv jsou těžené horniny!Nu a pro zjištění pravdy je tu věda,ta má za sebou 5000 let.Věřme ji.Ne vědmám a novinářům.
JABRAKA
Myslel jsem si, že se tady řeší strava člověka a ejhle, kráva a jiný dobytek. Jak to tak čtu, tak nejvíce protiargumentů mají ti, co o tom vědí prd.
Vždyť já řeším stravu člověka! Ptám se, jaký má člověk mechanismus, aby dokázal rostlinnou potravu zcela rozložit a všechno potřebné z ní dostat do svého těla ...
doplněno 01.11.08 22:40:Já tvrdím, že člověk má enzymovou výbavu, aby do sebe dostal něco z rostlinné i živočišné potravy. A vzájemně se to doplňuje.
doplněno 01.11.08 23:09:Nevím, jestli mě správně chápete, ale chci říct, že když něco spolknu, tak to ještě neznamená, že to moje střevo dokáže rozložit a následně vstřebat. Na jenom a čistě rostlinnou stravu je naše střevo moc krátký a nestihne to, než se to vyloučí. K tomu, aby si naše tělo vyrobilo bílkoviny, potřebuje esenciální aminokyseliny. Ty v rostlinách jsou, ale lidské střevo je z nich prostě nedostane ...
Mít deficit neznamená být mrtvý! To je to samé, jako když gatto tvrdí, že všichni, co jedí maso, umřou na rakovinu ...
doplněno 01.11.08 23:41:PS: Nemluvím tady o vegetariánech ( ti nejedí akorát maso, jinak potravu živočišného původu přijímají ), reaguji jen na vegany. Ti musí vše získat jen z rostlin ...
Já si myslím, že zlatá je střední cesta. Nic se nemá hnát do extrémů. Zeptala bych se jen tak ze zajímavosti paní gatto - jíte med? Myslím opravdový MED, ne ty náhražky ze supermarketu
Mě osobně k tomu vede přesvědčení, že člověk není o nic lepší než zvířata. Že zvířata mají stejné právo na život jako člověk.
Jaký je třeba rozdíl mezi dítětem a zvířetem? Podle mě jsou to oba bezbranní tvorové, kteří jsou odkázáni na "dobrotu" člověka. Přitom mohou mít stejnou inteligenci, stejnou schopnost vnímat, stejnou schopnost trpět. Bohužel zvířata jsou kvůli tradici považována za věci, za zboží či surovinu. Přitom jsou to cítící bytosti stejně jako my. Nejsou tady na světě pro nás, ale sami kvůli sobě. Stejně jako černí tady nejsou pro bílé, stejně jako ženy tady nejsou pro muže, stejně tak zvířata tady nejsou pro lidi.
Podívejme se ale i na vztah lidí k různým zvířatům, třeba s pejsky a kočičkami se mazlí a přitom zvíře, které je na stejné úrovni, zabíjejí. Kdyby jim ale někdo chtěl sáhnout na jejich miláčka, tak to by bylo zle. To je jen důkaz, že systém přístupu ke zvířatům je jenom nesmyslná tradice a předsudky. Vždyť třeba v Číně psy jedí, my se nad tím pohoršujeme. Ale vždyť děláme to stejné, akorát jiným zvířatům.
Můj syn třeba nechápe, proč lidi zabíjejí zvířata. To mu nedovedu vysvětlit, proč. Když si hladíme nějaké zvíře, tak opravdu nechápeme, jak někdo může na důvěřivou bytost vztáhnout ruku - a je jedno jestli je to prase, pes, koza, ne co...
To, co se děje se zvířaty, je u nás společenské tabu. Každý si chce dát upravené "voňavé" maso, ale nad fotkami z jatek se lidem dělá špatně od žaludku. Není tedy něco špatně? Vždyť když je to tak normální, tak proč se dětem ve školce neukáže, jak se zvířata zabíjejí. Pokud je to normální, tak by to mohly vidět, ne? Ukazují se jim lži, na velikonoce se kreslí slepičky s kuřátkama na trávě, ukazují se jim obrázky z veselých farem, kde se prasátko rochňá v blátě, kravička se pase na louce. Moment zabití zvířete je tabu. Realita je tak šokující, že se před dětmi tají. V jakých podmínkách zvířata žijí, oddělování krav a telat po porodu řetězy a zoufalé snahy obou se zblížit, prasnice na betonu ve smradlavých fabrikách v železných klecích, brojleři se zraněními a polálenými nohami od čpavku v přeplněných halách... to vše je tabu, to se dětem (ale ani dospělým) "nesmí ukazovat".
Je tady teda něco špatně, ne?
Hlavně mě k veganství přivedla otázka, jestli je to nutné, jestli potřebuju využívat zvířata. Odpověď je nikoliv. Nejen, že to nepotřebuju, ale ještě to bylo ze zdravotního hlediska pozitivní rozhodnutí.
Další otázka je, proč člověk jí maso? Jedla jsem ho jenom proto, že mě to od malička učili. Žádný jiný důvod tady nebyl. Kdyby mě od malička vedli k vegetariánství, tak by mi připadalo normální nejíst zvířata. Kdyby mě od malička vedli ke konzumaci syrových larev, hlemýžďů a červů, taky by mi to přišlo normální. Proto si říkám, že toto není důvodem, abych v této tradici bezmyšlenkovitě pokračovala.
ty to treba nepotrebujes. pokud si to hlidas a delas to dobre, tak jedine dobre. Ale TVOJE DITE POTREBUJE ZIVOCISNY BILKOVINY. A timhle mu hrozne ublizujes.
Drahá goto, to co tady píšete, to je absolutní pokrytectví. Pokud někdo není maso, protože mu nechutná, nelze nic namítat. Ale důvody, o kterých tady píšete jsou naprosto zcestné. Viděla jste někdy nějaký přírodopisný film? Jak tygr dohoní atilopu, která se snaží v hrůze utéci, skočí ji po krku a za běhu z ní rve maso, dokud ji neskolí? Příroda není milosrdná! Ten tygr by se k vám zachoval stejně, jako k té antilopě. Že necháváme za sebe zabíjet zvířata jiné? Kolik zeleniny jste vypěstovala? Víte vůbec, kdy se sází cibule? Nebo ji nakupujete v hypermarketu, jako my maso? Že se lidi neradi dívají na jatka? To je kulturou, výchovou. Stejně tak si souučasní evropští lidé nepřipouští smrt, i když je přirozená. Přestaňte rozřiřovat bludy, stačí, když to dělají jehovisti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.