Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení alimentů

Od: marisk* odpovědí: 40 změna:

Dobrý den,rodiče jsou rozvedení já končím školu s otcem se skoro nevídám spíše vůbec od doby změny příjmení. Chci jít na další školu a za dva roky na VOš do Brna kde budu muset bydlet na INTRU či koleji ... Otec pracuje většinou na černo, splácí půjčku a kouří jak o život ... asi mu to nedokážu .., ale rád bych zvýšil alimenty které na mě platí ... 2000 Kč ... je mi 19 let ... Matka je na mě a sestru sama, otec bydlí u matky.

Jaká je realistická šance a co pro to udělat aby soud dopadl co nejlépe pro mě?!

Děkuji za rady

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

0x

50 na 50 že vůbec zvýší alimenty

hodnocení

0x

ze robi na cerno nedokazes , proto jestli ma maly prijem tak urcite ti to soud nezvedne a 2tisice mas dost. Znam pripady 1500kc na 2 deti...

hodnocení

0x

Nemáš šanci.Bydlel sem s přítelkyní,její dělal načerno.Přítelkyni dlužil cca 300 000 kč.Nějakej rok jí neplatil ani korunu.U soudu mu nikdy nedokázali že dělá na černo.Vždy řekl že je chudák kterej nic nemá apod.

marisk*
hodnocení

když dluží peníze a neplatí soud by ho měl vzít do vazby a prací za mřížema se to mělo splácet ... pokud mám dobré info

JJ.Jenže tak to není.Aby ho vzali do vazby.Oni na to úplně s...u.Vím jak pořád lítala s udáním na policii,po soudech.Policii to nezajímá.On prý vždy došel k soudu vysmátej.Vzpománám si že mi jednou říkala že na tý policii to předávala ženský,ta jí řekla že je v tom bordel,že se jí to taky nelíbí ale to je vše.X chlapů co dluží statisíce běhá klidně po svobodě.

laybor*
hodnocení

0x

Otec pracuje na černo - dokazovat to nemusíš,

řekneš mu ,pokud ti nezvýší alimenty že ho nahlásíš na Úřadu práce, Sociálce, Finančáku, Zdrav.pojištovně a možná si to otec s tím zvýšením rozmyslí sám.

doplněno 18.01.13 17:11:

Pár kamarádů sebou,aby se otec nesmál.

marisk*
hodnocení

Za pokus by to stálo :-D no uvidím zkusím co se bude dát

Záleží jakej ten otec je.Jestli se lekne nebo jestli v tom "umí chodit" a jen se zasměje.

marisk*
hodnocení

je úplně tupej ale nemá a neměl absolutně zájem vzdělávat svého syna :)

hodnocení

0x

do vezeni urcite ne , staci , kdyz ti otec posle co 2 mesice 2stovky ... u soudu se ukaze , ze nema , ale ze se strasne snazi ti neco posilat a ejhle on z toho vyjde vzdy vysmaty...

marisk*
hodnocení

nespravedlivé ... někdo si udělaá děcka a pak se nestará

zepe*

a co za nim zajit a zeptat se osobne? vy se zajimate o otce? chcete jen penize. a co nejakou brigadu v techto vasich letech?

marisk*
hodnocení

:) Brigády mám od 14 let :) Právě kvůli tomuto. že se otec nestará nemám prázdniny ... pokud chci něco nového oblečení, mobil když doslouží počtač ... musím si našetřit sám :) málo v kterých rodínách to děti dělají ... ovšem studiu něco stojí - internát cca 2000 za měsíc, jídlo 1000 kč na měsíc plus dojíždění 800 za měsíc + školné ... a OSOBNě jsem se zkoušel ptát ... bohužel bez úspěchu již několik let ... A že k němu chodím jen pro peníze? V životě mě nic nenaučil ¨, v životě mi nis po mentální stránce nic nedal ... A nic pro mě neudělal ...

stirecek*
hodnocení

0x

Je pěkné, že sis vzpomněl na otce, ale není pěkné, že si na něj vzpomeneš jen kvůli penězům. Budeš tátovi ve stáří pomáhat, až budeš mít vš a žádnou práci?

nicozjb*
Proč by pomáhal když otec nepomáhá? jinak zkuste domluvu pokud to nepůjde jsou jiné možnosti jestli bydlí s matkou tak domluvit se s ní at zatlači jelikož u soudu se může stát že vás sami upozorní na možnost chtít část alimentů po ní tato možnost má oporu v zákoně .
doplněno 18.01.13 23:44: Tady máte změní je to krajní nouze nicméně možná to pro klid v rodině otce donutí platit zakony.kurzy.cz/...
doplněno 19.01.13 01:21: Myslíte že otec který pracuje na černo nemůže najít práci? ty boty bych nesázela já se s otcem viděla pravidelně bez ohledu na neplaceni již jsem 12 let výdělečnou otec mi dluží peníze a přesto že jsem ho navštěvovala nedostala jsem s matkou ani korunu .
stirecek*
Otec nepomáhá? Posílá dva tisíce, to neni pomoc? A je pri tom nezaměstnaný , aby mu dluh nenarustal. Problém jev tom, ze mnozi si pletou otce s pokladnickou, přitom za nim nikdy nejdou. Vsadim boty, ze každý otec by svému dítěti přispěl "nad plán ", pokud by to dítě za nim chodilo nejen pro penize.

a jestli se otec naštve může zažádat i o snížení výživného a to se pak budete divit a pokud nemá práci má dluhy atd bude mu pravděpodobně vyhověno

stirecek*
Přesně tak, soud by mu určitě vyhověl. Myslim, ze může byt rad, že ty dva tisíce vůbec otec platí. Jenže nároky dnešní mládeže jsou přehnané, oni neznají cenu peněz nebo práce, vidí jen cenu zboží ...které si chtějí koupit ted hned.
doplněno 21.01.13 10:01: Lesi: Ve zkratce řečeno - i kdyby mu soud alimenty zvýšil, kde je záruka, ze je bude platit? Pokud nepracuje, bude posílat pár stovek, aby ho nezavřeli a může se smát. Ac dluh mu bude narustat. Dál - máme tady nějaké zákony a jedním z nich je nezabavitelna částka! Takze at uz dotyčný bere podporu nebo invalidní důchod, dotyčný platce mu musi nechat nezabavitelnou částku. Pokud nemá oficiálně práci, žádné zvýšení alimentu nepomůže! Pokud synacek tatínka udá pro práci na černo, nebude dostávat zhola nic, protože tatínek nic mit nebude. Bohužel, taková je dnešní praxe! Sem tam pošle dvacetikorunu, aby dokázal, ze se snaží platit, tim se vyhne trestnimu stíhání. Nechci se zastavat neplaticu, každý by mel platit na své děti, ale dnes je doba zlá a muze postihnout kdekoho. Myslim, ze syn by mel byt vděčný za to, ze otec platí, i když nemusí, protože oficiálně nepracuje a myslím, ze v rámci toho, ze má své dluhy, platí jeste dobře. Znám ix vysokoskolaku, kteří dostávají jen 1500. Ovšem jak uz to bývá, někteří se dokážou vžít do role tech druhých a pochopi, jiní chápat nechtějí, protože vidí jen sve potřeby a potřeby svých rodičů je nezajímají. To je ta smutná stránka veci.
doplněno 06.02.13 15:41: Kuku doufat můžete. Ja vsadím boty, ze neoskube. Pokud ho uda za praci na černo, nebude mít výdělek, tzn nebude mít z čeho platit ani ty dva tisíce. Pokud ho neuda , ale zazada soudně o zvýšení, soud nenavysi , protože nepracuje a nemá výdělek. Spis ještě sníží. Tak jak tak na to dojede nejvíc mladý, na to vem jed. Vis jak se to říká: kdo chce moc, nemá nic! Ja myslim, ze dva litry v dnešní době by mohl kdejaký student závidět...

Tak s tím "určitě" bych si nebyla tak jistá. Naštěstí existují soudci, kteří nad nezaměstnanými zadluženými neplatícími otci nepláčí, ale zajímají je skutečné náklady na dítě a alimenty stanovují podle nich. Konečně, matky se taky nikdo neptá, jestli peníze na dítě má nebo nemá, ale holt se musí snažit, aby je měla a nevidím důvod, proč by se stejně tak nemohl snažit i otec. Však otci jsou obvykle dospělé svéprávné bytosti a ne neschopná ubožátka, kterým je potřeba pardonovat, že nedokáží uživit vlastní potomstvo. Dva tisíce na středoškoláka není zrovna moc, tolik mám já dítě na prvním stupni základky a to ještě jenom proto, že se otec zavázal štědře přispívat i nad rámec alimentů. Nad jeho potvrzením o příjmu ve výši o něco málo víc, než činí minimální mzda, se soudkyně jenom poušklíbla a poznamenala, že k němu vůbec nebude přihlížet a mne naopak poučila, že pokud si otec nebude plnit své finanční sliby mimo výživné, tak ať si klidně požádám o zvýšení výživného *palec* A podobně drsná byla i soudkyně u jedné mé kamarádky, která nezaměstnanost jejího exe vyhodnotila jako účelovou a výživné i tak zvýšila. A stejně dopadl i expřítel jedné mé spolupracovnice - OSVČ ve ztrátě, kterého soudkyně poučila, že když má na nové obutí pro auto, má i na nové obutí pro syna.

Druhá věc je ovšem ta, jak to má tazatel se školou. Píše, že letos školu končí, předpokládám tedy, že maturitou, když je mu 19. Pak chce dva roky studovat něco a následně počítá s VOŠ. Asi tedy hodně záleží na tom, co konkrétně teď bude studovat, protože teoreticky po maturitě by měl být připravený začít pracovat, pokud se tedy nehlásí na VŠ nebo VOŠ. Studování něčeho dvouletého a následné studium VOŠ mi přijde divné - na VOŠ je přece možné jít ihned po ukončení střední školy *nevi* Ale zas tady pokud se otec platbám bránit, tak záleží na konkrétním soudci, jak to vyhodnotí, jestli jako přípravu na budoucí povolání nebo jako vyhýbání se práci ;)

marisk*
hodnocení

Tak práce se rozhodně nebojím :) za školu v ní lítám pořád po akcích jen studentům prd platí :) ... jsem na vyučním oboru další 2 roky maturyty + 3 roky VOŠ :) JEN PRO UPŘESNĚNÍ :) ... jinak děkuji za info aspoň malá naděje, že někteří soudci chápou ...

montgomery*

Tak dlouho se ždímá, až se vyždímá a potom je najednou ticho a nevěřícný údiv. Každý má své meze. Názory zapšklé rozvedené jsou vždy úsměvné.

Ta zapšklá rozvedená měla být na mne? No, já jenom popisovala, jak chválabohu některé soudy rozhodují :D Dítě si pořizují dva a já nevidím důvod, proč by po rozvodu náklady na něj měl táhnout jenom jeden *nevi* Nakoukla jsem do domácího účetnictví a ty zmiňované dva tácy jsem v loňském roce průměrně měsíčně platila za starší holku obědy ve škole + náklady na školu (státní základka, počítám nákup pomůcek + učebnic, školní fondy, třídní fondy, povinné oborové dny, povinný bruslařský kurz + vybavení na něj, adaptační pobyt, lyžařský výcvik). No a dítě kromě toho, že chodí do školy, ve které obědvá, tak taky daleko víc jídla spořádá mimo školu, je potřeba ho oblékat, kupovat mu hygienické potřeby, je potřeba počítat s jeho podílem na nájmu plus energiích, kupodivu má taky nějakou zájmovou aktivitu, které se přece nevzdá jenom proto, že se rodiče rozvedli, má náklady na telefon (= spojení se mnou pro koordinaci činnosti rodiny pro dny, kdy jsem v práci celý den) a ono to postupně naskakuje a ta částka daleko přesahuje zmiňované dva tácy. Jako neříkám, že by se nedalo ušetřit, utnout dítěti veškeré zájmové kroužky, zarazit mu výlety, přestat kupovat výtvarný materiál... ale jako proč? Rozumnému otci na dítěti záleží a chápe, že dítě má nějaké potřeby a že není třeba, aby díky rozvodu rodičů dítě kleslo na sociální dno. A je fajn, když těm nerozumným to soudci občas připomenou ;)

marisk*
hodnocení

lesi2311 rozuměla by jste si s mojí mámou ... ta by se pro nás též rozkrájí ale z jednoho platu cca 8-9000 se to dá těžko :)

ertl

ano. máte pravdu. částka přesahuje zmiňované dva tácy. ale musíte si uvědomit, jak už mnohokrát zaznělo, že dítě je obou. tudíž ty dva tácy musíte vytáhnout i vy.

No a co jsem právě psala? Že dva tácy pokryjí akorát tak jednu část potřeb dítěte, t.j. školu s obědy. A že ten zbytek stojí daleko víc... nemluvě tedy o tom, že při stanovování výživného soudce bere ohledy na péči o děti, čili osoba, která s dítětem žije, čili že předpokládá, že osoba, která si péči kolem dítěte neodpracuje, by měla platit větší část nákladů ;) Nebo patříte také mezi chlapy, kteří dávají na dítě patnáct stovek a jsou přesvědčení, že nejenomže plně zaopatřili dítě, ale že zbytek exka rozfofruje u kadeřníka, kosmetičky a soukromého trenéra fitness... a ještě z toho ušetří na luxusní dovolenou? :D

ertl

ne. patřím mezi chlapy, kteří dávají na dítě 3000 a jsou přesvědčení, že nejenomže plně zaopatřili dítě, ale že zbytek exka rozfofruje u kadeřníka, kosmetičky a soukromého trenéra fitness... a ještě z toho ušetří na luxusní dovolenou.

vážně: v tomto se nikdy neshodne platící a pobírající strana...

No jistě, protože už ten váš pohled mi přijde špatný - platící a pobírající strana *nevi* OBĚ strany jsou přece platící, pobírající je strana třetí, dítě. Ostatně, proto taky sociální pracovnici i soud zajímalo, jaké náklady a za co má dítě.

ertl

nechytejte za slovíčka..

marisk*
hodnocení

Věřte že cenu peněz moc dobře znám s matčiným platem :) kor když si na vše na víc musím vydělat sám :) toto mě doslova uraží když řekně někdo dospělí že děcka neznaj cenu peněž! mluvte na konkrétní lidi a nesuďte když nevíte a neznáte :)

marisk*
hodnocení

každý otec hold není každý otec :) 3 krabičky cigár není problém ... a dříve kontakt byl dyž jsem byl malý ale přístup je pořád stejně špatný

marisk*
hodnocení

předčtěte si komentář nad vaším prosím :) a jen bych dodal ... Pomohl bych, ale nebudu ... v 18 letech mi řekl že nebude platit alimenty ať jdu makat ... s ukončením základním vzděláním a rokem do dokončení učiliště :) důvodů je více ... Pokud budu moc samozřejmě budu pomáhat klidně i živit mámu ... Ta mi dala hodně do života :)

montgomery*

Podle psaného projevu, bych to s tou maturitou, nedejbože VOŠ moc dobře neviděl.

Ale no tak nesďte ho. Na netu se píše jinak než v normálu. Navíc v afektu abyste rychle a dobře odpověděl. Já bych poradil jít si za tím. Argumentovat platem matky, kolik vás na to je atd. Odvolat se pokud to nedopadne dobře, stát si za svým a hlavně mluvit pravdu. Soudy jsou zdarma, takže nemáte co ztratit. A pokud se to podaří a otec vám výživné nezvedne? Nevadí, bude vám to pořád dlužit.. a buď ho dostanete do vězení /kam patří/, nebo může přijít o řidičák atd.

kuku

A proč by si nevzpoměl, kdejaký blb si udělá dítě,ale starat se to ne! Proč by měl pak on pomáhat tátovi? Kdy si otec vzpoměl na to, že by měl pomoc synovi? Vy asi nevíte jaký to je pro matku, která se řádně stará a otec na to doslova sere.

montgomery*

K tomu, aby si kdejaký blb udělal dítě, musí najít nějakou blbku. Bez ní to je celkem problémová záležitost. Když nemá rozum a vyspí se kde s kým, tak musí počítat s případnými následky na celý život.

kuku

Bohužel i ta blbka s tím blbem nějaký ten rok žije,naplánují si rodinu a pak jako co.Pak je to problém jen té blbky? Tak to jste teda vy ten blb.Doufám, že ho ten klučina o ty prachy oškube, blba.

martinaa*

Montgomery, nezlobte se, ale to už přeháníte. Titulovat ženu, které třeba utekl manžel za mladší nebo manžel kvůli problémům spadl do exekucí, alkoholismu či jiných problémů a došlo k rozvodu atd atd, čímž je třeba soudit se o výživné, jako blbku, mi přijde hodně nefér. Nikdo neví, co bude ve vztahu za pět let, protože i ze super chlapa se vlivem různých změn může stát blb.

Nehledě na jádro otázky, že 2000,- je na SŠ dítě opravdu málo.

kuku

Ano s tím souhlasím. Na dítě jsou za potřebí dva a né že se ten druhý na dítě vyprdne. Mě zase vychovával otec. Do problémů dvou partnerů nikdo nevidí. Jen je škoda, že se né vždy dá s druhým partnerem domluvit. Takových lidí je opravdu málo.

montgomery*

V příspěvku, na který jsem reagoval byl stejně titulován chlap, což Vám kupodivu nevadilo.

Takže podle Vás jsou finanční problémy manžela (viz. Vámi uváděný příklad - spadl do exekuce) důvodem k rozvodu?

martinaa*

Samotné problémy s penězi důvodem nejsou, záleží však, co se z něj díky tomuto problému stane.

Každopádně jednou si dítě udělali dva lidé, a dva lidé by se také o něj měli starat (adekvátně). Pokud to jeden z rodičů nedělá, nebo přispívá směšnou částkou, ale na cigára má peníze vždy, pak je právem nezývám blbem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]