Nejste přihlášen/a.
Dnes mě v metru bez jízdenky zastihl revizor. Sepsal se mnou protokol, ALE! :
1) moje příjmení je napsáno špatně (prohozená 2 písmena)
2) špatná obec (místo mého města napsal okres)
3) číslo mého občanského průkazu je špatně (místo 9 napsal 0 )
Myslíte, že bych i přes to měla jít pokutu zaplatit a nebo po mně nemohou nic vymahat? Nevím si rady, nevím zda to riskovat, nechci aby za mnou za několik let přišla exekuce :D
Dobrý den. V dnešní době, když chytne revizor bez jízdenky, je lepší to zaplatit, než riskovat, za pár let exekutora. Je jedno, zda se revizor spletl při psaní, já bych to zaplatila hned a ústřižek, pečlivě založila. Jen můj názor.
Základní otázka je, zda dané údaje stačí k identifikaci. Což si myslím, že stačí, a jak vás najdou, tak už se navyvlíknete. Třeba číslo OP: nevím, jak je to přesně s ním, ale třeba rodné číslo v sobě obsahuje samoopravný prvek. to poslední troj či čtyřčíslí je voleno tak, aby celé rodné číslo bylo násobkem jedenácti. No a někdo tu radí podat odvolání, ale proti čemu? Oni vás ndost možná už nevyzvou a pošlou exekutora, až bydete dlužit deset tisíc, a pokud budete posílat odvolání "sama od sebe", jen se tím identifikujete. A taky podle mých zkušeností pravdu má maxima "za všechno se platí". No a navíc - když odhlédnu od reálného nebezpečí nárůstu dluhu až do likvidačních čísel - je tu i morální hledisko.
Číslo OP má taky jakousi "samokontrolu" - není to libovolné číslo, je zkonstruované a splňuje určitou matematickou podmínku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.