Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení na úřadu práce

Od: vespetr odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, od 1.1.13 jsem v evidenci úřadu práce. Ale naskytla se mi možnost jednorázové spolupráce na dobu cca1-2 měsíce. Preferují spolupráci na ŽL. Jedná se mi, jak to mám udělat s úřadem práce. Odhlásit se, přihlásit se na ŽL, platit si soc. a zdr. pojištění. Po ukončení se opět přihlásit na prac. úřadě. Jak to bude s podporou? Budou mi ji po opětovném přihlášení vyplácet? Předem děkuji za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Vzhledem k tomu, že by mělo jít o jednorázový přivýdělek, bych doporučila se pokusit se zaměstnavatelem dohodnout a uzavřít dohodu o provedení práce s odměnou do 10.000 Kč měsíčně.

V takovém případě byste si sice musela sama uhradit zdravotní pojištění (zaměstnavatel by za Vás odváděl jenom daň), ale odpadly by Vám další povinnosti a výdaj za živnostenské oprávnění.

Kromě toho z uvedených informací odhaduji, že by nešlo o skutečné podnikání jako OSVČ, nýbrž o práci na černo, za niž by Vám hrozila pokuta do 100.000 Kč, "zaměstnavateli" by hrozila pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč.

___ Prace na základě DPP by nebyla důchodově pojištěna, takže by Vám po další registraci na ÚP byla po zbytek podpůrčí doby dále vyplácena podpora spočtená z průměrného čistého výdělku z předchozího zaměstnání.

doplněno 19.01.13 09:28:

PS: Souhlasím s Pt, ani já bych do toho nešla (hlavně kvůli podvodu - práci na černo).

doplněno 20.01.13 10:44:

DPP není smlouva, nýbrž dohoda o provedení práce. Odstoupit lze pouze od podepsané pracovní smlouvy a může tak učinit pouze zaměstnavatel (za určitých okolností). Od neuzavřené (nepodepsané) smlouvy nelze odstoupit.

Pokud byste se nakonec rozhodla DPP neuzavřít, nevzniknou Vám vůči zaměstnavateli žádné povinnosti ani závazky.

hodnocení

2x

Ještě doplním, že pokud máte přerušení na ÚP kratší, než jeden kalendářní měsíc, platit pojištění si nemusíte. Pokud se tedy odhlásíte třeba 2.března, jste za březen pojištěn a můžete se znovu přihlásit až na konci dubna, čímž budete pojištěn i za duben a vše vám poběží dál.

pt®
hodnocení

2x

Zvažte, zda se Vám tato změna vyplatí. Když půjdete pracovat na ŽL, jeho vystavení stojí peníze, musíte platit po tu dobu soc. a zdrav. pojištění a hlavně musíte příští rok vyplnit Daňové přiznání, uchovávat faktury a doklady pro případnou kontrolu, zaplatit daň a možná doplatek sociálního a zdravotního pojištění. Když se vrátíte na ÚP, Vaše podpora bude vypočítáná již z Vaší pracovní činnosti na ŽL a doberete pouze podpůrčí dobu. Já bych do toho nešla. - pt

pacourek*
hodnocení

0x

Z UP se mužete klidně odhlasit kdykoliv (a zpět se kdykoliv vratit) Mezi tím si budete muset platit pojištění .Podpora v nezaměstnanost pokud je přiznaná se pouze odloží apo navratu dopllatí do 5 respektivě 6 měsiců

vespetr
hodnocení

děkuji všem za odpovědi. Mezim se situace vyvinula. A já bych potřeboval trošku jinou radu (vysvětlení). Má zaměstnavatel nárok na náhradu škody v případě od odstoupení od nepodepsané smlouvy?

vespetr
hodnocení

mám na mysli od nepodepsané smlouvy o provedení práce.

pacourek*
19.01.13 12:14

Ne nemá

vespetr
hodnocení

ještě jedno vám všem děkuji za vysvětlení a rady. Nevzal jsem to.

:)

V každém případě je smutné, že stát se snaží nezaměstnaným co nejvíc znechutit možnost jakéhokoli výdělku a jakékoli iniciativy. Přeji, ať se daří!*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]