Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stačí základní vzdělání nebo praktická škola?

Od: prace odpovědí: 13 změna:

Když je někde napsané, minimální vzdělání - základní + praktická škola, znamená to, že musím mít základní vzdělání a ještě praktickou školu nebo stačí pouze mít ukončené základní vzdělání?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

barun
hodnocení

0x

Čteš základní vzdělání + praktická škola , tak musíš mít ZŠ + praktickou školu, to je asi vyučení, nebo dvouletá odb. škola. Samozřejmě můžeš mít i maturitu...

popelar*
hodnocení

No tak to jsem nevěděl, myslel jsem, že to myslí - že muže mít člověk základní nebo základní praktickou školu...

hodnocení

0x

Dobrý den. V dnešní době už i na uklízečky, chtějí Základní vzdělání + Praktická škola, někde i maturitu. Základní škola, už nestačí nikde. Minimální vzdělání znamená, že chtějí ukončení ZŠ + Praktická škola, to je třeba (dvouletá pomocná kuchařka.) Většinou je to v oboru o který máte zájem. Může to být i rekvalifikace, která se dělá pod OU. Na krejčovou, kadeřnici, soustružníka apod. Jen můj názor.

doplněno 31.05.12 22:43:

Skutečnost: Vím, že člověk, který má základní vzdělání se může vypracovat i na vedoucí pozice, protože na to má. Jsou to i velmi chytré lidi, jen dříve nebylo na školy. To co jsem napsala, beru jen podle požadavku, některých firem a podniků v Praze. Ta uklizečka s maturitou, to není vtip, to chtěli po mamince na mateřské, která si chtěla trochu přilepšit úklidem.

forviky
hodnocení

No naštěstí, že mám maturitu. Jenom by mě zajímalo co dělají ty co mají pouze základní vzdělání, ti lidé vymřeli už nebo co?

krkovicka*
Tak moje nevl.matinka-15 let ve školní kuchyni.12let prodavačka v second handu.Dnes už třetím rokem u soustruhu-pásu.A má jen zakladku.
krkovicka*
Viky i člověk se základním vzděláním může pracovat na recepci a v kartotéce.No fakt.A stema uklízečkama to není až tak horký.Třeba strážný nemusí mít maturitu...
temazakladniskola
hodnocení

Taktéž se mi zdá, že člověk se základkou může pracovat a nemyslím tím hned jako kopáč nebo něco podobného. Schválně by mě zajímalo, co jde ještě dělat se základkou...

b

Na recepci dnes se základním vzděláním téměř jistě nikoho nepřijmou, tak možná na vrátnici. Na recepcích se běžně pracuje s elektronickými rezervačními systémy a je vyžadována znalost 2 cizích jazyků, k tomu absolvent ZŠ zpravidla nemá dostatečné znalosti. Může pak nastat kuriózní situace, kterou zažila známá. Po svatbě si nechala jak manželovo, tak své původní příjmení, stejně jako třeba Vendula Auš Svobodová. Když se jednou přihlásila na recepci ubytovny, nedovtipná recepční nejprve tápala, proč je jednolůžkový pokoj rezervován na 2 osoby, chtěla vědět, kdy přijede "ta druhá" a zda bude platit každá zvlášť nebo kolegyně uhradí ubytování za obě. Po předložení OP žasla, že jeden průkaz může být vystaven dvěma lidem a tázala se, jak se pozná, která z těch dvou osob v průkazu je má známá.*smich*

S uklízečkami to taky není dnes jen tak, záleží na tom, kde a co uklízí. Musí se vyznat v moderních materiálech a čisticích přípravcích. Dnes aby na to měly vystudovanou chemii. Zkuste si představit, jak by to dopadlo, kdyby třeba v luxusním hotelu použila uklizečka na mytí znečištěných mramorových obkladů koupelny Fixinelu, která přírodní kámen rozpouští.

krkovicka*
Uklízečky procházejí vstupním školením které pochopí i opice.Číst ředění na lahvi umí snad taky.
doplněno 01.06.12 03:35: S tou recepci jsem se setkala.Jde o obyčejnou recepci ve firmě.kde jen vyřizuje Telefonaty.víta návštěvy.Jasně že hned nejde o hotel hvezdickove kategorie.Setkala jsem se s lidma i s tělesným postižením.Bez střední školy.Jednalo se o menší hotel v Ts Sokol.
doplněno 01.06.12 03:48: Jestliže jde někomu o to aby měla uklízečka maturitu tak moc lidí nezamestna.Když jsem predcasem přišla o práci měla jsem vstupní pohovor v agentuře na hlídání děti.Jediný co po mě chtěly byla částečná angličtina a kladný vztah k dětem.Kdyby šlo už o práci hospodyně a chuvy tak budou chtít řidičák,zdráv.školení,jazyky a léta praxe.

Milá Krkovičko, víte proč řada firem dělá na uklízečky konkurs, nebo chce jen adeptky se SŠ? Je to prý ochrana proti tomu, aby se jim tam hlásily cikánky. Nevím, vypravovala mi to paní s uměleckou průmyslovkou /bohužel 57 let/, která nakonec místo uklízečky na VŠ kolejích získala. Ano, i to je u nás možné.*ee*

Jinak si myslím, že základní škola má vlastně stejný význam jako škola praktická. Dříve se školám pro děti, kterým učení nešlo, říkalo tak trochu posměšně POMOCNÁ, později ZVLÁŠTNÍ ŠKOLA, a dneska se to prý jmenuje PRAKTICKÁ ŠKOLA. Protože spíš než na teorii se zaměřuje na získání praktických činností potřebných pro život.

Takže když žák dokončí běžnou základní školu, nebo praktickou školu, je na tom stejně. Má jen základní vzdělání. Bohužel, je čím dál méně míst, kde jsou ochotni ho zaměstnat. Jaga.

nickymonas
hodnocení

Taky jsem si říkal, že člověk se základním vzděláním ukončeným je na tom stejně jako ten s tou praktickou školou...

krkovicka*
Přivydělávála jsem si na mateřský právě úklidem.Vím že vedoucí zaměstnávala i cikanky právě na úklid v noci(před otevřením obchodu).Po čase chtěla pouze české Zeny.nechci nijak zpochybňovat jejich styl úklidu ale prokafickovali a prokourily celou prac.dobu.Chodily mnohdy opilé a se čtyřma detma doma furt měly výmluvy proč to odbyt a běžet domů.Teď mám tři dny v týdnu brigádu úklid kanceláří.Jsou tam vesměs studentky ,matky na mateřský,důchodkyně ale i dvě paní co dělají na počítači.Jedna grafiku druhá programy ve firmě.Je to pouze na dohodu.Musím říct že se jedna o mezinárodní velmi bohatou firmu s pobočkami všude ve světě a první požadavek právě byl-jen české ženy .

tomasgulas
hodnocení

0x

Nerad bych někoho mystifikoval, ale praktická škola je, tuším, dvouletý obor. Nedostane člověk výuční list, ale něco jako "záuční". De facto jde o potvrzení, že tu práci vykonával. Podle mě by stačilo to samé doložit referencemi. Prostě dva roky jsem točil kličkou u soustruhu ve firmě blablabla a je to totéž.

Takhle mi to zjednodušil můj bývalý mistr z učiliště, když jsem se ho na to náhodou ptal, co je to ten obor "obráběč kovů" na dva roky. Nutno podotknout, že jde pouze o název oboru, Obráběč kovů může být i normálně na tři roky s výučním listem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]