Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu na hypotéku a následný pronájem

Od: lotty* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je možné koupit si byt na hypotéku, doba splácení 30 let a pak následně dát tento byt či část bytu do pronájmu někomu jinému na smlouvu, aby se částečně pokryly náklady za byt a hypotéka. Je možné sepsat takovou smlouvu, když vlastníkem je asi banka? Nebo se beru jako vlastník já? Pak bych se chtěla zeptat, zda, když například po 10 letech z nějakého důvodu nebudu moci byt splácet, zda mi banka vrátí zpět to, co jsem dosud za hypotéku zaplatila. Předpokládám, že asi ne, jen se ptám.

Děkuji,

lotty

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

0x

Banka vlastníkem nemovitosti nebude - má jen zástavní právo. Pronájem není nijak omezen, jen prodej.

Na druhou otázku je odpověď samozřejmě NE. Banka nemá co vracet, jen se tu nemovitost pokusí prodat aby tak aby to zaplatilo vaši zbývající část dluhu.

mowla*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že je možné zakoupený byt dále pronajímat - vlastníkem jste vy, nikoli banka (bance je ´putna´, co s bytem podnikáte, splácíte-li hypotéku).

Pokud hypotéku po nějaké době splácet přestanete, banka vám ´sebere´ ručení - tedy tento byt a případně i další nemovitosti, které do ručení hypotéky vložíte. Prodá je v dražbě, pokud z výnosu prodeje něco zbude (po splacení hypotéky a dalších nároků banky - pokuty, penále apod.), je to vaše.

doplněno 30.05.12 11:47:

To Nestastnik: Možné to je - zatím jsem pečlivě pročítal podmínky (smlouvy) tří hypo úvěrů (ne u ČS, poskytl je jiný ústav) a banka řešila spoustu různých fťákovin, ale způsob využití ne (zda tam bude skutečně bydlet klient či jeho příbuzní, banda zahraničních dělníků a nebo třeba bude byt aktuálně neobsazený), vlastník měl povinnost objekt pojistit a udržovat v dobrém stavu (přesnou formulaci si nepamatuju). Všechny úvěry byly na bydlení, ne na komerční prostory.

hodnocení

0x

Dobrý den,

rádci přede mnou nemají tak docela pravdu.Většina bank má v hypoteční smlouvě uvedeno,že dlužník nesmí s nemovitostí svévolně nakládat,tím se rozumí právě pronájem,ale i prodej apod. bez písemného souhlasu věřitele (banky).Ale chce si to pořádně prostudovat smlouvu.Já jsem například nedávno přešel s hypotékou ( na rodinný dům) k ČS a hned se zajímali,jestli tuto nemovitost nebo její část nebudu pronajímat,protože v tom případě by mi hned napálili vyšší úrok.Ale co vím od známých,tak byty na hypo normálně pronajímají,většina z nich bez vědomí banky,což by se ale v případě,že se to provalí,mohlo taky pěkně prodražit v podobě sankcí (ty jsou taky uvedeny ve smlouvě).

doplněno 30.05.12 11:36:

jinak majitelem nemovitosti budete Vy,banka má jen zástavní právo.

lotty*

Děkuji Vám za odpověď, ještě se tedy optám, jaký úrok je v případě, kdybych nemovitost pronajímala? Je jisté, že u každé banky je to asi jiné, ale jen tak pro přehled.

No a pak se chci zeptat, jak dlouho se čeká, než na katastru přepíší nemovitost na moje jméno? Prý to bývá i několik měsíců.

Co vše se bance dokládá jako příjem na koupi nemovitosti? Hlavně tedy jak je to s příjmem, který nemohu nějak doložit, jen mi chodí na účet nějaká pravidelná částka. Stačí jim výpis z účtu? Mohu snad dostávat nějaké finanční dary od příbuzné osoby, která nemusí být třeba jmenována.

Dobrý den,

nikdo Vám tady nesdělí,jaká by byla výše úroku v tomto případě,každá banky to má jinak.Poskytovaly se a možná to ještě platí i dnes,hypotéky bez doložení příjmů,ale byl vyšší úrok nebo hodnota zastavené nemovitosti musela být dvojnásobná oproti výši hypotéky.Co se týče příjmů,tak po mě chtěli od naší účetní příjem za posledních 12 měsíců (na to mi dali formulář).Potom pochopitelně chtějí vědět,zda nemáte nějaké další finanční závazky apod. a jistě procházejí i registry neplatičů.Katastr má na zápis 30 nebo 60 dní,nejsem si teď jist,ale rozhodně ne déle,tyto lhůty jsou dány zákonem,za zápis do katastru se už platí 1.000kč.Dostávat od příbuzných můžete cokoliv,otázkou je,zda to banka zohlední jako Váš příjem.Dnes banky zkoumají bonitu klienta přísněji než dříve.Jinak dále se dokládá nabývací titul (kupní smlouva,darovací smlouva apod.).Pak budou chtít odhad ceny nemovitosti,ale na to Vám určí někoho ze svých smluvních odhadců.Tento odhad se většinou neplatí a to ani v případě,že se nakonec třeba rozhodnete pro jinou banku.Dále budou chtít,aby nemovitost byla pojištěna v jejich prospěch (vinkulace).

frame*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že jsem tuto situaci nedávno řešil - tak pokud chcete byt pronajímat, oficiálně nemáte nárok na klasickou hypotéku, ta je totiž zvýhodněna tím, že je na Vaše bydlení. V případě pronájmu se jedná o podnikání a měla by jste si vzít podnikatelskou hypo nebo úvěr, který je značně méně výhodný.

Ale nikdo nikomu nezaručí co bude za rok, zda to člověk nebude muset pronájímat. Od banky mi bylo řečeno, že by se to nemělo, ale ať to moc neřeším.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]