Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na Matrice, pod kterou spadáme z důvodu konání obřadu, mi paní řekla. Že se nemohu jmenovat Krejčí, že to zákon neumožňuje, že musím být Krejčová. Na matrice v mém rodném městě mi řekli, že to není pravda. Tak si teď nejsem vůbec jistá, půjde to nějak, nevíte?
Myslím, že pro tento problém je důležité ustanovení § 69 odst. 1 zák. č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení, kde se praví, že příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice. (Toto ustanovení matrikářka jistě zná - nebo alespoň by měla znát). Všechna další ustanovení tohoto zákona o tvaru příjmení se týkají případů, kdy jeden z manželů je cizinec nebo občanů, kteří mají nebo budou mít trvalý pobyt v cizině. To nás - vás nemusí pravděpodobně zajímat. Musíme se tedy opírat o mluvnici českého jazyka. Žádnou novější mluvnici nevlastním,ale z různých článků - např. v renomovaném časopise Naše řeč vyplývá, že k mužskému jménu Krejčí lze ženskou podobu Krejčí přijmout. Jazykovědci také doporučují přihlédnout k rodinné tradici. Muž Švec může mít za manželku paní Švecovou nebo také Ševcovou. Zde se právě k rodinné tradici přihlíží.
Určitě by pomohlo, kdybyste na matrice doložila, že ženy (alespň některé) v manželově příbuzenstvu se jmenovaly Krejčí. Když by šlo do tuhého, lze se obrátit se žádostí o stanovisko na soudní znalkyni PhDr. Miloslavu Knappovou, jejíž názor je zpravidla akceptován.
Já Vám moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Bohužel maminka přítele je Krejčová a bylo tomu tak vždy. To už jsem hloupě paní matrikářce řekla, že maminka je Krejčová. Ale to jsem ještě netušila, že mi na to paní řekne toto. Budu se jí snažit argumentovat, co se dá, ale bojím se, že opravdu vytáhne něco, v čem bude, že se tak jmenovat nemohu, stále mi totiž vrtá hlavou,proč ona jediná řekla ne, co když má právě ona jediná pravdu. Tohle je pro mě docela důležitá věc, tak to pořád dokola řeším. Ještě jednou děkuji moc. Cením si tak podrobné odpovědi.
Nehci do toho šťourat, ale znamená bod 5, že se ženy mohou jmenovat třeba Jana Svoboda, Dana Procházka...?
Naproti tomu příjmení Šerých se prý neskloňuje, je to obdoba příjmení typu Vašků a rovněž paní by se mohla jmenovat třeba Anna Šerých. Prostě ten genitiv - čí - (konkrétně od přídavného jména šerý) už v příjmení je.
Ne, ne, to bylo jen takové teoretizování, k vašemu budoucímu jménu už jsem se nevyjadřovala, už vám hodně rádců potvrdilo, že příjmení Krejčí můžte mít. Z okolí znám několik i docela mladých žen tohoto jména, v nejhorším zajděte na jinou matriku.
Nevím právě, jestli v tomto případě můžu na jinou matriku, když tato spadá do okresu, kde budeme mít obřad. Paní mi ale rezolutně odmítla jméno Krejčí. Abych se na to zeptala, volala jsem na jiné tři matriky a všechny tvrdily naopak, že je to možné bez problému. Tak se bojím, že mi to prostě paní neumožní. No uvidíme. Každopádně děkuji.
Znám pár, kdy on je Krejča a ona potom Krejčová. Ale pokud je on Krejčí, ona také. Znám ve svém okolí paní Krejčí. Je to neskloňovatelné příjmení vhodné pro oba, stejně jako Janů, Vítů, Petrů apod.
Znám pána, který je dnes docela pěknou ženou a poradili mu, aby si rovněž vybral, tedy vybrala tento typ příjmení, kde není okamžitě jasné, zda je to muž či žena.
Ale na druhou stranu v našem okolí žije mnoho mužů s příjmením Kočí a každá manželka, dcera apod. je pokaždé Kočová. Paní Kočí jsem u nás nikdy nepotkala.
Myslím si, že u jména Krejčí máte na výběr a záleží na Vás, zda budete Krejčová či Krejčí. Byla bych pro Krejčí, je to kratší a líbí se mi to víc. Jaga.
Znám jak paní Krejčí, tak paní Kočí. Myslím, že matrikářka tazatelku šikanuje. Ať se paní klidně zeptá, kdo je matrikářčin nadřízený, a zajde si svoji verzi ověřit k němu.
Jak je zde již napsáno (Bruno), ženská příjmení se tvoří podle pravidel českého pravopisu, viz mvcr.cz/... (Toto píše MVČR,) Takže bych se obrátil na Ústav pro jazyk český Akademie věd. ( ujc.cas.cz/... respektive na jeho jazykovou poradnu. Pro začátek bych tam zavolal (257 531 793, ve všední den od deseti do dvanácti nebo od třinácti do patnácti.) Tato porada je bezplatná, ovšem asi vám nebude moc platná v úředním styku. Písemný posudek je placený, pokud po telefonickém dotaze usoudíte, že vám to stojí za to, můžete si ho nechat vypracovat ; dokonce mohou poskytnout i soudně znalecký posudek , je=li o třeba, ten je ovšem dražší.
Mimochodem, já tam zavolal sám a velmi ochotná paní mi sdělila a doložila prameny, že speciálně u jména Krejčí jsou možné oba tvary, obvykle se respektuje rodiná tradice, ale při zápisu do matriky to není podmínka. Zdroj, na který odkazovala, je: Miroslava Knappová, Naše a cizí příjmení v současné češtině, 2002, Takže bych trval na tom, aby vám matrikářka dala zamítnutí písemně i s odůvodněním, a můžete na ni tuhla knížku vytáhnout. (Mimochodem paní Knappová je česká jazykovědkyně zaměřující se na onomastiku.Svoje znalosti osobních jmen využívá jako soudní znalec, kdy jsou její posudky důležité při kodifikaci nových jmen na českých matrikách Zdroj: cs.wikipedia.org/... Takže by její názor měla matrikářka respektovat.)
doplněno 30.05.12 10:28:Jen pro zajímavost: Knappovou můžetže koupit na
doplněno 30.05.12 10:31:Ten odkaz není živý, zkusím ho oživt zde; ale když ho přenesete do adresního řádku, dostanete se tam. Pravda, není to knížka nejlevnější.
Pokud budou na matrice, kam spadáte, donekonečna neústupní, vezměte se jinde (radí to i dery). Sňatek na domácí matrice je sice zdarma a na jiné se platíval poplatek asi 500 Kč (dnes možná víc), ale ta zbytečná částka by měla vynahradit nespokojenost z příjmení, které nechcete nosit celý zbytek života. Vzdálenost mezi městy, ve kterých se oddává, je přibližně 20 km. Takže ani případně už naplánavanou svatební hostinu byste nemuseli rušit.
A moc vám přeji, abyste sem za nějaký čas napsala dotaz už jako paní Krejčí.
A co takhle se paní matrikářky zeptat, který paragraf zákona to neumožňuje, respektive, který to zakazuje (co není zakázáno, to je dovoleno)? Když je tak chytrá, tak ať se ukáže.
No pokud by měla co vytáhnout, tak by holt měla pravdu, což se mi ale vůbec nezdá, myslím, že nic validního vytáhnout nemůže.¨Spíš vytáhne nějaký nesmysl a budete mít proti čemu argumentovat. Navrhoval bych, trvat na tom, aby vám to zamítavé stanovisko dala písemně i se zdůvodněním. A když to nepůjde jinak, napište ombudsmanovi.
Mám to v příbuzenstvu: Krejčí - Krejčí, setkal jsem se i s Krejčí - Krejčová. Ale v případě Krejča je ženské Krejčová.
chci se zeptat , jak se budou jmenovat ženy , když chlap je - Hájek,Vlček , Culek? Hájková , Vlčková , Culeková?
U Culka vypadává E. Stejně jako třeba: Plaček, Jílek, Staněk, Picek. Tedy Culková, Jílková, Plačková, Staňková, Picková.
U některých jmen na konci vypadává A: Homola, Stodola, Vampola, Matička... Pak tedy Homolová, Stodolová, Vampolová, Matičková.
Není to nic těžkého. Horší problém měla známá dívčina, když si brala chlapce, jehož tatínek pocházel z ciziny. Na matricetrvali na tom, že musí použít českou formu příjmení, tedy s příponou -ová a činilo to všechno 7 slabik. Vzhledem k tomu, že měla i delší jméno, to její představování či podpis pak byla opravdu "lahůdka". Jaga.
Pokud je manžel Krejčí, budete automaticky Krejčí taky. Pokud je Krejča nebo Krejč, budete Krejčová.
Pokud se ale manžel jmenuje Krejča nebo Krejč, tak vy Krejčí nemůžete být. Stejně jako nemůžete být Krejčová, pokud on je Krejčí.
Takhle je to 100% správně a jestli vám na matrice říkají bludy, najděte si to v pravidlech a omlaťte jim to o hlavu. Nemůžou vám prznit jméno.
doplněno 30.05.12 07:25: Pokud je manžel Krejčí a ani přesto vám to matrikářka nebude chtít umožnit a ani pravidla nepomůžou, obraťte se na vyšší místa (třeba jen u nich na úřadě - možná když jí tím pohrozíte, bude ochotnější si pravidla prostudovat) , popř. na jinou matriku (no bóže, tak se vezmete jinde )... Tohle totiž není váš výmysl v rozporu s danými pravidly a zákony, ale je to chyba lidského faktoru - matrikářky. Vy se přece kvůli nějaké blbce nebudete jmenovat jinak...
Taky se mrkněte na ostatní - politička Kočí je Kočí, protože i její chlap je Kočí. Barbora Tachecí je Tachecí, nikdy nebude (a nemůže být!) Tachecová - to už by bylo jiné jméno. Stejně tak Heidi Janků, Petra Janů atd. atd... Všechno to jsou stejné případy.
Ve své odpovědi se opíráte o vlastní doměnky, které nemají oporu v mluvnici českého jazyka. Je-li muž Krejčí, může být podle mluvnických zásad Krejčová (častěji), ale i Krejčí. Že v minulých letech došlo ke změně kodifikace ženské podoby příjmení Krejčí, Kočí a umožňuje tvar nejen Krejčová, Kočová, ale i Krejčí, Kočí svědčí různá vydání České mluvnice. Ve vydání v z roku 1960 (Havránek, Jedlička) se píše: Od mužských jmen Kočí, Krejčí znějí ženská příjmení Kočová, Krejčová. Ale ve vydání téže mluvnice z roku 1970 se už uvádí: Typ Dolejší, Hořejší působí na typ Kočí, Krejčí, takže se pak i u těchto jmen objevuje nezměněná podoba Krejčí, Kočí. Je zde tedy znatelný posun. Věřím, že v novějším vydání to je vyjádřeno ještě důrazněji. Hledat v pravidlech pravopisu je zbytečné, ta tuto problematiku neřeší. Mnoho lidí totiž zaměňuje mluvnici (gramatiku) a pravopis. Také bych nikoho nemlátil po hlavě, tudy cesta nevede. Spíše bych hledal argument v novějším vydání České mluvnice (v naší knihovně mají vydání z roku 1986), příslušnou stránku okopíroval a předložil oné neoblomné matrikářce. Dále se lze poradit na jazykové poradně Akademie věd. Bezplatná písemná a e-mailová poradna byla sice zrušena, posudek nyní stojí nejméně 300 Kč, ale lze se tam obrátit i telefonicky každý všední den v době 10-12 a 13-15 hodin, telefonní číslo 257 531 793.
Anebo pak postupovat podle rady, kterou poskytli Kartaginec a Inžinýrka.
Ještě dodávám, že hledat analogii u jmen Janků, Janů, Tachecí, Petrů aj. není správné, neboť tato jména nevycházejí z obecných jmen a jsou utvořena jiným způsobem (předek pana Krejčího byl pravděpodobně krejčí - žena, která šila pánské oděvy byla krejčová, předek pana Kočího byl kočí).
No ano, tak to by byla P...ová, ale můj budoucí muž není Krejča, abych musela být Krejčová, jak to tady někdo psal.
Myslím, že trochu přeháníte - takové mužské příjmení se v ČR nevyskytuje. Když, tak Píč. A Píčová samozřejmě. Takže - asi ho neznáte tak dobře
Pro pavlose - aby nebyla mýlka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.