Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Váš tlak, není jen trochu zvětšený, je alarmující. Máte pravdu, že jedno měření, nic není. Začala bych od toho tlaku.
1/ U lékaře vám mohou změřit tlak a věděl byste jistě, jak na tom jste. 2/ Druhá možnost je, koupit si přístroj na měření tlaku, stojí asi kolem 200,- Kč. ( kvalitní) a tlak si měřit doma sám. Je to jednoduché a máte hned jistotu, proč nemůžete usnout. Jestli váš tlak, je skutečně, stále tak vysoký, pak vás může bolet i hlava. Tam by pomohl, jen lékař. Různé bylinkové čaje na noc jsou dobré, ale tlak nesníží. Jen můj názor.
návštěvníku, Viki má pravdu. Ta spodní hodnota tlaku je příliš vysoká a může znamenat veliký problém. Pohlídejte si to! Se spánkem máme problémy všichni, kdo překročil určitou věkovou hranici. Zadáte-li do do modrého vyhledávače správně otázku, poklikáte v archivu a najdete spoustu zkušeností.
Moje zkušenost je také ta, že kdybyste si nakteslil křivku spánku, nebyla by jako vlnovka, pomalé usínání a pomalé buzení, ale byla by špičatá. Bdění a prudký pád do bezvědomí. Trávila jsem pár noci po špitálech a ženské si stěžovaly, že vůbec nespaly a přitom chrápaly jako bernardýni. Moje maminka také naříkala, že se nevyspala a já ji přes zeď slyšela, jak dělá dřevorubce. Říká se tomu špatné vnímání spánku. Je to tím, že si neuvědomujeme, jak dlouho a zda jsme vůbec spali.
Mám to také tak a odhalila jsem se tím, že občas usínám se sluchátkem od starého mobilu naladěného na rádio, pod polštářem. Nespím a nespím a najednou se divím, jak to že je tam jiná relace?! Už jsem vyzkoušela spoustu věcí a nakonec jsem nad tím vším mávla rukou. Tak nespím, přece se neposkládám a když spočítám hodiny, tak to musí stačit! Přestala jsem se stresovat a bát se postele. Je to smutné, ale je to tak! Co už?!
Takhle vysoký spodní tlak mi udělala špatně fungující ledvina. Léčením se to změnilo a tlak šel dolů.
Ten tlak může být i "normální" - obecně záleží na věku, starší lidé mívají často vyšší tlak a prý to je běžné. Nevím, kolik vám je, ale z jednoho měření tlaku bych nevyvozoval nějaké závěry. Táta má s tlakem problémy a doktor mu doporučil pořídit si domů tlakoměr a 3x denně se měřit a tlaky si zapisovat do tabulky a zapisovat si případně i okolní vlivy, které mají na tlak vliv (stres, únava apod.). Tabulku poté donesl k doktorovi a na základě toho se vše řešilo dále.
Tlak může být ale spojen i s tím, že málo spíte, a proto se to takto projevuje. Zkuste pár "babských rad", jak lépe spát (žádný alkohol, káva, fyzická zátěž několik hodin před spánkem apod. Dobré je také si stanovit dvůj rytmus, kdy jdete spát a kdy se probouzíte - každému vyhovuje něco jiného.
Případně si zkuste dát tzv. "short naps" (cca 30 minutový spánek) během dne. Mě to často pomáhá, pokud v noci málo (5-6 hodin) spím.
Každopádně vám přeji, ať se vám to zlepší, protože spánková deprivace je opravdu nepříjemná.
Také zdravím. U většiny lidí bývá na vině psychika. Bolest hlavy může být důsledkem problémů se spánkem. Pomáhá procházka na čerstvém vzduchu před spaním a také je důležitá dobře větraná místnost. Někdy pomůže i přestěhovat postel na jiné místo (vlastní zkušenost). Problémy s tlakem nepodceňujte, jedno s druhým může souviset. Pokud se ráno probouzíte neodpočinutý, unavený a malátný, zajděte si k lékaři na vyšetření. Když se najde příčina, najde se i odborná pomoc. Nenechávejte to moc dlouho být. A pohlídejte si dodržování pitného režimu, protože i z toho Vás může bolet hlava. Jen můj názor.
Já měla podobný problém. Celé hodiny mi trvalo usnout, spánek jsem měla lehký , vzbudil mě i nejmenší šelest a ráno jsem stejně nebyla odpočatá.
Zkoušela jsem různé čaje na uklidnění, antistresové pilulky a trochu to pomáhalo, ale pořád to nebylo ono.
Jediné, co mi doopravdy pomohlo, bylo chodit spát fyzicky unavená (pracuju v kanceláři, takže se uondám jenom po psychické stránce, ale to nestačí).
Radím prostě každý den po práci vyrazit ven na vzduch, projít se, dát si jedno pivo, prostě trochu unavit a osvěžit tělo. Pak to bude lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.