Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba sociálního pojištění

Od: marjanka* odpovědí: 4 změna:

Zajímalo by mě, zda osoba, která není zaměstnána ani není OSVČ, musí platit sociální pojištění. Mám za to, že stačí hradit zdravotní pojištění.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Sociální pojištění ve Vámi uvedených případech není povinné. Jen je třeba mít na paměti, že doba, po kterou se pojištění neplatí, nemůže být uznána jako pojištěná doba pro nárok na důchod a samozřejmě ani v případě onemocnění nebo těhotenství není nárok na nemocenské dávky.

tomasgulas
hodnocení

0x

Sociální si platit nemusíte. Jen zdravotní.

buss
hodnocení

0x

Pokud není nutný jednou důchod..., tak ne.

Většina lidí při slově "důchod" myslí na starobní důchod, který je pro mladší lidi v nedohlednu a pro nás starší se vzdaluje mílovými kroky. Ale život není peříčko a vlastně už za okamžik se může stát nehoda, úraz, těžká nemoc a vznikne potřeba důchodu invalidního. A pro nárok na inv.důchod je potřeba mít v předchozí době před žádostí určitý počet roků pojištěných. Jinak, i když bez rukou, bez nohou a s hlavou v kapse, uznán komisí plně invalidní, bude občan bez nároku na výplatu důchodu, protože nesplní podmínku pojištěné doby.

(Vím, že je jiná terminologie - plně invalidní = třetí stupeň invalidity, ale nezvykla jsem si na ni a jde mi na nervy. Plný a částečný inv.důchod - jasné a přehledné.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]