Nejste přihlášen/a.
Jsem už víc jak dva roky po škole nezaměstnaná, rok a půl jsem měla brigádu, o kterou jsem ted bohužel přišla, protože se vrátily ženské z mateřské. A ted nemám nic, hledám sice dál ale vzhledem k tomu, že jsem jenom blbá prodavačka s maturitou, mě nikde nechtějí. Prodávat bych mohla ale jsem pomalá a i když se snažím dělat co nejrychleji, tak to stejně nestačí a navíc jsem potom ve stresu a dělám chyby. Takže hledám ted spíš nějaké to uklízení jako jsem dělala předtím brigádu. Ale nějak nemůžu nic najít.
Zato brácha! Vyučil se s vyznamenáním obor frésasař, udělal si maturitu a už má 3 nabídky práce a žádná není pod 20 litrů. Já mu to sice přeju ale tak nějak mi vadí, že mi okolí dává najevo jakej jsem povl, navíc mám ještě psychické problémy a beru troje léky abych byla jakž takž v pohodě. Brácha je prostě lepší a já jsem jen hovno které za nic nestojí, nemít ty léky, dávno bych se zabila. Ach jo. Kdyby mi aspon šlo učení, zkusím VŠ ale mě učení nejde, ani jazyky, na vše jsem se na střední hrozně nadřela, takže ani chytrá nejsem. Co se mnou?
Co s Vámi?Dejte se dohromady...Každý máme v životě svoje místo,jen ho najít.Prostě si ho hledejte.Hlavně si nemyslete,že jste to,co jste napsala.Znám jednoho mašinfíru,co to dotáhl až na předsedu vlady a jednoho chemika,co teď dělá ministra financí...Však už s trochou vůle jdou dokázat velké věci!Ať Vám to vyjde!
Děkuju, ovšem já nejsem na nic talentovaná a nic pořádně neumím. Abych se naučila aspon něco málo, co ostatní berou za samozřejmé, dost se nadřu.
V životě není nic zadarmo.Jsou ti,co jim jde vše lehce a ti,co se musí nadřít.Taky patřím mezi ty druhé,jako většina z nás.Zkuste najít to,co by Vás bavilo a byla by jste v tom dobrá.Určitě něco takového existuje.Uvidíte,že jo!
No mě baví četba ale tím se asi živit nemůžu. Vím. že v životě není nic zadarmo, to vím až moc dobře. Já se nadřela i na to, abych se naučila číst a psát. Mám ještě dysfunkci.
No vidíte a dokázala jste udělat maturitu!To je něco,před čím smekám.Znám spoustu lidí,pro které maturita byla nad jejich síly...No a co,každý nemusíme být Ajnštajn..Nebude to s Vámi tak zlé.Chce to trochu sebedůvěry a ono to půjde.A pamatujte,člověk nemusí být zrovna nějaká hvězda,v tom co dělá.Důležité je být dobrým člověkem...
Milá Černá ovce, myslím, že jsi sem na Poradnu už psala a Tvé dotazy byly dost podobné: málo sebevědomí, neschopnost ¨najít práci... blablabla.
Poradím Ti jako tenkrát. Nezlob se, ale za to, že jsi blbá prodavačka s maturitou, by Ti měly všechny ostatní slušné prodavačky dát každá jednu přes hubu. Za ty řeči. To by byla mela. Znám plno bezva schopných prodavaček, v sousední vsi je v Jednotě paní, která tam dělá už nejmíň 30 let. Prima, ochotná, usměvavá, lidé si jí váží. Zajímalo by mě, proč jsi studovala na prodavačku, když máš názor, že jsou blbé. Proč nejsi třeba zahradnice, učitelka, nebo kuchařka?
Když máš vzdělání prodavačky, nejlepší bude, když budeš opravdu prodávat. Pokud nejsi zapracovaná, časem se otrkáš a uvidíš, že to bude lepší. Pokud tedy to není lenost. Proč dělat uklízečku, když máš vzdělání na prodavačku?
Máš pravdu v tom, že brácha se umí jinak otáčet, je asi z jiného těsta. Hlavně ví, že nic není zadarmo, nikdo mu nic nedá a musí se přičinit sám. O to se pokus taky. Bylo by dobré sehnat místo v menším krámě, v supermarketech se občas pracuje ve stresu. Někde, kde bys měla čas a možnost se zapracovat. A pak to půjde už líp. Nejsi lepší ani horší než ostatní a když to ostatní zvládnou, zvládneš to jistě taky.
Jen chtít, nelitovat se, nesedět pořád doma jako balvan a pokusit se. Třeba se to napoprvé nepovede, ale třeba na popáté ano, uvidíš. Jen chtít a začít. To za Tebe nikdo neudělá. Jaga.
doplněno 27.05.12 14:04:A když to znova čtu a vidím, že nejsi schopná aspoň přispívat rodičům na chod domácnosti, to je opravdu na nic. Žiješ tam, používáš vodu, elektřinu, plyn, jíš - a jak se na tom podílíš? Rodiče Ti už dali dost /studium/, teď by ses už měla postavit na vlastní nohy. Byla by mě hanba být svým nejbližším za příživníka a divím se, že to rodiče snesou. Mám své děti ráda, ale v dospělosti je už opravdu čas, aby se každý dokázal postarat o sebe.
A z čeho jim mám dávat když nemám? Do malých krámků moc neberou, tam mě odmítají, hledám pořád. Myslíš, že mě je z toho dobře? Víš co, raději už mi sem prosím nepiš nechápeš to.
Opravdu to nechápu. Na co čekáš? Že někdo přijde a nabídne Ti dobrou práci nebo balík peněz?
Člověk musí občas hodit hrdost za hlavu. Mám 3 střední školy, 20 let jsem učila, převážně v MŠ. Když jsem přišla o práci a stejná nikde nebyla, postavila jsem se k pásu jako dělnice. Bylo to náročné, ale vydržela jsem tam 5 let. A nestyděla jsem se. Platili a to bylo hlavní, a peníze byly třeba. Spíš bych se styděla být pijavicí vlastní rodině.
A to je to, co nechápu. Jaga.
Ahoj, každý nemůže být vysokoškolák a že Ti nejde učení, přeci neznamená, že jsi nula. Maturitu máš, tak úplně "blbá" být nemůžeš. V dnešní době sehnat práci je opravdu problém, takže to není pouze Tvojí vinou. Znám plno prodavaček, co ani maturitu nemají (a jsou opravdu hloupé) a mají docela slušnou mzdu.
Takže hledej a snad brzy nějakou slušnou práci najdeš...
Ahoj, hledám hledám ale nenacházím. Tak se půjdu zeptat na místa uklízeček, snad aspoň tam mě vezmou. Brácha sehnal práci hned, protože má lepší školu, já bych na strojárně pohořela.
Žádný typ školy není lepší ani horší. Najít si práci většinou nezávisí jenom na typu vzdělání, záleží i na dalších dovednostech a schopnostech uchazečů, na jejich vlastnostech, ...
K práci uklízeček: Přijímací řízení na uklízečky dnes zabere minimálně půl dne, uchazečky absolvují tzv. assessment centra. Musí znát různé typy materiálů a povrchových materiálů, dále úklidové protředky a jejich složení, vědět, který kde použít, ... A v neposlední řadě se po nich vyžaduje rychlost.
Pokud trpíte pocitem méněcennosti, zkuste se zbavit svých mindráků i prášků. Viděla jste někdy při práci naše postižené spoluobčany? Tu obrovskou snahu, píli, úsilí. Také dokáží překonat počáteční "neobratnost" a o neskonalé trpělivosti ani nemluvě. Zdravý člověk si často neuvědomuje, že jsou věci, které může ovlivnit sám. Ale všichni toto nemohou a přesto se s tím naučí žít. Vy se můžete zdokonalovat, tak s tím začněte a když se něco nedaří, není třeba hned si zoufat. Vždyť nemusíte v ničem vynikat a že je bratr lepší? Nesrovnávejte se s ním. Vy jste Vy...Snažte se a budete dobrá též. Vše je jen o snaze, trpělivosti a člověk se naučí téměř vše, co chce. Když to opravdu moc chce...Jen můj názor.
doplněno 28.05.12 08:06:Zaměřte se na to, co Vás baví a zajímá. Co byste chtěla zkusit. Co by Vás lákalo. Od toho se odražte.
Ale v čem se mám zdokonalovat? Já se sanžím, kdyby ne nemám ani maturu a že jsem se na ní namakala. A proč? Abych ted uklízela při pracáku
Co třeba cizí jazyky (ty už se dnes vyžadují téměř všude)? Můžete si vyhledat bezplatné online kurzy, v nichž můžete tempo výuky přizpůsobit svým potřebám.
Sme na tom podobně. Se mnou byli dycky od maličk aproblémy - podezírali mě z autismu, byla jsem pomalejší, pořádně mluvit jsem začala až v šesti letech. Základku jsem prošla teda s klidem. Mívala jsem teda trojky. Střední tam už jsem měla n avysvědčení čtyřky a jednou jsem málem propadla z matiky. Šla jsem studovat návrhářinu, to je s maturitou, ale zjistila jsem, že nemám velké ambice, abych se mohla v tomhle oboru prosadit, ale to už jsem zjistila ke konci školy. Pak jsem šla na rok na jazykovku, pač v angličtině jsem měla nehoráznej maglajz a díky jhazykovce se mi to trochu urovnalo, ale úroveň není taková, aby byla žádoucí. Teďka jsem přes rok na brigádě přews agenturu v jedné fabrice v Plzni a teďka v červenci bych tam měla nastoupit na stálej poměr.
Naproti tomu ségra byla v pohodě a zdravá. Základku zvládala levou zadní, na střední se učila tak nějak lehce, na vejšce studovala porodní asistentku. To se teda šrotila a doma sme se o ní báli, jestli bude v pořádku. Nakonec to zvládla a hned po vystudování nastoupila do fakultky na nefrologii a její plat je kolem 20 000kč/m nevím přesně ... mamka je zase vrchní zdravotní dyalizační sestra s platem 25 000kč/m takže doma poslouchám, že bych si měla najít pořádnou práci. Snad jen táta mi tu práci přeje, kterej pracuje taky v jednej fabrice na novej hospodě, kde řídí ukrajince.
Holka najdi si svoje klady! Určitě je něco, o čem si myslíš, že ti to jde. I jen maličkosti, jako že si umíš namalovat oči, že umíš něco ušít, že máš nápady, že máš já nevím co, že umíš počítat (já a matika si nerozumíme ) že jsi přátelská ... fakt hledej a měj se ráda a neshazuj se!
Já bych ti ze začátku doporučila třeba zajít si do různých personálních agentur v plzni, poptat se po práci pro tebe. Pravděpodobně by to bylo v nějakej fabrice a že v Plzni jich je dost. Sice by to asi nebylo úplně nejlépe placené, ale pořád lepší něco než nic. Nemůžeš sedět jen tak na zadku a jen truchlit nad sebou.
Tam jsem a práce by i byla ale s dojížděním se to nedá skloubit, když jsem z vesnice. Bohužel nemám na to platit si podnájem v Plzni. Takže když už by to vyšlo, tak to zkrachuje na dojíždění.l
A ty bydlíš s rodičema?
doplněno 27.05.12 13:40:Nahoře píšeš, že bydlíš ve vesnici, ale práci hledáš v plzni a teď mi říkáš, že to zkrachuje na dojíždění?
Mě to teda připadá, že s evzdáváš moc brzo. Dnešní doba je nelítostná a musíme se s tím poprat. Kolik ti je? Zkoušela si hledat podnájem v Plzni ještě s nějakýma jinýma lidma? Já takhle bydlím ještě s edvouma spolubydlama a paltím měsíčně za byt 3000 a to není moc. Jiné závasky pokud vím nemáš. Jsou práce, kde nabízí zdarma odvoz do firmy, nebo jsou i práce, kde nabízí i ubytování i v zahraničí, ale i tady v čechách. Musíš jen hledat hledat a mít trpělivost.
Jelikož jsme přišla i o tu brigádu, tak nemám ani ty 3 000 na spolubydlení. Až si najdu jinou aspon brigádu, potom o tom budu uvažovat ale bez penběz to jaksi nejde.
Šmarja tak je jasné, že nejdříve si najdi práci, nebo brigádu. Dopravu tam ti zatím snad podpoří rodiče. Živí tě doteď tak by proi ně neměl bejt problém ti podpořit v dopravě. až dostaneš svoji výplatu, tak potom si to můžeš financovat sama a potom si můžeš hledat bydlení v Plzni. Podívej se do personální agentury Hoffmann (nebo jak se to píše) tam mají lidi s nima dobrý zkušenosti. A můžu se zeptat o jakou brigádu šlo?
S hoffmanem spolupracuju, od nich jsem měla mít brigádu třídění textilu v křimicích ale z naší vísky sem se tam prostě na šestou a na soboty nedostala. Tak to padlo. Naši mi nemůlžou dát ani korunu navíc na dopravu, už sami mají málo.
Nenabídli. Já bych to v těch Křimicích brala ale z naší vesnice se tam prostě na směny nedostanu.
Děvče, děvče, místo toho, že tady sedíte u počítače a obhajujete neobhajitelné, jste se mohla naučit 10 - 20 cizích slovíček, uštrykovat ponožku, vyvenčit někomu nepohyblivému za malý peníz psa, umýt za malý peníz někomu okno...
Ne neobhajitelné ale logické, ovšem to člověk který nazažil nepochopí že. A já bych klidně tohle udělala ale u nás na vesnici jsou lidi lakomci na prachy, radši si všechno udělají sami.
Začněte tím, co umíte, a co máte: Umíte pracovat s PC, orientujete se v internetu, máte poměrně dost času a tipuji, že i přístup k internetu.
Co si třeba vyhledat kurzy angličtiny, němčiny nebo jiného jazyka, který by se k práci prodavačky mohl hodit? Existují online kurzy, které jsou zdarma, a v nichž si můžete tempo výuky přizpůsobit svým potřebám. (Učila jsem němčinu skoro 17 let a ze svých zkušeností mohu říct, že se cizí jazyk dokáže naučit téměř každý. Jazyku je potřeba se věnovat denně a po malých krůčcích se dostanete na úroveň, kterou si sama stanovíte.)
Podobně si můžete vyhledat kurzy, případně jenom testy k práci s počítačem, ...
Snažte se najít práci prodavačky nebo jinou kvalifikovanou práci. Kdybyste si sehnala nekvalifikovanou práci, začnete zapomínat, co jste se naučila, což by byla škoda.
Mimochodem: Práce uklízeček vyžaduje dost vysoké pracovní tempo (setkala jsem s požadavkem, že pokojská měla na každý pokoj cca 12 až 15 minut), takže by tato práce Vašemu sebevědomí také nemusela pomoci.
Jen technická k tomu dojíždění - jak je to daleko? Přijde mi divné, když někdo řekne, že je problém s dojížděním. Co kolo a podobné prostředky. Z každé malé vesničky v celé republice dojíždí mraky lidí do práce. Znám jen minimum lidí, kteří by žili na vsi a zároveň tam pracovali. Tvrdím, že když se chce, tak jde všechno. Někteří se prostě domluví, přispívají si na benzín a jezdí jich víc společně, znám i paní, která jezdí v létě na kolečkových bruslích a v zimě chodí pěšky.
Možná by stačilo přestat brečet a litovat se a začít konečně něco dělat s chutí a elánem. Tvůj brácha určitě nedosáhl úspěchu tím, že seděl v koutě a fňukal. a že má nabídky přes 20t? No a co, obchodní boom tomu chtěl, aby si každý udělal ekonomku, takže strojařů je málo a konečně začali být dobře placeni. Prodavačky pokud vím, jsou vyučené, jestli máš střední školu, tak asi obchodku - to je kapku jiné než prodavačka, ale princip je stejný - každý si musí najít práci a přizpůsobit se jí (bydlením nebo dojížděním).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.