Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v našem městě jsem se rozhodl pro získání zbrojního průkazu skupiny E a pro následné pořízení si zbraně určené primárně pro sebeobranu - určitě pistoli, ne revolver. Vzhledem k tomu, že na internetu nejsou prakticky žádné informace zaměřené vyloženě pro laiky, bych Vás rád poprosil o nějaké tipy na konkrétní modely zbraní vhodných právě pro skryté nošení
Rád bych spolehlivou samonabíjecí pistoli s dobrou účinností při zastavení útočníka (z hlediska ráže), velikostí a hmotností vhodné k častému nošení (jsem normální chlap sportovní postavy, ale zase s sebou nechci tahat žádnou "krávu"...).
Zbraň bych primárně využíval jako prostředek sebeobrany, tudíž pevně doufám, že jí nebudu nikdy potřebovat (+samozřejmě občas střelnice, ale spíš málokdy - několikrát do roka) - rád bych tedy něco +- do 8000Kč. Jsou tyto požadavky reálné? Popřípadě jaký je Váš názor na zakoupení použité zbraně z komise?
Děkuji za rady i za tipy na konkrétní modely
Hm - napřed si udělejte zbroják a na střelnici si poté ´osahejte´ pár pistolí jak padnou do ruky, jak se s nimi střílí, jak se nosí atd... Až pak si vyberte vlastní - opačným postupem ztrácíte čas i peníze.
Ergonomie je určitě důležitá, ale v první řadě chci mít něco s čím je člověk schopen se ubránit Zbraním něják zvlášť neholduji a nechci do nich investovat jmění... Prostě mě zajímá, jestli mám vůbec šanci při výše napsaných kritériích nějakou slušnou zbraň vybrat - výběr je obrovský a rád bych provedl nějaký užší výběr na základě zkušeností jiných, abych si pak podle toho mohl vybrat v reálu - nakonec i podle toho "padnutí do ruky"...
Milý pane bume, docela mě zaujal váš příspěvek. Líbí se mi, jak myslíte na svou obranu, zvlášť když se bezpečnostní situace ve vašem městě vyvíjí nepříznivě. Mnoho lidí si takovou věc ani neuvědomují nebo spoléhají na to, že se jim nic nemůže stát, což je hloupé. Popravdě ani já si mnohdy neuvědomuji, jak je kolem nás nebezpečno, zvlášť ve městech. Také vás dá se říct obdivuji, že jste se rozhodl k tak radikálnímu činu pořídit si zbraň. Popravdě, i kdyby mě někdo napadl a já bych ji měla u sebe, nedokázala bych ji použít a kdyby ano, nejspíš bych si to i přes to vyčítala a kdo ví, jaké by mi to přineslo následky. Nejspíš oplétačky s policií, soud, vysvětlování a obhajování a tak dále. Jste opravdu silný, když jste ochotný tohle všechno podstoupit. Teď mě tak napadlo, že si zítra zajdu koupit pepřový sprej. Nejspíš to není tak účinné řešení sebeobrany, jako to vaše, ale pro mě se myslím hodí víc a vejde se do kabelky. Děkuji vám za inspiraci
Děkuji za podporu
Pepřový sprej určitě doporučuji, sám ho nostím, navíc bojová umění mi nejsou až tak úplně cizí, jenže... Abych to řekl decentně - bydlím na severu čech a i při určité znalosti bojových umění se člověk obecně dokáže aktivně ubránit jen 2-3 lidem - při troše štěstí, pokud ještě nemají zbraně...
Použití střelné je určitě až ta poslední možnost - v hlavě to mám zsrovnané a rozhodně nemám v plánu nikoho zabít pokud to nebude nezbytně nutné - v první řadě útěk, když to nejde, tak vyjednávání, pokus o obranu, a až v poslední řadě zbraň... Samozřejmě že si uvědomuji možná rizika, ale nějakou formu "jistoty" bych rád měl, i když ani střelná zbraň samozřejmě jistota úplně není...
...jen aby nedošlo k nedorozumění - samozřejmě že i při nutnosti použití střelné zbraně bych se rád vyhnul způsobení smrtelných zranění...
Vyhnout se smrtelnému zranění je, dle odborníků, veliká chyba. Při výslechu se bude věřit jeho verzi a ty mu budeš dokonce života platit. Viz nedávné případy.
Při nošení střelné zbraně máš jen jedinou jistotu: Jakmile ji vytáhneš, třeba i z důvodu sebeobrany, tak máš z 99,99% problém. Někdy menší, někdy větší, to podle dalšího vývoje událostí. Pokud ji tedy vůbec stačíš vytáhnout a nenabídnout ji útočníkovi. Jenom můj názor.
Díky za názor - popravdě jsem o tomhle všem hodně přemýšlel - donedávna jsem uvažoval jen o koupi plynovky, ale po tom, co slyším, jak se někteří agresoři spoléhají na to, že zbraň držená obětí v ruce je jen plynová a doslova se jim v takovém vysmějí, už to pro mě není dobré řešení V hlavě to mám srovnané a vím jistě, že bych zbraň nevytahoval, dokud by to nebylo opravdu nezbytně nutné, tzn. dokud by mi nešlo o život... Pak už je rozhodnutí celkem snadné - raději risknu popotahování s úřady než smrt (tam by mi to pak mohlo být stejně jedno
)
Zdravím a chválím - jdete na to opravdu správně. Podle Vámi uvedených hledisek bych to viděl na nějakou lehčí samonabíjecí pistoli v ráži 9mm, nejlépe s plastovým rámem - z našich například subkompakt CZ 2075 RAMI P, nebo třeba Walther P99 - ta už je větší, ale při té lehkosti super - měl jsem ji několik let. Větší ráže je též možná, např. .45Auto, ale o moc větší výkon ten náboj nemá. Zajděte na lepší střelnici, kde Vám ty zbraně půjčí do ruky i bez ZP a vybírejte - k tomu hodně štěstí!
Zastrašit a utéct, to je jediná obrana pro běžného člověka. Pistole v kapse nic neřeší, jen případný konflikt eskaluje a může vést k ještě horším následkům.
Ahoj jsem držitelem zb.prukazu cca 10let mam pistoli Cz-g 2000- 9mm luger-15 ran-16tá v hlavni slušna zásoba-_česka kvalitni práce za rozumnou cenu- ale!bacha na používáni! nutna obrana je dost podivnej termin v česky justici
a jak mi řek kamárad policajt je lepší pistoli vytáhnout a -hodit jí po tom kdo tě napadne
-prostě lumpove a grazlove v čr-vedou-ty ktery si uděláš zbrojak legalně podstoupíš policejni dril a uředního šimla- koupíš si legálně zbran tak tě strčí do kapsy pacholek co si jí obstara někde na ulici a že to jde otom žádná!a v komisi je to jako s autem nevíš kdo jí měl co sní dělal a jak se k ni choval takže za mě
a rada na zavěr běž do lekarny kup si inekční stříkačku a až tě někdo přepadne tak ji vytahni a řvi že máš AIDS nebo Žloutenku a uvidíš ten hukot ))jelikož jsem dělal v security tak vím kolik maníku to takhle děla
tu poslední radu ber s nadsázkou a jestli do toho pujdeš přeju ti aby si ji nemusel použít
a doufat že pobliž budou policajti -třeba měřit rychlost a přispěchaj ti na pomoc
ale na to moc nespolihej papapapa
Za sebe: zbroják ano, zbraň ano, mě se líbí CZ100 9mm. Ale nechat ji doma, kdyby bylo potřeba. Venku -možná tak pomoci někomu jinému, tam máte čas na to, ji nabít atd, ale pokud se bavíme o vlastní obraně, tak ji většinou nestihnete vytáhnout. Pokud se něco strhne, je to takový fofr, že na vytažení zbraně asi nebudete mít ani prostor ani čas. Vlastní zkušenost z přepadení.
Dopadnete jako můj kamarád, který ležel na zemi, parta kriplů mu střílela jeho vlastní zbraní kolem hlavy, o pistoli přišel, a nakonec na něj podali trestní oznámení, že je tou zbraní ohrožoval a oni ho jen odzbrojili. Zachránilo ho nakonec jen to, že oni tu pistoli neodevzdali ale prodali. To ho vysekalo z velkého průseru a soud ho osvobodil v plném rozsahu. Rok nebo jak dlouho žil v nejistotě, jak to vše dopadne.
Na vlastní obranu je asi opravdu nejlepší ten pepřák, nebo paralyzer. On Vám totiž po použití poskytne právě těch několik okamžiků, aby jste mohl utéci. Nikdy nevíte, co má po kapsách, ten co stojí proti Vám.
bum : Tady nejsme v Americe,ale v ČR. Zde fungují naprosto jiné zákony.
Pokud vám nějaký zloděj vleze v Americe na váš pozemek,tak ho klidně můžete zastřelit a do basy nepujdete. Ale tady v česku si pujdete sednout do basy vy.
a to je právě ta velká chyba-anglosaský právní model(mimojiné právě území USA) je natolik vyspělí a praví,že život,zdraví a majetek je nedotknutelný...U nás má majetek větší právní hodnttu než lidské zdraví,natož život-o jejich nedotknutelnosti ani nemluvě...
pistole není vhodná k sebeobraně . Útočník by musel mít vždy střelnou zbraň , když jí nebude mít a vy použijete svou , bude se jednat o nepřiměřenou obranu . Sám zbraň vlastním ,ale použil jsem jen jednou a to ještě tak , že jsem jí jen ukázal za páskem a byl klid .Když na někoho zbraň vytáhnete , můžese to otočit proti vám jako vyhrožování .
Já to řeším tak,že mám v zásobníku brokové náboje.Zvukový efekt je stejný jako u běžného náboje a efekt zastrašovací ještě větší. Útočník dostane ránu do prsou,ale nic se mu nestane.
Zatím jsem to naštěstí ještě nemusel použít.
Pokud se bavíme o nošení zbraně pro sebeobranu, tak je Vaše dedukce opravdu špatná. Logicky - pokud Vás bude chtít někdo přepadnout, půjde na Vás s tím "nejsilnějším", co u sebe momentálně má... Jenom blbec by provedl loupež z nožem v ruce, pokud by měl v kapse střelnou zbraň
Samozřejmě bereme-li v úvahu, že jakožto rozumný člověk nesoucí zbraň se nebude zaplétat do různých hospodských rvaček nebo cizích konfliktů, tam je to samozřejmě o něčem jiném a vytáhnout může kdokoli cokoli - v mém případě chci zbraň pořídit primárně pro sebeobranu při přepadení, kterých tu rapidně přibývá, popřípadě při ochraně majetku - přehodit zásobník za jiný s normální municí zas až takový problém není, tudíž mi to přijde jako velice dobrá rada
Pokud se bavíme o přepadení, tak první reakce jakéhokoliv člověka je šok. A šok tě jednak zpomalí a druhak budeš přemýšlet trošku jinak než když jsi v klidu. Takže pokud máš pistoli tak jí jednak vytáhneš pomalu a nešikovně (i když jsi to před tím 1000x nacvičil před zrcadlem) a pak budeš mít problém pistoli odjistit a zamířit. A mezi tím má útočník spoustu času na tu pistoli reagovat způsobem který se ti nemusí líbít...
.
Kdepak, pistole se k sebeobraně hodí jen ve filmech! Zastrašit, kopnout mezi nohy nebo cokoliv podobného a utéct! To ti řekne jakýkoliv odborník na sebeobranu který své znalosti načerpal i jinak než sledováním kung-fu filmů
PS: pokud "přepadení přibývá" tak doporučuju se buď přestěhovat jinam do bezpečnější lokality (pokud je to pravda) nebo méně sledovat zprávy TV Nova (pokud je to jen obecný pocit jak se všude lidi přepadávají a vraždí).
vytáhnout zbraň z pouzdra , natáhnout ( protože náboj v komoře nemůžete mít ) , zamířit a střílet , už před natažením máte díru v břiše a když na vás někdo půjde s klackem nebo obuškem tak střelnou zbraň použít nemůžete . A ještě jeden postřeh , když budete chodit střílet málo tak budete těžko přesnej . a to hlavní je " mrtvý nemluví "
V nebezpečných místech, nebo prostě když se bojím mám pistoli v ruce. A to je když je tma, tudíž to nikdo nevidí. A náboj nosím v komoře. Mám ČZ45 u té to jde. Takže bych to akorát zmáčkla, doufám tedy. Tohle je ale fakt těžký. Teď přítel koupil paralyzér který vypadá jako nokia N75, tak jsem myslela, že budu nosit to, ale nevím. Jinak je to pistole pro ženskou, je malinká a taky uvažuju o nějaké větší ráži.
Ano. Potkat v noci někoho vyděšeného kdo chodí s pistolí v ruce a s nábojem v komoře...
Upřímně doufám že NIKDY nepotkám někoho takového. Přesně takovýmhle lidem podle mě zbraň do ruky nepatří.
a když se vás půjdu zeptat kolik je hodin a vy zvednete na mě zbraň a já budu mít svou , bude pěkná přestřelka :D . Doufám ,že vás brzo chytí, protože jak víte máte povolení jen ke skrytému nošení .
Ach jo. Nevim proč bych večer než přejdu podchod pod silnicí třeba o půlnoci nemohla mít pistoli v kapse kdyby něco. Jaký je to rozdíl? Před lety u nás na konečné nějakej hnusnej Rumun znásilnil 8 ženských a ještě je tak zbil, že 3 mají trvalé následky. Až by tam chodily Vaše přítelkyně tak byste mluvili jinak. Nechodim takhle po sídlišti, ale do podchodu jo.
Jestli běžně chodíte s nábojem v komoře tak jste pitomá a koledujete si o to že někoho zastřelíte nechtěně, nebo i sebe - stačí zavadit o spoušť např. při zakopnutí a pak je to loterie kam to poletí.
Radši mějte prst na spoušti pepřáku, při přepadení ho útočníkovi nastříkáte do ksichtu a máte dost času na tasení + natáhnutí + zamíření, pak se můžete rozhodovat podle jeho reakce. Náboj v komoře je opravdu špatně.
Pepřák útočníka spolehlivě zastaví. Ale pokud bude pepřákem ochromený a v tomto stavu by došlo k tomu vytažení pistole, namíření a výstřelu - tak už to není nutná obrana.
spolehlivě bohužel ne, však se podívejte na různé testy pepřáků třeba na youtube - je to sázka do loterie - citlivost na tu účinnou látku v pepřáku je ryze individuální
Děláte to dobře, nenechte se poseroutkama odradit. U nás zase řádí gang mladých cikánů. PČR to neřeší, měšťáci se jich bojí. A co pak má dělat slušnej člověk?
Já osobně to dělám úplně stejně. Když je někde větší riziko, tak si bambitku nachystám, náboj do komory a zajištěnou ji mám v ruce v kapse. Když mám blbou bundu se špatnou kapsou, tak si ji chystám do rozepnutého pouzdra.
A že jsou tady zákony sepsaný lumpama pro lumpy? Proto se přeci nenechám zabít a ženu znásilnit.
PS.: rozvinula se tady slušná debata jestli zbran jo nebo ne za jakych okolností použít atd... je fakt že bránit se by měl mít člověk právo určitym zpusobem a určitymy pravidlykdyž mě není schopen ochránit stat -policie a to není! at si pišete co chcete! tak mam právo a povinost a nutnost se bránit sám no ne?nebo se mam nechat okrádat bít znásilnovat?vim je to krajni meze ale schválně kolik z vás zná někoho kdo byl okraden nebo podobně napaden?a radit at se odstěhuju jinam?-stím jděte do p***** člověk ktery chodí do práce platí naše NEUPLATNE POLITYKY by měl ustupovat zlodějum?to snad ne!
zbrojak si udělejte kupte zbran a jak jsem vam psal a přál doufejte že ji nepoužijete-je fakt že když už ji vyzahnete nesete určitou zodpovědnost ale jestli do toho lumpa vevysazíte všech 15ran do hlavy- a střílet se da i do vzduchu -tak budete z obligasnad
jo a jěště jednu věc-jestli někdy někoho sejmete myslím tím lumpa ktery vás bude ohrožovat nejlepe taky zbraní nezapomente ho co nejryhleji ošetřit to ze zakona MUSÍTE ale to všechno se dozvíte v kurzu
Člověk má plné právo bránit se útoku. Jenomže netrénovaný člověk sice má právo - ale nemá SCHOPNOSTI v krizové situaci reálně posoudit stav. A pokud chodí s nabitou pistolí a prstem na poušti... tak to skončí jedině katastrofou a hodně velkými problémy s policií.
Vaše názory jsou sice zajímavé, ale podle mě až možná moc globalizované... Myslíte si, že získáním zbrojáku člověk získá schopnost krizovou situaci objektivně posoudit? Silně pochybuji - držením zbraně člověk získá pouze další možnost jak celou situaci vyřešit. Jak říkám, zbroják nemám, ale s největší pravděpodobností si ho udělám - vzhledem k tomu, že mámurčité množství zkušeností s bojovými sporty si troufnu nejen tvrdit, že mám schopnost posoudit krizovou situaci objektivněji než někdo, kdo k tomu nebyl nikdy cvičen, ale narozdíl od někoho jiného mám rovněž předpoklady pro řešení situace i bez použití střelné zbraně.
Ovšem v situaci, kdy se Vás snaží 4 útočníci vyzbrojení noži vyprovokovat, si myslím, že je střelná zbraň dost dobré řešení - přinejmenším jako znamení "obranyschopnosti", jelikož (jak jsem se dočetl) dle statistik se povede značné množství pokračování útoků odvrátit pouhým ukázáním zbraně...
Ještě v reakci na Vás minulý příspěvek . Na zprávy TV Nova nekoukám, ale mám známé, kteří o situaci v našem městě mají přehled (což potvrzuje například i to, že když jsme volali PČR k jednomu napadení, tak nám říkali, že to byla tu noc už 4. podobná situace...)
Každý svého štěstí strůjce - stejně jako Vy i já jsem zodpovědný za své činy a budu se podle toho také chovat. Otázkou zůstává, do jaké míry jsou naše právní předpisy v souladu s právem člověka bránit se útoku, jelikož v tom našem absurdistánu má skutečně kriminálník daleko víc práv než jeho oběť...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.