Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada vstupní prohlídky u závodního lékaře

Od: trif* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

v březnu jsem nastoupila do zaměstnání (příspěvková organizace, která spadá pod Ministerstvo školství) a až po podepsání smlouvy (také v březnu) mě poslali na vstupní lékařskou prohlídku u závodního lékaře.

Vím, že na prohlídku opravdu musím, ale nelíbí se mi, že si ji mám hradit sama (200 Kč u obvodního lékaře + 530 Kč u závodního).

Všechny zákonné prameny podle ostatně vedou k tomu, že prohlídku má hradit zaměstnavatel, ale ten můj to odmítá s odůvodněním, že je příspěvkovou organizací a na prohlídky nedostává od ministerstva žádné peníze.

Já ale vím, že podle nového Zákona o specifických zdravotních službách, § 59 " Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem nebo zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne jinak nebo stanoví-li právní předpis jinak."

Tento zákon v době mého nástupu v březnu ještě nebyl platný, ale do té doby zas vstupní prohlídka u podnikového
lékaře spadala do BOZP - a náklady na BOZP podle zákoníku práce zase hradí zaměstnavatel, nikoli zaměstnanec. (zákoník práce §101, odst. 6 : Náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je povinen hradit zaměstnavatel; tyto náklady nesmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance.
Můžu se nějak bránit a vyžadovat po zaměstnavateli proplacení prohlídky? A jak bych to měla udělat?
Děkuju za každou radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Trif, pokud chcete u zaměstnavatele nadále pracovat, pak pokud mohu poradit, smiřte se stím. Nadělala byste si zbytečně jen zle a zaměstnavatel si důvod vždycky najde. Pokud Vám prohlídku odmítl zaplatit s tímto odůvodněním, pak se nedovoláte asi nikde. Odvolávat se na paragrafy Vám v tomto, bohužel, také nepomůže. Stálo by Vás to jen zbytečné nervy a čas.

trif*
hodnocení

Děkuji za reakci, ale nechci si nechat na hlavě štípat dříví. Chci s tím něco dělat.

hodnocení

0x

Dobrý den, už jsem to tady jednou napsal, už tady taková diskuze proběhla. Manželka začala pracovat v jedné nejmenované nemocnici a než nastoupila musela mít vstupní lékařskou prohlídku kterou ji dělala nemocnice tedy její zaměstnavatel. Hádejte kdo zaplatil prohlídku? manželka

doplněno 25.05.12 11:47:

stím asi nic nenaděláte, a hledat si zaměstnavatele podle prohlídky jestli zaplatí nebo né je asi blbost

poiu*
hodnocení

0x

Dobrý den, souhlasím s předchozími rádci, i když Vás chápu, že si to nechce nechat líbit (pokud se k tomuto zaměstnavatel takto staví, dá se očekávat, že ještě nějaké jiné nemilé překvapení Vás čeká), ale fakt buďte ráda, že práci máte a kvůli "pár stovkám" se s ním zbytečně nedohadujte. Ačkoliv jste v právu Vy, nakonec by se to obrátilo proti Vám, bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]