Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zpochybnit SJM?

Od: lev* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,S manželem jsme měli svatbu v roce 1997,byla jsem v tu dobu občanem Ukrajiny.Po roce mě manžel něco nabulikoval aniž bych věděla,tak mě dotahl k soudu a podepsala jsem SJM.měli jsme ten krat jeden barák a firmu (jeho firmu).ted se rozvadime,nabyli jsme spolu majetky a tak ted namám nárok na nic co jsem podepsala.akorát ten barák co je na mě tak po rozvodu bude na pul asi..jsem výlučným vlastnikem..Mám dotaz:mužu napadnout soud,nebo manžela,že jsem měla mít ten krat překladatele u soudu a to SJM přeložený do ukrajinštiny?nebo už je to promlčený?mám nějákou šansi to zpochybnit? Děkují za odpovědi..

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Trošku tomu nerozumím, SJM vzniká od vzniku manželství. Přečtěte si v obč. zákonu Společné jmění manželů
zřejmě vám jde o zúžení, rozšíření SJM. Bez právníka si stejně neškrknete. Co se týká překladatele, měla jste se bránit tehdy, že tomu nerozumíte.

pravnik*
hodnocení

0x
Úvodem předpokládám, že manžel je/byl občanem ČR. Pokud jsou manželé občany každý jiného státu, řídí se jejich vzájemné osobnostní a majetkové vztahy v ČR právem ČR. Takže uzavřením manželství mezi vámi vzniklo SJM.
Pokud jeden z manželů podniká, soud manželům zúží (na návrh) jejich SJM "až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti". Pokud je rozsudek pravomocný, už ho nijak nezpochybníte, neznalostí jazyka jste měla argumentovat u soudu. Cokoliv tedy koupené za trvání manželství je toho z manželů, který to zaplatil (i příjmy jsou každého z manželů). Pokud něco manželé zaplatili společně, mají to v podílovém spoluvlastnictví, velkost podílů je podle poměru jimi poskytnutých částek.
lev*
hodnocení

děkují za odpověd...tak něják si to myslim také..už se to řeši...Držte palečky na nohou i rukou :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]