Nejste přihlášen/a.
Análýza případu není zadarmo, obvykle si advokát účtuje každou započatou hodinu a to i když s ním hovoříte 5 minut. Vy jste o něco žádal? Pochybuji, že práci dělal svévolně, musel přece mít od vás podklady nebo plnou moc aby se např.k nahlížení do spisů dostal. Já bych požadovanou částku uhradila a byla ráda, že nejde o desetitisíce.
Můj nynější advokát mi samozřejmě poradil, ale moc se tím nezabýval, neboť jsem mu zaplatil jen hodinu konzultací. Jenom díky němu už po mě chce ex-advokát polovičku výdajů. Nicméně původně jsem chtěl soudně řešit úplně jiný případ
krkovicka: můžu se zeptat na ten zákon a paragraf v této věci, já jsem totiž nic nenašel. Jedině zákon na ochranu spotřebitele, a ten se na advokáty nevztahuje.
Ne, nic jsem mu nepodepisoval. Jsem rád za každou pomoc, nicméně
1. Já chci dát k soudu úplně někoho jiného za něco jiného a tento právník by spíš musel dávat k soudu on mě. Já dlužím jemu, tedy on by ten spor inicioval a nějak by to dopadlo.
2. nejsem si jistý, ale podle mě by to šlo spíše podle obchodního zákoníku, zákonu o advokacii apod. Nicméně tomu nerozumím.
Pokud chcete jít proti proudu, tak by to asi samozřejmě šlo, vše má však své ALE a v tomto případě bych řekl docela podstatné. Tím je především cena, čas a nervy nad tím vynaložené, které jsou neúměrně vyšší, než-li požadovaná částka. Osobně bych to zaplatil, abych měl klid, nechal si na to samozřejmě napsat doklad a poučil se do budoucna ze svých chyb.
Řekl jste to sám - požádal jsem pár právníků o radu a právní analýzu. Tedy jste vznesl požadavek. Jeden z nich Vám vyhověl a práci pro Vás odvedl. Je divné, že za ní chce zaplatit? Víte, oni i právníci musí z něčeho žít. Můžete jít do soudního sporu, ale troufám si tvrdit, že ho prohrajete. Právník prokazatelně práci, kterou jste požadoval, odvedl a za to mu přísluší odměna. Některý o ceně nesmlouvá, drží se advokátního tarifu. Aby mohl právník udělat analýzu Vašeho případu, musel od Vás obdržet informace. Tudíž se to dá považovat za závazné. Práci odvedl a to, že si vybíráte, ho nemusí zajímat. Někdy nešťastné formulování slov má neblahé následky. Zadarmo fungují bezplatné advokátní poradny, ale v tomto případě je advokát v právu. Je to, bohužel, ponaučení pro příště. Nenabízet práci tak nešikovným způsobem.
doplněno 24.05.12 14:29:Koss, je to Váš názor, respektuji. Já říkám, že kdybyste advokátovi nedal Vy sám informace a podnět, neodvedl by pro Vás zmiňovanou práci. Je to Vaše chyba a to, že jste si vybral nakonec jiného právníka, je jen Vaše věc a nemůže na to doplatit ten, od kterého jste si nechal práci udělat a rozhodl se nezaplatit a svěřit věc zřejmě levnějšímu.
doplněno 24.05.12 14:35:Ještě dodatek - kdybyste býval udal jen to, že hledáte advokáta, který se zabývá tím a tím a udělal by to a to...Že dáte přednost nejvýhodnější nabídce, pak by to takto nedopadlo. Každý advokát by Vám nejdříve sdělil cenu atd. Z Vašeho příspěvku je zřejmé, že jste advokátovi poskytl potřebné info, k tomu, aby byl schopen práci odvést a o ceně jste se s ním nebavil, ani nedohadoval předem. Tudíž to bral tak, že získal klienta.
No takhle, já chápu, že právníci nepracují zadarmo A svému aktuálnímu advokátovi platím... Nicméně to je jak, kdybyste požádali v restauraci o skleničku vody, oni tam nikde neměli ceník, a pak vám dali účet na 1.000 Kč s tím, že jste se měli informovat o restauračním tarifu - který ovšem sami neuvádí.
no bohužel to tak opravdu vzal ale je to hrozná vyčůranost na entou, navíc se mě snažil i oškubat, když mi naúčtoval něco co neprovedl, až po upozornění to stáhl.
Taky mě napadlo jak proti němu jít, příště (když si teda nebere zálohy a nic) mu se SIMkou z obchodu a falešným mailem a údaji můžu poslat, ať mi připraví nějakou smlouvu a on to udělá, a pak se bude soudit s někým neexistujícím, už to vidím jak to píše.
Vážený pane
Petr Novák
Vymyšlená Obec 28
Tímto po vás požaduji 3.000 Kč za soupis smlouvy )
Koss, nezlobte se na mě, ale vyčůranost je to spíš od Vás. Tím, že Vám advokát napočítal i převzetí věci, se automaticky rozumí to, že Vás bude zastupovat při soudních jednáních. Pokud jste mu později věc "objasnil" tak, že máte jiného advokáta, pak logicky tuto věc ze svých nákladů odpočítat musel. Tím považuje svojí práci pro Vás za ukončenou a žádá peníze jen za to, co odvedl. Neexistující osoba by těžko žádala práci po advokátovi...Ale to je jiná kapitola. Nepodceňujte advokáty tolik. Nikdo Vás nenutí zaplatit, když si myslíte, že jste v právu. Já bych s Vámi do toho sporu klidně šla a zaplatil byste i náklady řízení ve fiále...Jen můj pohled na věc, ale nic ve zlém.
"Odměna advokáta za poskytování právních služeb se řídí jeho smlouvou s klientem; není-li odměna advokáta takto určena, řídí se ustanoveními této vyhlášky o mimosmluvní odměně."
"Mimosmluvní odměna náleží za každý z těchto úkonů právní služby:
h) sepsání právního rozboru věci"
Záleží na formulaci prvního emailu. Jestli z něj vyplývalo, že jen zjišťujete, zda je ochotný poskytnout službu a za kolik, nebo jestli to byla objednávka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.