Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notářsky ověřená plná moc - co umožní?

Od: bimbam® odpovědí: 15 změna:

Starám se o svoji maminku. Je málo pohyblivá, hodně popletená. Časem bude vše horší a horší.

V diskuzi pod článkem o zavádění sociálních karet i na příspěvek na péči (iDNES, 24. května) dostal někdo radu, že je dobré mít notářsky ověřenou plnou moc.

K čemu všemu je a v budoucnu bude taková plná moc dobrá? Zrovna v souvislosti se sociální kartou předpokládám, že maminka dostane kartu a já budu chodit k bankomatu. I bez plné moci. Jediný důvod pro plnou moc, který mě napadá - případné přebírání jejího důchodu. Zatím nosí listonoška a předává proti podpisu.

Můžeme požádat notáře o sepsání plné moci u nás doma?

doplněno 24.05.12 09:54:

Příspěvek na péči zatím dostávám na svůj bankovní účet, maminka už žádný účet nemá, ani by ho nedokázala spravovat.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zvát si notáře na sepsání plné moci je zbytečné vyhazování peněz. Napište text generální plné moci, maminka a vy ji podepíšete před ověřovatelem podpisu a celá věc je vyřízená. Ověřovatelé podpisu - např. pověření zaměstnanci obecního úřadu - přijdou za vámi domů, pokud je zmocnitelka imobilní. Její duševní stav zkoumat nebudou. Osvědčují pouze, že obě dvě jste plnou moc podepsaly vlastní rukou. Vzor generální plné moci je např. zde:

euroekonom.cz/...

ahasver4*
hodnocení

2x

Nedá mi to a ještě něco doplním.Ti,co píší o plné moci podepsané někde na nějakém úřadě,asi přehlédli,že Vaše maminka je zmatená a řekl bych tedy neschopná právního úkonu.Proto je nutná notářsky ověřená plná moc,kde je tento důvod sepsání výslovně uveden.A věřte,že jsou instituce,kde ji budou vyžadovat.Vlastní zkušenost.A Váš dotaz se i notářsky ověřené plné moci týkal.Nepochybujte o tom,že jsem si to ověřil.Ani já bych zbytečně nevyhodil dva a půl tisíce...:)

Co to je notářsky ověřená plná moc? Notář ověřuje např. to, že kopie nějaké listiny je shodná s originálem nebo ověřuje, že podepsané osoby podepsaly listinu vlastnoručně. Notář v těchto případech neodpovídá za obsah listin. Je-li podpis ověřený notářem nebo "na nějakém" úřadě, má ověření stejnou platnost. Notář odpovídá za správnost obsahu listiny v případě notářského zápisu a to není tento případ.

doplněno 24.05.12 13:07:

Notář není oprávněn posuzovat, zda podepisující osoba obsahu listiny rozumí, či nikoli. Ověřuje její totožnost a má-li občanský průkaz, je způsobilá činit právní úkony. V § 74 notářského řádu se píše mj., že ověřovací doložka obsahuje konstatování, že uvedená osoba listinu vlastnoručně před notářem podepsala nebo že uznala podpis na listině za vlastní. O psychickém stavu této osoby se notářský řád nezmiňuje.

buss

A co potvrdí, že je zmatená a někdo ji bude zastupovat? Běžná plná moc (podpisy) se neověřuje, nevyžaduje-li to zákon, nebo natvrdlý úředník.

doplněno 24.05.12 13:24:

Ověření podpisu, tedy Ověřovací doložka pro legalizaci a je to podle zákona o správních poplatcích za 30 kaček. Takže pokud šlo jen o toto, tak šlo skutečně o vyhozené prachy.

ahasver4*
hodnocení

0x

Můžete.Já to udělat musel právě z důvodů které uvádíte.Stálo to 2 400 Kč...

doplněno 24.05.12 09:54:

Potom budete právě moct maminku zastupovat ve všem.Ještě jsem zapoměl,musíte u toho mít dva nezávislé svědky,nesmí to být příbuzní.

doplněno 24.05.12 10:01:

To zastupování je vlastně ve všech jednáních s úřady.Cokoli bude vyžadovat maminčin podpis nebo její účast,vyřešíte právě touto plnou mocí.

doplněno 24.05.12 10:10:

kapka naděje,je to pár týdnů,co to u mě sepisoval,myslíte,že jsem si tu nutnost dvou svědků vymyslel?Ale je to vlastně jedno,jen máme každý jinou,asi,zkušenost...:)

hodnocení

Děkuji za odpověď. Ale v čem všem ji budu moci zastupovat? Jinými slovy - nemovitost nemá. Sourozence nemáme ani jedna, takže případné dědictví je předem jasné. Jaký konkrétní případ zastupování ještě může být?

lemonka

2 400Kč? za co?

Praha, květen 2015, strávený čas cestou a u zmocnitele - 50Kč/15min., ověření 70Kč za jednu plnou moc

hodnocení

0x

Zdravím. Bimbam, notář samozřejmě může plnou moc sepsat u vás doma. Jinak notářsky ověřená PM je dobrá především

k tomu, když se jedná s úřady apod. Protože je maminka málo pohyblivá, na základě plné moci budete oprávněna za ní vyřizovat věci.

doplněno 24.05.12 10:04:

K Ahasver- notář žádné svědky nepotřebuje. Plnou moc sepíše na místě bez problémů, od toho je to notář.

hodnocení

Také děkuji za odpověď. Ale nejvíc mě zajímá, jaké konkrétní věci se mohou u opravdu starého člověka vyřizovat. Nic rozumného, co by maminka potřebovala, mě nenapadá. Vdávat se nebude, cestovní pas už nepotřebuje, jak jsem psala výš, tak nemovitost už nemá. Soudit už se také s nikým nebude...

Částky přes 2 tisíce korun za notářský úkon jsem se docela lekla, tím spíše bych potřebovala znát něco konkrétního výhodného, co asi existuje, ale teď mě nenapadá.

Mě nyní napadá např. situace, kdy bude maminka potřebovat žádat třeba o nějaký příspěvek, dávku...Někde bude potřeba její podpis...Může nastoupit do nemocnice a rozhodovat se bude o nějakém zákroku..Těch situací se může objevit mnoho.

buss
hodnocení

0x

Plná moc se dává z toho důvodu, aby zastupitel mohl za zastoupeního jednat. Nemusí být od notáře ale i na obci, poště za pár šupů. Jen se obávám, že když už je hodně popletaná, tak to s tou mocí asi nebude jednduché. Je to napadnutelné. Asi by to chtělo přes soud - opatrovnictví..
Pokud nevíte, na co PM bude třeba, tak si ji nepořizujte.

lidus*
hodnocení

0x

Ověření plné moci stálo v r. 2010 u nás na obci 40kč, museli jsme u toho být oba - ten co jí dával a příjemce, nejlépe je vyřídit na poště kartu a s tou pak vybírá ten druhý vaše složenky, přijímá doporučené zásilky a td. stojí cca 50kč platí 3 roky. Z bankomatu vybíráte bez problémů když znáte PIN.

hodnocení

Vidím že problém zaujal, ještě jednou všem děkuji. Dozvídám se tu mnoho užitečného.

Snad jen na doplnění - slova notářsky ověřená plná moc jsem vyčetla dnes, na možnost plné moci ověřené (legalizované) úředníkem MěÚ jste mě navedli v odpovědích. Už jsem to konzultovala, úřednice přijde k nám domů. Budeme mít za přiměřený obnos papír "pro strýčka příhodu". Ale stále přemýšlím, při jaké příležitosti ho použijeme.

Maminka je popletená, ale zatím ne úplně. Spíše prostorově a časově. O sobě a lidech okolo ví. Po mrtvičce byla nějaký čas popletená úplně. V nemocnici nepodepisovala nic (já možná ano, už si nepamatuji, ale bez plné moci), přesto ji hospitalizovali a poměrně úspěšně léčili.

V souvislosti s žádostí o vyšší či nejvyšší stupeň příspěvku na péči, který nás časem asi také čeká a na který zřejmě plnou moc uplatním, přemýšlím, jak se ho domohou ti nejpotřebnější, totálně dementní, kteří se do nepříznivého stavu dostanou okamžitě, nečekaně a nenávratně.

To je již potom otázka soudního řízení, svěření opatrovnictví a za nesvéprávného člověka pak musí jednat jeho opatrovník. Buď je to osoba blízká, nebo je opatrovníkem soudně jmenován advokát.

V praxi to bývá tak, že žádost o přiznání PnP, resp. o jeho zvýšení, vyplňuje nějaký člen rodiny, nejčastěji dcera. Místo podpisu tam bývá nějaký klikyhák, úřednice na ÚP však nezkoumají, kdo je jejím autorem. Důležité je to, zda žadatel(ka) splňuje podmínky pro přiznání (zvýšení) PnP.

Generální plná moc se vám však může hodit, zejména, když je časově neomezená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]