Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zavrtávání vrutů

Od: chatar* odpovědí: 14 změna:

Poradí někdo s akuvrtačkou na dřevěné chatě bez elektřiny? Potřebuji upevnit vruty ke dřevu lehké předvrtané kovové petlice.

Vruty jsou k nim dodávány (krátké,tenké -délka do 1.5-3 cm , konický tvar-průměr do 1-3 mm).

Otázka :Je nutné předvrtávat a čím (průměr. vrtáku)? .

Další otázka:jaká akuvrtačka (typ,tech.parametry atd) je vhodná a stačí na 1 vybití baterie vykonat práci zavrtání okolo 30 vrutů?

Další otázka: kolik otvorů do dřeva tloušťky 3 cm a průměru 4 mm je schopna taková akuvrtačka vyvrtat na 1 vybití baterie?

Další otázka: je schopna vyvrtat i otvory délky 6-8 cm ,průměr 8 mm pro upevnění šroubovacích pantů?

Každý ze tří uvedených výkonů zvlášť a pak sumárně v součtu?

Vše se vztahuje k dřevu,většinou nebo spíše měkkému.

Jaký typ akušroubováku-vrtačky z půjčoven by mi někdo doporučil?

Nezávazně a nepovinně: zda by ji někdo na den,dva půjčil?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

K otázce,vlastně otázkám.

Akumulátor nech pořádně nabít večer před prací.

Vruty používej s hlavou s vylisovaným křížkem,ne jen drážkou.Ty nejsou kuželové,do kužele mají jen špičku a velký zdvih závitu.Pokud je dřevo měkké,je dobře použít mazání,nejlépe mýdlem.Do tvrdého dřeva určitě předvrtej vrtáčkem poloviny tloušťky vrutu na závitu.Vruty bývají z tvrdé oceli a při větším odporu mohou prasknout.Zpracovat 30 děr nebo zašroubovat 30 vrutů není problém ani pro akuvrtačku za 600 .- z Lídlu.Pokud budeš vrtat díry do dřeva,použij nový vrták stojí pár korun a vrtá s malým odporem.Na vrták netlač.

Pokud si budeš chtít vrtačku půjčit,vol typ s výměnným aku.Budeš mít k dispozici rezervu.

Hodně štěstí a chuti do práce.

JABRAKA

chatar*
hodnocení

Jabrako,

jinde (rubrika) mi radíš půjčovnu Diamec hlavně podle ceny.Ale jejich Bosche GSR 10 nebo 14 nemají

plynulou regulaci otáček,není k nim znám jmenovitý příkon. Krom toho mi vadí všude,že

prodejci a půjčovny maximálně,vzácně, uvedou počet šoubů na jeno vybití ,ale nikdy vrutů-vrutování.

Neznáš ten rozdíl?

hodnocení

0x

nikdy jsem otvory nepředvrtával, rovnou jsem"vrutoval":)

hodnocení

0x

vruty se nepředvrtávají a vše na co se zde ptáte zjistíte v obchodě pokud se zeptáte někoho odbornějšího z obsluhy, jinak v dnešní době jsou celkem dost kvalitní akuvrtačky a baterie vydrží dlouho, 30 vrutů pro ně není moc problém :)

chatar*
hodnocení

Nebyl jsem optimisticky naladěn při svém dotazu: protože po dlouhém vyhledávání internetem jsem nalezl všude uživatelům odepřený přístup k výsledkům testů akunářadí ,pokud nejsou předplatiteli speciálních časopisů s uveřejněnými testy.Jediný na internetu přístupný test mne doslova šokoval a zlomil. Pochází ze zahraničí-byly testovány nejkvalitnější akuvrtačky-šroubováky předních značek (astronomické ceny nářadí obvykle) na"výdrž"a ukázaly, že na 1 baterii dokáží 20-30 otvorů do dřeva tloušťky 3 cm. Vaše osobní zkušenost s daleko méně kvalitním nářadím a levnějším je lepší? Já bych , pravda,rozlišoval"vrtání otvoru"a"vrutování vrutu"bez předvrtání.To dosud nevím co akuvrtačku-šroubovák stojí méně energie (z hledisky zásoby energie v baterii ,t.j.rychlosti vybíjení). Nevíte to náhodou? Zda na víc energie přijde 1 vrut nebo 1 šroub (t.j.otvor)?

hodnocení

0x
Jardo, opět dobrá odpověď
Otázka :Je nutné předvrtávat a čím (průměr. vrtáku)? . ************NENÍ TŘEBA PŘEDVRTÁVAT.
Další otázka:jaká akuvrtačka (typ,tech.parametry atd) je vhodná a stačí na 1 vybití baterie vykonat práci zavrtání okolo 30 vrutů?
*******Jakákoliv to zvládne*******
Další otázka: kolik otvorů do dřeva tloušťky 3 cm a průměru 4 mm je schopna taková akuvrtačka vyvrtat na 1 vybití baterie?
*************do měkkého dřeva podle voltů i 400 šroubků********
Další otázka: je schopna vyvrtat i otvory délky 6-8 cm ,průměr 8 mm pro upevnění šroubovacích pantů?*******ANO*********
Každý ze tří uvedených výkonů zvlášť a pak sumárně v součtu? coto?
Jaký typ akušroubováku-vrtačky z půjčoven by mi někdo doporučil? *****ten nejlevnější se dvěmi baterky***
Nezávazně a nepovinně: zda by ji někdo na den,dva půjčil?**********Ano já klidně, mám jich více*********
chatar*
hodnocení

Nerad bych,aby jste to pochopil špatně: jako chytání za slovo,když jsem psal o nezávaznosti-platí to dále:Co kdybych použil Vás k vypůjčení vrtačky na uvedené úkoly (o takové možnosti píšete)-.termín vypůjčení na den až dva zatím nejdříve za 7-14 dní,možná i o dost později. Ale nevím,zda jste z Prahy a okolí - tedy mně dostupný? A pak -jaké by byly Vaše další podmínky při půjčení? A co by jste půjčil (parametry? jako?V,typ,?Ah, nabíječka?,?Nm, otáčky atd)?. Napište mi pro naše soukromí oboustranně na (předběžný s nickem,e-mail na jméno později odsud sdělím) email : bezvak@centrum.cz.

chatere, samozřejmě jsem nabídku učinil, páč jsem tušil, že to neklapne. To by jste musel jet do Jaroměře, jelikož Vás neznám a nejsem charita, musel by jste mi necht slušnou zálohu. Domníval jsem se, že poptávku na zapůjčení je jen žert. Samozřejmě jako sousedovi bych Vám jí půjčil a dal vybrat ze tří druhů. A zadarmo.

chatar*
hodnocení

Milancukrare,

i tak dík za námahu ,kterou jsi na mne dosud vynaložil.

Měj se mnou trpělivost i dále,jsem začátečník-vrtař:

Rád bych si půjčil třeba Bosch GSR 14.4 V,ale nikdo na Internetu

není schopen říci její výkon ve W. Jen,že motor je výkonný. Dále nemá uvedenu

plynulou regulaci otáček (a malé vruty jsou citlivá práce!). Vadí to obojí?

Nedal bys mi nalejvárnu k uchycení bitů a vrtáků do sklíčidla? :

T.j. když si koupím šroub,vrut- prodavač poradí s bitem podle hlavy vrutu,.šroubu.

Ale co znamenají ty pojmy příslušenství pro aku jako:

"nástavce s magnetickým držákem"(80-90Kč),

mag.držák sám,

sady nástavců k vrtačkám,

"šroubovací nástavce, 1/4"nebo 3/8",

šestihran,závit 3/8 aj,

universální nástavec-držák,

kdy to u akunářadí nutně potřebuji? Jak to vybírat?

Mimo to-proč odpovědí tady i na internetu pro a proti předvrtání vrutů je :1:1?

Z obav o štípání dřeva,jeho tvrdosti,o zlomení vrutu,blízkost okrajů.

Jdou všechny akušroubováky proměnit na vrtačky? A jak? a opačně?

Který vrták do železa se nehodí na dřevo. I u tvrdého dřeva? Typ vrtáku-hadovitý,plochý,spirálový?

Na otvory prům.4 mm ,myslím.

A na ty moje malé,krátké vruty-pro předvrtání?

chatar*
hodnocení

Ve Vaší odpovědi Jabrakovi čtu :"která vrtačka nezvládne 500 šroubů?".Na internetu je oficiální zahraniční test : Makita na 1 vybití baterie 21 otvorů do dřeva, Bosch GSR 30 otvorů. Jak se to srovnává s Vaším názorem?

jabraka*

Milý chataři,ještě naposledy,posílám odkaz na půjčovnu v Praze.Myslím,že půjčovné za profi vrtačku- 130.- za den je legrace.Pročti a dej vědět,jak jsi pochodil.Budeme velmi rádi,když rada padla na úrodnou půdu. www.diamec.cz/1pu/...

JABRAKA

Pujcej to i v BAUMAXu.

bobeson*
hodnocení

0x
Předvrtávat většinou není nutno.Pokud by šroub byl blízko hrany dřeva, mohlo by to v těchto místech být náchylnější na prasknutí. Tady by bylo vhodné předvrtat. Pro vaše vruty 1-3 mm bych zvolil díru cca 2mm, nebo hřebíkem s ucvaknutou hlavičkou.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Jářku, to je materiál... Kája1 - hadr. Radši si kup nebozízek!( to je takový zkroucený železo na ruční pohon)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]