Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Termín nahlášení dovolené

Od: krkovicka* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den.K věci-je někde psáno,dáno, kdy by měla být včas nahlášena dovolená v zaměstnání?Hlásila jsem jí k datu do kterého uběhne šest týdnu a čtyři dny.Byla mi zamítnuta s tím že už je pozdě a měla by se hlásit 3měsíce předem.ještě nikde se jsem s tím nesetkala.Stačil plus minus 2-3týdny.Dekuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zdrvaím,

nikde nic takového není. pokud se podíváte do Zákoníku práce, zjistíte, že celou dovolenou Vám může určit zaměstnavatel. musí pouze dodržet dva týdny dovolené vcelku. dovolenou vám také může nařídit. tam je jen jedna podmínka - písemně 14 dnů předem...

krkovicka*
hodnocení

Dekuji za objasnění.

poiu*
hodnocení

2x

Dobrý den, častá mýlka zaměstnanců je, že si ONI určují dovolenou, ale není tomu tak. Dovolenou nařizuje zaměstnavatel, a to nejpozději 14 dní předem. Ve většině firem to funguje tak, že si zaměstnanec může (třeba část) dovolené stanovit sám - ale to už je věcí zaměstnavatele, jaká dá pravidla, tedy i jak dopředu si ji musí nahlásit.

Od letošního roku platí novinka, že pokud čerpání loňské dovolené zaměstnavatel neurčí do 30. 6., tak si ji může určit zaměstnanec (i zde platí alespoň 14 dní předem o tom informovat zaměstnavatele).

krkovicka*
hodnocení

Počkám tedy do toho 30.6.pak k prvnímu napíšu písemně a za 14dnů mi to vychází k tomu mému termínu.Šlo by to.?když se ohání tím že už jsem měla hlásit někdy v dubnu?
doplněno 23.05.12 13:12: Minulý rok jsem dovolenou čerpala pouze 8dní.zbytek mi byl proplacen.
alia*

Pozor to platí pro LOŇSKOU DOVOLENOU. Tedy za nevybranou dovolenou za rok 2011. Ne na dovolenou za rok 2012. Tam Vám její čerpání určuje zaměstnavatel a je jen jeho dobrá vůle pokud Vám ji dá ve Vámi požadovaném termínu.

poiu*

Pokud jste neměla ukončena smlouvu, tak Vám zaměstnavatel nesmí dovolenou proplácet.

Tím pádem tedy již loňskou dovolenou nemáte a nemůžete si ji tedy ani po 30. 6. určovat Vy.

atreus*

Není jasné, zda tazatelka je u stejného nebo jiného zaměstnavatele.

Pokud skončila u předchozího zaměstnavatele, tak proplacení je v pořádku.

Pokud jí zbývá nevyčerpaná dovolená z roku 2011, tak si její čerpání může po 30. 6. určit.

krkovicka*
hodnocení

Smlouva ukončena a sepsána nová.Stejná společnost-přejmenována pouze se prevadelo na jiné majitele.
doplněno 23.05.12 21:51: Jestli je to důležité tak smlouva je na půl roku.Pak se prodlužuje.Nebo s měsíční výpovědí se neprodlouzi.

ladaadal*
hodnocení

0x

Bohužel, tohle opravdu záleží na benevolentnosti zaměstnavatele. Má-li stanoveno, že se musí hlásit určitou dobu předem (zastupitelnost, vystřídání se a podobně), musíte to dodržovat, protože má právo ji nedat. Na druhou stranu 1,5 měsíce - to by mohl nadřízený trochu pomoci, zvlášť, jedná-li se o nového zaměstnance.

jar*
hodnocení

0x

Zákoník práce jasně stanoví, že dovolenou určuje zaměstnavatel. Pokud se nedohodnete na jiném řešení, nelze si dovolenout určit.

hodnocení

0x

Můj zaměstnavatel trvá na tom, že si všichni zaměstnanci do konce února naplánují dovolenou, pak to případně zkoriguje (aby byly zástupy) a tím je to jasně dané. Neexistuje si třeba v létě přehodit týden dovolené s kolegou, protože se nám to oběma líp hodí a stav v práci zůstane zachován. Ale zvykla jsem si, jsou horší věci.

krkovicka*
hodnocení

Dekuji inzynyrko.V termínu kdybych chtěla čerpat dovolenou jsem první.Tzv.jediná která tam ten týden nebude.Zástup bych měla.Který po dovolené taky jsem schopna vrátit.Jen vedení se nějak seklo.Zkusím to ještě nějak uskemrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]