Nejste přihlášen/a.
Píšu knihu. Nebo se o to aspoň snažím. Chtěl bych však, aby si ji někdo přečet. Avšak nevím, jak to zařídit. Musím ji poslat nějakému nakladatelství a to se rozhodne o publikaci? Musím do toho prvně vložit kapitál? O žádnou ziskovost mi nejde, knihy se snad ani proto nepíší. Jde mi o tu tvořivost. Děkuji!
Diskuze o tom, jak vydat knihu již zde byly. Zadejte si do zdejšího vyhledávání a pročtěte si je. Dnes vydat knihu není žádný problém, můžete to udělat i sám. Vytištění potom peníze stojí a musíte se sám postarat o prodej. Nebo si dáte udělat jen omezený počet výtisků, třeba jen pro své známé. Náklady zjistíte přímo tam, kde by Vám to tiskli. Pokud byste oslovoval nakladatelství a některé se rozhodlo, že Vaši knihu vydá, pak Vám nabídnou smlouvu a honorář, Vy neplatíte nic. Ale u tohoto je problém, že jakmile dáte něco takového z ruky, je dobré mít to chráněno autorským právem. A to také něco stojí. Mrkněte do těch předešlých diskuzí, třeba tam najdete další užitečné rady. V každém případě Vám přeji, aby Vaše tvorba byla úspěšná. Je to moc pěkný koníček.
Jen dodám, že vydání není probllém, pokud to chci udělat sám (a vložit do toho peníze; při použití digitálního tisku jsou náklady únosné); zato najít nakladatelství ochotné k vydání už problém být může. Ono také to nakladatelství musí mít nějaký minimální níklad (tedy musí... nikdo mu to nepřikazuje, ale cena klasického vydání knihy v jednom výtisku se příliš neliší od nákladů výrazně vyšších, čili si tím malým nákladem nijak nepomůže) a udat knihu na trhu dnes není snadné.
Pošli nástin rukopisu všem nakladatelstvím, o kterých si myslíš, že by myhly mít zájem o tvou knihu a:
1. alespoň jedno se ti ozve, že zájem má a sdělí ti podmínky, za nichž knihu vydá - ozve-li se jich víc, můžeš o podmínkách ´licitovat´...
2. žádné zájem mít nebude, můžeš tedy vydat knihu vlastním nákladem (´za své´ peníze) a pokus se domluvit aspoň na podmínkách distribuce do knihkupectví (větší ´hráč´ na trhu má možností více a lepších, než samostatný prodejce)...
3. můžeš knihu publikovat formou blogu na netu - je to zdarma a v podstatě i zadarmo (nevýdělečné), ale v případě vysoké čtenosti je možné vydání knihy posléze a nebo si tak aspoň připravíš lepší výchozí podmínky pro vydání knihy další...
Ať se zadaří...
Děkuji všem za rady Jak jsem řikal, o zisk mi nejde, tvořit je můj koníček a klidně bych ji mohl dát i na internet, ale nemám zde tu jistotu toho, že to někoho bude zajímat
Ještě jedna malá rada: nakladatelství obvykle vydávají díla podobného žánru. Nakladatelství, které vydává básnické sbírky, nebude mít zájem vydat třeba detektivku. Bude dobré si nejprve zjistit aspoň přibližně, na co se které nakladatelství specializuje.
Přeji hodně štěstí. Mému synovi vydalo už druhý díl autorského komiksu nakladatelství Labyrint a všechny naděje a beznaděje kolem toho jsem s ním prožívala. Teď chystá třetí díl. Když moc chcete, podaří se všechno.
K tomu dodám - ta nakladatelství i s jejich zaměřením si můžete prohlédnout v almanachu Labyrint; zde si ho můžete i stáhnout v elektronické podobě
Už nějaký čas píši knihy a vydávám. První knihu mi vydala Fontána Olomouc, ale protože mi dávali 14,-Kč z prodané knihy, dala jsem se cestou jinou: udělala jsem živnosťák Nakladatelské a vydavatelské činnosti (je to volná činnost, dotane ho každý, kdo chce) a knihy si vydávám sama. Co je k tomu třeba? Najít si grafika, který Vám text připraví k vydání, ve finále to uloží na CD - to se potom předá tiskárně. (Mně to zpracovává a vydání zajišťuje fa Ires z Písku.)
Nic není problém a vše jde - jen je třeba si uvědomit, že na českém trhu ročně vychází cca 20 000 nových výtisků, knihy se tiskou často mimo ČR - třeba v Číně, takže cena vlastních knih je vyšší. Potom velkoobchody si berou jako marži více nežli 50% ceny z knihy a sami ji nabízejí za cenu nižží nežli jak ji prodává autor... Když Vám nic z tohoto nevadí a prodej knihy třeba ještě podpoříte vlastními akcemi (přednáškami...) nebo máte takové téma, které je trhákem a zaujme - třeba na tom ani neproděláte. (Cena vydání 200 ks, 250 stránek, formát A5 je kolem 180 000...), hodně sil a chuti. Napsala jsem 8 knih, 5 je jich už rozprodaných, 3 jsou v prodeji.
Pěkný den
Bohumila Truhlářová
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.