Nejste přihlášen/a.
Čau, bylo proti mně vedeno trestní řízení, najmul jsme si proto advokáta. Teď na konci trestního řízení, kdy jsem byl zproštěn z obou dvou přečinů bych chtěl tedy peníze za svého advokáta zpět, protože to vlastně nebyla ani moje vina. Chtěl jsem se zeptat, jak mám postupovat, kde se to podává, co všechno k tomu podání potřebuji, jeslti po mě budou chtít i nějaký informace, a jaká je šance že to dostanu zpět?
Děkuji za odpovědi
Zdravím, Otto. Vynaložené náklady za právní zastoupení, musíte vymáhat soudní cestou na protistraně. Tzn. podat žalobu k soudu na úhradu nákladů, z důvodu, že Vám druhá strana způsobila neoprávněně výdaje a tím i fin. škodu. Takže budete muset soudu doložit věškeré písemné dokumenty, které se věci týkají a samozřejmě doklad o zaplacení výdajů od advokáta. Tím, že jste byl zproštěn přečinů, je to vlastně dané. Soud by měl vydat platební rozkaz s tím, že žalovaný je povinen Vám Vámi vynaložené náklady uhradit. Nevidím důvod proto, proč byste neměl být v žalobě úspěšný, jestli-že jste byl zproštěn viny. Žalovaný dostane uloženou i úhradu soudního poplatku tím pádem. Ale před podáním žaloby pošlete protistraně fakturu, či kopii dokladu o Vámi provedené úhradě advokátovi. Advokát Vám jistě vystavil doklad o zaplacení za právní služby v této věci. Písemně druhou stranu vyzvěte, aby Vám úhradu za vyložené náklady uhradila do tehdy a tehdy, jinak že budete nucen vymáhat tuto částku soudní cestou, čímž jí výdaje jen zbytečně navýšíte. Pošlete s doručenkou a budete vidět, jak se k tomu druhá strana postaví. Pokud nebude reagovat, pak budete muset postupovat, jak jsem psala. Ale domnívám se, že by mohla výzva na zaplacení od Vás zabrat.
doplněno 22.05.12 14:18:Ano, měsíc je vhodná doba. Pokud se k tomu nevyjádří, budete muset sepsat žalobní návrh. Buď sám (vzor jistě najdete na netu) nebo za pomocí advokáta. Tím pádem by to byl další úkon na víc, který byste žádal uhradit po druhé straně. Ale zvládnete to i sám. Pak s příslušnými doklady, o kterých jsem hovořila výše, zaslat soudu (podává se k soudu v místě bydliště žalovaného), nebo lze rovnou odnést do podatelny soudu a zaplatit soudní poplatek na místě. Tím ušetříte čas a soudní poplatek, v případě úspěšného sporu, zaplatí pak druhá strana. Tedy Vám bude vrácen. Určitě máte šanci být ve sporu úspěšný, tady je to jasné.
Aha super, děkuju moc. No on sice taky nic takhle neřešil, prý je všechno v pohodě a pak mi přišlko předvolání k podní vysvětlení. Ale já nebudu jako oni, zkusím to tedy vyřešit tím doporučeným dopisem. Termín asi mám stanovit na jak dlouho měsíc? A v případě, že to nesplní, mám jít tedy podat žalobu k okresnímu soudu, tedy tam kde se to řešilo s tou stvrzenkou od advokáta a s rozsudkem a prostě to tam všechno říct ano?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
soudní cestou to řešte až po písemném vyzvání protistrany,pokud tato nebude reagovat.Čím více budete papírově moci doložit ,tím lépe.Lhůtu jim nechte dle svého návrhu měsíc,to musí bohatě stačit.Totéž,co budete posílat v papírové formě (požadavek na zaplacení nákladů za právní zastoupení),můžete protistraně ještě zaslat emailem.
Ještě když o tom tak přemýšlím, jak by měl ten doporučený dopis tak zhruba vypadat? Bojím se toho, že se to bude řešit dál, tak se nechci dopouštět nějakých nedostatků, případně chyb. Nevím jak mám začít, jeslti nějakoslovovat, aby ot nevypadalo že mu chci vyhrožovat, ale aby měl trochu strach. Mohl by mi tu prosím někdo předložit alespoň nějakou myšlenku, na internetu jsme žádný vzor nenašel (možná jen špatně hledám).
Napovím Vám asi takto: Napište něco takovéhoto: Vážený pane, vyzývám Vás touto cestou k úhradě mnou vynaložených nákladů ve věci...Protože jsem byl v této záležitosti zcela úspěšný a zproštěn viny, žádám po Vás uhradit částku..., kterou jsem nucen vynaložit za právní služby. Přikládám kopii dokladu o zaplacené částce a očekávám úhradu z Vaší strany nejpozději ke dni...V případě, že se nedohodneme na mimosoudním vyrovnání, budu nucen předat celou věc opět svému advokátovi k vymáhání cestou soudní. Čímž bych ovšem jen zbytečně navýšil Vaše výdaje o další soudní náklady a to bych opravdu nerad. Věřím, že celou věc uvážíte a vyřešíme ji bez dalšího prodlení a soudního jednání.
Upravte si to, jak potřebujete. Ale mělo by to být naprosto dostačující. Protistrana celý případ zná a měla by umět posoudit Váš požadavek.
doplněno 24.05.12 08:02:Není zač, rádo se stalo.
Nevím, jestli to půjde ještě takhle dodatečně... ale zkuste se na to zeptat svého advokáta.
Já si třeba pamatuji, že když jsem žaloval jistou firmu pro neoprávněné zadržování mých peněz tak v rámci žaloby byl i návrh soudu na to, aby veškeré náklady na soudní řížení a mého právního zástupce hradila protistrana.
doplněno 22.05.12 11:13: ehm... samozřejmě soudní řízení nikoli řížení...
No musí to jít nějak dodatečně, přece u toho soudu nemůžu hned říkat, že bych po něm chtěl peníze za svého advokáta, když neznám rozsudek, a estli že soud prokázal mou absolutní nevinnu, tka aní nevidím důvod, proč bych těch několik tisíc platit ze svého, protože jsou to jen mé zbytečné výdaje.
Proto bych chtěl podat návrh na vrácení mých financí, které jsem na tento případ vydal, čas už mi stejně nikdo nevrátí. Mně jen zajímá kam to mám jít podat, co k tomu potřebuju a co jim tam všechno musím říct, případně na záklaě jakého zákonu to tam podávám. Mého právníka už do toho nechci taha, protože to jsou další finanfce navíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.