Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice 1.000.000 Kč

Od: cien odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

máme malý domek, prodejní cena cca 1 500 000 Kč. Je na něm hypotéka 500 000 Kč, která se splácí 2900 Kč měsíčně.

Nyní jsme zdědili domek, který je větší a budeme se do něho stěhovat.

Tím vyvstává otázka co teď... Jedna možnost je domek č. 1 pronajmout za cca 5000 Kč měsíčně a nechat si ho.

Druhá možnost je domek prodat, vyplatit hypotéku a mít 1 000 000 Kč, které bychom někam investovali.

Jaký je váš názor na věc?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x

Na jednu stranu z pronájmu získáte cca 4% ročně, (60k z 1,5mega) na druhou stranu nemáte starosti o peníze a věřte, že právě starosti o hotovost jsou taky starosti, poněvadž ochránit hotovost před inflací a bez rizika nejde. Můžete investovat do akcíí, můžete mít vyšší výnosy, ale je to určité riziko z krátkodobého hlediska. Alespoň do doby, než seženete výnosný produkt, bych dům neprodával. Výnosný produkt myslím alespoň deset procent, což by mělo na inflaci stačit. Taky jste si na prodej domu vybral tu nejméně vhodnou dobu, kdy jsou ceny na minimu. Nemyslím, že příští rok budou ceny nemovitostí stoupat, to závisí na celkové ekonomické situaci v republice a na trhu práce. Zatím ale počet hypoték roste, poněvadž úroky klesají, tak je o ně větší zájem. U nemovitostí zatím převažuje nabídka před poptávkou. Hodně záleží, kde se nemovitost nachází a na velikosti pozemku. Pozemky na vhodném místě můžou vydělat dost. Když to tak počítám, hypotéku platíte 2900kč, což je na půl mega cca 14let, z pronájmu by vám zbývalo 2100 na opravy nebo po čtrnácti letech nějakou rekonstrukci, což by dělalo částku cca 400tis, při každoročním nebo půlročním navyšování pronájmu o inflaci, by vám zbylo ještě více. Tudíž po čtrnácti letech byste měl celou nemovitos plus zisk z pronájmu. Těžko říct, kde v té době bude trh s realitami, na stavu samotného domu a lokality, ale podle mě by bylo líp domek nechat, protože hotovost, pokud ji nebudete v dohledné době potřebovat je větší riziko.

dericcaster*
hodnocení

1x

Osobně mi příjde lepší varianta domek pronajímat. Jsou to, podle mne rozumně uložené peníze. Samozřejmě, že jsou produkty, kde je lze zhodnotit úspěšněji, ale nemovitost, je přeci jen jistota.

cien
hodnocení

Pronájem by za rok dělal cca 60 000 Kč tj. 6 procent. Nepočítám amortizaci a opotřebení.. To se mně nezdá moc.

hodnocení

1x

5k za dům měsíčně se mi zdá celkem dost málo...

ertl
hodnocení

je to malý domek 2 + kk.. cena je bez energií. jenom za pronájem.

repkin*

Tak málo se neplatí ani za byt této velikosti ve větším městě. Ale je to Váš názor, osobně jsem pro variantu 2), doba je zlá a člověk potřebuje mít svý jístý. Toť můj názor.

lidus*
hodnocení

0x

Já bych prodala a investovala nejdříve do oprav a vybavení zděděného domku. Teprve pak bych přemýšlela co se zbytkem peněz, pokud máte děti-vnuky uložila bych peníze pro ně na studium a jelikož se znám tak bych jim zaplatila nejdříve hezkou dovolenou.

cien
hodnocení

zděděný domek nevyžaduje investice..

silnice
hodnocení

0x

Zajímavé,

zřejmě bych skusil obě varianty. Tzn. - jestli se někdo najde za 5000 kč/měs a zárověn, jestli se někdo najde, kdo by koupil za milion. Pokud by se dříve našel někdo, kdo by šel do pronájmu, tak bych pronajímal, pokud by se dříve našel ten, kdo by koupil, zřejmě bych prodal. Koupil bych si pole nebo louku a na ně dal kravičky a pil od nich mlíčko. Nebo založil farmu třeba jiného druhu. Neříkejte mi, že nevíte, co byste dělala s penězi? Půlku bych si nechal na další časy a s druhou půlkou něco udělal, protože znám hodně lidí v čechách, kteří umřeli s bankovnim kontem a život vůbec neprožili nebo ho žili strašně s tím, že se neustále akorát strachovali o peníze a majetek. Ničili tím sebe i všechny své příbuzné.

cien
hodnocení

Tak jsme nad tím přemýšleli. Pronajmout a v klidu prodávat. Ne prodávat rychle a slevňovat.

Nechci umřít s kontem. Jsme v produktivním věku, máme oba práci, nežijeme si špatně. takže proto dilema. Kdybysme byli bez peněz bylo by rozhodování asi jednodušší.

ladaadal*
hodnocení

0x

Peníze kazej lidi. Domek prodej a výdělek převeď na mé konto, abys nezačal zbytečně utrácet *smich*.

A teď vážně - jde o to, že když ho budeš pronajímat, budeš se o něj muset taky starat. Budeš mít čas a náladu. Budeš mít chuť řešit s pronajímatelem nějaké nutné či nenutné opravy a dohadovat se, zda zaplatíš ty nebo on? osobně bych to radši prodal a peníze - udělat radost sobě a rodině, něco dát do zálohy pro strýčka příhodu, neco zkusit šikovně zainvestovat. 1,5M je dost, ale na dnešní dobu zase nijak horentní "dost", takže asi takhle.

iz*
hodnocení

0x

Já bych malý domek pronajímala za vyšší částku (5.000 Kč odpovídá cca 1 + 0, větší byty se pronajímají od cca 7.500 Kč do cca 12.000 Kč měsíčně - i když jak kde) a v bance bych se pokusila domluvit vyšší splátky hypotéky.

Máte-li děti, může se domek v budoucnu hodit. A jak už se píše výše: domek je jistota.

doplněno 17.01.13 20:17:

Ladaadale, samozřejmě, jak kde.

Ovšem jistota (na rozdíl od jiných investic) to je. Dům bude stát i za x let, zatímco o investice lze přijít.

ladaadal*

No ona ta cena záleží na lokalitě. Jiný nájem bude vedle sv.Václava a jiný v "hornídolní" 30 km od první civilizace a 100 od jakékoli pracovní nabídky. A taky ber v potaz, že dnes už nemovitost není žádná jistota. Ti, co si to říkali před 5-8 lety dnes pláčou, protože jejich "jistota" je v podstatě neprodejná i za původní cenu. naopak, nemovitosti jsou jedna z investičních nejistot, jejich cena příliš kolísá dle nabídky a poptávky.

cien
hodnocení

tak uzrává přesvědčení prodat. vyvstává tedy otázka kam investovat..

repkin*

Opravy a vybavení nového domu.

doplněno 17.01.13 19:32:

popř. něco málo nechat bokem "co kdyby?"

cien
hodnocení

ale my máme peníze na vybavení atd... máme i něco bokem na co kdyby.

Prostě ten milon by byl navíc. Co s ním, aby z něho za třeba pět let byly dva?

lidus*

za pět let 2, tak to bych také chtěla vědět-žádná banka v ČR nemá takové úroky, to byste musela investovat do něčeho kde je zisk velmi nejistý a spíš je jistá ztráta a ono by to náhodou vyšlo. Prodala bych dům a koupila byt ve městě kde je zájem o pronájem, ovšem u nás v Brně je milion na byt málo.

cien
hodnocení

psal jsem, že jsme dědili. ne, že jsme debili.. nehodlám dát peníze do banky za tři procenta ročně.

někde tady na fóru jsem četl, že zisk dvacet procent za rok je normální a jednoduchý.

artik*

v jaké bance dostanu 3%? Děkuji za info ,rád tam svoje peníze uložím

tomasgulas

Artiku, 3% nejsou problém, ale ne na spořícím účtu. Už by to musel být termínovaný vklad.

tomasgulas

Zisk 20% za rok je normální a jednoduchý? Tak to bych chtěl vidět.

satymari*

Dobrý den, pokud je vaše situace s investováním aktuální prosím kontaktujte mě mailem.

hodnocení

0x

radeji to prodej , nebudes resit opravy atd... /nikdo komu nepatri barak tam neda ani korunu/ a kdyz najdes nakeho svinaka , tak aby ti to jeste neznicil a nezdrhnul... prodat , udelat vse co chces na zdedenem baraku , kup si auto a zbytek dej na ucet , nech si to tam pro deti / vnoucata a mimoradne investice /odejde strecha , kotel , auto.../

venacz*
hodnocení

0x

5000/měs. x 12 = 60 000 Kč x 20 = 1 200 000 Kč

Z dlouhodobého hlediska je podle mě výhodnější pronajímat. Pokud ho prodáte, peníze utratíte a nebudete mít nic, takhle máte jistý peníze. Samozřejmě bude třeba průběžná údržba, ale ta není tak častá, aby se vám to nevyplatilo. Prodat ho můžete vždy. Až budete v důchodu, těch 5000 se vám bude hodit.

rozsival
hodnocení

0x

Rád bych taky přispěl svojí kapkou do mlýna. V oblasti investic se pobyhuji delší dobu. Obecně řečeno se dá dosáhnout výnosu 20%, ale dle mého je to značně rizikové, případně se jedná o investici na značně dlouhou dobu (desítky let). Každý investor si musí rozmyslet výši výnosu a podmínky za kterých investuje s přihlédnutím k riziku. Zmiňovaná 3% u banky jsou reálná, ale na termínovaných vkladech. Sám tyto obchody též sprostředkovávám. A co se týče prodeje a investování 1mil. vím o produktech, ktredé z této částky jsou schopny investorovi přinést měsíční výnos ve výši 0,6% (6000Kč) čistého.

stirecek*
Můžete nám ty produkty sdělit nebo poslat odkaz, at se můžeme seznámit?
doplněno 07.03.13 19:46: 7-9% ročně mi da banka v Polsku, navíc mám tuhle investici pojištěnou. 7.5% mi da ČEZ na dividende z momentální aktuální ceny z posledních dni tj. 590-610. Plus az 30% zisk ma kurzu akcie dle analytiků v ročním výhledu. I kdyby ne, na těchto cenách je ČEZ bezpečná investice. Pres 12% dividendy dá Telefónica, další diví dá komercka a tabák. Stačí jen přesouvat peníze z titulu do titulu, poněvadž vyplácení dividendy neni u těchto titulů ve stejný den nebo měsíc. A pí zbytek roku nechat penize na běžném sporicim účtu nebo nechat v akcích do doby, nez je bude člověk potřebovat.
rozsival

Jedná se o jeden z produktů němeské společnsti Thomas Lloyd. Tato společnost se pohybuje celosvově v projektech zaměřených na "čistou energii" Vysvětlování jak to přesně funguje bych přenechal pokud bude mít někdo zájem k osobnímu jendání (není to práce na chvíli). Informace o této společnosti jsou dosupné na internetu.

hodnocení

0x

Za těchto okolností bych asi dům prodal. Uvědomte si, že jako pronajímatel budete mít pořád k domu povinnosti. Je otázka, zda takový příjem toto vykompenzuje obzvláště ve chvíli, kdy zjistíte, že je potřeba opravit střechu, udělat novou omítku nebo vyměnit tamto či ono. Navíc nájemce nemá k vašemu majetku žádný vztah - nemyslím si, že by jej přímo záměrně ničil, ale rozhodně jej nebude při běžném provozu šetřit.

zabu
hodnocení

0x

Už to tu zaznělo. Já bych domek pronajal, výnosy z něj, bych použil na zkrácení placení hypotéky. Bez dluhu se přeci jen žije lépe. To bude trvat nějaký rok, a po uplynutí této doby a vyplacení hypotéky, bych se rozhodl co dál.

Určitě bude jiná situace. Budete chytřejší, budete mít víc znalostí. Odložíte si tím to rozhodnutí o několik let a získáte na zkráceném placení hypo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]