Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy se používají samovstřebávací stehy

Od: heterak® odpovědí: 9 změna:

V jakých případech se používají samovstřebávací stehy? Zatím jsem se setkal pouze s "normalními" vyndávacími.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

Ty jsou dnes snad uz standart a mely by se pouzivat vsude, kde to jde. Co ja vim, tak cisarske rezy jsou sity samovstrebavacimi stehy.

Nene, kýčel jsem měla zašitou vyndávacími nítěmi. A všichni pacienti okolo také, ikdyž byli z jiných měst a jiných špitálů. Jinými stehy, ale stejnými nítěmi.*vtip*

hodnocení

0x

Nevstřebatelné stehy jsou vyndávacími nítěmi na kůži, kde je to vidět a vše ostatní, co vidět není, je vevnitř těla, je vstřebatelnými. Protože k nim se lékař už nedostane, musí se rozpustit a vstřebat.;)

poiu*
hodnocení

0x

Na "běžné"šití se asi používají běžné stehy, např. na platické operace spíše ty vstřebávací. Kdybyste chtěl ty vstřebávací, tak se to možná bere jako nadstandard a musíte si je připlatit.

Ale to jsou pouze mé domněnky, možná je to jinak, já měl první a poslední stehy před více než 20 lety, sice jsem měl "vytahovací", ale přesto mi tam jeden nechali a já si to vytáhl až doma. *smich*

doplněno 21.05.12 16:34:

Zajímavé čtení o stezích: wikiskripta.eu/...

evinkat*
hodnocení

0x

Například při císařském řezu - děloha se zašije samovstřebávacími a břicho vyndavacími. Vše, co se operuje vevnitř těla se šije samovstřebávacími a na ostatní jsou normální vyndavací. Eva

pb®

Prosim o sdeleni, ktera prasata siji bricho po SC vyndavacimi stehy, abych se jim mohla pripadne vyhnout. Koho znam, ten mel samovstrebavaci.

figurek*
hodnocení

0x

já nejsem doktor, ale párkrát mě zašívali, takže o tom něco vím. Některé stehy se dělají po vnitřní straně kůže a ty se nevyndávají. Dělají se nití, co se časem sama od sebe rozpadne.

hodnocení

0x
Jinak ty samovstřebávací mají jedinou výhodu, a to právě tu vstřebatelnost. Proto se používají tam, kde je jinak nevyndáte, ale všude jinde jsou lepší ty nevstřebatelné. Tak to aspoň vidím já, stoprocentně za to neružím, lékařství druh chirurgického šicího materiálu, získaný ze zvířecích střev. Předností je jeho vstřebatelnost. Ottův slovník naučný↑ nahoruCatgut [kat-] slovou struny ze střev ovčích, jichž se dle rady Listrovy užívá po vhodné přípravě k podvazování cev raněných, někdy ku stehu ran a někdy i ku drenáži při antiseptickém ošetřování ran; dříve struny ty hotoveny byly ze střev koček, odkud název. Catgut ponechán bývá v ráně trvale; ran nedráždí a po jisté době bývá úplně vstřebán. Zmíněná vhodná příprava záleží v uložení catgutu a v uschování jeho v určitých tekutinách antiseptických Dle toho. jakou z tekutin jsme zvolili, nabýváme catgutu karbolovaného, chromo- vaného, sublimatovaného atd. Sterilisováním catgut u suchým teplem ve vhodných přístrojích sterilisačních zjednati si můžeme catgut aseptický. _chl.↑ nahoru

marekp
hodnocení

0x

Samovstřebávací stehy lze použít prakticky kdykoli. Jsou teoreticky praktičtější, neboť ušetří pacientu další zákrok k odstranění stehů. Také se stoprocentně používají při vnitřních zákrocích, kdy není možné, ba ani žádoucí, se k nim opakovaně dostat a stehy vyndat.
Přestože jsou použitelné i vně těla, řada lékařů používá raději klasický materiál, aby měli kontrolu nad správným hojením a bezpečným odstraněním stehů. I vstřebávací steh se může "nevstřebat" a zanítit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]