Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bylo mi doručeno předovlání k soudu ohledně řízení, které probíhá snad rok. Ve zkratce, podala jsem trestní oznámení za podvod a neoprávněné obohacení na můj úkor. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí soudu už padlo a byl vydán platební příkaz, že suma, o kterou jsem byla okradena, mi má být vrácena, nemám vůbec ponětí, co se u soudu bude dít. Chtěla bych se tedy zeptat, máte s tím někdo zkušenost a mohli byste mi poradit, co mám očekávat? Předem děkuji za každou odpověď. Přeji hezký den.
Dobrý den. Pokud byl vydán platební rozkaz a je nařízeno jednání, pak je to pravděpodobně proto, že nenabyl právní moc. To se stává v případě, že se nepodařilo soudu doručit rozhodnutí druhé straně, nebo že se proti němu druhá strana odvolala. To se potom platební rozkaz ruší a ve věci je nařízeno jednání.
Máte pravdu, ta osoba proti rozkazu opravda podala odpor, ale odpor ve smyslu, že není schopna mi splátku splatit naráz, ale po čtyřech splátkách. Takže bude vedeno jednání, kde se bude soud rozhodovat, zda-li mi žalovaný vrátí částku najednou čí na vícekrát?
Ne, soud toto neřeší. To záleží jen na obou stranách, jak se domluví. To určitě není důvod, proč soud nařídil soudní řízení ve věci. vaší povinností není na splátky přistoupit, ale pokud byste souhlasila, je to jen na mimosoudní domluvě. V tomto případě případě proběhne soudní řízení, ve kterém se k odporu budete moci vyjádřit a pak soud vynese rozsudek. Odpor, pokud byl podán pouze z důvodu, že žalovaný nemá finance, by soud měl zamítnout, jako nedůvodný a vydat Rozhodnutí jménem republiky, kterým by měl potvrdit Vaší žalobu, jako oprávněnou.
doplněno 21.05.12 12:03:Pardon, mělo být - Rozsudek jménem republiky.
Aha, takže pokud nebudu souhlasit s tím, že mi dlužná částka bude vrácena splátkově, bude mi muset dotyčný částku vrátit najednou? Pokud tak soud tedy rozhodne?
Pokud s tím nebudete souhlasit, nikdo Vás do toho nutit nemůže. Ani soud ne. Ten jen vyslechne Vaše odůvodnění a sepíše jej do rozsudku. Ale ty důvody, proč nechcete na splátky přistoupit, by měly být opravdu závažné. Pokud mohu poradit, tak udělejte kompromis. Přistupte na smírné řešení s tím, že souhlasíte, aby Vám dlužná částka byla zaplacená ve dvou splátkách. Tím prokážete dobrou vůli se dohodnout a na to soud slyší téměž vždycky kladně. můžete uvést, že vzhledem např. k špatné platební morálce žalovaného, na vícero splátek nepřistoupíte apod. Pokud však dohodu nebudete o splátkách chtít, ani to by Vám soud neměl připisovat k tíži. Tady si myslím však, že v odporu žalovaný uvedl ještě i jiný důvod. To byste mohla zjistit ještě před jednáním jedině nahlédnutím do spisu, abyste byla připravená předem.
doplněno 21.05.12 12:36:Pak je to jasné a není se čeho bát. To, že žalovaný nemá finance, není důvod k tomu, abyste musela přistoupit na jeho podmínky. Kompromis z Vaší strany je jen projevem dobré vůle, soud to určitě v potaz vezme a posvětí vaši dohodu ohledně nanejvýš dvou splátek. Není zač, rádo se stalo.
Velice Vám děkuji, rada ohledně přistoupení na 2 splátky mi velice pomohla. Něco takového jsem potřebovala, protože žalovaná osoba je opravdu nedůvěryhodná. Jen dodám, že žalovaný do odporu opravdu neuvedl nic jiného, jen že není schopen částku splatit naráz. Kopie odporu a vyjádření je němu mi byly totiž zaslány soudem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.