Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímal by mě váš názor na to, jak nejlépe připravit a zakonzervovat vzkaz, který mám v plánu zakopat na mém pozemku (zahrada/pole), který osazuji stromy. Rád bych ho zakopal cca 50cm hluboko a přímo nad něj zasadil strom, který pak bude mít vzkaz mezi kořeny. Ted ale jakou technikou se nejlépe dá vzkaz chránit vůči vlhkosti, kořenům atd? Nejraději bych vzkaz, fotky pozemku s mladými stromy, pak nějaky text, uložil na Flash disk, ale nevím, zda by odolal právě vlhku atd. Na druhou stranu papírový vzkaz bude mít asi ještě menší životnost?
Nejspíš základem bude nějaká kovová krabička, ale z čeho udělat další vrsty izolace?
Životnost si představuji cca 50let, kdy bych jí chtěl vykopat - pokud se dožiji (je mi 21) a nezapomenu
Prosím o Vaše nápady a připomínky
Děkuji a přeji hezkou neděli
Dobrý den, určitě bych to nedávala na flashku, protože je dost dobře možné, že byste za 50 let měl sakra problém sehnat počítač, do kterého byste tu flashku zapojil (představte si, že byste dnes našel osmipalcovou disketu ). Já bych asi vzkaz a fotky vytiskla, nechala zaliminovat a zabalila do igelitky, to uložila do nějakého pouzdra (asi by byl dobrý tubus), to zabalila do další igelitky a nechala to osudu. Proti růstu kořenů ale neuděláte nic, když se kořeny rozhodnou tubus pevně obemknout, tak budete muset k vyproštění chtěj nechtěj použít sekyru... A bude to práce pro vraha. Možná byste si měl vybrat jiné místo pro uložení schránky
Tak ma napada že by som tu schranku nezakopaval priamo pod korene stromu.Ved ked ju budeš chcieť vybrať budeš musieť vyrubať strom,a schranku hladať medzi korenami.No a korene su dosť agresivne voči rôznym materialom, mohli by schranku zničiť.Schranka by mohla byť kovova (plechova ) vnutri vyložena nejakym materialom čo pohlcuje vlhkosť a samotny predmet zalisovany v nejakej folii.Ato cele zacinovať.Alebo v nejakej plastovej a zalepenej schranke.Miesto by som vybral v priesečniku troch- štyroch stromov.
Budu jen tak uvažovat, napíšu, co mne napadá.
Claire dobře upozornila na možnost, že lashdisk zastará, na druhou stranuco vám brání použít ji jako záložní úložiště. Rozhodně bych se ale nespolehl jen na ni, JInak jako finální isolace mne napadá , zalít pouzdro do asfaltu, i když nevím, jak bych to po domácku realizovaltechnicky. Ale jsou nějaké instalatérské techniky na izolaci třeba podlah v koupelné, myslím, že jsou na to ke koupi nátěry. A taky bych uvažoval o tom, přisipat do toho pouzdra rýži, ta se používá proti vlhkosti.
A ještě jedna věc: opravdu budete mít to srdce porazit padesátiletý strom? A jakjinak se chcete k té krabičce dostat?
Díky za rady. Strom mi nebude vadit porazit. Sázím jich opravdu hodně a stejně se pak bude muset dělat probírka atd. O to ani nejde. Plánuji to dát pod strom jednak, jako způsob dobrého označení místa zakopání a jednak prostě pro hezký pocit
Asi to ůdělám tak, že ty fotky a vzkaz nechám zatavit do folie někde v papírnictví, nebo kde to dělají, pak tam dám i starý Flash disk, který stejně nepoužívám. Rýži proti vlhkosti bych vyzkoušel, ale neznáte ještě někdo něco jiného, co se dá dobře sehnat, co pohlcuje vlhkost?
To pracné dostávání ke krabičce nevadí. Jako stařík si sednu na žídlu a vnuk bude kopat
Díky
Dobrý den. Jak bych nechala vzkaz pro další generace?
Malý trezor, starý, velikost asi 20 x 15 x 10 cm, je železný. Klasický trezorek, každý to měl doma z dřívějších dob, nyní se prodávají v bazarech za pár korun. Trezorek je uvnitř dost velký. Vyložila bych trezorek silným alobalem, nejméně dvojitým, okraje musí přesahovat ven. Pevnou tašku z PVC. Zprávy a vzorky, různých věcí, bych zalaminátovala. (V Lídlu, když je akce, stojí Laminovačka i s desky na laminování 350,- Kč.) Dala bych tam vzorky všeho, CD,DVD, natočila bych video,( nechala na kazetě), starý, ale funkční telefon, tužku, pero, ručně psaný dopis, obálku, Napsala bych, kdo je tady prezidentem, atd. To vše, za 30 - 50 let, už nikdo nemusí umět používat. Ale to nevadí, vždy se najde někdo, kdo to bude umět zprovoznit, tak jako v dnešní době, když se najde nějaký vzkaz, vždy se zkoumá, od koho je. Každá věc, musí být chráněná, co nejde laminovat, zavařila bych do tvrdého igelitu, (svářečkou na potraviny.) To vše by se vešlo do trezorku, co jsem popsala. Vršek bych první utěsnila igelitovou tašku a přelepila páskou, pak uzavřela alobalem, zamkla. Tyto trezorky, jsou na zámek fabku. Jen dvířka na otevírání mají kolem dokola malé volno, jinak je trezorek svařený. Vrchní díl trezorku bych si nechala elektrikou někým svařit. Tako bych trezorek zakopala do nějaké jámy, kde je okrasný strom, ( třeba stříbrný smrk, borovice ) ale ne pod strom. Jeden metr od stromu, směrem k domu. Po 25 letech, strom bude nádherný, ( může se stát, že nebudete bydlet, tam, kde bydlíte, nebo už tady nebudete) ale tento okrasný strom bude stát na svém místě, protože bude pěkný a bude chránit zprávu. Ovocný strom může být nemocný, nebo odejít za pár let. Tak bych měla jistotu, že má zpráva přežije hodně let v neporušeném stavu.
Promiňte, že je text dlouhý, jinak to neumím popsat.
Dobrý nápad pro potomky. Chtělo by to něco, co vydrží věky, nerezaví, měď, sklo... Je speciál papír, vyasfaltovat, vosk. Ideální by bylo dostat ven vzduch. Dovnitř silical gel, ten se dává i do výrobků. papír vydržíí, nakonec jsou staré papírové památky..., utopené ve vodě. Jen to asi napsat něčím trvanlivým. Obsahem zřejmě něco o sobě, o rodině, společnost má archívy. A nedávat do mokrého prostředí. Nebo třeba schovat někde v baráku Já bych to už nekopal, nechat tak ať se najde až..., popř. ve stáří přidal další info, zvlášť. Pro sebe není přece problém uložit a doplňovat, psát si třeba kroniku.
Já bych ten vzkaz udělal na několik způsobů. Klidně i tu flešku, tak to třeba vysmahnout na DVD, k tomu jestě napsat na papír, přidat nějakou fotku a navrch bych tam dal lahvinku nějaký dobrý slivovičky.
To bych dal do nějaký krabičky, křeba Lock-lock, tu dal do nějaký dřevený krabice a celý to nechal u klempíře zaletovat do pozinku.
Další pozornost bych věnoval přípravě schránky v zemi, dal bych si s tím práci a udělal nějakou skrýš, aby nebyla schránka přímo zasypaná hlínou. A klidně bych tam udelal i nějaký sokl, aby byla trochu v luftě.
A snažil se vybrat nějaký susší místo, voda je strašná mrcha.
Jako nápad se mě to moc líbí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.