Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedení pracovní činosti

Od: honzi0020® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den

Mám dotaz o hledně DPČ co jsem mi řikali tak za mě platí nemocenské a sociální pojištění a já pak musím podat danové přiznání

ale na internetu jsem našel že nemocenksé i zdravotní zčásti platím já i zaměstnavatel

Co je tedy pravda

Jak je to s placení zdravotního a sociálního u DPČ

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

poiu*
hodnocení

2x

Dobrý den, jen pro úplnost: DPČ = dohoda o pracovní činnosti.

Teď k Vašemu dotazu:

1. Nemocenské pojištění je součástí sociálního pojištění,

2. Platby pojistného nijak nesouvisí s povinností podávat daňové přiznání,

3. V případě, že vznikne povinnost platit sociální a zdravotní, hradí ji zaměstnavatel i zaměstnanec - liší se ale výše procenta ze mzdy,

4. Pokud DPČ je formulována tak, že není zřejmý měsíční příjem, jedná se o zaměstnání malého rozsahu a v tomto případě se odvádí zdravotní a sociální pojištění až od 2.500 Kč/měsíc.

hodnocení

Jak píší vím že platba SP a ZP není součastí danového přiznání ale nevím v jaké vyšší jí při dohodě platím já a kolik zaměstnavatel. Jaké je tedy procento ze mzdy které platím já.

Můj předpokládaný výdělek na DPČ je 15000kč hrubého tak si chci spočítat kolik je to po odvodu SP a následně po tom až budu podávat danové přiznání kolik bude čistá mzda jestli se mi ta to práce vyplatí.

doplněno 19.05.12 11:05:

částka je měsíční. Takže danové přiznání budu muset podávat.

poiu*

Výši odvodů, daně a následně čistou mzdu nejlépe zjistíte v kalkulačce - např. student.finance.cz/...

Daň z příjmů Vám každý měsíc sráží zaměstnavatel, pokud máte povinnost, tak daňové přiznání podáváte následující rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]