Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací právo, celý majetek jednomu dítěti

Od: lot* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím o radu...Matka má z prvního manželství jedno dítě z druhého taktéž jedno dítě, obě již dospělé. Všichni bydlí v jedné nemovitosti, kterou již nyní vlastní jedno z dětí, jelikož matka již za svého života celý majetek na jedno dítě přepsala. Je možné darovat celou nemovitost pouze jednomu dítěti ze současného manželství a druhé dítě z předešlého manželství opomenout? Musí darovaný vyplatit druhého sourozence či nikoli? Jak to bude v případě dědictví po smrti jednoho či druhého rodiče, když už vlastně nebudou mít žádný majetek? Jaké má povinnosti darovaný vůči svému sourozenci? Jaký nárok může uplatnit sourozenec, který nebyl podarován? Jak se může bránit proti tomuto nemorálnímu úkonu matky?
Obě děti udržují s rodiči kontakt, tudíž není důvod k vydědění.
Děkuji za případné odpovědi...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to nepříjemná situace, ale pokud někdo za svého života daruje svůj majetek (nebo jeho část) jednomu ze svých potomků a druhého opomene, nedá se s tím, s výjimkou nezletilých dětí nic dělat. Obdarovaný nemá vůči svým sourozencům žádné povinnosti, nemusí je vyplatit, pokud ovšem dárce tímto obdarovaného nezavázal.

V dědictví by se dalo dělat pouze to, že pokud by existoval nějaký jiný hodnotný majetek, tak by se mohl domáhat ten ze sourozenců, který nic neobdržel, aby v dědickém řízení dostal víc, na to zákon pamatuje.

polinek*

,ano za života může si každý svůj majetek přepsat na koho chce.

lidka*
hodnocení

2x

I když se vám to může zdát nespravedlivé, přesto není šance se darování za života nějak bránit. Je to svobodná vůle dárce, jak naloží za života se svým majetkem. Občanský zákoník řeší v dědickém řízení pouze započtení darů - viz zde: business.center.cz/... - je tam ovšem rozdíl při dědění ze zákona a nebo ze závěti. Ale je také možné, že v dědictví už nebude žádný majetek a tak má druhý potomek smůlu. Takových případů je hodně a znám i případ, kdy dům rodiče darovali jednomu z potomků a ten zemřel. Vdova barák prodala a protože rodiče neuzavřeli smlouvu o věcném břemeni a přišli o střechu nad hlavou. I já si myslím, že pokud není důvod jednoho potomka opomenout, je to nespravedlivé. *nevi* Ještě si pročtěte paragrafy o dědictví, ale asi to nebude moc platné.

§ 484

Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.

lot*
hodnocení

Ještě se optám, může mi sestra aktivně ze své vlastní vůle sehnat byt k pronájmu (prý 1 plus 1) a vystěhovat mi tam věci, aniž by se se mnou domluvila? Může mne jako majitelka domu odepsat z trvalého bydliště? Mám částečný invalidní důchod - syndrom Ehlers-Danlos, který se projevuje poruchoou kolagenu III. (prolapsy chlopní, meziobratlových plotének, deformita skeletu, uvolněné vazivo, fragilita cév atd..) Pracuji na plný úvazek jako učitelka a mám třídnictví, takže to na mě není na první pohled vidět, sestra prý že jsem zdravá, ale mám zdravotní komplikace. Měla jsem kompresivní frakturu TH12 jen po pádu ze schodů a byla jsem 2 měsíce ležák, pak ortéza atd.. nedokážu si představit, že budu v podnájmu a něco se stane mě či mému synovi, kteerý má to stejné onemocnění. Nemám nikoho, kdo by se pak postaral. Co s tím? Nemohu si své věci zamknout a bojím se, že se jednoho dne vrátím domů, mé věci budou pryč a sestra mi chladně oznámí, že mám podnájem jinde, že to zařídila.

atreus*
hodnocení

0x

Je možné darovat celou nemovitost pouze jednomu dítěti ze současného manželství a druhé dítě z předešlého manželství opomenout? ANO - vlastník může se svým majetkem nakládat jakkoliv (darovat jej zcela cizí osobě, na charitu aj.)

Musí darovaný vyplatit druhého sourozence či nikoli? NE

Jak to bude v případě dědictví po smrti jednoho či druhého rodiče, když už vlastně nebudou mít žádný majetek? V dědickém řízení se rozhodne o tom majetku, který zbude po zemřelém (peníze na účtě, zařízení domácnosti, auto, ...)

Jaké má povinnosti darovaný vůči svému sourozenci? Žádné

Jaký nárok může uplatnit sourozenec, který nebyl podarován? Na započtení daru v dědickém řízení.

Jak se může bránit proti tomuto nemorálnímu úkonu matky? Nijak (a úkon nepovažuji za nemorální)

b
hodnocení

0x

Během svého života může vlastník majetku svobodně podle své vůle rozhodovat, jak s tímto majetkem naloží. Může jej prodat a peníze si užít, může jej věnovat na dobročinné účely nebo jej může darovat osobě, kterou si zvolí. Je na tom snad něco nemorálního, že nakládá s vlastním majetkem podle svého uvážení?

Dá se pochopit, že se vám nelíbí, že matka obdarovala jen jednoho ze sourozenců, ale je to jen její věc. Určitě má své důvody, proč se tak rozhodla.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Zřejmě měla k této "nemorálnosti" nějaký důvod. Podle mě je toto řešení ideální, zabrání se tím tahanicím při dědictví, při kterých se často celá nemovitost prosoudí. Já se dědictví po otci vzdal, u matky mi trvalo několik let než jsem ji přesvědčil, aby barák napsala na bráchu. Já k němu (baráku) vztah nemám a bydlet tam nehodlám, brácha tam naopak bydlí a o všechno se stará. Takže to bylo podle mě jediné rozumné řešení. Hádky o dědictví často poznamenají veškeré rodinné vztahy.

lot*
hodnocení

Velice Vám všem děkuji za odpovědi. Není to o tom, že bych se k rodičům chovala špatně. Spíš můj nevlastní otec chtěl po svatbě mé matky vše na svoji dceru a na mne se vykašlal. Jde mi ale ještě o jednu věc. Řeší se nějakým způsobem zdravotní stav sourozence, který nic nedostává? Jsem samoživitelka dvou dětí, přestože pracuji na plný úvazek jako učitelka, mám částečný invalidní důchod, syndrom Ehlers - Danlos. Kdyby se mi něco stalo a musela bych být hospitalizována a byla bych v podnájmu, tak śi ani nechci představovat, co by bylo s mými dětmi. Proto nemorální. Ale obávám se, že toto zákon vůbec neřeší. Děkuji za Vaše podněty a připomínky.

lidka*

Je mi líto, ale zdravotní stav není v tomto případě vůbec braný v úvahu. Snad jenom si zkuste ještě promluvit s vaší matkou a popovídejte si s ní o tom, co vás trápí. Stejně jako jste to zde vylíčila nám. A pokud si to vše v klidu vyříkáte, tak věřím tomu, že kdyby jste byla v nějakém problému, tak vás podrží a jistě pomůže. A možná i jí to pomůže, aby posoudila jestli třeba nechybovala. Hlavně nepřestaňte s ní komunikovat, i když jste asi hodně zklamaná. *mala*

doplněno 19.05.12 08:58:

*hi* Trochu mi to ujelo - kdybyste. ;)

lot*
hodnocení

S matkou jsem o tom hovořila. Děkuji mnohokrát za rady. Krásný den.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]