Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí svědecké výpovědi - lze to?

Od: mirek1311* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,neví někdo,jak je to s odmítnutím svědecké výpovědi?Syn se soudí s magistrátem ohledně převodu náj.smlouvy po mé zemřelé matce,je zřejmé,že si mně jedna strana pozve,jako svědka.Já svědčit odmítám z morálních důvodů,ale také proto že jsem inv.důchodve těžce nemocen,soud je vzdálen 150km,je to pro mě i finanční zátěž.Musím k soudu osobně?Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

4x

Dobrý den, výpověď můžete odepřít pouze pokud by Vám nebo synovi hrozilo trestní stíhání. Jízdenky samozřejmě dostanete proplaceny. Bližší odpověď Vám dá občanský soudní řád:

§ 126

(1) Každá fyzická osoba, která není účastníkem řízení, je povinna dostavit se na předvolání k soudu a vypovídat jako svědek. Musí vypovědět pravdu a nic nezamlčovat. Výpověď může odepřít jen tehdy, kdyby jí způsobila nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobám blízkým; o důvodnosti odepření výpovědi rozhoduje soud.
(2) Na začátku výslechu je třeba zjistit totožnost svědka a okolnosti, které mohou mít vliv na jeho věrohodnost. Dále je třeba poučit svědka o významu svědecké výpovědi, o jeho právech a povinnostech a o trestních následcích křivé výpovědi.
(3) Předseda senátu vyzve svědka, aby souvisle vylíčil vše, co ví o předmětu výslechu. Pak mu klade otázky potřebné k doplnění a vyjasnění jeho výpovědi. Otázky mohou dávat i členové senátu a se souhlasem předsedy senátu i účastníci a znalci.
(4) Fyzická osoba, která je statutárním orgánem právnické osoby (členem tohoto orgánu), může být vyslechnuta v řízení, jehož účastníkem je tato právnická osoba, jen podle § 131.

§ 139

(1) Svědci mají právo na náhradu hotových výdajů a ušlého výdělku (svědečné). Toto právo zaniká, není-li uplatněno do tří dnů od výslechu nebo ode dne, kdy bylo svědku oznámeno, že k výslechu nedojde. O tom musí soud svědka poučit.

Celý zde: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast3h3.aspx

mirek1311*
hodnocení

Moc děkuji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]