Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
za nedlouho poprve poletime s pritelkyni letadlem. Chci se zeptat na co se mame pripravit? Co si vzit s sebou apod. Ja osobne se na let moc tesim a pritelkyne ma trochu strach.
Poletime do Amsterdamu proto se chci zeptat zda nam staci obcanky nebo potrebujeme pas? (Vim ze Nizozemsko je v EU ale nevim zda pri letani neni zapotrebi prave pas.)
Taky je třeba se připravit na dost důkladné bezpečnostní prohlídky před startem, kde je potřeba sundat si veškeré kovové předměty. Mně zvonil v bezpečnostním rámu řetízek a sebehli se všichni z okolí. Jinak je třeba se tam podrobit všem procedurám a nějak je nekomentovat, někdy se i zouvají boty a sundávají svetry. Bacha na nůžky, nožíky, cokoli ostrého. Dokonce jednomu pánovi sebrali i škrabku na brambory, kterou si zapomněl v batohu. Takže pozor na to, zabavené věci se vracely po přistání, teď už se nevrací.
Pak je třeba na obrazovkách sledovat svůj let, někdy se stane, že se změní nástupní brána a letadlo odlétá z jiného místa letiště.
A přitvrdilo se v hmotnosti zavazadel, takže patnáct kilo na osobu. Nadváha se citelně platí, takže je vhodné si kufr převážit ještě v klidu doma, než u odbavení přehazovat věci.
Obecně se říká, že do zemí, které s námi mají společné hranice, stačí i občanský průkaz, ale v ostatních zemích EU je pas lepší, může se stát, že nějaký místní policista náš OP neuzná a jsou nepříjemnosti.
Opravdu je dobré se na let těšit, je to nádhera. A budiž vám útěchou, že máte statisticky větší šanci zemřít pádem z postele než při havárii letadla.
Dobrý den,
hlavně si zabalte dobrou náladu a strach nechte doma :o)
Do letadla se smějí brát tekutiny, ale jen v maličkých lahvičkách, takže třeba takový ten cestovní sprchový gel nebo malé balení parfému klidně převezete. Tyto lahvičky musí být společně v průhledném uzavíratelném sáčku. Nesmějí se brát logicky ostré předměty, zbraně atd. Pokud si všimnou, zabaví i nůžtičky od šitíčka.
S pitím to dělám tak, že na letiště ještě normálně jedu s lahvičkou (myslím tím vodu, ne alkohol ) a odkládám ji až těsně před místem, za nejž se nesmí s tekutinami - to je to místo, kde necháváte projet příruční zavazadlo rentgenem.
Předem si zjistěte maximální rozměry příručních zavazadel a maximální váhu zavazadel, která jdou do zavazadlového prostoru, ať pak nemáte nepříjemnousti. Může se lišit společnost od společnosti.
Do letadla si vždy beru bonbony, já mentosky, na start a přistání. Změny tlaku jsou nepříjemné na uši, uvolňuje to to kousání a hlavně polykání, tak proto
Doporučuji mít po ruce papírové kapesníky, někomu se spouští krev z nosu.
A můj poslední tip je zvolit na cestu nějaké třeba vzorované tričko, nebo něco, na čem nejsou příliš vidět skvrny, takže určitě ne bílou halenku a bílě džíny. Nevím, jak je to s podáváním nápojů a jídla na takto krátkém letu u vaší konkrétní přepravní společnosti, ale turbulence je občas šmejd a někdy jsem se pobryndala sama, jednou mě dokonce polil nešikovný pán z vedlejší sedačky ;o)
Jinak se nemusíte něčeho bát. pokud letíte z Prahy, je to přehledné letiště.
Na letišti poznáte ten bod, kde končí všechny tekutiny jednak podle toho, že je tam plastový pytel plný nedopitých pet-lahví a pak tam najdete hlouček cestujících, kteří narychlo dopíjejí minerálky.
A dobrý nápad je obléknout se tak, aby nebyly znát skvrny od jídla a pití. Nejen turbulence, ale i vlastní nešikovnost na hodně omezeném prostoru za to může.
Pravda-turbulence. Může se vám to stát, je to zvláštní pocit, jako když auto drncá po polní cestě. Ale dá se to snést, kromě toho se piloti snaží kritická místa obletět.
A ještě jedna maličkost. Je lépe, dojít si na toaletu na letišti těsně před odletem a v pohodlí, než pak čekat ve frontě v uličce letadla.
Také zdravím, v prvé řadě si zjistěte, co si nesmíte brát do letadla, abyste pak zakázané věci nemuseli před nástupem vyhodit - viz csa.cz/....
Přeji příjemný let!
jojo, vzpomínám na svůj loňský první let, a hned 13 hodin do HongKongu a přestupem v Londýně Moc příjemný mi to nebylo, kór když se bojím výšek
V Londýně jsem to chtěl zabalit a vrátit se do ČR autobusem... Jináč do letadla žádný tekutiny, zavazadlo na palubu dle dopravce (většinou kolem 60x40x20cm), jinak max 15kg do zavazadlovýho prostoru. Holandsko by mělo být bez pasu, ale radš si to zjistěte na stránkách ministerstva zahraničních věcí. Have fun
Zbožňuji výšky, na první let žvýkačku nebo bombon na start a přistání proti zalehnutí uší (hlavně při rýmě), na odlet přijít s předstihem, aby bylo místo u okénka.
Chce to si ten let maximálně užít, jak se dá: vypozorovala jsem na letišti, že se hodně létá v sandálech, v tričkách a mikinách, tak jako lážo plážo. Tak jsem specielně za letu na dovču machrovala v mladistvé soupravě tričko - vesta s kapucí v bílo-bílo-černé, speciálně nově (se slevou) zakoupené. Prostě abych byla s těmi často létajícími na vlně, in. Let byl pravda delší, a všechny takovéhle blbosti odsouvají případný ten stres z pobytu v 10km nad povrchem planety, co kdyby...Jediný nepříjemný let jsem zažila v Rusku, kdy šel pilot na přistání ostře dolů až do opravdové bolesti v uších, která vydržela pak ještě pár hodin, ale to je fakt dávno a dávno
stačí občanka
do letadla nebrat žádné tekutiny, nic ostrého (ani nůžtičky), ani např. kámen, nic. Zavazadlo do letadla - kabelka, batoh případně malý kufr (tzv. palubovka) rozměry najdete na internetu každé letecké společnosti. Velký kufr - do nákladového prostoru max. 20kg na osobu, ideální je zamykací, pevný... Připevněte si na něj visačku s adresou, kdyby se náhodou ztratil...
Do letadla - žvýkačku, knížku, časopis...nic víc není potřeba...
V lekarne se prodavaji zvykacky proti nevolnosti. Pokud mas obavu ze TI bude spatne od zaludku, kup si je a mas po problemu. Ja jsem si je pred prvnim letem koupil, jednu jsem u vzletu zvejkal ale musim rict ze letani je parada! Ted uz letam vic a nevolnost nepocituji zadnou.
Dej pozor abyste byli na letisti 90 minut pred letem. V Praze staci i o neco min, ale v Londyne bych si pod 2 hodky pred odletem troufl rict ze to neni realne stihnout.
Jinak taky se na letištích rentgenují zavazadla. Dříve to moghl být i problém, pokud jste používali klasické fotoaparáty s celulidem, dnes se většinou používají digi aparáta a taky rengeny jsou šetrnější (nebo so používá neco jiného, co já vím, sonar? nevím).
Rentgenují se zavazadla, která jsou uložena v zavazadlovém prostoru a pak projíždí kontrolním zařízením i příruční zavazadla, hned za pytlem s pet-lahvemi.
Pokud povezete notebook, budete jej muset vybalit a před ostrahou letiště zapnout a vypnout.
Do zavazadel k odbavení si nedávejte žádné rozbitné předměty, občas je možno z prostoru pro cestující zahlédnout nakládku letadel a taky způsob, jakým tam s kufry zacházejí.
doplněno 19.05.12 17:21:Přeji šťastný let! Pilot s vámi určitě poletí pomalu a opatrně...:D
Notebook jsem vybalovala, ale nikdy nemusela zapínat a vypínat, ani na letech do/z/po USA, které obecně považuji za velmi kontrolované. Možná namátkově...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.