Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trable doma

Od: anetat* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

Jsem 19-ti letá studentka VŠ. Rodiče se mi rozvedli ve 13-ti. Máma si našla přítele a já,máma a moje mladší sestra jsme se odstěhovali do rodinného domu, který je v jeho vlastnictví. Po pár letech jem s mámou na kordy! Je to prostě peklo! Řve na mě, ať se odstěhuju - což užjsem jednou musela udělat, naházela mi věci do pytle na odpadky a odvezla je k tátovi. Důvod? Neznámý...jak jsem už napsala je mi 19, chodím na VŠ, dále chodim na brigádu a dostávam od táty alimenty = 2500Kč, určené soudem, který proběhl v době, když jsem byla odstěhovaná k tátovi, samozřejmě na popud matky...tak by mě zajímalo, jestli mě máma může vyhodit z baráku...já tam kvůli ní určitě nejsem - narodili se jí totiž před 5-ti lety dvojčata a ty miluju jako svoje vlastní + mojí mladší sestru...ale po právní stráncee jde, aby mě dostala z toho baráku? Mam tam napsaný i trvalý pobyt, záleží na tom nějak? ...vůbec nevim, jak z toho ven...na svuj vlastní byt nemam, na kolej mě nevezmou, protože bydlim ve městě, kde studuju..nevim...děkuju za jakoukoliv radu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Aneto, dokud studujete a připravujete se na budoucí povolání, mají k Vám rodiče vyživovací povinnost. Otec Vám platí výživné, matka Vám poskytuje ubytování a stravu. Pokud Vás vyhazuje z domu, promluvte si s ní o tom, že v tom případě si soudně zažádáte o výživné z její strany, abyste si mohla najít bydlení a dál studovat. Myslím, že si to matka rozmyslí. Kdyby ne, musela byste opravdu toto řešit přes soud. Máte právo na stejnou životní úroveň, jako Vaše rodiče. Matce jste byla svěřená do péče, tudíž nejedná správně a měla by si to uvědomit.

doplněno 18.05.12 10:23:

Konec konců, na její přístup si můžete stěžovat na sociálce. Jste sice plnoletá, ale ještě nejste schopna se samostatně živit, takže matka by měla dodržovat zákon o rodině a ne jej porušovat.

anetat*
hodnocení

Ono ani s tou stravou to neni nějak extra valný...mně užje to nějak jedno. Vyslechla jsem si toho už tolik, že by mi ani soudní cesta nebyla proti srsti...Problém je spíš v tom, že mam strach, abych si tim spíš nenaběhla...já jí dam k soudu a soud jí vyměří výši výživného podle toho, kolik vydělávala minulý rok ne? Ona je OSVČ a myslim, že minulý rok byla ještě na mateřský...takže to by se taky mohlo stát, že jí soud vyměří poměrně malou částku ne?...a jak si mam něco najít za pár peněz? Na brigádu sice chodim, ale i to mi moc nepomůže...kvůli studiu nemam zase tolik času, abych si vydělala ještě na byt...do toho se začal plést ještě nyní už její manžel = majitel domu..a že ten jeho dům je jeho, že o tom rozhoduje on, kdo tam bude lekla..proto jsem napsal sem a hledam nějaké východisko... :(

doplněno 18.05.12 11:51:

no, to bude ještě ,,sranda" ..stěžovat si na ní na sociálce, to si nedovede představit to peklo, co by dokázala...jsem silná osobnost si myslim, ale tohle se nedá prostě! ..nopři nejhoršim budu muset zatnout zuby a ještě to vydržet...ale jak dlouho, to nevim..když bych měla studovat ještě pět let...

Anet, ničeho se nebojte. Pokud byste postupovala soudní cestou, tam soud určitě přihlédne na Vaše potřeby. Co se týče příjmu matky, tam je v zájmu dítěte posuzován celkový příjem, tedy pokud matka žije ve společné domácnosti s přítelem, soud nebude oddělovat její příjem. Složitě se to vysvětluje, ale kdyby Vás přítel matky pod svojí střechou nechtěl, pak se bude muset matka podílet na všech Vašich výdajích...Jen ještě dodám, že pokud byste byla nucená to řešit soudní cestou, tak požádejte soud o zproštění soudního poplatku. Protože jste student a nevyděláváte, soud Vám, věřím, vyhoví. Nestálo by Vás to nic.

doplněno 18.05.12 11:59:

Pardon, mělo být manžel, ne přítel. Ještě mne napadlo, co třeba příbuzní? Neposkytli by Vám, pro Váš klid, ubytování? Nebo se domluvit s kamarádkou a najít si podnájem na půl...Kdyby bylo nejhůř, jistě by se nějaké řešení pro Vás našlo. Nemá smysl být někde, kde Vás trápí...

doplněno 18.05.12 12:22:

Anet, i pravidelný styk se sourozenci se dá případně soudně zajistit. Vždyť je to i v jejich zájmu, aby se stýkali se svojí sestrou. A Vy jste již dospělá, takže tam bych také problém neviděla. Určitě je nemusíte ztratit ze zřetele, nebojte se.

doplněno 18.05.12 12:42:

Není zač.

anetat*
hodnocení

Chápu to všechno...když nad tim tak přemejšlim...pro mě by to možná bylo i lepší..stejně si musim kupovat jídlo ze svých peněz(ne že bych byla nucena, ale chci jíst zdravě a to se př stravovacích návycích doma nedá), musim si prát sama...jediný, co by mi trhalo srdce je odloučení od sourozenců...mně asi nic jinýho nezbyde, protože tohle už tady bylo jednou a po těch zkušenostech vim, že to takhle určitě dopadne...5 let takovej teror fakt nevydržim!...Já vám strašně děkuju za rady! Všechno jí to doma řeknu resp.se budu snažit jí to říct..a když na tom bude trvat, tak to hold půjde k soudu...

doplněno 18.05.12 12:24:

No, takhle..já nevim, jestli už jsem to nahoře jednou nepsala...ale tohle užbylo 4 roky zpátky, kdy mi pološílená na Silvestra naházela věci do pytlůna odpadky a odlifrovala mě k tátovi...on je zlatej, ale je to chlap a je sám, takže všechno p¨úplně bezprizorní...dědeček je už starší pán a stará se o nemocnou babičku, takže to taky nejde (nehledě na to, žeten by to od mámy pěkně slíznul, kdyby mě vzal pod svoje křídla)...a jinak užnikoho nemam...přítel, ale ten teď přechodně bydlí u své babičky...takže leda nějaký kamarád ze skupiny(třídy) a domluvitse s ním na bytě...cožby určitě šlo..já jsem potřebovala slyšet názor někoho dalšího, za což vám ještě jednou děkuju...taky si nemyslim, žeto je dobrý tam bydlet nadále...a určitě to budu nějak řešit...

doplněno 18.05.12 12:27:

jinak se omlouvam za ty překlepy, blbně mi klávesnice a než bych to opravila, trvalo by to věčnost ;)

Nechci moc šťourat do vaší situace, protože krom pár řádků, co jste tu napsala, o ní nic nevím, ale co mě zaujalo - váš povzdech, že si musíte prát sama. Ten mě od 19 slečny doopravdy zarazil, popravdě v tomto věku bych spíš čekala, že se slečna automaticky bude podílet na péči o společnou domácnost a ne že si bude stěžovat, si stejně musí prát sama svoje vlastní prádlo *nevi* Pokud na stěžování si musíte vytahovat zrovna něco tak samozřejmého, tak se mi neodbytně vtírá myšlenka, jestli on ten vyhazov z baráku nemá racionální důvod. Ono jestli si stejné průpovídky máte i doma, pokud máte něco udělat, není se co divit, pokud by vaší matce rupaly nervy a nereagovala stylem "když se ti tu nelíbí, běž".

Jinak po dobu přípravy na budoucí povolání má vůči vám opravdu vyživovací povinnost. Ovšem vzhledem k tomu, že musí živit další tři děti, tak se kdovíjak vysoké alimenty zřejmě očekávat nedají, pakliže nemá nadprůměrné příjmy. Rozhodně nemůžete počítat s tím, že když máte dvaapůl od otce, tak od matky budete mít zrovna tak, možnosti platit se hodnotí individuálně.

anetat*
hodnocení

Věřte mi, že opravdu nepotřebuju, aby se o mě někdo staral a už vůbec nepotřebuju, aby mi pral! to neměl být povzdech, jen konstatování toho, že nevim, proč se tak bojim s tou situací něco dělat, kdyžjsem v podstatě samostatná jednotka! A že jí nepomáham? Furt to do mě hučela, přitom jsem jí pomáhala, co bylo v mých silách! Řekla jsem jí, ať mi teda uloží nějakou práci, abych nemusela poslouchat, že nic nedělaam a ať si vymyslí, co chce...protože řikala, že potřebuje každý den minïmálně 20 min. pomoct-na to jsem jí řekla, žeto jí slíbit nemůžu, protože dělam medicínu a přitom nemůžu nikomu nic slíbit...vymyslela si, že se budu starat o mytí záchodů a jednou za 14 dní budu luxovat a vytírat v celém domě (měla jsem se střídat se sestrou) fajn...dělala jsem to a neměla jsem s tim vůbec žádnej problém. Jenže ono to přišlo znova, zase jí to bylo málo, přitom si to sama vymyslela! tak jsem jí řekla, že nmam každej den čas, že přijdu v 5 ze školy, prásknu taškou a půjdu uklízet..a její odpověď zněla, že když natu školu nemam, tak to dělat nemam!...a to praní? když jsem v sobotu jela do fitka, přišla mi sms, že jsem si půjčila její mejdlo! a když jsem přišla domů, dostala jsem vynadáno za to, že jsem si půjčila mejdlo! Ptam se jí, y ses neměla čim umejt? A ona že jpo ale že to mejdlosi půjčovat nebudu, že když na něj nemam peníze, do fitka chodit nemam! tak jsem se začla smát...a ona že mě smích přejde že si odedneška budu prát sama a že semůžu jít ostřihat do kadeřnickýho salonu...za blbý mejdlo! proto mi topřišlo tak humorný...včera ráno se jí ptam, co jsem jí tak udělala, že je na mě furt taková a ona že jsemv tom baráku k ničemu, že mě bafne za prdel a z toho baráku mě vyhodí, že se budu divit...a to jsou prosim přesně její slova! já neřikam, kolikrát když namě řve, řvu na ní taky! Nelíbí se mi, jak semnou jedná! Kdyby přišla ...Anet, potřebuju abys...úplně v pohodě se zvednu a jdu to udělat! Ale když na mě řve, že jsem si půjčila mejdlo!A že jsem nechutná! Tak nemam vůbec žádnou chuť jí s něčim pomáhat...! Asi to zní, že jsem naštvaná, ale ta zlost rozhodně nepatří vám...

doplněno 18.05.12 12:51:

jinak to jsem ještě zapomněla říct...po roce bydlení u táty jsem se přestěhovala k příteli, se kterym jsem bydlela rok v bytě.To jsem chodila ještě na střední...denně měl navařený teplý jídlo, vypráno, vyžehleno...o víkendech jsem chodila na brigády, abych měla ještě něco navíc a takhel jsem žila rok, dokud jsme se nerozešli...pak jsem se nakonec vrátila k máme, byla úplně jiná podotýkam..jenže je to zase zpátky...tim chci jenom říct, že práce se opravdu nebojim...ale chci jí dělat pro někoho,kdo si jí aspoň trošku váží...takže jak řikam, v tomhle se nedá žít.

Jo, takže se zdá, že jsem asi vedle nešlápla *nevi* Jak píšete, vlastní domácnost jste už u přítele vedla - tak proč je pro vás najednou problém sama se chopit potřebné práce? Umýt záchod a jednou za dva týdny vyluxovat a vytřít - to i po svých mladších dětech toho doma chci víc. To mýdlo pravděpodobně bylo ono klasické "stokrát nic umořilo osla", zřejmě tomu předcházela nějaká debata o tom, jak vám nestačí peníze (či nemáte pořádně čas doma něco dělat) a vaši matku vytočilo, že tedy na fitko si je najednou najdete. Ona je dost možná v situaci, že už roky většinu (veškeré) peníze a čas vráží do dětí a do domu, to znám z vlastní zkušenosti a taky vím, jak rychle pak dokáže člověka vytočit kdejaká pitomost, která se týká právě peněz a volného času, nad kterou by jinak mávnul rukou, kdyby on sám ten čas a peníze pro sebe měl.

Jako pokud máte dost peněz na to, abyste se odstěhovala, fajn, asi by to pro vás bylo nejlepší řešení. Ono málokdy dělá dobrotu společné bydlení rodičů a dospělých (dospívajích) dětí. Na druhou stranu pokud ty finance nemáte, stálo by za uvědomit si, že práce v domácnosti neděláte "pro matku", ale že je děláte pro sebe, pro to, aby vaše (společná) domácnost fungovala tak, jak má. Sama se koukat, co a jak je potřeba udělat a ne se nechat k práci postrkovat, případně udělat jenom to, co se vám výslovně řekne.

anetat*
hodnocení

ale pro mě neni problém práce!Ale ten čas na tu práci! 20minut denně je širokej pojem!Jednou to jde, další den se mořim s anatomií do noci!proto jsem jí řekla ať si to vymyslí přesně co mam dělat, jí to takhel vyhovovovalo...a jak píšu já byla na střední...teď dělam školu, při který si nemůžu dovolit šlápnout vedle a chci se jí věnovat na 100%...co prosim? Vy jste hotový scénárista...nezlobte se, ale takhle to opravdu nebylo. Řekla mi, že když na to mejdlo nemam, tak nemam chodit do fitka! Nikdy by mě nenapadlo, že si nemůžu půjčovat jedno mejdlo z dalších asi 6-ti a musim si koupit svoje vlastní! Já si mejdlo klidně koupim!Spíš mi přijde směšný nadávat za to někomu.Normálně bych řekla ¨nevim..jsemalergická, že si půjčuješ mýdla z domova, kup si svoje...no to je přesně to o čem mluvíte...ale oco já s tim mam dělat? Pomohla jsem jí sehnatdalš práci, s žádnými penězui pro mě ji neobtěžuju, na všechno si našetřim sama!

No s tim máte určitě pravdu...ale je rozdíl mezi školou a praací a to takovej, že přijdu z práce a můžu myslet na něcojinýho...já přijdu ve 4 ze školy a ležim v dalších učebnicích...pak se mamjako zvednout a jít třeba umejt okna ne?...nehledě na to, že ona je celý den doma! Sice střihá, ale totaky nedělá celej den...

martinaa*

Jenom přidám svůj postřeh... že by bylo nejlepší se odstěhovat, napsala řada lidí přede mnou, takže s nimi mohu jen souhlasit:)

Ve svých 25 též bydlím s rodiči, ale máme fajn vztahy, většinu prací zastanu já, když jsou naši v práci. Z práce chodím domů večer utahaná, ale nemám ji každý den, a je fakt, že u nás peru, žehlím a uklízím defacto já. Protislužbou u našich zdarma bydlím a jím, a kdykoli je nějaký problém, vím, že se můžu vrátit domů. Přijde mi to normální.

Říkáte - přijdu ze školy, ležím v učebnicích... vítejte ve světě vysokoškoláků. Vím, že se Vám to nezdá moc reálné, ale většina vysokoškoláků studuje a u toho maká doma. Třeba přítel je z vesnice, školu má náročnou, a přesto musí každý den něco dělat, zařizovat, a to víkendy nevyjímaje. Samozřejmě, když se musí učit, musí se učit, ale není to potřeba denně a občas jsou důležité i jiné věci. Když máte čas na posilovnu, jistě ho najdete i na okna - možná to zní tvrdě, ale pokud máte čas jít do posilovny, ale na okna čas nemáte, je to pouze alibismus, nic jiného.

S tím půjčením mýdla je to ovšem dost trapná scéna... to je fakt:(

b

Jak to tady líčíte, nejspíš bych se na místě vaší matky v určitých situacích, kdy tzv. poslední kapka přeteče, taky neudržela.

Vy žádáte současně výhody dospělého a povinnosti dítěte - chcete si dělat a říkat, co se vám zlíbí, nestydíte se na matku křičet a přitom požíváte výhod matkou zajištěného živobytí. Máte kde bydlet, máte co jíst - pokud chcete cokoliv navíc, musíte si na to vydělat (že se vám domácí jídlo nezamlouvá, je jen váš problém). Matce, která živí další 3 vaše sourozence, byste měla být vděčná, že vám umožňuje studovat VŠ. Máte plno řečí okolo vašeho studia, ale nechcete vidět, kolik úsilí stojí obstarání rodiny vaši matku. Vždyť jen péče o pětiletá dvojčata je vyčerpávající. Jak byste se tvářila, pokud by vaše matka řekla, běž děvenko místo studia do práce a přispívej na provoz domácnosti? To po vás máma nechce, jen očekává, že se aktivně zapojíte do každodenního chodu rodiny. Jste doma dvě dospělé ženy, jedna má zaměstnání, pečuje o 3 děti a domácnost, druhá chodí do školy, fitka (a určitě za jinou zábavou), pomoc v domácnosti je jen příležitostná a ještě se cítí ublíženě. Proboha proč byste po několika hodinách studia nemohla jít umýt okna? Aspoň si při fyzické práci vyčistíte hlavu a ušetříte čas i peníze za fitko. Nebo je snad vaše máma méně unavená než vy?!? Pokud se nezamyslíte sama nad sebou a nezměníte své chování, nezbyde, než abyste se odstěhovala. Ale nečekejte, že vám byť i soud přiřkne nějaké velké výživné - z čeho by vám máma měla peníze dávat? Jako budoucí lékařka byste měla být schopná vcítit se do situace druhého, podívejte se na sebe očima vaší matky - možná vidí sobectví, nevděk a neochotu přes vše, co pro vás udělala a stále dělá.

hoummy*
hodnocení

0x

Pokud Vám není víc jak 26 let a nadále máte status studenta, tak nemá právo vás vyhodit, má Vás pořád v péči.

martinaa*
hodnocení

0x

A co si najít nějaký levný studentský podnájem s dalšími studenty? V každém městě máte nějaké byty k pronájmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]