Nejste přihlášen/a.
Od 1.4.2012 je zaměstnavatel povinen uhradit vstupní prohlídku uchazeči o zaměstnání ,kterého přijal do pracovněprávního vztahu.Týká se to i v případě že se jedná o brigádu?Např.kaufland na inventury bere brigádníky,ale tito musí mít vstupní prohlídku (Paradoxně skrze jeden den či spíše noc!)
Toto je mi jasné,ale není mi jasné jak je to v případu brigády na jednu noc.V místním kauflandu při inventurách,které dělají právě jen v nočních hodinách ,berou brigádníky jen na tuto jednu noc.A proč se ptám?Protože moje je už dva roky bez podpory a další práce není ,tak by alespoň to pětikilo za inveturu jednou za 1/4 roku je dobré,ale dát to celé nebo jen 400 kč lékaří ,pak by to nemělo smysl tam jít.
doplněno 17.05.12 22:13:Opravdu geniální ,jeden odkaz ano ,druhý ne.Tímto se snaží udělat z lidí blbce ale vyznívá to tak,že blbci jsou jen ti co toto tak geniálně vymysleli!
Řeknou ti to na personálním, než sepíšeš smlouvu. Někteří to dělají tak, že si ji zaplatíš a po 3 měsících ti to uhradí ve výplatě, ale takhle jednorázově nevím, zeptej se přímo tam.
Já se ptám z toho titulu,že to vyžadují,asi aby si lidi nemohli přivydělat!
A samozřejmě řeknou-"to si musíte zaplatit"
Já osobně když jsem měnil zaměstnavatele(v roce 1997),tak jsem dostal pokyn od tehdejšího vedoucího,že musím ke konkrétnímu lékaři,od jiného neproplatí,žel ani od něj mi to nezaplatili! Ale tomu co jej přijímali se mnou a nebyl ani u podnikového ,a navíc tam byl jen měsíc a půl (vyhodili jej) ,tak ten to dostal.Prostě Kocourkov a co zákon,směrnice,nařízení,to více méně blábol a paskvil!
Zdravotní průkaz je v potravinářství samozřejmostí, ale to je úplně něco jiného než vstupní prohlídka. ZP je o tom, že jsi OK z hlediska hygieny (instituce) TZN, že nemáš TBC nebo podobně, ale vstupní prohlídka je o celkovém zdravotním stavu, aby ses první den nezkácel a zaměstnavatel ti nemusel platit za to, že jsi měla alergii na něco. Při inventuře třeba na počítání zboží.
Ale s tím placením si nejsem jist, zda to mají jako povinost či ne, jen vím, že mě to vždy uhradili, ale to může být jen dobrá vůle zaměstnavatele.
Zdravím,
zaměstnavatel nemá povinnost hradit zaměstnanci vstupní zdravotní prohlídku. Je povinností zaměstnance tuto prohlídku absolvovat před nástupem do zaměstnání. Někteří zaměstnavatelé vycházejí svým zaměstnancům vstříc a hradí vstupí zdravotní prohlídky u svých smluvních lékařů, ale není to pravidlem.
Uplne presne napsano.
Vetsinou ji opravdu proplati, ale az po zkusebni dobe. Coz jako brigadnik nejde.
To n1ck4m3- podle některých ustanovené má zaměstnavatel tuto povínnost a to od 1.4 letošního roku jak jsem psal v původním dotazu! I kydž formulace je napsaná pěkně debilně!
doplněno 20.06.12 17:12:Toto platí i pro masterjoy a ron!
Zřejmě máte pravdu. Doporučuji k pročtení tento článek: epravo.cz/...
Zkráceně: vstupní zdravotní prohlídku má zaměstnavatel povinnost hradit jen tehdy, došlo-li k ní v období od uzavření pracovního poměru (podpis smlouvy) do vzniku pracovního poměru (nástup do práce). V současné době trvá jednoleté období, kdy zejména v případě DPP a DPČ není třeba postupovat podle nového zákona a chystá se novela, tak se to snad nějak vytříbí.
Zaměstnavatel je povinen platit pouze preventivní péči v rozsahu stanoveném pro pracovně lékařské služby.
Vstupní prohlídku povinnost hradit nemá. Většina větších firem tuto problematiku řeší kolektivní smlouvou, a vstupní prohlídku uhradí po uplynutí zkušební lhůty. Připomínám, že nově je povinná i vstupní prohlídka u dohod o provedení práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.