Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám jeden velký problém.Mám přítele budeme spolu už 4,5 roku a já jsem stále na něj žárlivá.Vadí mi když se baví s jinýma holkama,které já neznám.Když je znám,tak mi to nevadí.Dost mi to v mém životě překáží a ve vztahu to asi neni to nejlepší,jak se chovat k partnerovi.Nechci ho kvůli tomu ztratit.Občas se i kvůli tomu pohádáme.Přiznám to narovinu, v tom nemám problém,jen nevím jak se toho zbavit.A odpovědi typu:chovej se tak,aby taky žárlil...mi moc nepomohou.Díky moc
Tak jsem posbíral pár střípků z internetu, takže si ty články zkus pročíst. Občas docela zajímavé čtení. Bohužel k mému překvapení i pro mě.
Žárlivost a jak se jí zbavit
Žárlivci nejsou schopni přijmout zodpovědnost za svou žárlivost. Podle nich je příčina trápení pouze v jejich partnerovi. Musí si přiznat, že jediným nepřítelem jsou oni sami sobě. Podstata problému žárlivosti tkví v malé sebedůvěře. Její nedostatek vyplývá z nedostatečného sebepřijetí. Sebeobviňování pak žárlivci nevědomky přenášejí na svého partnera. Recept je tedy jasný. Přestat se nenávidět a přijmout se takoví, jací jste! Vše co cítíte k sobě se projevuje ve vašem vztahu k ostatním lidem. Pokud si nevěříte, nevěříte ani druhým. Pokud se nemáte dostatečně rádi, podvědomě nevěříte, že by druzí mohli mít rádi vás.
Více na mineralfit.cz/...
Extrémní žárlivost, manipulace a evoluce
Žárlivost je obrannou reakcí na ohrožení vztahu, kterou formovala evoluce. Proto jsou projevy a předměty žárlivosti poněkud odlišné u mužů a u žen. Ženy více reagují na citovou investici partnera, protože představuje ztrátu možné podpory pro rodinu. Muži žárlí více na sexuální investici partnerky, protože nechtěné dítě znamená, že investují do genů cizího muže. Tyto evoluční aspekty jsou bezpečně zdokumentovány.
Více na psychologie.doktorka.cz/...
Žárlivost je strach z konfrontace.
Pokud žárlíte, pak tedy proto, že o sobě nemáte příliš valné mínění. Máte ten špatný návyk, že o sobě smýšlíte velmi malomyslně. Sami sobě jste tím největším nepřítelem a kritikem. A jelikož sami sebe máte za bezvýznamné, neustále se obáváte, že při srovnání s druhými nepochodíte. A právě to by totiž dokazovalo - tak uvažujete -, že jste ve svém nevalném mínění o sobě měli pravdu.
Více na sex-vztahy.doktorka.cz/...
Žárlivost - jak se jí zbavit a proč vlastně vzniká?
Žárlivost je jako rakovina. Postupně, ale důkladně vám rozloží a zničí váš partnerský vztah. Tam kde byla láska a zalíbení, se usídlí strach a výčitky. Pokud ve vztahu trpíte žárlivostí, nesnažte se vyléčit pouze její následky. Snažte se nejprve najít, proč vlastně žárlíte. Pokud naleznete její kořen, můžete jej vytrhnout a jednou provždy se žárlivostí skončit.
Více na mujvztah.cz/...
Trápí vás žárlivost _ partnerova, či dokonce vaše vlastní?
Žárlivost bývá někdy mylně považována za doklad lásky ("kdo nežár lí, nemiluje"). Přitom však nepochybně patří k jedné z nejzhoubnějších chorob párového soužití. Zpravidla žárlí ten slabší, závislejší z partnerů. Často je žárlivost spojena s poruchou sebehodnocení (nějakým"mindrákem"). Setkat se však můžeme i se žárlivostí"majetnickou". Pravý žárlivec se nedokáže vyrovnat s nejistotou, žádný vztah mu však stoprocentní jistotu přinést nemůže. Pro věrnost neexistují důkazy, přesto po nich žárlivci pátrají, vyžadují je, aby se pak nakonec často dočkali pravého opaku. Žárlivost nevěře nezabrání, spíše ji vyprovokuje.
Více na vasedeti.cz/...
Žárlivost (fórum na lidé.cz)
Také znáte to svírání žaludku, tu nervozitu co cloumá celým Vaším tělem? Myšlenky se otáčejí furt okolo jednoho a toho člověka, nejde se vyhnout ... Hysterie, strach, slzy, smutek ... žárlivost ... Podělte se snámi o Vaši zkušenost.Jsme tu pro Vás
obávám se že jsi případ pro psychologa a jestli s tím nic neuděláš budeš mít značné problémy, bohužel jsi na tahu ty, než se přítel rozhodne tě pustit k vodě, tyto problémy máš s každým partnerem?
Eleanor, zkus si přečíst knihu od dr. Plzáka - Manuál o žárlivosti, seženeš ji i v knihovně, je to tenoučká brožurka, já ji měla přečtenou za tři večery. Žárlivost se nedá hodit do jednoho pytle, žárliví lidé se projevují různými způsoby,a každého k tomu vedou jiné pohnutky, někomu by mělo pomoci jen přečtení knihy a pečlivě provádět praktická civčení, které dr. Plzák doporučuje, naopak někdo se bez pomoci odborníka neobejde.
děkuju moc za tyhle rady.já asi žárlím ptž si myslím,že mě přítel podvádí,ale on mě pořád dokola přesvědčuje,že to neni pravda,že kdyby semnou nechtěl být tak už semnou neni.bojím se že ho jednou k tomu donutím,tím co pořád říkám. u jiných partnerů to nebylo,jelikož je tohle moje taková první velká známost a beru ji dost vážně.
já právě žádné podezření nemám...jen jsem prostě hysterka,když se baví s cizíma holkama které já vůbec neznám.Já vím,že jsem děsná a bůh ví co ještě,ale chci se to snažit řešit .A to že nemám sebevědomí,a nevěřím si,je možná i pravda.
no řekla bych že je to na doktora...jestli nedokážeš sama se sebou bojovat,tak popros pomoc odborníka.Jsem taky neskutečně žárliva a taky mi vadí úplně každý člověk se kterým se baví,ale musím mu dát volnost.Když jsem taky tropila scény,tak to náš vztah akorat kazilo...ted se ovládám a snažim se mu věřit a v ničem mu nebránit a věř že je to o dost lepší. Čím víc do něj budeš rýt,tím víc ho budeš ztrácet...v opačném případě to bude pravý opak.Takže přeji pevný nervy...musíš se překonat jestli ho nechceš ztratit.
Ahoj ,myslím kdo nežárlí tak nemiluje a moc volnosti mu zas dát také nemůžeš ,bude mu připadat že jsi vůči němu lhostejná a to vůbec neni dobře protože si bude hledat někoho komu lhostejný není.
Žárlivost je pravděpodobně důsledkem malé sebedůvěry. Proč se podceňuješ? Sama o sobě píšeš, že jsi "děsná", vidíš to? Napsala bys "jsem úžasná"? A přitom určitě jsi, vždyť mládí je úžasné samo o sobě. Trápíš se zbytečně. Neboj se o něho tak, jestli o tebe stojí, žádné cizí holky tě neohrozí. A jestli teprve hledá, s kým bude (to je v tom věku ale normální), jenom ho zaplašíš. Neboj se a pořádně se rozhlédni, ten tvůj není jediný na světě, a nech se od někoho obdivovat - nadopuj si sbevědomí.
Ahoj, jsem asi o trochu dál než ty. Opravdu na sobě pracuj, pokrok je, že si to připouštíš. To mě pustila milá za to k vodě, až pak jsem uvědomil vlasně možná proč... taky jsem žárlil tropil zbytečné scény a teď ...vím o trochu víc, když tě bude chtít opustit, stejně uteče... Nesnaž se mu v tom ale pomáhat. Jinak knihu seženu a přečtu si, děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.