Nejste přihlášen/a.
DObrý den. MOc proísm o odpověď a radu.Před třemi roky mě zemřel partner, byl rozvedený , nicméně s bývalou manželkou měl dceru ( cca dnes 22 let) a také vlastnil majetek, nebyli majetkově vypořádáni. Já s bývalým partnerem mám 6l. syna.
Dědictví dodnes není vyřešeno ( údajně býv. manželka se vyhýbá kontaktu s notářem), nicméně bydlí ve stejném městě jako Notář a studuje údajně Práva. Já osobně jsem v této záležitosti vystřídala několik právníků, bez výsledku . Poslední rok nemám žádný právní zástup.
Dotaz: Obdržela jsem dokumenty od notáře min., týden, které mám podepsat co by matka-. Zák. zástupce syna, do 1 měsíce - obsahují můj souhlas - nesouhlas s přijetím dědictví (mohu případně nascanovat).
Musím jim odpovědět, když nevím vlastně, k jakému výsledku dědictví ( peníze, nebo dluhy _ zjednodušeně..) došlo?
_ Pokud podepíši teď, že přijímám dědictví pro svého syna a v dědictví se prokáže příslušnost nějakých úvěrů, směnek, exekuce apod...- dědíme i tyto dluhy..? -Pokud napíši že dědictví nepřijímám, a objeví se majetek _ tak už syn nikdy nic nedostane?
V dokumentu se uvádí , že své rozhodnutí pák již nikdy nemohu měnit.
Děkuji ,
Věra
Dobrý den. Pokud dědictví přijmete, pak se dědí pozitiva i negativa. Tedy se vším všudy. Pokud odmítnete, tak se vzdáte též obojího. Pozitiv i negativ. Syn nebude dědit dluhy, ale také ne žádný majetek. Postup notáře však správný není. Každý dědic má být seznámen se stavem pozůstalosti a zvážit si, zda přijme, či se dědictví vzdá. Takže se obraťte na notáře a vyžádejte si od něho podrobnější informace. Máte na to právo, abyste jako zákonný zástupce mohla rozhodnout o tom, zda se synovi vyplatí, či nevyplatí dědictví přijmout. Pravda je, že pokud přijmete, či odmítnete, nedá se to změnit, takže rozvaha je na místě.
doplněno 16.05.12 18:03:Důležité je, abyste ve lhůtě s notářem komunikovala. Takže písemně, s doručenkou a kopii si schovejte.
"Pokud podepíši teď, že přijímám dědictví pro svého syna a v dědictví se prokáže příslušnost nějakých úvěrů, směnek, exekuce apod...- dědíme i tyto dluhy..? -Pokud napíši že dědictví nepřijímám, a objeví se majetek _ tak už syn nikdy nic nedostane?"
ANO, TAK TO JE, ale nechápu, vždy se musí zjistit co se bude děit a až pak se můžete rozhodnout co a jak...aneb, nic nepodepisujte naslepo! Mělo by být napsáno že dědictví je ... (byt,nesplacený úvěr ve výši XY, toto dědictví bude mezi dědice rozděleno tak a tak a PAK MŮŽETE NĚCO ROZHODAVAT - PODEPISOVAT...
Opatrovník nezletilého nemá právo dědictví přijmout ani odmítnout a je jedno zda se jedná pouze o dluhy či o majetek zatížený dluhy nebo majetek bez dluhů. Bude ho pouze spravovat v zájmu nezletilého (to znamená maximálně snižovat pasiva a zvyšovat aktiva).
Až dosáhne dědic zletilosti, sám se rozhodne, zda dědictví přijme či nikoliv (a to ve stavu v jakém mu ho opatrovník je připraven předat, nikoliv ve stavu v jakém bylo v okamžiku úmrtí zůstavitele).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.