Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych odcestovat na zaplacenou dovolenou ale jsem na neschopence s bolestmi zad.Dovolenou mám pouze naplánovanou ale zatím není od zaměstnavatele podepsaná.Z práce mi jezdí kontrola.Je nějaká možnost legálně odcestovat?Má praktický lékař nějakou možnost uvést že se jedná o "ozdravný pobyt" nebo něco takového?Díky za odpovědi!
Podle mě je možné změnit místo pobytu při PN i na zahraniční adresu, nicméně předpokládejte problémy. Musí to schválit lékař + OSSZ, které to trvá velmi dlouho. Až pak můžete odcestovat.
Přesně tak, musí se žádat OSSZ a ta to schválí, pokud půjde o pobyt, který přispěje k léčení a u nás není možný. Tedy třeba zahraniční lázně, nebo u moře léčba astmatu. Ale posuzuje se to individuálně.
doplněno 27.07.12 13:26:TAdy jsem k tomu našla vyjádření na stránkách ČSSZ:
Nicméně koukám, že je to zbytečné, neb stejně nebatíme nad starou otázkou. Příště musím líp koukat
markkko - to by se mi také líbilo mít neschopenku a přitom si dovolovat. Věřte, kdyby to šlo, tak to využívá půlku národa.
Proč nezajdete za zaměstnavatelem a nedohodnete se.. Buď neschopenku ukončíte a vezmete si dovolenou a nebo budete dál marodit (sice bez dovolené). Pro zaměstnavatele je lepší varianta vyčeraná dovolená neboť v obou případech budete v práci nepřítomen.Pokud váš zaměstnavatel není na palici, tak vám dovolenku podepíše
doplněno 27.07.12 13:55:lesi2311 - jak víte, že tazatel je již tři týdny na neschopence? A že půjde znovu marodit? Aby se krátila dovolená, to by musel dlouho marodit! To jsou jen vaše dohady, ale můžete mít pravdu, ale na to se tazatel neptal.
Pf, dovolenku by zaměstnavatel naopak podepsal, pokud by BYL na palici Vemte si to prakticky - zaměstnanec onemocněl, zaměstnavatel mu zaplatil tři týdny nemoci, poté povinnost platit neschopenku přešla na OSSZ. Pokud zaměstnanec nemoc ukončí, logicky přestane OSSZ platit. Zaměstnanec půjde na dovolenou, tu zaplatí zaměstnavatel. No a protože záda jsou záda a neschopenky na ně bývají na dlouhou dobu, je pravděpodobné, že po dovolené zaměstnanec opět nastoupí na neschopenku a zaměstnavatel opět bude platit první tři týdny nemoci - a proč by to dělal? Navíc pokud je zaměsntanec na neschopence, nebere se to jako výkon práce a při dostatečně dlouhé době může dojít ke krácení nároku na dovolenou. Pokud je zaměstnanec na dovolené, tak to výkon práce je a dovolená se kvůli tomu nekrátí.
I kdyby na neschopence nebyl tři týdny, tak při případné nové neschopnosti by znova běžely první tři týdny. A že po dovolené bude nejspíš neschopenka znova pokračovat, to je docela velká pravděpodobnost. Protože kdyby tazatel s pokračování neschopnosti nepočítal, tak by si neschopenku nechal normálně ukončit a nastoupil na dovolenou a nespekuloval s přepsáním místa pobytu neschopenky do zahraničí.
Jinak moje reakce nebyla odpovědí na dotaz, ale na váš dohad, zda zaměstnavatel je či není na palici, pokud dovolenku podepíše.
A nakonec je to už asi bezpředmětné se dohadovat, protože dotaz je někdy z května a máme konec července
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.