Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoluvlastnictví pozemků vs jejich výměření

Od: mana* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,
mám dotaz ohledně pozemků z dědictví jestli byste do toho šli vy.Otci zemřela matka a zůstaly po ní pozemky jako pole,louky a les.Otec se z toho zříká,takže oslovil mne a mojí sestru jestli bychom nechtěli podíl těchto pozemků.Ale teď jsem na vážkách jestli se pozemků zříct a nebo si je ponechat.Je tam háček,že bychom na tyto pozemky byli celkem 4 já,sestra a naši 2 bratranci.Takže pozemky psaný na všechny 4 vlastníky a vlastně bez vymezení pozemku.Chtěla jsem se zeptat jestli by se dalo už při přepsání rovnou pozemek vyměřit a platit daň pouze za svoje.A kolik to tak může stát.Já vím,že s tím budou muset zase souhlasit ostatní a co kdyby nesouhlasili dá se to nějak i přes nesouhlas udělat?
Jsem na vážkách nevím co dělat.
Všem děkuji za odpověď Marie

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud otec dědictví při pozůstalostním řízení převzal,stal se vlastníkem,nebo spoluvlastníkem.Pokud dále nechce pozemky vlastnit,může je prodat,nebo darovat.Samozřejmě lze oddělit část,odpovídající vašemu podílu a zapsat do katastru nemovitostí.Je k tomu potřeba znalecký posudek,ve kterém budou zhodnoceny pozemky,porosty a závazky a věcná břemena.Souhlas dalších spoluvlastníků je nutný.Pak je nutná kupní,nebo darovací smlouva s ověřenými podpisy a nakonec žádost o vklad do katastru nem. příslušného pozemkového úřadu.Po zaevidování prodávající zaplatí daň z prodeje nemovitosti,nebo darovací daň.

Levná záležitost to určitě nebude,záleží na velikosti majetku.

JABRAKA

martina30*
hodnocení

2x

Určitě se nezříkat a nejlepší je se mezi sebou domluvit.S tím měření to sice půjde ,ale bude to stát peníze a na dlouho,ale stejně pokud by se to prodávalo musí souhlasit ostatní.Raději se domluvit.Pozemky dnes mají cenu.Budete s tím mít starosti,ale jednou budete ráda,že jste si to nechala.

doplněno 12.10.08 15:03:

Jde o to, i když se to rozdělí a každý bude mít svůj kousek,tak stejně pokud někdo bude chtít prodat ten svůj kousek bude muset mít souhlas od ostatních,kteří budou mít na to jako první předkupní právo.Jak říkám nechat si to ,i když s tím budou starosti,ale jednou to opravdu bude mít velkou cenu.

hodnocení

2x
Jak rika martina30. Urcite se toho nevzdavat. To by byla hloupost.
Pole muzete vlatnit i dohromady, tam bych problem nevidel, pokud na tom hospodari treba druzstvo, ale ostatni pozemky, hlavne tedy les, by skutecne bylo lepsi rozdelit. Nedokazte si predstavit, jak muze rodinu rozvratit handrkovani o spolecny majetek. Kdo se o to ma starat, kdo se stara vic, kdo min, kdo ma z toho mit uzitek...
Uplne nejlepsi by bylo, kdyby to vas otec prevzal a podle vlatniho uvazeni rozdelil on. Pac premyslela jste o tom, jak to rozdelite? Vzdycky je jeden kus vyhodnejsi, lespi nez druhy.
Zdedit po nekom nejakou nemovitost je pekne, ale jak to ma vic majitelu a zaroven to nelze komercne vyuzit, tak to je na houby.

vosikac*
hodnocení

2x

*jasne*Zdravim.Me matce zbylo po rodicich cca 5000m2 pozemku,lesy a pole...uz v te dobe byly v pouzivani zemedelcema,takze kazdy rok chodi penize za pronajem.Zdedil jsem je ja se sestrou a vse pokracuje dal.Take je na pozemcivh vice vlastniku.Pokud se pozemky nebudou prodavat tak o nic nejde,ale v pripade prodeje si nedokazu predstavit domluvu mezi vice lidmi.Zacalo se mluvit o tom,co by se melo dit na pozemkach...piskovna,stavby supermarketu...pokud je to dedictvi,nevahal bych.Do budoucna z takovych pozemku mohou byt docela slusne penize...Samozrejme zalezi na lokalite.

mana*
hodnocení

Já vám všem moc děkuji.Taky jsem o tom moc přemýšlela je fakt proč se toho zříkat,když pozemky budou mít stále větší hodnotu.Taky jsem se dozvěděla ,že do pár let by se tam měla stavět silnice,takže to budou muset / od nás /odkoupit.

Jinak mám také pozemky se sestrou od matčiny strany.Mají to v pronájmu JZD a platí pravidelně za pronájem.

Ještě jednou děkuji. Marie

8976*

vyplatit ostatní a nechat si to, jinak se stát spoluvlastníkem a riskovat budoucí problémy, nebo jim to prodat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]