Nejste přihlášen/a.
Co je to přátelsví?
V poslední době mě kamarádka a zároveň kolegyně po rozchodu neustále bombarduje svými story... Nyní jsem měla úraz a uvítání bylo ne jak je, ale no konečně, představ si, co se mi stalo... žádná otázka na mě a když jsem shrnula, jaké vyšetření mne ještě čeká, jen mávla rukou, něco málo prohodila a jela opět to své. Chápu, že je po rozchodu, ale její ego mě momentálně ničí. Už jsem jí naznačila, ať obrátí list, den byl klid a nanovo. Dnes pohár přetekl, když mi volala, co dělám večer, jestli jsem s přítelem a já řekla, že ne a ona hned navrhla, ať přijedu. Odmítla jsem s tím, že si potřebuji odpočinout a užít si volno jen pro sebe, následovala přednáška, že všichni chlapi jsou stejní, že vztahy na dálku nemají smysl, že dopadnu jako ona. Típla jsem to a vypnula mobil. Ale co teď? Mám ji ráda, kdysi mi pomohla, ale nejsem přece povinna snášet takové chování a přátelství je přece oboustranná záležitost. I já potřebuji podpořit, že vše dopadne dobře a budu v pořádku a místo toho slyším jen to samé ve verzi 98. Byla jsem ochotna poskytnout útěchu a rameno k pláči, ale říkám si, zda si to zasloužím, sama mám teď co dělat sama se sebou a ač vím, že je zaslepena rozchodem a hněvem na chlapy, zdraví přece jen já osobně stavím nad vztahy. Přítel mě už jednou řekl, že to není přátelství, že si sice pokecáme, ale já jsem pak nasáklá jejími negacemi a tak to být nemá.
Jak tedy toto "přátelství" buď urovnat, anebo elegantně opustit?
Zdá se, že vás aktuálně využívá jen na své problémy. Pokud se vy považujete za kamrádku, měla byste jí to v klidu, slušně, na rovinu ještě jednou říct. Že vás to na ní mrzí. Asi bych to spojila s omluvou za típnutí telefonu. To se nedělá. Uznala bych, že to byla přehnaná reakce a řekla bych proč jsem se tak zachovala, jak mi leze na nervy to, že mluví pořád o sobě, že mám také problémy a že bych někdy ráda já měla pocit, že ona vyslechne mě.
Pokud by to nezabralo, prostě bych omezila styky na minimum, což je asi u kolegyně těžké, ale když nebudete naslouchat aktivně tomu, co říká, bavit jí to časem přestane...
S takovým člověkem není přátelství přátelstvím. Ona Vás má jen jako svou vrbu, do které neustále hustí své problémy, názory, smutky. Na Vás přitom nebere ohled. Opravdu si myslím, že by bylo dobré přátelství omezit co nejvíc. Bude to těžké, když spolu pracujete, ale aspoň mimo zaměstnání žádné společné sedánky apod.
Mohlo by se stát i to, že byste díky ní a jejím negacím mohla přijít i o přítele. On každý pohár jednou přeteče.
Možná by se to uklidnit i samo a to tak, že by dotyčná navázala nějaký pevnější vztah s mužem. Byla by pak spokojená, lépe naložená a neměla by důvod Vás pořád bombardovat svými stížnostmi. Ale, kdo ví... Jaga.
Vím to z vlastní zkušenosti. Kamarádka - vdova, byla silně zatížená nemocemi, prostě hypochondr. Nebylo nemoci, kterou by neprodělala. Snad i prostatu. Barvitě líčila průběh nemoci, příznaky, ...až do nechutností. Pak jí přes cestu přeběhl rozvedený pán, slovo dalo slovo, vznikl vztah a paní je dneska ta nejzdravější a nejspokojenější ženská ve střední Evropě. Když se potkáme, jen září a vypráví, kde byli na výletě, co vařili... No obrat o 180 stupňů. Možná by té Vaší známé také pomohlo, aby přenesla svou pozornost na někoho jiného, nejlépe opačného pohlaví.
V moudrých knihách se píše:nalézej si pouze přátele,kteří tě obohacují a naplňují svým duchem,a proto se obklopujte lidmi,kteří jsou pozitivní...Tato vaše kamarádka vás tak "vycucá,"že jste z ní unavená a znechucená,a pak se jistě díváte i tak na Svět,to je ovšem špatně,raději žádnou,než takovou egocentrickou přítelkyni.Pokud je zklamaná v lásce,tak ani to ji neopravňuje k tomu,aby se k vám takhle chovala,vy jste nemocná,a ona se vás ani nezeptá?!To je opravdu sobecký člověk,vždy bude myslet jen a jen na sebe,takové jsem měla tu "čest,"také poznat,ale raději jsem dala zpátečku,nemá to s nimi smysl,a nenabíjejí mou duši,spíše naopak.
Z Vašeho příspěvku mne zaujala věta: Mám ji ráda, kdysi mi pomohla... Jasně, i přátelství má své hranice. Ale možná to bere tak, že jste její přítelkyně, které může říci vše a ta jí také podrží, když jí není zrovna nejlépe. A třeba Vám to zrovna ona oplatí ve velké míře, až Vám bude nejhůře. Vím, že člověk někdy nemá prostě náladu na cizí stesky, ale když ho ovládnou ty vlastní, je určitě také rád, že mu někdo podá pomocnou ruku. Já bych jí to řekla otevřeně a přesto citlivě. Že mám také své starosti a protože vím, že jich má sama momentálně také dost, nechci jí těmi svými obtěžovat. Ale zároveň se nedovedu soustředit nyní na někoho jiného, abych mu uměla pomoci a být tady pro něho tak, jak by potřeboval. Že by jí spíš, než já, mohl pomoci dobrý psycholog, který by se jí věnoval a dopodrobna s ní vše rozebral a mluvil by s ní výhradně jen o jejích starostech a potížích. Že jí ráda občas vyslechnu, ale nejsem schopná řešit cizí problémy nepřetržitě, protože se musím soustředit i na svůj život. Snad to pochopí a bude se lépe hlídat, aby to nehraničinilo až s obtěžováním. A urazit by jí to nemělo. Takže já bych přátelství zachovala, ale určila si svojí míru. To je můj názor.
Razne ukoncit,je urcite chora,nebo nejaka vetsi omezenost tam bude.Podobne typy ikdyz vyhodite,za chvili se otrepou a klidne jedou repete.Ja bych ji rekla at se nezlobi,ale zena vas pusobi negativne.to by me fakt zajimalo co by odpovedela.normalni clovek by se mel zajimat v klidu proc,co druhemu vadi.pokud se rozcili,tak neni co resit.
Člověk, který se zajímá jen o sebe, stále mluví jen o sobě a každou větu začíná slovem "to já... co mě se stalo... ale já jsem...", nikdy nebude ničí dobrý přítel. Protože vidí jen sám sebe a vůbec není schopný zajímat se o pocity a starosti druhého. Viz ta scéna v nemocnici, já bych ji z pokoje normálně vyhodila.
Co chcete urovnávat? Když jí řeknete, že je egocentrická, zajímá se jen o sebe a jen o sobě mluví, takový typ se urazí - což je na jednu stranu dobře, protože Vám dá pokoj. Na druhou stranu jste kolegyně, netuším, zda Vám může nějak uškodit.
Každopádně si držte odstup, klidně v polovině jejího dlouhého vyprávění ukončete hovor slovy s tím, že jste unavená a tohle jste už slyšela. Možná jí to dojde, ale moc s tím nepočítejte.
Lidi, co považují sami sebe za středobod světa, se málokdy změní..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.