Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápis otce do RL

Od: jana200 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to je se zápisem otce do RL. Už mi moc času do porodu nezbývá, otec mého dítěte se zdráhá se zápisem do RL z důvodů že je ženatý, o tom že je otcem ale nepochybuje ví že je jeho a já také. Na matriku se mnou jít nechce z důvodu že tam pracuje jeho sestra tak že by se to provalilo, a i kdybych ho k tomu dkopala můžeme tam jít každý zvlášt nebo musíme spolu najednou? pochybuji že dokopu, po porodu to můžu nechat udělat soudně ale až tak to nechci aby se to řešilo přes soudy atd, a já nevím co tedy mám ted dělat, jestli je tedy dobré ho v RL mít zapsaného nebo ho tam nemít...vím, když nebude nebude nárok po něm cokoliv chtít a naopak. Jde ho dodatečně zapsat do RL i později nebo je na to nějaká lhůta od doby narození? vím že to jde když by to chtěl, tj. že by jsme se oba dostavili na matriku a nechali ho tam zapsat ale nevím jestli to jde když on chtít nebude. co když mi platit ani tak nebude muzu i třeba za rok nebo dva ho nechat zapsat do RL (asi by to muselo být soudně)? nevím zda je na to nějaká ta lhůta či nikoli. a také jsem se chtěla zeptat jak je to s osobami které jsou společně posuzovány třeba u porodného rodičáku atd? když by tam zapsán nebyl posuzuji se jen já a dítě? žiji u rodičů! nebo se posuzují i mí rodiče? a když by zapsán byl tak se posuzuje on já dítě a také mí rodiče? mohla bych mít nějakou šanci aby se on neposuzoval když spolu nežijem?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zákon o matrice helcom.cz/...

říká v § 18:
(1) Jméno, popřípadě jména dítěte se do matriky zapíší podle
souhlasného prohlášení rodičů; není-li jeden rodič znám, nebo
je-li rodič pravomocným rozhodnutím soudu zbaven rodičovské
zodpovědnosti, nebo je mu výkon rodičovské zodpovědnosti
pozastaven, anebo je-li pravomocným rozhodnutím soudu rodič zbaven
způsobilosti k právním úkonům nebo je jeho způsobilost k právním
úkonům omezena, zapíše se jméno, popřípadě jména dítěte podle
prohlášení druhého z rodičů, jinak podle pravomocného rozhodnutí
soudu.

(2) Zapsána mohou být dvě jména, která nesmí být stejná;
dítěti, které není občanem a jehož rodiče nemají státní občanství
České republiky, lze zapsat více jmen. Ustanovení odstavce 1 se
užije obdobně.

(3) Souhlasným prohlášením je i písemné prohlášení rodičů
učiněné ve zdravotnickém zařízení na předepsaném tiskopise.

takže pokud na matriku nechcete tahat toho otce, kvůli jeho sestře, po porodu na předepsaném tiskopisu učiňte souhlasné prohlášení... ve smyslu §16 zákona o matrice

(3) K zápisu do knihy narození dítěte narozeného mimo
manželství,
k němuž bylo určeno otcovství, předloží jeden z rodičů
a)souhlasné prohlášení rodičů o jménu, popřípadě jménech dítěte,
b) souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství, popřípadě
rozhodnutí soudu o určení otcovství k dítěti,
c) rodný list matky a otce dítěte,
d) pravomocný rozsudek o rozvodu manželství, je-li matka dítěte
rozvedená, nebo úmrtní list manžela, je-li matka dítěte
ovdovělá,
e) občanský průkaz, nebo cestovní doklad, nebo průkaz povolení
k pobytu cizince, byl-li mu vydán,
f) případně další doklady potřebné k zjištění, nebo ověření
správnosti údajů, zapisovaných do knihy narození.

mezi tyto doklady patří také § 14

(1) Do knihy narození se zapisuje
a) jméno, popřípadě jména a příjmení dítěte,
b) den, měsíc a rok narození dítěte,
c) rodné číslo, místo narození a pohlaví dítěte,
d) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení,
data a místa narození, rodná čísla, státní občanství a místo
trvalého pobytu rodičů,

všechny doklady může vzít matka sebou na matriku, bez účasti otce...

hodnocení

0x

Dobrý den. Jani, o tom, zda otce uvést a zapsat do RL dítěte, rozhodujete především Vy. Pokud otce, při narození dítěte, udáte pak bude do RL zapsán, ať s tím souhlasí, nebo ne. On toto může ovlivnit až tím, že by podal po narození dítěte žalobu k soudu na určení otcovství. Ale proč by to dělal, když ví o tom, že je děcko jeho, ve vašem případě. Jinak pokud otce neudáte při narození dítěte, může být tento do RL zapsán dodatečně prakticky kdykoliv.(třeba i ve třech letech atd.) K tomu je pak potřeba se společně dostavit na matriku a učinit tam souhlasné prohlášení o otcovství. Tam byste museli jít společně, ne každý zvlášť. A co se týče rodičovského příspěvku, o tom se více dočtete zde:

naseporodnice.cz/...

Přeji Vám pěkné a zdravé mimčo a nebojte, ono se vždycky všechno vyřeší.;)

pb®

Co je tohle zase za blbost? Zadne uvedeni otce matkou do rodneho listu po porodu bez souhlasu otce NEEXISTUJE. Bud ma nesezdana matka souhlasne prohlaseni rodicu, kdy oba rodice spolecne na matrice podepisi souhlas s urcenim otce ditete, nebo je jako otec urceny manzel zeny, i byvaly, do urcite doby od rozvodu. Pak lze urcit otce soudne. Ja mam porad pocit, ze si nekteri lide mysli, ze se dite narodi a na porodnim sale se zeptaji tak maminko, kdo je tatinek. Ale takhle to fakt neni. Bud ma zena v ruce papir s podpisem otce ditete, nebo ma smulu a otec se urci dodatecne.

jana200
hodnocení

Děkuji za odpovědi, jestli by to šlo mimo matriku jak se zde píše bylo by to asi vyřešené jen co se týče toho předepsaného tiskopisu ten se dá sehnat kde? dá se to někde stáhnout nebo si to mam jit vyzvednout na matriku a pak jen v nemocnici vyplním s tím že to otec podepíše...? pokud to tak opravdu jde byla by to asi nejsnažší cesta k tomu aby se to vyřešilo to bych byla pak moc ráda a myslím že on by na to také přistoupil. svůj RL a občanku by mi snad půjčil a podpis by naškrábat musel nejspíš v nemocnici? ale věřím že tak by to byla nejshůdnější cesta.

na mikulov.cz/... píší dokonce, že u kterékoliv matriky... podobně i v Praze praha13.cz/... více detailů třeba na zidenice.cz/...

a měl by se k tomu postavit zodpovědně a jít s Vámi na matriku... tolik snad pro své dítě ještě může udělat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]