Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smutek z pratel

Od: gridinfo* odpovědí: 27 změna:

dobry den,

Prisel jsem o praci. Pomaloucku prijdu o byt. S tim jsem se jakztakz smiril. Ale: najednou, kdyz clovek nema penize, prestali se mi ozyvat lide, ktere jsem povazoval za nejlepsi pratele (jeste z detstvi). Ted bych poprosil o radu asi nejakeho psychologa (ne od hromady kecalku)... Je neco pravdy na tom, ze clovek ma vlastne pratele hlavne ze sve socialni skupiny? Myslim tim vysku prijmu. Protoze najednou... se vsechno zmenilo, ti mi pratele z detstvi - jakoby umreli, nebo co. Je mi jasne, ze mi nebudou platit dovolenku, ale cekal jsem, ze se nekdo ozve a zajdeme na kafe, na kofolu, na pivo. A nic... Pochazim z normalniho prostredi, lidi normalne se zivici praci, zadni podnikatele, zadni fetaci, proste zadne vyjimecne povahy, zadni hajzlove a podobne. Proto jsem tak prekvapeny, vim, ze jezdi kolem, vim, ze jezdi za relaxem, mohou se zastavit, ale nikdo se neozve. Kdyz jsem se ozval ja, fakt pratelsky, vymluvili se na nedostatek casu. Pak se ke mne doneslo, ze casu maji dost, a ze nekde pobliz byli na pivu (nikomu jsem nic nenaznacoval, delam se, ze o tom nevim). Nemam smutek ze ztraty zamestnani, ale z te jejich zmeny, protoze v nouzi poznas pritele, strasne mi na vsech zalezelo, a ani jsem nemel potrebu se seznamovat mimo partu, protoze jsem s nima travil vsechen cas. Podotykam, nejsem teplej, ani nijak uchylnej :) , mel jsem par holek, i ty se mi vyhybaji, kdyz vidi ty moje prijmy :) (tomu se nedivim, zeny jsou od praveku sberacky). Nejaka rada? Nebo kamosi umreli? Diky moc.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

rada nebude, ale jde o stav doby a i politiky v prostředí našeho státu. Lidi jsou uzavření, nikomu moc nevěří, nechtějí sdělovat informace a zejnéna ne o sobě a zvláště ne důvěrné, někdy jsou i dost falešní. Dobou se prostě mění. Komunikace nefunguje, lidi se sobě spíše vzdalují a ti co tvrdí, že jsou schopni vás vždy podržet, tak mají schovanou "kudlu v kapse" a neváhají jí použít. Jedná se prostě o rostoucí nedůvěru a pokles úrovně mezilidských vztahů obecně. Je to velká škoda. Jen konsttauji, že jste neobjevil nic nového. Měl jsem známé a s některými jsme o sobě věděli až moc, "skoro i to kdy kdo chodí na wc" :-D. Dnes mi ani neodpoví na smsku, byť důvod není. Hodně lidí se někam honí, sami pomale neví ani za přesně čím, a nemají na nic noc čas. Je to moderní životní styl dneška. Bohužel založen na moci a významu pěnez.

gridinfo*
hodnocení

Takze kvuli temto vecem se chlapi kolem zeni? Ze vlastne ani nemaji s kym jit na pivo? Chapu, ze zena je lepsi kamarad, nez chlap (s chlapem si chlap neza...:) ) , ale zeny mi pripadaji, ze fakt jdou ciste jen po penezich, a to v dobe, kdy jsem jich mel dost, tak jsem mel ten dojem tuplem. Pry to clovek pozna, kdyz prijde ta prava. (proste, s tou pravou prijde o nejvetsi sumu penez :) ) -ale o ty tu ted nejde. Jsem asi udelal chybu, ze mi stacilo tech pratel par, a ze jsem jich nemel par stovek. Jak to ted dohnat? Poradite? Kde je najit?

buss
hodnocení

3x

Normální, taková je prostě dnešní doba. Honba za penězi, postavením. Jsou prostě teď o něco výš. Kdysi se k sobě lidi chovali lépe, byly akce, vcelku je nic moc nerozdělovalo.
Nicméně každý má možnost dosáhnout někjakého vrcholu. Stačí se podívat kolem sebe, jak to, že někteří (a ne podvodem) něčeho dosáhli.
Až se zvetíš, tak na jejich jednání nezapomeň!

hodnocení

3x

Dobrý den. Máte pravdu, je to hodně smutné, když se k Vám otočí zády ti, které jste považoval za přátele. Domnívám se však, že to není jen proto, že se Vaše životní situace momentálně zhoršila. To Vám dali jen najevo a protože jste zranitelnější a citlivější, díky nepříznivé situaci, vidíte a vnímáte to, co jste předtím na přátelích neviděl. Prostě jste považoval za přátele lidi, kteří jimi nikdy nebyli. Upřímný a pravý přítel by se Vám snažil pomoci alespoň svojí podporou. Je to smutné, že až nyní jste poznal, že to nejsou přátelé, za jaké jste je považoval. Vím, že to zamrzí, ale většinou se můžete spolehnout na toho, kdo sám má málo. A člověku poskytne velmi často podporu a oporu člověk, od kterého byste to očekával nejméně. A na Vaši otázku ohledně přátel a sociálních vrstev...Něco pravdy na tom je. Jsou lidé, kteří se přátelí např. jen s tím, kdo jim může být v životě nějak prospěšný...Pak jsou lidé, kteří si vybírají přátele, kteří jsou jim ve všem rovni, ale přátelství se takto měřit nedá. Protože v okamžiku, kdy se životní úroveň někomu změní, změní se i přístup lidí k němu. A to se, bohužel, stalo Vám. Vlastně nebýt toho, tak byste nepoznal, že to opravdoví přátelé nikdy nebyli. Ale určitě ne všechno lze přičítat tomu, že se Vaše životní úroveň dočasně změnila k horšímu. Spíš se domnívám, že jste to dříve neviděl, neměl potřebu to rozebírat a řešit...Člověk se prostě přátelí s tím, s kým si rozumí. Najděte si třeba jen jednoho nového přítele, ale upřímného a spolehlivého. A že se Vám děvčata vyhýbají, protože Vaše příjmy jsou takové, jaké jsou, tomu nevěřím. To je jen důvod, kterým si to zdůvodňujete Vy sám. Vy jste měl prostě jen smůlu na lidi a jediné řešení je, najít si nový okruh přátel a odpoutat se od těch starých. Můj názor je, že je to pro člověka ponaučení a není na škodu. A rada- pamatujte si to, až se zase Vaše situace zlepší...Přeji Vám, aby to bylo brzy.

doplněno 12.05.12 21:43:

Ono ne nadarmo se říká, že přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme sami...

paaja*

milá paní/slečno s velmi přiléhavým nickem :), děkuji za normální pohled na problém našeho kolegy hlavně, že jste to nezjednodušila otřepaným "... holt taková je doba ... " Já totiž žádné globální zhoršení vztahů nepozoruji. Kdo byl svině dříve, je sviní i teď. A slušný člověk zůstal slušný i v nových podmínkách. Jenom se nám charaktery lidí s celkovou uvolněností a svobodou trochu zprůhlednily a vybarvily, lépe je teď vidět kdo je kdo.

Gridinfe, já bych to ještě doplnil dotazem, jestli jste svoji těžkou životní situaci před přáteli i "přáteli" moc neprožíval a nezatěžoval je neustálými nářky a lamentováním. Škarohlídi a věční reptalové, se kterými už se nepobavíte o ničem jiném, než o jejich problémech bývají na nejlepší cestě, aby se jim všichni začali zdaleka vyhýbat. Věřím, že jste na tom opravdu zle, ale všichni jsme jenom lidi, každý má nějaké své problémy a když do toho má před očima cizí neštěstí a nemůže nebo neví jak pomoci, je pro něj nejjednodušší nevidět. Ano dobrý přítel by se měl přes to přenést a pomoci vám za každé situace. Ale - jak už tu pár lidí naznačilo - ti praví přátelé to asi nebyli.

askmenow*
hodnocení

2x

Z pár odborných knich, které jsem četla, bych odvodila spíše to, že člověk NAVAZUJE NOVÁ PŘÁTELSTVÍ V SOCIÁLNÍ SKUPINĚ, VE KTERÉ SE AKTUÁLNĚ POHYBUJE. Převážně, samozřejmě. Logicky. Protože když jsi milionář, žebráka nepotkáš a nemáš ani šanci se s ním zapovídat a zjistit jaký je.

Myslím, že skutečná přátelství by změnu sociálně-ekonomického statusu jednoho ze členů měla vydržet. Určitě nějakou dobu. Po delší době se může stát, že se zájmy rozevřou jako nůžky. Když to přeženu: jeden mluví o tom, že v Penny mají slevu na jogurty a na pracáku jsou protivné úřednice a chce si o tom povídat, druhý si chce povídat o dovolené na Mauriciu. Ani jeden po čase nemá tomu druhému zas tolik co říct. Navíc nerovnoměrné rozložení financí nedovoluje podnikat některé společné věci, ubývají zážitky.

Proto si troufnu položit otázku já tobě. Prosím, neuraž se (a já se neurazím z poznámky, že ženy jsou sběračky ;)). Ptám se tak proto, protože je to něco, s čím jsem se u svých přátel a známých setkala já. Nemůže být ta prvotní změna v tobě? Není možné, že ti všechen stres s prací a penězi kazí náladu a není velká zábava s tebou trávit čas, popřípadě nemáš potřebu příliš mluvit o svých potížích, nemají přátelé proč mít důvod, že od nich očekáváš neadekvátní pomoc, nebo něco takového?

Mě totiž připadá, z toho co popisuješ, že změna chování přátel je skutečně velmi rychlá. Neobvykle.

gridinfo*
hodnocení

Ano, je to mozne. Clovek fakt nema naladu se smat nasilu a ja jsem byl obcas vesela kopa, ktera necekane poustela vtipky v uplne vaznych situacich. Ale vzdyt prece na tom nemuze byt postaveno to, jestli nekdo zavola, nebo ne. Humor me ted prechazi, deprese zatim nemam, ale kdyz to takle pujde dal... tak nastoupi. A ano, nechci moc pred nima mluvit o svych potizich, vsichni uz o vsem vedi a to staci.

doplněno 13.05.12 07:29:

ze zeny jsou sberacky nejlepsiho zbozi, to mam z dokumentarnich filmu a tvrdi to vedci :)

askmenow*

... znám spoustu vědců, kteří tvrdí něco jiného... a asi nejen z populárně naučných dokumentů, takže jsem si nemohla nerýpnout ;)
Ale bohužel to, jestli někdo zavolá nebo ne, MŮŽE být postaveno na to, že vás přechází humor. Celkem logicky se lidé chtějí ve volném čase bavit a odreagovat od svých trablí, ne citít tíhů trablí někoho jiného. Samozřejmě to není správné a není to projev pevného přátelství, nemusejí to dělat ani vědomě... To že o potíích moc nemluvíte je možná dobře, otázka je, jestli to naopak není na škodu, jestli na vás není vidět přetlak... doopravdy těžko říct, když vás neznám. Co se zkusit někoho z nich zeptat na rovinu a říct, že chcete slyšet pravé důvody, že jste připraven i na případnou nepříjemnou pravdu?

amadeus*
hodnocení

1x

Já bych řekl, že na 99% bude důvod jiný, než je vaše finanční situace, nebo máte divné "přátele". Je možné, že pokud se chováte až příliš depresivně, pak se vám lidé vyhýbají. Mají svých problémů dost. Ale na tom by nebylo nic divného. Přítel by v takové situaci zkusil pomoci, ale nesmíte si zaměňovat známé za přátele.

Vzkaz pro mnoho dalších "rádců/diskutérů": nesuďte všechny podle sebe. Jestli vám přijde, že v dnešní době jsou všichni bezcharakterní a sobečtí, bude to tím, že jste takoví vy.

gridinfo*
hodnocení

praveze snazim se pusobit vesele i do telefonu, ale je pravda, ze dneska lide ziji na doraz. Asi clovek neni schopen odhadnout tyto veci, protoze ozvali se mi lide, ktere jsem povazoval jenom za zname.

(samozrejme, ted bude oponovat hromada lidi, kteri si mysli, ze prozreli - taky jsem si myslel, a byl si jisty, ze ten clovek "ano" a ten clovek "ne", a ono je to jinak. Vy se jen domnivate, ze oni vas vnimaji tak, nebo tak, ale oni na zaklade vlastnich zazitku treba z detstvi, o kterych vy ani netusite, si mysli neco jineho).

Zrejme vsichni trosku soudime jine podle sebe. Proto jsem byl prekvapen, ze lide, ktere jsem mel za kamose, tak oni mne ne. Lidi, ktere jsem mel za zname, mne maji za kamarada. Divne, ale...

Ale, jak to vratit zpet? Jak je presvedcit? Jak je zavolat zpatky?

dopaminka

Nevolej je zpět, neponižuj se. Koukej dopředu. Tam čekají další...

michalov*
hodnocení

0x

Tahle věta mne pobavila: "Pochazim z normalniho prostredi, lidi normalne se zivici praci, zadni podnikatele,..." Myslíte že podnikatelé se prací neživí?! Všechny ty malé obchody a služby okolo Vás jsou podnikatelé. Jinak k Vašemu dotazu.Když příchází změna,jde se vším všudy. V různých etapách životní cesty prostě zmizí něktří lidé z Vašeho života. Měl byste se přestat zabývat tím jakých "křivd" se dopouští na Vás Vaši přátelé a spíše se soustředit na svůj život a na sebe. Podle toho co píšete budete mít plné ruce práce.Budete se muset také trochu odpoutat od minulosti.Jinak ty ženy zase tak nepodceňujte. ;)

gridinfo*
hodnocení

O tech nasich podnikatelich mi ani nemluvte, 2x jsem po vypovedi nedostal posledni almuznu, nedostal jsem zapocty, ani nevim, kolikkrat jsem byl podveden (podvody v supermarketech na kase vubec nepocitam). Neustale obirani o penize, nadcasy nevyplacene, marodka nevyplacena... Cest vyjimkam - podnikatelum. Praci se zivi zamestnanci, podnikatele spis vyjimecne. Jo a ty zeny - kdyz jsem delal v obchode, kazdy tyden byla nejaka velmi pekna, velmi dobre oblecena, chycena zlodejka. Inzenyrky, doktorka! Mudr. Dokonce policajtka, fakt! Manzelky podnikatelu - normalka. Zívačka. Studentky, tech bylo jako plev. Ten text neni stezovani si, ale konstatovani skutecnosti. (mozna proto mam tak zly vztah k nim po tech zkusenostech, vzdycky to byla nejaka, do ktere by ste to vubec nerek a ktera na to nevypadala). Ale dalsi vase nazory jsou proste z praxe, asi jste si tim uz prosel, a vite, o cem mluvite. Za to dik. Proto mam dojem, ze jakoby zemreli, protoze nechceme, aby se to stalo, a kdyz se to stane, tak jen stojime nad hrobem a zmena je nevratna.

endyfrog*
hodnocení

0x

Nic si stoho nedělejte nikdo vám nic nedá ani nepomůže to přísloví v nouzi poznáš přítele pořád platí ale těch přátel je čím dál méně a každý se dnes honí za penězy měl sem podobný problém rozvedl jsem se/( ne moji vinou manželka měla milence ) a co myslíte manželka mne připravila o vše co sem měl i o děti které do dnes navádí nezbyla mne ani lžička na kafe a veškeré přátelé známí a kamarádi jsou proti mne všichni falešný dávají mne jasně najevo že nemaj zájem a taky sem se musel stím smířit vše se obrátilo proti me ale dnes už říkám než takovéto kamarády ,přátele je lepší zůstat sám a nečekat že někdo pomůže v dnešní době opravdu ne

gridinfo*
hodnocení

Moje mama mne taky navadela proti otci, zakazovala mi stykat se s nim, a ja musel za nim jezdit z intraku na stredni skole. Chyba byla zrejme u nej (rozvod), ale zas kdyz vase deti nejsou hloupe, casem se jim rozsviti a zacnou vas (i kdyz tajne) navstevovat, hned, jak to penize a dozor od mamy dovoli.

dopaminka
hodnocení

0x

Zdravím spolutrpitele,

něčím podobným jsem si prošla.

Ale co k tomu můžu říct-lidé spíše než že by Tebou najednou opovrhovali, spíše mají strach. Neví, jak se s tebou bavit, nechtějí určitě ublížit. Ale co Ti říkat, o čem se s tebou bavit? Třeba se bojí, že by se tě nějak dotkli. Podobně si stěžovala moje kamarádka, když jí kdysi umřel syn. njednou se všichni stáhli, ze strachu, jak reagovat. A ona v těch nejtěžších chvílích zůstala úplně sama. Tragedie, fakt.

Tys přišel o práci, byt, přátelé v čudu. Tohle to byli jen známí. Je dobré je kolem sebe mít, ale zase je budeš mít, třeba jiné. Přátelé neutečou. Příliš často si myslíme, že jde o přátelství, a přitom nás pojí jen účelové vztahy, společný zaměstnavatel, stejně staré děti, apod.

Jestli jsi projevil iniciativu a oni se drží stažení, pak na tom netrvej, nemělo by to smysl. Lidí na světě je. Fůra.

A jeden horší, než druhej. :)

Co vlastně potřebuješ poradit? Já bych Ti radila, hlavně si chránit své duševní zdraví. Když budeš v pohodě, najdeš práci, pronájem, a lidi kolem sebe. Jestli říkáš, že psychicky se cítíš O.K., a ztráta materiálních věcí s teboui nehne, tím líp. Můžeš se soustředit na okruh lidí, kteří to mají podobně nastavený.

Dělat to co Tě baví, a netlačit na pilu. V každé oblasti lidské práce jsou lidi, nezůstaneš sám. dělel co tě baví a co kapsa dovolí, a rozhodně tu díru po "přátelích" rychle zaplníš. jen je nutno počítat s tím, že to budou jen další přátelé s uvozovkami, a nečekat od nich prostě nic víc.

Tak to máme nastavený, člověk může mít několik opravdu hlubokých přátelství, ale je to spíše výjimka. Častější jsou ti kámoši a známí, co se s nima fajnkecá u piva. Ale co zmizí, když se něco změní.

Hodně štěstí přeju

gridinfo*
hodnocení

Kde teda najit nove? Nechci vypadat, jak nejaky blazen, ze jen tak oslovuji lidi. Nedokazu dojit jen tak do hospody sam a jen tak si k nekomu sednout (napriklad). Fakt jsem to neresil uz par desetileti. Ted si pripadam, jak nove decko ve skolce.

figurek*
hodnocení

0x

vaši situaci vám nezávidím a ze srdce vám přeji úspěch. Jen bych dodal, že těch skutečný přátel je vždycky hodně málo. Tak možná jeden, či dva. O ty ostatní nepřijdete jen v té chvíli, kdy se vám nedaří. Může se stát i pravý opak. Já jsem o ně přišel v době, kdy jsem vyhrál konkurs a nastoupil na dobře placené místo v nadnárodní firmě.

Takže radu nemám. Kámoši neumřeli, jen to nebyli tak moc kámoši. Ženské v drtivé většině nejsou zlatokopky nebo sběračky, jen se starají o to, jaký životní standart jim chlap dokáže nabídnout. Tak tento svět funguje skutečně snad už od pravěku.

gridinfo*
hodnocení

Do života Ti nevstupují lidé, které Ty chceš, ale ti, co právě potřebuješ. Aby Ti pomohli. Aby Tě zranili. Aby Tě milovali. Aby Tě opustili.

Aby Tě naučili něco pochopit. Aby Tě naučili být takovým, jakým máš.

Ale ať se Ti děje cokoliv, vždycky je to v daný moment pro Tebe jen tím nejlepším. Nic se neděje náhodou - a ať už se Ti stane cokoliv, vždy Ti to pomáhá ve Tvém Růstu :)

No- nevim...

dobromysl*
To se mi líbí. Zkus se tím textem chvíli zabývat.
dopaminka

Krásné, pravdivé...

gridinfo*
hodnocení

Asi ty pratelstvi jsou vsechny fakt jen ucelova - jedno na tenis, druhe na pivo, treti jen v praci, atd...

dobromysl*
hodnocení

0x
Těžká, nepŕíjemná situace...
Přeji vám víru, že je všecko zlé k něčemu dobré. Odvahu hledat řešení, energii řešení najít. A hodně štěstí.

gridinfo*
hodnocení

Umi prosim nekdo poradit, jak dosahl alespon castecny navrat k puvodnimu stavu? Jen ti, kdo to uz prezili.

krkovicka*
Položte si otázku zda je opravdu potřebujete.Zda byly někdy užitečný zda vám pomohli.Jinak není co řešit.

gridinfo*
hodnocení

usuzuju, že buď to nebyli přátelé (a pak ten problém, který popisujete, neexistuje), nebo jsou přáteli i nadále a možná jste to Vy, kdo na ně nemá náladu a stahujete se z kontaktů s nimi.
Přestože tedy máte v současné době nějaké potíže, v kontaktu s těmi možná-přáteli se snažte fungovat jako dřív, zapojujte se do společných akcí apod., normálně s nimi mluvte o všem možném, zajímejte se o ně - zakrátko zjistíte, jestli to zase funguje nebo jestli se Vám opravdu vyhýbají.
A obecně - zkuste zaujmout postoj, že to, co se teď kolem Vás děje, má nějaký význam a že Vám to přinese zkušenosti, které se Vám pak budou hodit.

hajmoni*

nemá smysl se nějak přetvařovat

ale chvilku posedět a rozptýlit se , to může být fajn ( to ale musíte první odpustit to, co vyčítáte)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]