Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi skoro 14 let a moc ráda bych si založila facebook. Nechci ho mít jako kamarádky tajně, bez vědomí rodičů a tam jsem se zeptala mamky a co jsem samozřejmě mohla čekat? Ne! Prý že jsou tam samí úchylové - jediný co mi na to řekla. Když jsem se jí zeptala: Co?!. Tak mi řekla že jsem na to moc malá.
Moje starší sestra (23) facebook má a tráví na něm skoro celý den když je zrovna doma a to možná i rodiče odrazuje .
Chtěla bych si ho zařídit kvůli kamarádům, protože mám sice Skype a ICQ, ale to bohužel už u kamarádů vyšlo z módy a tak tam mám jen rodinu . Když zavolám kamarádce jestli by jsme si nemohly na nějaké stránce jen tak psát, tak mi řekne: Já žádnou stránku neznám, jedině facebook, ale ten zase ty nemáš.
Tak většinu dne, když nejsem ve škole strávím venku, odvázaná, bez komunikace, sama . Kamarádky jsou totiž moc líné na to, aby šly ven a kroužek mám jen o víkendu
.
Co mám tedy rodičům říct, aby mi to dovolili?
Ahoj,
tleskám ti za to, že rodiče nechceš obcházet! A neboj, na rozdíl od některých tady se ti nedivím, že facebook chceš ve 14ti letech mít.
Zkus si o tom s rodiči znovu promluvit.
Nejprve jim vysvětli, proč facebook chceš. Jak tvoji přátelé komunikují, že to vlastně používají místo Skypu apod.
V druhé fázi je zkus ujistit, že jsi rozumná a že ti na facebooku nic nehrozí.
Řekni jim, že si na facebooku nastavíš maximální soukromí tak, aby veškeré fotografie, které uveřejníš, příspěvky, které napíšeš atd., mohli vidět jen lidé, které si přidáš do přátel. (Pokud si s nastavením nebudeš jistá, nech si od někoho pomoct. Nikdy ale nikomu neříkej své heslo!)
Také řekni, že do přátel si přidáš jen své přátele z reálného života, tedy lidi, které dobře a osobně znáš. Že si napřidáš nikoho cizího, tedy žádného úchyláka a že vlastně nebezpečí, že na někoho nevhodné narazíš, bude na facebooku menší, než na jiných internetových stránkách.
Slib, že pokud ti bude někdo cizí přeci jen psát, nebudeš reagovat. Můžeš rodičům pro klid i slíbit, že pokud by se to stalo, hned jim to povíš.
Také řekni, že nebudeš na facebook dávat žádné fotografie, které by ti mohly způsobit potíže. Mezi takové fotky patří fotky odvážné, polosvlečené, svelečené a tak. Ani že takové nebudeš "soukromě" nikomu posílat. (Snad si rozumné děvče a ani by tě to nenapadlo, ale možná jsi to zaznamenal ve zprávách, hodně mladých to dělá a pak litují, protože ty fotografie chce někdo zneužít a použít proti nim.)
A samozřejmě tyhle všechny sliby, co jim dáš, mysli vážně a dodržuj je!
Držím palce. Kdyby něc, napiš. A dej vědět, jak to dopadlo.
Ahoj, máš zřejmě rozumné rodiče..Jiné holky ve tvém věku na FB opravdu dávají různé vyzývavé fotky a skončí jako oběť nějakýho úchyla..Je škoda, že dnešní děcka se neumí bavit venku a jediná jejich zábava je sedění doma u počítače..Najdi si opravdové kamarádky které s tebou půjdou ven a buď ráda, že se nemusíš zabývat nějakým facebookem
No, to já nedám bez FB ani ránu. Mám tam jen lidi, se kterými se bavím a používám ho k jediné věci - domlouvání schůzek, akcí atd. Když se potřebuje 10 lidí z různých koutů ČR domluvit na nějakém srazu, tak to prostě jinak nejde. Teda ano, jde - mobil atd., ale to je drahé a nesmírně zdlouhavé (nemůže mluvit 10 lidí zároveň).
Jedna kamarádka FB nemá a je značně ochuzená o naše školní akce, které se prostě domlouvají přes FB. Dříve to byli spoluzaci.cz, ale ty už dneska nikdo nepoužívá.
Takže, než všichni začnete brojit proti FB, Google+ a podobně, tak si uvědomte, že ne všichni ho používají na vystavování polonahých fotek a podobně.
Chápu, že starší generace bude proti FB vždy, protože se na nás valí neustávající černá kronika, jak dal někdo na FB své nahé fotky a někdo to zneužil atd.
Kdo je tam dá, musí počítat s tím, že může mít problém. Já na FB kupříkladu žádné nahé ani vyzývavé fotky nemám, mám tam plno fotek ze závodů, s kamarády, každý z nich se na ně může podívat, aniž bych kamarády musela objíždět nebo jim fotky posílat mailem. Ten taky není dvakrát bezpečný, že?
Kvůli tréninku nebo závodům nemusím obvolávat dvacet lidí z Brna, Kojetína atd atd, ale jednoduše se s nimi přes FB domluvím.
A to mi rozhodně není 14, ani 16. Je to pro mne nástroj pro komunikaci, nic víc, nic míň. Aplikace ignoruji, hry nehraji. Žándé obtěžující maily ani reklamy mi nechodí. Ovšem setkala jsem se s tím, že většinou proti FB brojí ti, co ho ani neviděli a nikdy nezkusili použít. Většinou se brojí proti tomu, co člověk nezná... ovšem uznávám, že nahé fotky či citlivé údaje se dají lehce zneužít. Proto žasnu, když tam někdo uvede bankovní účet, číslo na mobil atd.
Myslím, že ve Tvém věku je lepší být venku než sedět o FB, nemáš kamarádkám moc co závidět. Zkus je ještě přesvědčit, že nebudeš u počítače sedět od příchodu ze školy do půlnoci, jako někteří človíčci ve Tvém věku.
Nevím, jestli to jako argument pomůže, ale na úchyly narazíš na internetu všude, nejen na facebooku...
doplněno 11.05.12 19:52:Myslel jsem "zkus rodiče ještě přesvědčit"...
já jsem poměrně od Tebe starý a nejsem vůbec příznivcem tohoto druhu komunikace a zábavy.Jde oto,že je tento potrál založen za účelem "sledování lidí" sestavování podle jejich profilůdo císlových skupin s tím, že jseu jim podbízeny různéreklamy zaměřující se na určitou věkovou či jinak podobnou skupinu lidí. Je to novodobý způsob sledování a získávání informací o lidech celého světa. To jsi asi nevěděla. Ten kdo tam je celý den, tak nám jej může být jen líto jelikož se nedokáže zabavit normálním lidským způsobem. Já osobně doufám, že tento portál nepoznám a nebudu jej potřebovat. Navíc nejsem nijaký krasavec abych se někde vystavoval, nebo prezentoval svoji rodinu. Na to mám několik pár běžných lidí kolem sebe a je mi torozhodně příjemnější. Přečtěte si články o tom, kolik lidí díky fb již zemřelo nebo bylo zavražděno, budˇ z důvodu špatných nebo jiných informací, které neměly být normálně zjistitelné, zveřejnitelné. můj názor tedy znáte.
No ono to s tím FB zas není tak zlé..Původní myšlenka byla opravdu propojit lidi mezi sebou a aby na tom byl zisk, začali se tam cpát reklamy který se člověku nabízí podle toho, co sám hledá..Na jednu stranu je to i dobré, ale lidi se tím nesledují, to už jsou takové konspirační teorie které nemají reálné základy..
To lidé jsou hloupí, že FB pojali takto a tráví na něm tolik času místo zábavnějších věcí..Aneb každá věc se dá zneužít i zle..
a vyste ten FB programoval-a a znáte jeho pozadí resp. víte jak funguje nakládáni s vloženými daty nebo si to jen domýšlíte. Nepodceňujte internet! zadarmo dnes nic není! hm. a někdo dokáže za správné údaje dobře platit. MJ. majitel sledovací agentury v Česku je jedním z nejbohatších lidí, všichni jej znáte. Čím to asi bude. FB je prostě takový UCHO do lidského soukromí co se u nás na tajnačku instalovalo v 60 a 70tych letech, akorát to lidi delají s vědomím a nezlobte se na můj příspěvek - z vlastní hlouposti a najivnosti.
Kdyz vidim, jake slinty tam dava ted uz 15ti leta dcera znamych, tak musim s rodici jen souhlasit.
Ty holky co tam dávaj polonahé fotky jsou úplně blbé - s prominutím, pokud jsem někoho urazila, čímž se stejně můj názor nemění.
Já tam chtěla mít jen pár kamarádů a né že si tam přidám lidi, který neznám. A jak se mám třeba bavit s kamarádkou, která odešla v páté třídě a já jsem teď v 7? Od té doby jsem ji neviděla a nic o ní neslyšela...
Mám možnost být na počítači celý den, protože rodiče nejsou doma, ale už mě taky nebaví být neustále každý den venku a doma mě to taky nebaví, protože nemám co dělat. Kdybych měla aspoň pejska, ale to už je zase jiné téma . Prostě nevím jak se mám zabavit. Známky mám velice dobré, protože se někdy z nudy i učím a to už prostě podle mne není normální
... Jediný dva dny v týdnu jsem šťastná, což je víkend a dělám opravdu to, co mě baví
.
Rodičům se ve finále nedivím. Spousta lidí tam tráví fakt dost času místo toho, aby šli ven nebo na jedno a spousta lidí tam taky je jako zbavená rozumu, klikají na kdejakou blbost, s každým se kamarádí ač dotyčného neznají, všechno se jim líbí a pak brečí, že mají zavirovaný počítač, zatentěnou schránku spamem a že jim furt píše a volá nějaký úchyl. Spolužačka měla s tím problém, furt nějací arabové a podobný pouvl jí psali a vyloženě otravovali. No prostě hrůza.
Jestli jste bez komunikace, najděte si přítele nebo prostě pozvěte kamarádky ven, do města, kouknout se do krámu na hadříky, pokecejte, vždyť i bez facebooku se dá žít.
Rodiče to myslí dobře
Rozhodně až si budeš nastavovat profil, dobře si nastav veškerou ochranu soukromí, pak bys měla omezit nebezpečí na minimum.
Já jsem dlouho jako rodič odolávala a facebook nechtěla dětem dovolit, ale je pravda, že co jsou na střední škole, tak už je pro ně víceméně nutností, když shánějí nějaké učivo od spolužáků nebo i od profesorů, kteří už tuto komunikaci také běžně používají. No a máme dohodu i o čase, který budou děti na facebooku trávit a další dohody, aby to používání počítače bylo bezpečné. Profil s nimi nastavoval taťka, který té ochraně rozumí a přátele si přidávají jen ty, které opravdu znají.
za mě nebyly mobily, aipody, tableti, icqčka, faxy, kopírky, počítače, a úkoly se psaly společně v šatně na prkenné laviččce před hodinou a taky to šlo. To bylo dobrodružství.
Jenže doba se mění. Je to jako kdyby vám někdo v mládí radil, ať úkoly nepíšete perem na papír, ale brkem na pergamen, přátelům posíláte holubice, místo abyste posílal poštu a učitelům onikáte. Dřív to přeci také šlo!
doplněno 12.05.12 17:02:Tedy aby mě tu někdo nechytal za slovo - chápu, že vy to respondetnce v pravém slova smyslu neradíte. Je to jen takový výkřik. Jenže já právě tyhle prázné výkřiky nemám ráda... Jo, šlo to... No a?
odpovím jen tím, že co člověk to názor. FB může člověk poznat v jakémkoli věku. Můj názor je že v14 15ti to není vůbec nezbytné. Dnešní mládež je naučena NAPROSTO VŠE ŘEŠIT PŘES INTERNET. Znáte ten vtip jak mama mailuje děckám do pokoje, že je oběd na stole . . . . Moderní technologie mají pozitiva, ale i nespočet negativ, o kterých se mlčí. Kdo nedokáže nahlédnout do téko komnaty, nemůže věc hodnotit objektvivně. Napadla mě třeba ikyberšikana,která se někdy taky vyskytuje. Dost často dělám na PC a štvě mě to. Oči tím dosti trpí.
Souhlasím s martinou. Zbrojí proti tomu ti, kteří ho možná ani neumí použít. Jako ve středověku při honu na čarodějnice,. Já ho mám, i když moc nepoužívám, ale už mě přes něj našli 4 kamarádi, které jsem přes 20 let neviděl. Navíc jeden syn dělá floorbal a druhý atletiku a bez FB by toho moc nezařídili (tréninky, soustředění, termíny...). Prostě je to jako když my jsme toužili po kazeťáku a naši ho nechtěli. Pořád stejný.
Veru14: s rodiči rozumně promluv, i když tě asi moc poslouchat nebudou, za zkoušku nic nedáš. No a co poradit. S veškerými bezpečnostními prvky, které už tu pár lidí zmínilo si založ účet ve škole a můžeš na něj pak kdykoli. Rodiče by měli mít kontrolu o tom, co děláš, ale pokud jsou opravdu nerozumní, i jako rodič souhlasím s malým obelháním. Možná by pomohl argument, že tě můžou kdykoli zkontrolovat, co tam děláš, nebo se ti mrknout na profil, aby měli přehled, co tam dáváš za fotky a informace.
Ahojky Veru.
Ty bys něco takovýho vážně chtěla? Nechci se zastávat tvých rodičů,taky jsem si vždycky chtěla prosadit svou a nechápala co oni proti těm kterým věcem mají. Pravda je, že se tam opravdu můžou nacházet kdejaká individua, ale řekni mi, kde ne, žejo. Přihlaš se na lide, netlog, twitter...kdekoli se může objevit nějaký ten úchyl...
Já osobně na facebooku nejsem a nijak po tom netoužím. Kdyby si se mnou chtěl opravdu někdo pokecat, může mi poslat mail, sms nebo mi zavolat a vůbec si nemusím zakládat nějaký face... když si tam chci zkusit někoho najít, podívám se přes příhlášení mojí ségry...
Myslím, že to, že nejsi na facebooku rozhodně není konec světa, ostatně ber to podle přísloví - NENARODIL SES JAKO ORIGINÁL, NEZEMŘI JAKO KOPIE. Na Facebooku jsou prostě všichni, a, nevím jak ty, ale já jsem nerada součástí masy ovcí. Každému, kdo se mě ptá, proč tam nejsem, odpovídám - protože tam jsou všichni, chápeš? Přece bys nechtěla být jako právě ty tvoje kamarádky - přijít ze školy, hodit tašku do rohu a zasednout k facebooku. Pak si nemají s kým ani co říct, protože buď všechno vykecají na facebooku, nebo se dá bavit jen s dalšíma facovýma závislákama. Plno lidí říká, že potřebují vědět o všem, co se děje...mě to připadá jako blbost...Do práce se mnou chodí kolegině, je jí skoro 40, a hádej co v té práci dělá...do dvou hodin po odchodu šéfa vytáhne laptop a do pěti do rána hraje kuličky a kostky, občas si s někým popíše...já tam sedím jako trubka, koukám do nikam nebo do knížky a skoro ani nevím, že jsme tam dvě, pač skoro nekomunikuje...
Tuhle jsem v našem městě viděla pěknou nálepku - NECHCI BÝT OVCE, NEJSEM NA FACEBOOKU.
Tyhle názory jsou scestné. Stejně tak můžete tvrdit - nejsem ovce, nepoužívám poštu, ale holuby; nejsem ovce, nemám internet, nejsem ovce, nebydlím v domech, ale na stromě, jako kdysi... prostě vývoj jde dopředu a je zbytečné se mu bránit. Neříkám, že facebook je božský nástroj, který je třeba uctívat, ale taky to není ďábelský nástroj na ovládání masy lidí. Mimochodem - brojila/brojíte stejně proti myspace, twitteru, google+ a dalších? To by mne hodně zajímalo...
Mám úplně to samé. Je mi 14 let a taky mi nedovolí fb. Mě by to ani tak nevadilo, jenže teď jsou na fb prostě všichni a já ne. Povídáme si s holkama a to je samý: a včera bylo na facebooku to a to, před týdnem mi na fb napsal ten a ten..atd.
Když to říkám kámoškám tak mi říkaj ať si ho založím tajně. Já ale nechci. Nemám na to nervy. Strašně mě ten fb štve...ach jo.Každopádně nejsi sama:3
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.