Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Noví sousedé - chování + týrání dítěte?

Od: jarda114 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den.

Máme v paneláku nové sousedy. Paní je rozvedená a nyní žíje s novým pánem. Mají 4 děti, které s nimi bydlí v bytě 3+1. Nepatří mezi rasově odlišné - menšinu. Bydlí u nás cca měsíc a za tuto dobu nás stihli již 2 x vytopit. Dále stihli rozbít jedno skleněné okno v jejich bytu. Neustále vykuřují na balkóně - nejen cigarety. Smradu jak z ,,cařihradu". Jezdí autem, které má značně sjeté pneumatiky - tzvn. ,,sliky" a vůz má propadlou technickou již přes rok. Takže toto je jen na úvod...

Proč sem píši dotaz je hlavně ten, že snad skoro každý den mezi 20tou a 22tou hodninou večerní je z jejich bytu slyšet ( a to mají zavřený balkon a okna - asi pro jistotu ) šílený řev nejmladšího potomka. Řev je to až zcela histerický - zkrátka ,,jak kdyby někdo nekoho ,,vraždil". Vždycky nám to s manželkou přijde velmi líto, toho prďoly, když toto vše slyšíme...

S tímto nejmenším prckem moc ven ale nechodí. Nicméně byl mojí rodinou dvakrát tento hoch v týdnu vidět - má údajně popálený celý obličej - vypadá to prý, jako kdyby o něj típali cigarety, šrám na čele, poškrábaný nos atd... Nevíme, co si o tom máme myslet - ale připadá nám, že ho týrají. Jak byste se zachovali vy v tomto případě? Kde toto nahlásit - hlavně anonymně?

A poslední otázka jak se k těmto sousedům chovat a co udělat, aby změnili styl jejich chování?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

3x

Zaslat písemný (anonymní) podnět, kde bude zodpovězeno "sedm (8) kriminalistických" otázek (kdo, co, kde, kdy, jak, čím, proč, škoda). Tento podnět zaslat dle rozdělovníku 1x na sociálku a 1x na SKPaV (službu kriminální policie a vyšetřování) ve vašem místě bydliště a 1x do televize. Na konci toho dopisu napište

Rozdělovník: 1x OSSZ Kocourkov, 1x SKPV Kocourkov a 1x TV Gama (ty jména jsem si samozřejmě vymyslel).

Pokud nechcete být jen anonymní a chcete být i jako svědci (slyšeli jste řev, viděli ho apod.) tak ten dopis nepište anonymně.

Hodně štěstí.

doplněno 10.05.12 15:40:

Jak se říká, žalovat se nemá, ale hlásit se to musí. Může to být však něco jiného, např. je to dítě rozmazlené a tak řve takhle normálně aby si něco vynutilo. Takovýchto jsem již také viděl spousty.

Samozřejmě nezapomeňte na to, aby Vaše tvrzení bylo pravdivé, tím, že někoho křivě obviníte se dopouštíte minimálně přestupku, v horším případě i trestného činu (přečinu), za který si můžete v tom horším případě jít i sednout do vězení.

hodnocení

3x

Zašla bych na městský úřad a pohovořila s pracovnicí sociálního odboru. Ta by měla na základě této informace informovat příslušného dětského lékaře. Pravděpodobně máte ve městě dětských lékařů hodně, ale sociální pracovnice ho najde. S ročním dítetem se chodí na prohlídky a očkování poměrně často. Takže možná již lékař dítě viděl a z vlastní prohlídky i z předané lékařské dokumentace od předchozího lékaře ví o nějaké nemoci nebo problému, kvůli kterému dítě pravidelně pláče. Z doslechu vím, že například cvičení tzv. Vojtovy metody je sice velmi účinné, ale také bolestivé a děti velmi pláčí. Dítě může mít i ekzém a je v lékařské péčí.

Nebo matka s dítetem k lékaři nechodí, pak je důvod zasáhnout a už je vše v kompetenci sociální pracovnice.

Sociální pracovnice nemůže nikde nic "slepičit", od koho má podnět.

limetka*
11.05.12 08:19

hodnocení

1x

Určitě bych to nahlásila - týrané dítě si samo nepomůže...A toho, že když někoho křivě obviníte - půjdete do vězení , se nebojte...určitě to tak není. Mrkněte sem: fod.cz/...

doplněno 10.05.12 16:32:

Je tam vše o oznamovací povinnosti .;)

repkin*

Sabrino u přestupku se jedná o přestupek proti občanskému soužití u přečinu se jedná o přečin pomluvy podle § 184, případně přečin křivé obvinění § 345. O tom, jestli by šel nebo nešel se není třeba bavit 1) záleží na okolnostech a následcích 2) v našem Kocourkově by se nebylo čemu divit.

doplněno 10.05.12 17:46:

Samozřejmě jak na druhou stranu Sabrina dobře uvedla :

§ 367 Nepřekažení trestného činu

§ 368 Neoznámení trestného činu

doplněno 10.05.12 17:47:

a zo to už by sedět dost dobře mohl jít

cobrak*
hodnocení

1x

Už se to tu řešilo asi před měsícem. Mrkněte do historie popř do vyhledávíní nahoře vpravo. Paní měla podobný problém jako Vy. Já radil zavolat policii, klidně městskou, na rušení nočního klidu, protože policie vše odhalí a Vy jste z toho venku.

polinek*

je tady problém,že ONI policii nemusí pustit. Jako na mýho souseda co tady hrál jak na pouti v noci

cobrak*

Tak to nevím, jak to je, ale paní tazatel klidně může oznámit na 156 či 158, že má podezření na týrání a potom už je pustit musí. A jak říkám, pokud policisté zjistí, jakože zjistí, jestli je to tak, jak tazalel píše, že je v bytě dochází k trestné činnosti a to poznají, protože se toto stává velmi často a jsou na to praxí vysvičení a mají na to čuch, tak do bytu vstoupí pro podezření z trestného činu a přijde se na to. Ale jestli je to tak, že rušitel nočního klidu nemusí pustit příslušníky policie na pozemek, tudíž i do bytu, tak se opět potvrzuje, jak debilní zákony v ČR máme.

polednice*
Rušení nočního klidu u nás proběhlo tak,že vše se vyřešilo na chodbě před bytem.Policisté dovnitř ani nešli.Na to bych moc nespoléhála.

neon*
hodnocení

0x

No ideální by bylo, kdyby sis šel promluvit přímo s nima - z očí do očí, na rovinu, bez okecávání - zjistit jaká je situace.

polinek*
hodnocení

0x

tedy to si užijete ,já bych nahlásila na policii v tu hodinu ,jak křičí,oni přijedou ,,nenahlásí kdo je nahlásil to se nebojte. Ale bude to asi nějaká divná rodinka ,,,

haninka*
hodnocení

0x

Dobrý den, jestli máte podezření že o kluka típají cigarety tak se divím proč jste to ještě nenahlásili.

uska*
hodnocení

0x

tedá ... já mít nové sousedy rok, tak nestihnu vyšmírovat tolik informací co vy za měsíc. Gratuluji! Jak víte, že je rozvedená? Jak víte, že mají technickou kontrolu propadlou - to jim chodíte očumovat SPZku?

Je možné, že dítěti ubližují a je také možné, že je to spratek. Nemáte lehké rozhodování.

b
hodnocení

0x

Jste ve složité situaci. Pokud jde skutečně o týrané dítě, člověk by si nikdy neodpustil, že nezasáhl. Ale co když je to jinak? Jak se rodina chová k ostatním dětem? Jak se chovají tyto děti k sobě navzájem a k okolí? Tam je vše v pořádku?

Že vás stihli během měsíce 2x vytopit, ještě nic neznamená - bývalá sousedka to dokázala během týdne *smich*. Na balkóně kouří asi proto, že v bytě kvůli dětem kouřit nechtějí. A problémy s autem mohou souviset jen s nedostatkem peněz (i když jistě to není v pořádku, pokud s autem jezdí).

S pláčem dítěte to může být také jinak. Jedno z mých dětí mělo od narození velmi těžký ekzém. Po celém těle i v obličeji mělo bolavou kůži, do krve rozpraskanou, místy vypadala a byla citlivá podobně jako popálená. Stávalo se mi, že když jsem s chlapcem šla po ulici, někteří lidé mě zastavovali a ptali se, co mu je a proč s ním nezajdu k lékaři :(. Při ošetřování kůže vždy hlasitě plakal, protože mu každý dotek působil bolest. Nejhorší bylo večerní sprchování, to slyšeli křik v celém bytovém domě - kdo to nezažil, neuvěří, jak mohou bolet kapky vody při sprchování. Nejednou jsem se říkala, co si pomyslí lidé, když slyší "Maminečko, prosím už ne, mě to strašně bolí!":( Co byste si mysleli vy? Chodit ven s dítětem v tomto stavu, bylo obtížné. Kůže nesnesla zimu ani vyšší teploty, přímé slunce, prach, pocení, řadu textilních materiálů..., dítě mělo často i jiné zdravotní potíže. Jsem ráda, že už je to za námi.

Pokuste se zjistit více informací. Přeji vám, ať se rozhodnete správně.

askmenow*
hodnocení

0x

Dobrý den,

něco podobného, ale asi s mnohem néně důkazy, jsem tu řešila nedávno já. Mrkněte pro inspiraci na některé tipi, co mi radili místní, co dělat: poradte.cz/...

Jinak co se křiku popáleného dítěte vždy ve stejnou dobu týče: zní to podezřele, určitě bych hlásila. Napadlo mě sice, že by vysvětlením mohlo být i to, že dítě má obličej poraněný z něčeho jiného a ve večerních hodinách mu to například pravidelně ošetřují nějakou mastí, která pálí a on proto vyvádí... ale i kdyby to tak bylo, je lepší nahlásit podezření na týrání a nic nepotvrdit, než naopak.

b

"něco podobného, ale asi s mnohem néně důkazy, jsem tu řešila nedávno já."

Jaké důkazy tazatel má?

B.

askmenow*

Tak pardón, slovíčka, důvodům k podezření. Už to, že má možnost pozorovat něco podezřelého často a pravidělně.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Jsi chlap nebo pavlačová drbna? Řeš to na rovinu, dojdi za nimi a vysvětli si to s nimi. Možná se budeš divit. Třeba večer dítě ošetřují a to při tom řve. Pokud s tebou nebudou chtít mluvit, tak jim řekni na rovinu, že to budeš řešit se sociálkou a policií. Stydíš se za svoje názory, že to chceš řešit anonymně?

cobrak*

Dobrý den, někdy je opravdu o strach něco řešit z očí do očí. Můžete jim vyhrožovat, zbít je, ale to, že potom budete mít poškrábané auto a budete musel dělat nový lak každý měsíc a měnit propíchané gumy tomu nezabrání. Proto je lepší někdy využít anonymity, která je možná. Ale někdy je samozřejmě lepší narukovat se zaťatými pěstmi a vyřešit to hned. Jenže v tomhle případě bych to neriskoval.

hodnocení

0x

Asi bych se zeptala prcka,co se mu stalo,at se neboji rict.Vite co,ono muze i trpet sebeposkozovanim,ale chce to proverit.Kdyz zavolate policii,tak se muze stat,ze si dji jen lepsi pozor pred vami a bude to pokracovat.ovsem pokud je stale poraneny ,tak by urcite policie trvala na lekarskem vysetreni a to by mohlo byt dobre.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]