Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví a právo na něj

Od: kasandra70* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat za svoji rodinu, popíšu Vám nás příběh zkráceně.Taťkova maminka zemřela před 5 lety, měla 5 dětí a jejich nevlastní otec po smrti tatkovi maminky(naší babičky) shrábl veškerý majetek, vkladní knížku na kterou babička si spořila už od dětských tatkových let, byt, chatu a kdoví co ještě, a žádný z jejich dětí nedostalo nic, jejich nevlastní otec zavolal po pohřbu rodině, že vše babička přepsala na něho, nikdo neviděl žádný papír, nikdo nebyl zvaný na žádné dědictví, jak bývá po pohřbu, prý v nemocnici jí dalpodepsat nějaký papír, takže si myslíme, že jí dalpodepsat papír, aby vše napsala na něh, že už nebyla při smyslech, už to s ní bylo dost špatný.Tak bych chtěla vědět, zda se dá v tomto případě něco dělat? zda se musí po pohřbu notář sezvat věechny příslušníky rodiny a informovat je o dědictví, ikdyž by nic nedostali atd?

Moc děkuji za rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Kasandro, mělo proběhnout řádné dědické řízení a k němu měli být přizváni všichni právoplatní dědici. Ti měli být informováni o dědictví, které po sobě zesnulá zanechala a jak bude rozděleno. I v případě, že by žádný majetek nebyl, je třeba to dědicům oznámit a papírově to s nimi vyřídit. Pokud je to již pět let, museli byste to řešit soudně a napadnout to, že neproběhlo dědické řízení (anebo proběhlo, aniž by někdo dal právoplatným dědicům vědět). Váš otec by po mamince určitě nárok na dědictví měl, je to neopomenutelný dědic a jeho sourozenci též. Měli by se o své právo přihlásit a začít to řešit s tím, kdo jim dědictví upřel.

haninka*
hodnocení

0x

Obávám se, že jestli to přepsala na něj už máte smůlu. Napadnutelná je v tomto případě jedině závěť. Proto třeba naše babička za života na radu právníka nemovitosti přepsala na bratra aby na to nemohla naše matka. Náš právník právě říkal, že kdyby napsala závěť tak ta je napadnutelná. Ve Vašem případě bych zašla na příslušný soud (dle trvalého bydliště babičky) na dědické oddělení a tam Vám řeknou jaký notář dědické řízení dělal a toho se pak zeptat. Nebo mě napadá ještě pro Vás ta nejhorší varianta a v tom případě se ani dědické řízení v podstatě nedělá, páč by to bylo zbytečné: Babička vše napsla na něj, i knížku a nic po ní nezbylo. Tuhle jsme řešili případ kdy po starém pánovi zbyly dluhy cca 1 500,- Kč, takže se tím notářka vůbec nezabývala. Ale sranda byla, když jsme zjistili, že měl v Praze pozemek za 4 miliony.

kasandra70*
hodnocení

děkuji za rady, takže jestli to chápu dobře, tak, jesti to vše na něj napsala, tak by se ani dědick řízení nekonalo, to ani nedají nemají povinnost dát dětem vědět, že nic jim babička nezanechala? a když by to podepsala, když už nebyla při smyslech, to se asi nijak dokázat nedá, že?

Kasandro, závěť musí respektovat neopomenutelné dědice, jinak je neplatná. I když se dědí ze závěti, nezletilí dědicové musí dostat tolik, kolik by dědili ze zákona, zletilí dědicové alespoň polovinu částky. Takže pokud to tak nebylo, je to, jak jsem již psala výše, soudně napadnutelné.

polinek*

,,ano KAPKA má pravdu ,,u nás to také tak bylo .Má matka napsala byt na mou neteř a ta mne jako dceru musela vyplatit. Jelikož jsem byla neopomenutelný dědic.

Ale vaše babička to musela mít určitě již dávno vyřízené u notáře a ne s papírem u postele ,,,hrůza

uska*
hodnocení

0x

Ale zadavatelka neuvedla, že šlo o závěť. V nemocnici mohla babička podepsat darovací smlouvu, nic po ní nezbylo, tudíž se ani dědické řízení nekonalo a není nikoho povinnost všechny příbuzné o tom informovat. Prostě se nic neděje. A s tím nic nenaděláte.

haninka*

Přesně tak. Proto se to tak dělá. V březnu mi umřel kamarád a 14 dní před smrtí daroval bývalé manželce byt, protože děti se na něj vykašlaly a taky nic nemůžou. V nemocnici to podepdal před notářkou a basta.

polinek*

pokud tam byl notář,,tak to je platné.

kasandra70*
hodnocení

děkuji všem za rady, a jak se toto a kde dá zjistit? jak to vše bylo?nanějakém úřadě , jak jste psali?

uska*

Já bych zašla na katastr a snažila se dopátrat na základě jakoho dokladu byly nemovitosti přepsány.

haninka*

Jak píše kolegyně pod, zajděte na katastr a nadiktujte úřednici adresy, kde se příslušné nemovitosti nacházely. Ta Vám vyjede listy vlastnictví a tam jsou uvedeny nabývací tituly, tzn. darovací smlouva, dědictví apod. Prostě jak to dotyčný nabyl. Jestli máte další pochybnosti, psala jsem nahoře obrátit se na příslušný soud a kdyžtak žádat o obnovení dědického řízení. Nic jiného se vymyslet nedá.

kasandra70*
hodnocení

tak moc děkuji za rady, už jsme volala na soud, a zjisila jsem, že bylo dědické řízenía pak ještě dodateční řízení,a v pondělí s emůže jít ta%´tka nahlídnout do spisu, tak nakonce to možná bude úplně jinak, a je možné, že tažkovi lžou sourozenci, že nebyli u dědického řízení atd,že vše shráv´bl nevlastní otec, tak jsem moc zvědavý jak to vše bylo. Pokud se to rozdělilo mezo sourozence(je jich , jak jsme již psala) a tatke z toho vynechali, je pak možné, aby něco ještě z toho dostal, když by ho schválně obrali o peníze?

Děkuji

Kasandro, to samozřejmě možné je. Pokud tátu zkrátil někdo o dědictví, buď se mezi sebou domluví a dají mu to, co mu náleží, nebo se táta bude muset bránit soudně a oni mohou zaplatit veškeré náklady, pokud táta spor vyhraje. Ale určitě by to chtělo vzít si potom na tuto věc advokáta. Tak držím palce...

doplněno 10.05.12 21:17:

U soudu není jasného nikdy nic předem, ale toto by Váš táta prohrát neměl.

doplněno 11.05.12 10:46:

Ano, je povinností notáře zjistit si okruh dědiců. Pokud informoval všechny, jen ne Vašeho otce, pak je to divné. I když jsou známé případy, kdy notář dědice nedohledal a ten se sám přihlásil až za několik let. Ale zde to bylo asi trochu jinak a notář by to měl vysvětlit.

kasandra70*
hodnocení

děkuji moc, tak kdyby ho zkrátili odědictví, tak je jasné, že by soud vyhrál nebo ne?

kasandra70*
hodnocení

Děkuji, ješt by mě zajímalo tedy, jestli má notářka povinnost informovat všechny děti pozůstalé?protože vlastně tatkovi nikdo nedal vědět.Jestli je to povinnost dát vědět všem?

doplněno 11.05.12 10:54:

děkuji moc

petapeta*
hodnocení

0x

Notář, který je soudem pověřen projednat dědictví, má povinnost obeslat všechny dědice. Ale může se stát, že některého dědice nelze dohledat. Tak se vyvěsí na úřední desce výzva a po určité době se považuje, že byl dědic obeznámen. Kdo ale čte pravidelně úřední desky, zda na ní není náhodou výzva, která by se ho týkala.

Veškeré informace ohledně projednaného dědictví vám poskytne příslušný okresní soud, který dědictví projednal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]