Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak mám popsat 3 příklady psychického nátlaku kterého reklama využívá? Děkuji za odpovědi
Zdravím,
nevím, zda přesně Vám o toto jde - nejedná se o psychický nátlak zcela doslovně. Spíše Vám tady napíši jak působí reklama (a jak toho využívá) na psychiku člověka.
Jedná se určité reklamní triky, třeba Vám z toho něco pomůže.
1. Podprahové působení - kdy se objevují skryté obrázky nebo texty v té reklamě - my si neuvědomujeme, že tak jsou, pouze naše oči je vidí na krátký okamžik a působí na naše podvědomí (u nás je to zakázané využívat)
2.Majoritní působení - využívá potřeby přidat se k většině - např. reklama typu - 8 z 10 žen používají a jsou spokojeny s...
3.Předstírání časového tlaku - reklamy - jedinečná nabídka "zavolejte ihned!"
5.Navazování emociálních pocitů - emociální zaujetí diváka - reklamy na různé charitativní akce, přispění apod.
6. Efekt experta - výskyt doktora, zubaře - bílého pláště - přidává to na důvěryhodnosti reklamy pro nás
7. Selektivní informace - důležitá informace se stále dokola opakuje - častěji
8. Sleeper efekt - jedná se o cílenou odpudivou reklamu, kterou si právě proto, že se nám nelíbí a leze nám na nervy zapamatujeme
9. Animismus - neživé věci mají duši - postavičky apod.
To je co mě napadlo. Snad Vám z toho něco pomůže.
Psychický nátlak může být vytvářen sugescí, že člověk to či ono zboží, nebo službu, nezbytně potřebuje, což je zpravidla podporováno formou reklamy, která útočí na city, strachy, pudy, nevědomou stránku lidské psychiky. Děje se tak pečlivou volbou postav, obličejů, výrazů tváří, hudbou, výběrem slov, vět a intonace, argumentů... Nejde v žádném případě o objektivní informování, ale účelovou manipulaci, jejímž cílem je zvýšení obratu. Pokud sem dáte odkazy na konkrétní reklamy, mohl bych se pokusit o nějaký laický rozbor příkladů psychického nátlaku.
Vlezete do alberta a z repráků slyšíte, "Víte, proč u nás igelitové tašky už nejsou zadarmo, ale za jednu korunu?" Protože jsme židi? Ale vůbec ne, "Je to proto, že výtěžek z každé tašky jde na děti kdesi."
Nevím, jestli to je přesně ono, ale snad výrazy jako "pro vaši rodinu jen to nejlepší", "udělejte radost svým blízkým", jogurty "dobrá máma" pro fotry, kteří nemaj páru, co jinak koupit.. a tak no.
Na televizi koukám vyjímečně a tak mě tyto reklamy většinou míjejí. Když nějakou náhodou zahlédnu, tak to na mě působí spíš jako upozornění na co si mám dát pozor. Při nákupu v Albertu se jí nevyhnu, ale na ty tašky si pomyslím: Jak si někdo může rozhodovat o tom, na jaký účel dá moje peníze. Ještě že mám vždycky tašky svoje. Pak je tam něco o tom, že s nákupem si odnesete dobrý pocit. Moje reakce: Já potáhnu nákup a ještě se budu tahat s nějakými pocity. Pak je tam něco o zvířatech v ZOO. Jako by mi tím říkali: Otestovali jsme to na nich a zvířata nechcípla. Tak to můžete žrát taky. Nevím, jestli jsou tyhle moje reakce normální, ale tohle ve mně reklama vypěstovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.