Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda i já mohu použít věcné břemeno k mému případu.
Babička mi odkázala část majetku-domu. Já jelikož v domě nebydlím a bydlí tam mojí rodiče s mými sourozenci, chtěla bych převézt mou část na maminku, ale s věcným břemenem, že až jednou rodiče dožijí, vrátí se mi moje část zpět.
Je tato varianta možná, nebo existuje jiná podobná?
Děkuji
Já bych to řešila tak, že bych na maminku a tátu napsala na svůj díl věcné břemeno užívání. To by vlastně platilo pouze pro ně do jejich smrti - není toto přenosné na jiného. Do smlouvy o věcném břemeni bych napsala podmínky, že budou v době užívání hradit veškeré výdaje na váš podíl nemovitosti a to nejen výdaje související s bydlením, ale i veškerou údržbu části domu. Tak byste se nezbavovala svého majetku - podílu, ale na druhou stranu byste se ani nepodílela na výdajích. Vklad břemene by si uhradili maminka a táta - oprávnění. A mohli by uhradit i právní pomoc při sepsání smlouvy. Ovšem právníka si vyberte sama a také si u něho prosaďte své zájmy a připomínky. Je to důležité, aby v budoucnu nenastaly potíže s jejím plněním. Snad jenom by bylo na vás, pokud by se prováděly práce na rekonstrukci a zhodnocení domu, abyste za svůj podíl tyto výdaje hradila. Ale to by měla být dohoda mezi všemi spoluvlastníky.
doplněno 09.05.12 13:19: Díky pravniku za upřesnění věcného břemene. A to by nebylo možné ani v případě, kdy by rodiče byli vlastníky ostatní části nemovitosti? Ale pokud ne, potom by to šlo vyřešit nájemní smlouvou s podmínkami, které jsem uvedla (údržba, provoz apod)?
Já bych to nechal tak,toto je danajský dar,udělat sama sobě věcné břemeno nejde,Jde jen váš podíl třeba odprodat,ale to nikdo nebude chtít.Tady bylo nejlepší se vzdát dědictví.
doplněno 07.05.12 15:15:Bába to šikovně zařídila,jak vás rozhádat s celou rodinou.Zanedlouho někoho z nich napadne abyste se podílela na opravách,na dani A.T.D.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.