Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně bytu na Praze 6. Již asi 8let bydlím s babičkou o kterou se starám (bude jí brzy 90let). Bydlíme na Praze 6 v obecním bytě (snad to nazývám správně - byt patří Praze 6). Byt je napsán na babičku, je tedy nájemce a já jsem psán jako spolubydlící (již dlouho jsem plnoletý). Zdravotní stav babičky se bohužel dost zhoršil a moji rodiče se rozhodli, že by si jí vzali k sobě do rodinného domku, aby měla neustálou péči a že by jí tedy přehlásili k sobě na Prahu 13. Moje otázka tedy je, co se stane papírově se mnou jakožto se spolubydlícím? Budu z bytu vyhozen? Nebo na mne přejde nájemní smlouva a stanu se nájemcem? A s jakými podmínkami, se stejnými? Nebo je možnost přepsat nájemní smlouvu z babičky na mne ještě než babička půjde k rodičům? Předem děkuji za jakoukoliv kloudnou odpověď.
S pozdravem
T.S.
Já bych to asi vyřešila tak, že bych bytovému odboru nahlásila, že vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu babičky bude přechodně v péči u vašich rodičů na té a té adrese. Platby nájemného a služeb budou probíhat jako dosud při společné domácnosti s babičkou. A po zlepšení zdravotního stavu se všechno vrátí do původního stavu. Pokud se stav nezlepší, tak je budete informovat a doufáte, že nájemní smlouva bude dále platná ve váš prospěch i případně bez babičky jako nájemce bytu. Jak to posoudí majitel, to se nedá předpokládat. Zatím bych babičku nepřehlašovala k rodičům. Uvidíte, co vám odpoví Praha 6. Předpokládám, že nemáte ve vlastnictví žádnou nemovitost a a ani nejste spoluvlastníkem domu vašich rodičů. Domnívám se, že pokud byste se stal novým nájemcem bytu, asi by se podmínky změnily - hlavně co se týče výše nájemného. Ale to je jenom můj odhad situace.
Děkuji Vám všem za odpovědi. Mohu se ještě jen zeptat... tomuto nerozumíme... Při smrti nájemce (babičky) by na mě ale nájem jako na osobu žijící ve společné domácnosti (bez vlastního bytu) přešel ne? To že by na mě přešel pouze na 2 roky platí až od 1.1.2014 nebo se mýlím? děkuji. T.S.
Dvouletá lhůta trvání nájemního vztahu po přechodu nájmu je uvedena v §706 aktuálního znění občanského zákoníku:
(1) Zemře-li nájemce a nejde-li o společný nájem bytu, přejdou práva a povinnosti z nájmu na osobu, která žila v bytě s nájemcem ke dni jeho smrti ve společné domácnosti a nemá vlastní byt. Je-li touto osobou někdo jiný než nájemcův manžel, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha, dítě nebo vnuk, přejdou na ni práva a povinnosti z nájmu, jen pokud pronajímatel s jejím bydlením v bytě souhlasil. Pro souhlas se vyžaduje písemná forma.
(2) Nájem bytu po jeho přechodu podle odstavce 1 skončí nejpozději uplynutím 2 let od okamžiku přechodu nájmu. Toto ustanovení se nepoužije v případě, že osoba, na kterou nájem přešel, dosáhla k okamžiku přechodu nájmu věku 70 let. Stejně tak se toto ustanovení nepoužije v případě, že osoba, na kterou nájem přešel, nedosáhla k okamžiku přechodu nájmu věku 18 let; v takovém případě skončí nájem nejpozději dnem, kdy tato osoba dosáhne věku 20 let, pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodnou jinak.
Vám bych doporučil pokusit se dosáhnout společného nájmu bytu. § 700 obč. zák. totiž říká:
1) Byt může být ve společném nájmu více osob. Společní nájemci mají stejná práva a povinnosti.
(2) Společný nájem vzniká též dohodou mezi dosavadním nájemcem, další osobou a pronajímatelem.
Pozn.: slovo "též" je v odst.2 proto, že společný nájem vzniká rovněž mezi manžely.
Udělejte to co radí Lidka, vy na byt žádný nárok nemáte a klidně vás mohou vystěhovat, pokud se nemýlím tak stejně budete i po smrti babičky bydlet v bytě pouze dva roky a v této době musíte žádat zda vám byt přidělí či nikoliv. Doby kdy u babičky byla nahlášena vnoučata a byt jim zůstal jsou už pryč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.