Nejste přihlášen/a.
dobrý den
v srpnu loni jsem podala žádost o svěření do péče a určení výše výživného. Výši výživného jsem nechala na rozhodnutí soudu a nemíním se dohadovat.Jak určí- tak to přijmu.
jsem svobodná matka a dítě nosí otcovo příjmení.Výživné si určil sám - 800 kč a posílá je najednou co 4. měsíce.O to nejde. Hlavně do dnešního dne se nic neděje.Otec dítěte se ohradil,podal na soud vyjádření s tím,že o dítě málo pečuji,je podvyžívené,špatně mluví a ještě loni, do 3 let ,jsem kojila-dle něho,abych nemusela vařit.A jiné pomluvy,nesouvisející s mým podáním. Byla u mne soc. pracovnice- vše v pořádku,vyjádření a MŠ- v pořádku,vyjádření lékařky- v pořádku. Můj pracovní posudek- v pořádku. Je ale v pořádku,že soud veškeré jeho pomluvy zjišťuje?Neprokázala se jediná . Nastoupila jsem po MD do původního zaměstnání a finančně to ,i když dost obtížně,zvládám. Je květen a stále nic.Nevím,kde bydlí,kde a jestli pracuje/ v době mého podání pracoval 350 km od nás ,tam měl i podnájem. Je normální tak dlouhá doba pro takovou důležitou věc?
Ještě podotýkám,že náš vztah jsem ukončila z jeho viny...
a pro mne je zásadní otázkou určení do péče..
Co mám dělat,aby se soud věnoval mému podání- nebo nemůžu nic?
děkuji
Toto, se občas stává. Muž nestojí až tak o dítě. Kdyby o ně stál, staral by se, jestli nepotřebujete pomoc a tu pomoc by nabízel, byť v penězích. Z nějakého důvodu má na vás vztek a snaží se vám ublížit. Buďte ráda, že vás všichni prověřili a že shledali všecko vpořádku. Jste z toho venku.
Něco podobného jsem prožila také a nemít velice aktivní nadřízenou, která napsala dopis na sociálku a zaručila se za mě, asi bych skončila ve svěrací kazajce v Opavě.
Tenkrát já jsem napsala na soud a poprosila o urychlení naší záležitosti a prověření podmínek otce, který by mohl žádat o svěření dětí do péče. A tatík najednou ztichl a soud byl opravdu rychle.
Jen jestli vám mohu poradit a vy budete moci to uskutečnit, udělejte to, že se s ním vůbec nebudete vybavovat, číst dopisy, sms, prostě naprosté přerušení komunikace. Která stejně k ničemu nevede. Nedejte se rozhodit tím, že něco musíte přečíst, protože je to beztak velice důležité a bez přečtení nebo bez diskuze byste něco nevěděla a neudělala. Vše, co mělo být řečeno nebo napsáno, tak už řečeno a napsáno bylo. Žádné dohody ústně, žádné sliby, žádné vymáhání něčeho. Co je psáno, to je dáno.
Výživné rozhodně žádejte vyšší, protože dítě poroste a jak vypadá naše hospodářství víte. Jestli někdo doplatí na vaši ústupnost za klid, tak jedině dítě a vy. On nic nebude brát jako rozumné řešení, ale jako vaši slabost a ještě vám přitne. A vy budete mít plné zuby věty, Nemohu to koupit, nemám na to. Nemůžeš tam jet nemáme na to.
Ujasněte si co chcete a pevně se postavte čelem. Žádné projevy strachu, žádné obavy. Ať se bojí on! 800 je tak skoro akorát za stravu ve školce a školné. Nepotřebujete nový kožich a diamant, potřebujete přežít. A to pro samotnou mamku není tak jednoduché.
tak školka vyjde na 1 000.
Jinak jste to popsala bezvadně. Já už s nim od rozchodu nekomunikuji.Nejdříve jsem brala volání,ale byl sprostý a teď dělám přesně to,co popisujete.Je to v podstatě zbabělec,chce jen ublížit.Znepřijemnit a duševně zdeptat. Nad to se opravdu umím povznést.Nerozhodí mne.Částku jsem promyslela a nechám to na soudu.Stejně by se vyhýbal a nedodržoval termíny a já ho nebudu nahánět a snažit se ho vysledovat kde a co dělá... Přesně to chce a to mu nedopřejí. Mám dobré zázemí a rodinu a uvidíme,možná časem pozměním názor. Moc děkuji a jsem ráda,že Vám to vyšlo.
Také Vám hpdně štěstí..
člověk se alespoň vykecá...
Právě proto, pokud to nenecháte jen na soudu, případně si proti výši podáte námitku, tak to musí dodržovat. Neplacení výživného na děti je trestný čin (přečin), za což si může jít sednout do vězení, je pravda, že někomu je to jedno ale přeci jen spousta lidí si to rozmyyslí. Nezapomínat na to, že můžete vymáhat částku maximálně tři roky zpětně. Jinak v případě, že by neplatil, je to věci služby kriminální policie a vyšetřování, aby zjistila, kde nezodpovědný otec Vašeho dítěte bydlí, kde pracuje apod. a věcí soudu, aby ho za jeho jednání patřičně ohodnotil. Když dítě nechtěl, neměl si ho dělat! Takže teď ať se kouká starat!
Co dělat = zajít na soud a tam se na to informovat (ve vší slušnosti) a co mi není jasné, tak na to se ptát
Co se týše prověřování soudu, tak je to jasné, PČR také prověřuje, když někdo řekne, že pan Y zavraždil pana X, to samé platí i pro soud. Pokud se nic z toho neprokázalo, můžete na svého bývalého podat trestní oznámení za přestupek proti občanskému soužití § 49 odst. 1 písm. c) zák.. č. 200/1990 Sb., ČNR o přestupcích, aneb:
Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním ...
To že se jedná o nepravdivé obvinění doložíte důkazy, které jste jmenovala a které má k dispozici soud kde řešíte péči o dítě. Naopak bych argumentoval tím, že otec žije 350km daleko, takže předpokládám, že se o dítě moc nestará, nejezdí za ním, nebere si ho na víkendy apod.
případně § 184 odst. 1 zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník - pomluva aneb:
Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu
Otázka spíše zní, jestli by jste do toho šla či nikoliv. Spoustu lidí si to totiž potom rozmyslí a ve finále je to potom pouze zbytečné papírování a ztráta času (současně i zbytečně zmařený čas úředníků, který by mohli věnovat jiným případům).
Hodně štěstí.
děkuji,Dítě neviděl 7 měsíců. Já o to nestojím,stejně ho skoro nezná. Nebudu ho za nic žalovat,ale budu ráda,když už budu mít vše za sebou. Jde mi o tu časovou prodlevu. 9 měsíců je dlouhá doba... co,kdybych neměla práci,nebo byla na mateřské,to by soudu nevadilo? Určitě se mi bude snažit život znepřijemňovat co nejvíce,ale pokud budu mít právně podloženo,že mám dítě v péči,nebude to tak snadné/ vyhrožoval,že si ji odveze někam a takové řeči../
Na tom soudu jsem byla v lednu,tam mi právě řekli,že si to prověřuji-vím výsledky od soc. pracovnice.
asi budu muset čekat..
díky..
Bohužel, Nelčo, neuděláte s tím nic. Každý soud pracuje dle svého vytížení a prověřit si vyjádření druhé strany, je jeho povinnost. Ale určitě rozhodne ve prospěch dítěte, takže se nebojte. Jen vydržte, opravdu je taková doba na vyřízení soudem možná a popohnat to nelze.
Zajděte na soud znovu, oni alespoň uvidí, že máte zájem a "buzerací a otravováním" je alespoň dohoníte k výsledku. Bohužel naše úřady od A až po Z pracují špatně. Ale nemohou za to jen lidé, ale také z velké části naše hloupé zákony. Požadujte úpravu nejen svěření do péče, ale především kdy a za jakých podmínek má právo si dítě "vypůjčit" od kdy do kdy, denní doba, nemoc apod. Přeci jen co je psáno to je dáno. Jakmile to poruší jednou, bude jen zápis jak to poruší podruhé, jedná se o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. To že dítě sedm měsíců neviděl, nevolá, nepíše, neptá se, nepošle dárek na Vánoce, narozeniny, svátek apod. jsou body pro Vás, tak je proti němu použijte. Případně zkuste i požádat tu sociální pracovnici, zda by se nemohla na soudu nějak poptat, přeci jen je to zástupce úřadu a když jeden úřad honí ten druhý, jde to také rychleji.
doplněno 07.05.12 16:03: Bohužel lidí, kteří jsou ve stejné situaci jako Vy je spoustu. Pak se stát diví, že se lidi nechtějí brát a nechtějí mít děti, když jim to není schopen zařídit tak, aby z toho ty lidi něco měli. Samozřejmě ne vždy je to jen vina státu, ale nese na tom také svůj podíl viny.
Přesně tak, bohužel dnes je všechno drahé, plenky, školka, léky, potřeby do školy, dojíždění, strava, ošacení apod., někdy se stydím za to, že jsem Čech, protože ve světě je to synonymum pro blbce (když si to od té vlády necháme líbit). Za první republiky a druhé světové války to bylo o něčem jiném. Bohužel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.