Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Četl jsem si něco o důchodech (byť je mi to téma zatím dost vzdáleno) a nikde jsem nenašel odpověď na to, jestli a kolik dostane důchod člověk, který zaplatí v součtu třeba jenom 3 roky na sociálním pojištění. Anebo třeba vůbec nic. Jestli bude mít nějaký důchod, z čeho se bude vypočítávat a v kolika letech ho dostane.
Aby se předešlo citování hoaxů (jako např. že se mu vypočítá z průměrné mzdy a podobné kraviny), uvítal bych, kdyby zde byla i citace ze zákona. resp. odkaz. Díky.
Zde máte odkaz na stránky správy sociálního zabezpečení, kde jsou uvedeny i potřebné doby pojištění. 3 roky rozhodně nestačí:
doplněno 16.01.13 11:47:A zde ještě seznam náhradních dob, které se také započítávájí do doby pojištění:
Spravne a pouze bych na okraj doplnil, ze do odpracovane doby lze zapocitat i dobu, po kterou bylo socialni pojisteni odvadeno v jinem clenskem state EU, kdy si CSSZ tyto roky pro vypocet celkove odpracovane doby "pujci" prave ze zahranici.
Vyse duchodu v CR je ale o tyto "cizi" roky samozrejme nizsi a o cizi vysi duchodu si je potreba zazadat v dane zemi, kam se zase muzou pujcit odpracovane roky v CR, aby se splnilo potrebne minimum daneho statu.
Takze 3 roky urcite ne.
Pokud se aktuálně chystáte do důchodu, že máte důchodový věk a nemáte odpracovaný potřebný počet roků, nebo jste si neplatil dobrovolně soc. pojištění ani jste napracoval v zahraničí, nebyl ani v evidenci ÚP, tak Vám chybí roky a na žádný důchod nemáte nárok. Musíte si platit zdr. poj. a pokud budete nyní v evidenci ÚP, tak do 65 let a pak dostanete nějaké životní minimum. Nejlépe si zajít na Okr. správu důch. zabezpečení a dovíte se aktuální informace. Pokud nemáte důchodový věk, může se v budoucnu mnoho zákonů změnit. - pt
Přiznání důchodu je opravdu vázané na odpracované roky a jeho výše na odvedeném pojistném. Takže ve vašem modelovém případu nemáte nárok na žádný důchod.
Existují ale další sociální dávky - dávky v hmotné nouzi a příspěvek na bydlení, které zajišťují člověku, který nemá jiné příjmy, jakousi skromnou existenci. Některým skupinám se tedy nabízí úvaha, jestli makat od nevidim do nevidim v nějaké nechutné špatně placené práci s nejasnou vidinou mizerného důchodu, nebo raději celý život parazitovat na našem sociálním systému s tím, že stejně nějaké peníze - možná ne o moc nižší než ten důchod - od státu dostanu. Je tady samozřejmě riziko legislativních změn ale jaká je jistota důchodu, že ano?
Díky za odpovědi. Takže je to prostě tak, že i kdybych odvedl "milióny" na sociálním, pokud nebudou odpracované roky, nedostanu nic. To je vše, co jsem potřeboval vědět.
Nene, já platím jenom tolik, kolik musím, ale přemýšlím, že bych začal odrbávat tento stát o to, o co okrádá on mě. Abychom si byli fifty-fifty. To je celé, jen zjišťuji podrobnosti.
Tome, až na ten způsob přijdeš, poděl se, taky bych to aplikoval, už mě nebaví živit darmožrouty.:D
jediný způsob u zaměstnaného člověka je účast v 2.pilíři důchodové reformy, kdy mám možnost vyvést 3% z odvodů, které jdou do státního důchodu (čili nejen pro mě, ale i pro všechny nefachčenka) na můj osobní důchodový účet. Stojí mne to další 2% ze mzdy, které musím přidat, ale pořád jsou to moje peníze, případně mých dědiců.
Kde jinde na 100 kč, které vložíte, dostanete garantovaných 150 kč od státu = výnos 150%! měsíčně zaručen
V souvislosti se spamem, který obíhá internet se to už různě řešilo a asi nejlepší vysvětlení, jak to chodí je zde hoax.cz/... včetně odkazů na paragrafy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.