Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu:
Byla jsem zaměstnána od 1.2.2012 a zkušební lhůta mi zkončila 30.4.2012. Dne 25.4.2012 jsem obdržela do ruky písemné oznámení o Ukončení PP ve zkušební době od zaměstnavatele. Dne 26.4.2012 jsem nastoupila na pracovní nemocnost (měla jsem jí už týden předtím, ale na základě požadavku zaměstnavatele jsem na ní nenastoupila a tiskopis jsme zrušili u lékaře). Jsem i nadále nemocná, zajímá mně, zda se bude prodlužovat moje zkušební doba o dny, které jsem byla práceneschopná. Dále, kdo mi bude platit nemocenské dávky - zaměstnavatel nebo až od 22 dne Sociálka? A ještě jeden dotaz. 25.4.2012 mi dal zaměstnavatel podepsat žádost na dovolenou, protože jsem měla nárok k ukončení zkušební doby na 3 dny dovolené a nechtěl mi je proplatit - tak nevím, zda budu už ty tři dny už na nemocenské nebo na dovolené.
Děkuji, Renáta
Dobrý den, v době prvních 21 kalendářních dnech nemoci není možné zrušit poměr ve zkušební době, takže Vám zaměstnavatel zaplatí náhradu mzdy po dobu DPN a potom dojde ke skončení poměru. Od 22. dne Vám bude nemocenskou platit OSSZ.
Nemoc má ruší dovolenou, takže Vám zaměstnavatel bude muset dovolenou proplatit.
Nj, nedávno jsem na jednom odborném fóru četla odpověď, že v takovémto případě zaměstnavatel pracovní poměr fakticky zrušil ještě PŘED začátkem nemoci (byť datum konce pracovního poměru zapadlo do doby nemoci), takže pracovní poměr skončí v zaměstnavatelem uvedené době. Netroufám si posoudit, nakolik je to správný výklad a už se o pracovní právo ani tolik nezajímám, abych znala názor odborníků, ale osobně si myslím, že je to výklad možný. Pokud by si totéž myslel i zaměstnavatel tazatele, tak ten by pak náhradu od zaměstnavatele nedostal a pokud by se mu to nelíbilo, tak jediná možnost by bylo zkusit soud, co ten na to.
doplněno 06.05.12 16:44:A co se soudu týká, tak není jisté, jestli by zaměstnanec uspěl. Tady v tomto článku od právníka je taktéž vyjádřen NÁZOR, že pokud bylo ukončení PP ve zkušební době předáno ještě před počátkem nemoci, tak PP skončí i v prvních třech týdnech nemoci. Jako jasně, je to opět jenom názor, nikoli žádný závazný výklad, ale minimálně to nasvědčuje tomu, že úspěšnost zaměstnance u soudu není jistá.
K tomu bych dodala, že pokud má exzaměstnanec v době skončení pracovního poměru neschopenku, tak se v době neschopnosti nemůže zaregistrovat na úřadu práce, čili ty první tři týdny nemoci by zůstal jak bez náhrady mzdy za nemoc, tak bez podpory v nezaměstnanosti.
Děkuji za rychlou odpověď. Na proplacení těch prvních 21 dnů tedy nemá negativní vlyv to, že jsem od zaměstnavatele převzala písemné oznámení o ukončení PP v zkušební době k 30.4.2012? Dostanu tedy jestě nějaké peníze za pracovní nemocnost od zaměstnavatele? Zaměstnavatel mně telefonicky kontaktoval a mírně řečeno "používal slovný nátlak" na mně a na to, abych nemocenskou znovu zrušila... prý to stejně nemá pro mně význam...
Renie, "Poiu" již odpověděl. Já bych jen dodala, abyste žádnému nátlaku ze strany zaměstnavatele neustupovala. Podle mne je škoda, že jste první nemocenskou zrušila. Teď to již určitě nedělejte. Kdyby to pro Vás nemělo žádný význam, jak tvrdí Váš zaměstnavatel, pak by to po Vás nepožadoval.
doplněno 06.05.12 17:10:
Zákoník práce hovoří jasně, viz: § 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být provedeno písemně; pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější
doplněno 06.05.12 17:45:
Poiu, jsou na to dva různé názory a výklady, to je pravda. Podle výše uvedeného § se domnívám, že zaměstnavatel by těch 21 dní měl akceptovat. Opravdu to jednoznačně říci nelze, ale kdyby to tak nebylo, proč by zaměstnavatel chtěl, aby tazatelka marodní zrušila? Takže toto je můj názor.
Zdravím Kapko, Vy se tedy domníváte, že Renatě nemůže být poměr ukončen v době nemoci? Také jsem tomu tak podle ZP rozuměl, ale po přečtení několika výkladů jsem změnil názor...
Renato, na základě příspěvku Lesi jsem si důkladně prostudoval názory na zrušení ve zkušební době a drtivá většina názorů se skutečně přiklání k tomu, že pokud dojde k oznámení o zrušení před neschopností, tak poměr končí, i když den ukončení zasahuje do doby nemoci, tedy ve Vašem případě dne 30.04.2012. Velmi se Vám omlouvám za chybnou odpověď!
Neschopenku si ale nedávejte stornovat, neboť nevyčerpané dny dovolené Vám budou proplaceny. Pokud by Vaše nemoc trvala delší dobu, tak od 22. dne Vám bude příslušet nemocenská od OSSZ. Rovněž v případě případné další neschopnosti se Vám tyto dny nemoci budou vylučovat pro účely nemocenské a denní dávka bude vyšší.
, to tedy znamená, že za prvních 21 dnů nedostanu žádné nemocenské dávky a ani se nemohu přihlásit na Úřad práce?
Ano, obávám se, že tomu tak bude. Ale třeba Vás zaměstnavatel překvapí a náhradu poskytne, neboť zcela jednoznačné to není.
Oznámení o zrušení poměru jste převzala a podepsala?
Ano, když jsem zrušila první pracovní nemocnost, protože jsem v době její trvání pracovala, dal mi do ruky zaměstnavatel Oznámení o zrušení PP v ZD. Věděl v té chvíli, že druhý den nastupuji do nové pracovní nemocnosti a vypadá to tak, že věděl, co dělá...
Je to takhle hodně nespravedlivé, že nemám nárok na žádné finance po období 21 dnů.
Ano, udělal to účelově, již první neschopnost jste si neměla dávat stornovat. Jaký důvod Vám zaměstnavatel sdělil, když požadoval stornování neschopenky?
Žádal mně o to z toho důvodu, že na moje pracovní místo neměl a pořád nemá žádnou náhradu a bylo potřebné plnit požadované pracovní úkony, aby byl splněn měsíční a kvartální plán obchodů. Souhlasila jsem s tím, protože jsem věděla, že plnění plánu je jedním z kritérií, aby můj PP po zkušební době dál pokračoval, měla jsem pracovní smlouvu na dobu 1 roku. Když jsem onemocněla a předložila zaměstnavateli potvrzení od lékaře, požádal mně, abych na neschopenku nenastupovala a pokud budu nemocná i po týdnu, který byl rozhodující pro splnění plánu, můžu na nemocenskou řádně nastoupit. Mám zápal zadní stěny plic, a tudíž jen antibiotika s léčbou nepomohli a já jsem opakovaně navštívila lékaře (kontrola po týdnu) a ten mi předchozí PN storonoval, protože jsem ho informovala, že jsem na ní ani nenastoupila, a vystavil mi novu PN a nasadil silnější antibiotiká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.