Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat dali jsme synovi dvě jména a stejně mu říkáme tím prvním takže se chci zeptat pokud bych druhé jméno chtěla vymazat z rodného listu, jak mám postupovat,kolik to bude stát,kde se mohu informovat?Jsou s tím velké problémy?
Požádejte o povolení změny jména u matričního úřadu podle místa trvalého pobytu.
(povolení změny je vedeno správním řízením)Co potřebujete předložit - písemnou žádost, rodný list osoby, které se změna týká, oddací list, průkaz totožnosi,osvědčení o státním občanství, jestliže se jedná o povolení změny jména dítěte do 15ti let ,souhlas druhého rodiče. K potvrzení o státním občanství - správní poplatek 100,- Dále zaplatíte poplatek za správní řízení o změně jména 1000,-)
Já bych to vůbec neřešila. Sama mám jmena dvě. Jedno, které mi dali rodiče a druhé mi napsal farář podle jména kmotry. V životě mi nikdo neřekl druhým jménem a v životě jsem ho nikde neuváděla. Nikdy nevíte, jestli se mladému jméno nebude líbit, použije druhé jméno a bude na něho balit baby. :D Myslím, že úplně postačí, když to druhé jméno nebudete nikde na úřadech vypisovat. Upadne v zapomění.
Víte s ma nželem jsme se dlouho nemohli dohodnout na jméně on chtěl po něm a já prosazovala taky svou (to moje je hezčí modernější-určitě na to baby zbalí)ale ted s odstupem času si říkám,že jsem mněla ustoupit,protože první třída bude krutá v podepisování a řekla bych,že na to lidi koukaj divně.Musím uvádět vždy obě jména?Když vidim zase ty procedury s tím asi se na to vybodnu,ještě stále nevím
Pokud má obě jména v RL, měl by je uvádět v úředních dokumentech. To znamená, že např. v třídní knize by měl být napsán oběma jmény. Pokud ale požádáte učitelku, aby používala jen první jméno a příjmení, vyhoví vám. A syn se pak samozřejmě bude moci na základce podepisovat jen tak.
Jinak ale nehodnoťte, které jméno je hezčí, je to věc názoru Věřím, že některá jména, která se líbí mě, by okolí zhrozila a naopak některá moderní jména mi přijdou tak tuctová, až to bolí.
Myslím, babko, že to druhé jméno v zapomnění neupadne. Pokud se chlapec jmenuje například Antonín Bedřich, může při případném křtu dostat jméno Cyril. A při případném biřmování ještě navíc přijmout jméno třeba František (mám ráda abecedu, ale při biřmování se asi přijímají jména svatých a od D a E mě žadný svatý momentálně nenapadá ).
Obě první jména by se měla uvádět na všech úředních dokumentech. Takže ve škole určitě na vysvědčení. Pokud bude mít rozumnou učitelku, jistě si bude sešity podepisovat jen Antonín X, případně Antonín B. X.
Později, až dospěje, bude si sám vyplňovat všelijaká úřední lejstra. Pokud má jméno typu Jan Oto, o nic moc nejde, pokud dostal do vínku jména typu Maximilián Jaroslav, asi bych o umazání jednoho jména uvažovala.
Dobrý den Včelko. Moje úvaha. Proč něco brát dítěti, co dostal darem od rodičů, do vínku? Tatínek měl dvě jména, svým dětem, dal dvě jména. Žádný problém to není. Na žádné škole, syn na škole v zahraničí, nebyl problém se jménem. Vnučka i vnuk od syna, také mají dvě jména. Nechte na dítěti, co bude chtít používat.
Je to jeho majetek, malý, ale jeho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.